Zdrowe zakupy
Zgodnie ze stanowiskiem Amerykańskiego Towarzystwa Dietetycznego, prawidłowo rozplanowana dieta wegetariańska lub wegańska przynosi wiele korzyści organizmowi. Jak donoszą eksperci z Uniwersytetu Harvarda, w porównaniu z osobami jedzącymi mięso wegetarianie spożywają mniej nasyconych tłuszczów i produktów bogatych w cholesterol, za to dostarczają sobie więcej witaminy C i E, błonnika, kwasu foliowego, minerałów i ważnych składników roślinnych. To z kolei przekłada się na niższy poziom LDL, mniejsze ciśnienie krwi oraz wskaźnik BMI - markery przewidywalnej długości życia.
Przed jakimi chorobami może nas uchronić wykluczenie z jadłospisu produktów zwierzęcych?
- choroby serca - istnieją dowody na to, że wegetarianie są mniej narażeni na zawał oraz inne problemy z sercem; składniki diety, które zmniejszają ryzyko to rośliny bogate w błonnik, orzechy, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe
- nowotwory - liczne badania wskazują na rolę diety bogatej w warzywa i owoce w profilaktyce raka, ale pewien eksperyment wykazał, że ryzyko zachorowania jest niższe wśród osób spożywających ryby niż wśród konserwatywnych wegetarian; nie mniej wykluczenie z diety czerwonego mięsa zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na raka jelita grubego
- cukrzyca typu 2 - w pewnym badaniu wykazano, że dieta wegetariańska obniża ryzyko cukrzycy o 50% w porównaniu z dietą dopuszczającą mięso