Witamina C pomoże oczom

Unikasz jedzenia owoców i warzyw? Na starość możesz zachorować na zaćmę!

04 luty 2018
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Z wiekiem nasz wzrok się pogarsza, a przyczyną może być zaćma. O zachorowaniu często decydują czynniki genetyczne, jednak zdaniem naukowców większą rolę odgrywa dieta.

Brytyjscy naukowcy przeprowadzili ankietę na temat nawyków żywieniowych wśród 2054 bliźniaczek w wieku powyżej 60 lat (kobiety częściej chorują na zaćmę), przebadali też ich wzrok. Niektóre ochotniczki 2 razy dziennie jadły porcję warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.

Po 10 latach eksperci nakazali powtórzyć badanie niektórym ochotniczkom. Okazało się, że panie, których dieta obfitowała w produkty bogate w witaminę C miały aż o 33% mniejsze szanse utraty wzroku.

Badacze nie bez powodu skupili się na bliźniaczkach. Chcieli sprawdzić, czy w przypadku ryzyka rozwoju zaćmy ważniejszą rolę odgrywają czynniki genetyczne czy dieta. Na podstawie danych zgromadzonych podczas eksperymentu orzekli, że za degenerację oczu w 35% odpowiadają geny, a w 65% nawyki żywieniowe.

 

Wczytaj więcej
Nasze magazyny