Z wiekiem nasz wzrok się pogarsza, a przyczyną może być zaćma. O zachorowaniu często decydują czynniki genetyczne, jednak zdaniem naukowców większą rolę odgrywa dieta.
Brytyjscy naukowcy przeprowadzili ankietę na temat nawyków żywieniowych wśród 2054 bliźniaczek w wieku powyżej 60 lat (kobiety częściej chorują na zaćmę), przebadali też ich wzrok. Niektóre ochotniczki 2 razy dziennie jadły porcję warzyw i owoców będących źródłem witaminy C.
Po 10 latach eksperci nakazali powtórzyć badanie niektórym ochotniczkom. Okazało się, że panie, których dieta obfitowała w produkty bogate w witaminę C miały aż o 33% mniejsze szanse utraty wzroku.
Badacze nie bez powodu skupili się na bliźniaczkach. Chcieli sprawdzić, czy w przypadku ryzyka rozwoju zaćmy ważniejszą rolę odgrywają czynniki genetyczne czy dieta. Na podstawie danych zgromadzonych podczas eksperymentu orzekli, że za degenerację oczu w 35% odpowiadają geny, a w 65% nawyki żywieniowe.