Wirusowe zapalenie spojówek – objawy, ile trwa i jak je leczyć?

Uciążliwa opryszczka pojawiająca się na wargach, może doprowadzić do zapalenia brzegów powiek, rogówki, spojówek. To ostatnie zaś jest najczęstszą przyczyną ślepoty spowodowanej chorobą zakaźną w krajach rozwiniętych. Niektóre mikroby mogą poważnie zagrozić naszemu wzrokowi.

Artykuł na: 38-48 minut
Zdrowe zakupy

Wystarczy chwila nie­ostrożności, potarcie oczu brudnymi rękami, wytarcie twarzy cudzym ręcznikiem, czy nieostrożny poca­łunek i… kłopot gotowy. Gdy wirus dostanie się do oka, może wywołać wirusowe zapalenie spojówek, ale może też tam nieźle nabruździć. Dowiedz się, jak uniknąć groźnych powikłań wirusowych infekcji.

Co może powodować wirusowe zapalenie spojówek?

Adenowirusowe zapalenie spojówek

Tzw. choroba czerwonego oka, nie bez powodu nazywa się także epidemicz­nym zapaleniem spojówek. Zwykle zaczyna się niewinnie, od tego, że jedno z dzieci w klasie, jeden ze współpra­cowników lub domowników, zaczyna trzeć oczy i silnie łzawi. Potem, przy braku innych symptomów, podobne objawy zaczynają męczyć kolejne osoby – ponieważ choroba bardzo łatwo się roznosi, mówimy o lokalnych epide­miach.

Wywołują ją adenowirusy, które są wyjątkowo odporne na stosowane przez nas środki odkażające, co ułatwia im rozprzestrzenianie się, zwłaszcza że chory może zarażać jeszcze przed pojawieniem się objawów zapalenia spojówek.

Wśród nich dominuje charak­terystyczne uczucie ciała obcego w oku, które pojawia się zazwyczaj w przyśrodkowym kąciku oka i przemieszcza do zewnętrznego, brzeg powiek staje się obrzęknięty i oko intensywnie łzawi, pojawia się także ból, spowodowany wytworzeniem grudek na spojów­kach, światłowstręt i katar, który jest efektem spływania łez do nosa. Cza­sami, zwłaszcza u osób z osłabioną odpornością i u dzieci, obserwuje się dodatkowo objawy przypominające przeziębienie.

Choć symptomy cho­roby i zamglone widzenie sprawiają, że przez ok. 2 tygodnie chory zostaje wyłączony z codziennych czynności, adenowirusowe zapalenie spojówek należy do tzw. chorób samoogranicza­jących się, co oznacza, że z czasem objawy samoistnie ustępują.

Zdarza się jednak, że ok. 4.-5. dnia infekcji wirus atakuje rogówkę i powoduje powstanie wylewów podspojówkowych, obrzęk fałdu półksiężycowego spojówki (to ten różowy fragment spojówki, widoczny w przyśrodkowym/przynosowym kącie oka), opadnięcie powieki pierwszego z zaatakowanych oczu i znaczne pogor­szenie widzenia.

W takim przypadku choroba może trwać nawet do półtora miesiąca. Nieleczone lub nieprawi­dłowo leczone adenowirusowe zapa­lenie rogówki może trwale uszkodzić wzrok.

Zazwyczaj okuliści zalecają profilaktyczne stosowanie kropli z an­tybiotykiem, w celu zapobiegania nad­każeniu bakteryjnemu i powikłaniom, zwłaszcza jeżeli wirus zajął rogówkę, oraz krople sterydowe, których zada­niem jest zmniejszanie stanu zapal­nego i leczenie uszkodzenia rogówki. W niektórych przypadkach konieczne jest użycie lasera okulistycznego.

Co możesz zrobić?

Nie podrażniaj oczu, nie trzyj powiek i nie próbuj szukać w oku ciała obcego – za uczucie podrażnienia odpowiada stan zapalny i powstawanie drażniących grudek na spojówkach, każda zatem manipu­lacja w obrębie worka spojówkowego będzie nie tylko nieskuteczna, ale może nasilać objawy. Aby złagodzić podrażnienie, możesz zastosować tzw. sztuczne łzy, które chwilowo złagodzą dyskomfort. Aby nie zarazić domowników, unikaj przez ok. 3 ty­godnie przytulania, a jeśli jest to moż­liwe, ogranicz kontakt do minimum. Nie dotykaj rękoma oczu, często myj i dezynfekuj powierzchnie wspólne, takie jak blaty kuchenne, klamki, piloty i włączniki światła. Korzystaj z osobnego ręcznika do rąk i twarzy3.

Ospa wietrzna

Chorobę wywołuje ludzki herpeswirus typu 3 (HHV-3). Choć mamy z nią naj­częściej do czynienia w dzieciństwie (90% przypadków) i po infekcji nabywa­my dożywotniej odporności, mikrob lubi o sobie przypomnieć (w 20% przypad­ków), gdy jesteśmy dorośli.

Reaktywację zakażenia nazywamy półpaścem – wirus HHV-3 jest w stanie przetrwać w uśpie­niu w zwojach czuciowych nerwów i zaatakować np. gdy jesteśmy osłabieni.

Pierwszym objawem ospy wietrznej jest pojawienie się grudek na skórze, zwłaszcza na tułowiu i głowie, które zamieniają się w charakterystyczne pęcherzyki, a następnie tworzą się z nich krostki, pozostawiające po so­bie strupy. Od pojawienia się grudki do wytworzenia strupa mija zazwyczaj ok. 7-10 dni.

Najbardziej uciążliwym objawem choroby jest silny świąd i wręcz niepohamowany przymus dra­pania zmian na skórze. W większości przypadków ospa ustępuje samoistnie, a zmiany goją się bez pozostawienia blizn. Leczenie jest zasadniczo obja­wowe i polega na przyjmowaniu leków przeciwgorączkowych, stosowaniu okładów lub kąpieli z dodatkiem pre­paratów, zawierających działające ściągająco garbniki i smarowaniu krost preparatami przeciwświądowymi4.

W ok. 10-20% przypadków ospy wietrznej, zarówno u dzieci, jak i do­rosłych, pęcherzyki pojawiają się także na błonach śluzowych w tym w okoli­cach oczu, a także na spojówkach oraz rogówce.

Powieki stają się obrzęknięte, a tworzący się strup może drażnić spo­jówki i powodować ból. Leczenie polega na utrzymaniu higieny oka, podawaniu maści przeciwwirusowej do worka spojówkowego (zawiera acyklowir) i zastosowaniu antybiotyków, jeżeli dojdzie do nadkażenia bakteryjnego5.

Co możesz zrobić?

Unikaj draż­nienia zmian, drapania i pociera­nia okolic oczu oraz samych gałek ocznych. Jest to trudne, ponieważ preparatów łagodzących świąd nie można stosować w okolicach oczu. Pomocne mogą tu być chłodne okłady, które zmniejszają obrzęk, ból i swędzenie. Delikatnie usu­waj wydzielinę, gromadzącą się na zmianach w okolicach powiek i brzegu powieki. Worek spojówko­wy przepłukuj solą fizjologiczną4.

Półpasiec

Przebudzenie wirusa HHV-3 manifestuje się opasującym bólem tułowia – które­mu choroba zawdzięcza swoją nazwę – i swędzącą wysypką, przypominającą wykwity ospowe. Jednak tym razem nie ma taryfy ulgowej – wirus może uszkodzić wzrok. Dochodzi do tego wskutek uszkodzenia i stanu zapalne­go rogówki, naczyniówki i twardówki.

Powierzchowne zapalenie rogówki do­tyka aż połowy chorych, ale zazwyczaj ustępuje samoistnie po kilku dniach drażniącego stanu zapalnego. Stan zapalny obejmujący głębsze warstwy rogówki i inne struktury oka rozwija się rzadko, ale nieleczony przechodzi w stan przewlekły i może doprowadzić do uszkodzenia oka, powstania blizn na rogówce i trwałego upośledzenia wzroku.

Wśród objawów dominuje ból głowy i oka, obrzęk powieki oraz pogorszenie wzroku. Leczenie przy pomocy kropli sterydowych jest długo­trwale i może trwać nawet 6 miesięcy.

Półpasiec może także zająć gałąź oczną nerwu trójdzielnego – to V nerw czasz­kowy, którego 3 gałęzie to nerw oczny, szczękowy i czaszkowy. Ból jest wtedy trudny do zniesienia, a upośledzenie czucia rogówkowego może skutkować powstaniem wrzodu na rogówce, który z kolei grozi perforacją gałki ocznej. Niestety, nawet po opanowaniu choroby, półpasiec oczny może nawracać i powo­dować poważne uszkodzenia oraz stan zapalny głębokich struktur gałki ocznej6.

Co możesz zrobić?

Nie przerywaj stoso­wania zaleconych przez okulistę leków i pamiętaj, że leczenie półpaśca ocznego jest długotrwale, a przerwanie terapii może skutkować pogorszeniem wzroku. Nie trzyj i nie drażnij oczu, przemywaj je jedynie solą fizjologiczną, jeśli jest taka potrzeba. Wzmacniaj odporność organizmu, aby zapobiegać nawrotom choroby. Możesz stosować leki prze­ciwwirusowe dostępne bez recepty w celu złagodzenia przebiegu choroby.

krople do oczu

Odra

To jedna z tych chorób, których le­piej nie przechorować i unikać jak ognia, może mieć bowiem bardzo poważne konsekwencje dla zdrowia, nawet po wielu latach. Wywołuje ją wirus z rodziny paramyksowiru­sów, a wrotami zakażenia są dro­gi oddechowe i… spojówki.

W początkowej fazie odry obser­wuje się bardzo wysoką gorączkę, obja­wy grypopodobne i zapalenie spojówek, któremu towarzyszy światłowstręt oraz obrzęk powiek i silne łzawienie. Oczy stają się przekrwione. Po kilku dniach pojawia się charakterystyczna wysyp­ka na całym ciele, w tym na twarzy i w okolicach oczu, która po ok. 5 dniach zaczyna ustępować (naskórek może się wtedy łuszczyć, co może dodatkowo powodować podrażnienie okolic oczu).

Warto wiedzieć, że ryzyko ciężkiego przebiegu odry oraz powikłań wzrasta u osób z niedoborami witaminy A. Je­żeli w przebiegu choroby pojawiają się problemy z widzeniem, a stan zapalny spojówek ulegnie zaostrzeniu, konieczna jest wizyta u lekarza. Może to bowiem świadczyć o zapaleniu rogówki, które nieleczone może skutkować jej perfora­cją i zapaleniem głębszych struktur oka7.

Odrze może towarzyszyć także zapa­lenie gruczołów Meiboma – znajdują się one na brzegu, tzw. tarczce powieki i wydzielają tłuszczową substancję, któ­ra natłuszcza brzeg powieki i zapobiega parowaniu łez.

Objęte stanem zapalnym ulegają powiększeniu, powieka staje się obrzęknięta, a jej brzeg pokrywa się żółtawymi łuskami, wytworzonymi z zaschniętej wydzieliny gruczołów. Oko jest podrażnione, zaczerwienione i łzawi. Pacjent ma uczucie obec­ności ciała obcego w oku. Po chorobie mogą pozostać blizny na brzegu powiek, które stają się przyczyną problemów ze wzrokiem i przyczyniają się do m. in. zespołu suchego oka8.

Innym niezwykle groź­nym powikłaniem jest wewnątrzgałkowe zapa­lenie nerwu wzrokowego, obejmujące tzw. tarczę nerwu wzrokowego, czyli to miejsce, gdzie nerw wzro­kowy łączy się z siatkówką. Choć najczęściej dochodzi do niego w przebiegu odry, w rzadkich przypadkach może pojawić się także przy ospie lub różyczce.

Zapaleniu nerwu wzrokowego towarzyszy pogorszenie widzenia, najczę­ściej w obu oczach, zaburzenia funkcji źrenicy, która przestaje prawidłowo reago­wać na światło i nieprawidłowe rozpozna­wanie barw. Zapalenie spojówek i brzegów powiek może czasami wymagać podania antybiotyków, z kolei zapalenie nerwu wzrokowego często mija samoistnie, spe­cjalistycznego leczenia okulistycznego wymagają jedynie najcięższe przypadki9.

Co możesz zrobić?

Przede wszystkim unikaj zakażenia. Jeżeli w przebiegu choroby dojdzie u Ciebie do zapalenia spojówek, przepłukuj je solą fizjologicz­ną i nie drażnij. Przy zapaleniu brzegów powiek przemywaj powieki i delikat­nie usuwaj wydzielinę, nie przebijaj pęcherzyków powstałych w ujściach gruczołów Meiboma. Jeżeli zaś doszło do zapalenia nerwu wzrokowego, stosuj się ściśle do zaleceń okulisty, aby unik­nąć trwałego uszkodzenia wzroku8.

kobieta zmywająca makijaż

Opryszczka

Opryszczkę wywołuje ludzki herpes wi­rus HSV1 i HSV2. Choroba ma zazwyczaj charakter miejscowy, na błonie śluzowej jamy ustnej i warg tworzą się pęcherzyki, które wypełniają się wydzieliną ropną i z czasem zamieniają w krosty pokryte strupami. Zmiany te są źródłem dyskom­fortu, czasami niewielkiego bólu, ale nie swędzą.

Opryszczka zwykle mija samo­istnie po około 2 tygodniach, a zmiany na skórze nie pozostawiają blizn. Za­każenie wirusem HSV2 może dotyczyć także narządów płciowych, a wirus HSV1 powoduje opryszczkowe zapalenie mózgu, które nieleczone może doprowadzić nawet do śmierci.

Leczenie polega na przyjmo­waniu leków przeciwwirusowych, zwal­czaniu objawów i delikatnej pielęgnacji zmian skórnych. Zakażenie wirusem HSV1 może wywołać także opryszczkowe zapalnie spojówek, które stają się obrzęk­nięte, pojawiają się na nich grudki, a na brzegach powiek widoczne są pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym, któ­re z czasem pękają i tworzy się na nich strup.

Chorobie towarzyszy światłowstręt i silne łzawienie oraz pogorszenie wzro­ku. Konsekwencją opryszczkowego za­palenia spojówek może być zapalenie powiek, rogówki, twardówki, tęczówki, ciała rzęskowego i nawet siatkówki oka. Dlatego przy pierwszych objawach należy udać się do okulisty, ponieważ zapalenie głębokich struktur oka może skutko­wać trwałym uszkodzeniem wzroku10.

Co możesz zrobić?

Stosuj się ściśle do zaleceń lekarza, stosuj krople z le­kami przeciwwirusowymi, pielęgnuj zmiany delikatnie, oczy przemywaj solą fizjologiczną i, co najważniejsze, nie zrywaj strupów i nie drap ich – może to doprowadzić do nadkażenia bakteryj­nego i uszkodzenia oka. Choroba ma ten­dencję do nawrotów, zwłaszcza podczas osłabienia organizmu, czyli np. podczas infekcji, na skutek przewlekłego stresu lub przemęczenia. U kobiet opryszczka atakuje często pod koniec cyklu menstru­acyjnego, na kilka dni przed miesiączką10.

Różyczka

To dość łagodna choroba wieku dziecięce­go, która ma o wiele groźniejszy przebieg u dorosłych. Na ciele chorego pojawia się plamisto-grudkowa czerwona wysypka, zmiany pojawiają się na głowie i rozcho­dzą na resztę ciała. Do tego dochodzi go­rączka, osłabienie i powiększeniu ulegają węzły chłonne.

Wysypka zazwyczaj nie powoduje świądu i ustępuje samoist­nie, a leczenie jest typowo objawowe. Chorobie może towarzyszyć zapalenie spojówek i podrażnienie oczu, jeżeli grudki pojawią się na powiekach.

U osób dorosłych różyczka ma często ciężki przebieg, choroba początkowo przypo­mina przeziębienie, ale z czasem docho­dzi bolesność węzłów chłonnych głowy i szyi, może dojść także do uszkodzenia śledziony, nerek i wątroby, zapalenia stawów, mózgu oraz mięśnia sercowego.

Poważnym powikłaniem jest również zapalenie nerwu wzrokowego. Zakażenie jest bardzo groźne dla kobiet w ciąży, może bowiem powodować poronienie lub uszkadzać płód. Dziecko może tak­że urodzić się z różyczką wrodzoną, której jednym z objawów, poza wadami serca i mózgu oraz głuchotą, są wady wrodzone gałki ocznej. Takie dziecko wymaga stałej opieki wielu specjalistów.

Co możesz zrobić?

Przebycie choroby daje dożywotnią odporność, jednak, jako że często bywa błędnie diagnozowana, dla pewności lepiej jest wykonać bada­nie poziomu przeciwciał przeciwko wi­rusowi różyczki. Osoby, które nie zostały zakażone i nie są szczepione, powinny unikać kontaktu z chorymi – wirus prze­nosi się drogą kropelkową. W przypadku zapalenia nerwu wzrokowego postępuj zgodnie z zaleceniami okulisty11.

Lepiej zapobiegać niż le­czyć

Dlatego korzystając z letniej pory, zadbaj o wzmocnienie odporności. Nie ma lepszego sposobu na zmniejszenie ryzyka zakażenia wirusami i złagodze­nie objawów choroby. Zacznij od diety, wprowadź do niej surowe warzywa i owoce – to pozwoli uzupełnić nie­dobory żywieniowe. Zrezygnuj z używek, ogranicz spożycie słodyczy i słodkich napojów oraz napakowanej chemią żyw­ności wysokoprzetworzonej – wszystko to obniża sprawność układu immuno­logicznego i rozregulowuje precyzyjne mechanizmy kontroli homeostazy, czyli stanu zdrowej równowagi organizmu.
tymianek
Sięgnij za to po zioła, które zawie­rają aktywne biologicznie składniki stymulujące i modulujące pracę układu odpornościowego poprzez m.in. zmiany w szlakach metabo­licznych komórek odpornościowych. Niektóre niszczą także wirusy lub uniemożliwiają im replikację, czyli tworzenie nowych kopii oraz działają antyoksydacyjnie. Twoimi sprzymie­rzeńcami będą: czarnuszka siewna, tymianek, rozmaryn lekarski oraz czy­stek i kwiat lipy. Dobrze sprawdzają się także ekstrakty z geranium, kłącza tataraku i bylicy rocznej. Można także zastosować bardziej egzotyczne dla nas wyciągi z liści papai, goździkowca korzennego, opuncji figowej, traganka błoniastego oraz jiaogulanu (Gyno­stemma pentaphyllum). W kuchni na­tomiast warto stosować imbir, czosnek i kurkumę, które są sprawdzonymi, naturalnymi lekami, zapobiegającymi infekcjom i łagodzącymi ich objawy12.

Jak możesz wspomóc leczenie spojówek?

Niezależnie od tego, z jaką chorobą wirusową masz do czynienia, z okiem należy postępować ostrożnie, by nie powodować dodatkowego podrażnie­nia. Odpowiednia higiena zmian jest kluczowa nie tylko z uwagi na ryzyko pogorszenia stanu, ale także po to, by uciążliwe objawy szybciej ustąpiły.

  • Płukanie spojówek Worek spojówkowy najlepiej jest przepłukiwać solą fizjo­logiczną – w aptekach dostępny jest specjalny jałowy płyn, przeznaczony do zakraplania do oczu. Nie należy używać do tego celu ani zwykłej, ani gotowanej wody, bo w ten sposób tylko niepotrzebnie podrażni się oczy lub, co gorsza, wprowadzi do nich bakterie, które będą wikłały infekcję wirusową.
  • Zapobieganie podrażnieniu Jeżeli uczucie drapania w oku jest wyjąt­kowo uciążliwe, warto zastosować krople, tzw. sztuczne łzy lub ziołowe preparaty do przemywania albo zakra­plania do oczu. Najczęściej zawierają one ekstrakt ze świetlika łąkowego (Euphrasia rostkoviana), który dzia­ła przeciwzapalnie, łagodzi podraż­nienia, nawilża spojówki i rogówkę oraz działa ściągająco, dzięki czemu zmniejsza opuchliznę powiek i obrzęk spojówek oraz nieco łagodzi świąd. Hamuje także namnażanie bakterii i w ten sposób chroni przed powikła­niami infekcji wirusowej oczu. Podobne działanie wykazują oczar wirginijski (Hamamelis virginiana) oraz rumianek pospolity (Matricaria chamomilla)
Chorego oka nie powinno się dotykać. Wykwitów w okolicach powiek i brzegu powieki nie należy drapać, nakłuwać czy próbować usuwać. Najlepiej jest pozostawić je do samoistnego zagojenia. Jeżeli natomiast gromadzi się na nich wydzielina, łusz­czą się i drażnią, można je delikatnie przemyć naparem z rumianku, by nie podrażnić i tak już mocno zmienionej chorobowo skóry. Rumianek zawiera m.in. bisabolol, który wspomaga goje­nie ran, łagodzi podrażnienia i działa przeciwzapalnie. Równie skuteczny jest napar z oczaru lub nagietka, który ma tę dodatkową zaletę, że złagodzi świąd4.
herbata rumiankowa

Jakie witaminy i minerały pomagają na poprawę wzroku?

Zachodnia dieta skutkuje deficyta­mi składników odżywczych. Dla­tego zawczasu zadbaj o ich uzu­pełnienie. Zwłaszcza ważne są te, które wpływają na naszą odpor­ność i zdrowie narządu wzroku.

  • Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu, białka nadającego ścianom naczyń krwionośnych odpowiednią sprężystość i szczelność oraz działa przeciwzapalnie, dzięki czemu chroni je także przed uszkodzeniem.

    Najdeli­katniejszą strukturą naczyń krwiono­śnych jest śródbłonek, czyli pojedyncza warstwa komórek, która wyścieła je od środka. To on odpowiada za transport substancji odżywczych i tlenu z krwi do tkanek oraz za odbieranie szkodli­wych metabolitów i dwutlenku węgla.

    Śródbłonek jest, niestety, niezwykle wrażliwy na działanie wolnych rod­ników tlenowych, czyli aktywnych form tlenu, powstających podczas wy­twarzania energii. Nadmiar rodników powoduje uszkodzenie komórek i upo­śledza ich funkcjonowanie oraz sprzyja powstawaniu stanu zapalnego.
    Do ich neutralizowania organizm wykorzystuje antyoksydanty (przeciwutleniacze), ale w tym zadaniu musimy go wesprzeć i wraz z pokarmem dostarczać mu substraty do ich wytwarzania lub gotowe do działania przeciwutleniacze. Jednym z nich jest właśnie witami­na C, która chroni naczynia krwionośne i wyściełające je komórki śródbłonka oraz wspomaga prawidłowy transport tlenu i substancji odżywczych do tka­nek.

    A tkanką oka, która najbardziej po­trzebuje tlenu, bo zużywa go najwięcej w organizmie w przeliczeniu na swoją masę, jest siatkówka, która umożliwia nam widzenie – to na niej znajdują się komórki światłoczułe. Dlatego też ciało szkliste oka zawiera najwyższe stężenie witaminy C, w porównaniu do innych tkanek13.

    Nie bez znaczenia w odniesieniu do infekcji wirusowych jest także to, że kwas askorbinowy działa immunomodulująco, pobudza aktyw­ność limfocytów T i B oraz makrofagów, czyli komórek żernych pochłaniających patogeny. Dzięki temu skraca czas trwania chorób i łagodzi ich objawy, a pobudzając syntezę kolagenu, przy­spiesza gojenie poinfekcyjnych zmian skórnych i błon śluzowych. Doskonałym źródłem witaminy C są owoce jagodo­we, warzywa kapustne, nać pietrusz­ki, szczypior, cytrusy i ziemniaki14.

  • Witamina A jest bodajże najbardziej kojarzona ze zdrowiem oczu. I słusz­nie, ponieważ bierze ona udział w przemianach rodopsyny, czyli tzw. purpury wzrokowej, barwnika, umożliwiającego nam widzenie. Rodopsyna składa się z białka, opsyny, połączonej z 11-cis-retinalem, który jest po­chodną witaminy A.

    Pod wpły­wem działania fotonów światła, dochodzi do rozpadu rodopsyny na opsynę i retinal, podczas któ­rej wyzwolony zostaje impuls nerwowy, który przekazuje infor­macje do nerwu wzrokowego.

    Rolą witaminy A w tym procesie, jest przywrócenie rodopsyny – wszak ten cenny barwnik po użyciu nie może się zmarnować – do stanu wyjściowego, poprzez przekształcenie do 11-cis-reti­nalu i przyłączenie się do opsyny.
Witamina A jest silnym anty­oksydantem, chroni komórki światłoczu­łe, znajdujące się na siatkówce oka przed uszkodzeniem oraz bierze udział w me­tabolizmie skóry i błon śluzowych – po­budza syntezę kolagenu, reguluje proces złuszczania się naskórka i nabłonków, pobudza ich odnowę oraz przyspiesza gojenie ran. Dlatego jest niezbędna do prawidłowego zagojenia spojówek i rogówki oraz zmian skórnych. Niedo­bór witaminy A powoduje przesuszenie spojówek i nadmierne rogowacenie rogówki, co przyczynia się do podraż­nienia oczu i stanów zapalnych oraz pogarsza rokowania przy infekcji wi­rusowej oczu. Nie bez znaczenia jest także to, że witamina A reguluje funk­cjonowanie układu odpornościowego i jej niedobory zaostrzają przebieg cho­rób wirusowych. Znajdziesz ją przede wszystkim w podrobach, jajach, maśle i dojrzewających serach. Natomiast jej prekursora, czyli beta-karotenu, dostar­czą Ci m.in. czerwone i pomarańczowe warzywa i owocach oraz szpinak15.
  witamina A
  • Witamina E to bardzo silny antyoksy­dant, przy czym nie tylko sama chroni nas przed skutkami działania wolnych rodników tlenowych, ale także wspiera działanie innych substancji przeci­wutleniających, takich jak glutation. Dodatkowo dba o odpowiednią kon­systencję ciała szklistego, regulując jego uwodnienie. 

    Witamina E wycisza także stany zapalne i wspomaga zachowanie integralności nabłonków oraz chro­ni śródbłonek naczyń krwionośnych przed uszkodzeniem. Poprawia także nawilżenie skóry, regeneruje ją i przy­spiesza gojenie zmian skórnych, po­wstających m.in. w przebiegu chorób wirusowych. Ten antyoksydant znajduje się m.in. w olejach roślinnych, pest­kach i nasionach oraz orzechach16.
  • Witamina D jest przede wszystkim niezbędna układowi odpornościowemu, dlatego wszystkie białe krwinki posiada­ją na swojej powierzchni jej receptory. Związek silnie pobudza wytwarzanie leukocytów i bierze udział w aktywa­cji limfocytów, których zadaniem jest rozpoznanie wroga, wydzielanie cyto­kin i pobudzenie innych klas krwinek do aktywnego zwalczania zagrożenia. Wzmacnia także nabłonki i uszczelnia je, aby stanowiły barierę nie do przejścia dla patogenów.

    Jednocześnie witami­na D jest niezbędna dla prawidłowego działania pamięci immunologicznej, prezentuje bowiem wyspecjalizowanym komórkom układu odpornościowego patogeny, aby przy ponownym kontakcie mogły maksymalnie skrócić czas rozpo­znania zagrożenia i szybciej je zwalczyć.

    Słoneczna witamina zapobiega ponadto stanom zapalnym spojówek i łagodzi ich przebieg, reguluje także ciśnienie w gałce ocznej, które może wzrosnąć np. na skutek zmian pozapalnych, bę­dących wynikiem infekcji wirusowej – a to już może prowadzić do poważ­nych zaburzeń widzenia. Związek ten pozyskasz, przebywając na słońcu bez kremu z filtrem przez ok. 15 min lub jedząc tłuste ryby, nabiał i jaja17.

Kwasy tłuszczowe

Kwasy omega-3, w tym pochodzący z pokarmów zwierzęcych kwas dokoza­heksaenowy (DHA) i eikozapentaeno­wy (EPA), oraz roślinny alfa-linoleno­wy (ALA) pełnią w naszym organizmie wiele funkcji, ale jedną z najważniej­szych jest hamowanie reakcji zapalnych poprzez obniżanie poziomu cytokin prozapalnych i działanie antyoksyda­cyjne. Dzięki temu redukują objawy infekcji wirusowych i przyspieszają gojenie spojówek oraz zmian na skó­rze. Co ważne, kwasy omega-3 łagodzą także podrażnienia skóry, zmniejszają łuszczenie się zmian skórnych i zapew­niają jej odpowiednie nawilżenie, co ła­godzi świąd. Kwasy omega-3 podnoszą również odporność organizmu – są niezbędne do wytwarzania hormonów tkankowych, które biorą udział w reak­cjach odpornościowych i rozwoju stanu zapalnego oraz regulują aktywność bia­łych krwinek18. Ponadto DHA jest waż­nym składnikiem błon komórkowych komórek nerwowych m.in. siatkówki oka, zapobiega chorobom zwyrodnienio­wym siatkówki i zapewnia odpowiednie nawilżenie spojówkom oraz rogówce. EPA natomiast chroni naczynia krwiono­śne przed uszkodzeniem i w ten sposób zapewnia naszym oczom, a zwłaszcza siatkówce oka, odpowiednie ukrwienie, od którego zależy, czy tkanka ta otrzy­ma składniki odżywcze i tlen. Źródłem kwasów omega-3 DHA i EPA są przede wszystkim tłuste ryby oraz tran, na­tomiast oleje roślinne (np. olej lniany, rzepakowy, sojowy) zawierają ALA19.

oleje roślinne

  • Cynk to jeden z najważniejszych minerałów – jest niezbęd­ny w kilkuset reakcjach metabolicznych. Jest sil­nym antyoksydantem, który nie dość, że sam zwalcza wolne rodniki tlenowe, to dodatkowo stymuluje aktywność wytwarzanych w organizmie enzy­mów przeciwutleniających. Ponadto zmniejsza stany zapalne, zwłaszcza w obrębie skóry i zwiększa odporność poprzez stymulowanie wytwarzania limfocytów T.

    Pierwiastek ten bierze także udział w przewodzeniu bodź­ców nerwowych i korzystnie wpływa na prace zmysłów, przyspiesza rów­nież gojenie tkanek. Wykorzystuje się go w leczeniu rozmaitych dermatoz z uwagi na właściwości wysuszające i przeciwświądowe, przeciwzapalne oraz normalizujące funkcje skóry. Sto­suje się go m.in. w leczeniu opryszczki.

    Warto też wspomnieć, że cynk chroni błony śluzowe przed zakażeniem wi­rusowym i hamuje replikację wirusów oraz bierze udział w syntezie rodop­syny, a jego niedobór zaburza widzenie o zmierzchu. Do­starczą go owoce morza, podroby, jaja, kasza gryczana i grzyby20.
  • Selen to jeden z tych minerałów, bez którego układ odpornościowy traci zdolność do obrony organizmu przed zagro­żeniami. Pierwiastek ten nie działa sam, ale zostaje wbudowany w selenoproteiny i to one pobudzają wytwarzanie lim­focytów T, odpowiedzialnych za pierwszą linię obrony przed patogenami, w tym wirusami i wydzielając cytokiny, regulują odpowiedź immunologiczną.

    Ponadto selenoproteiny stymulu­ją wytwarzanie limfocytów B, które wydzielają przeciwciała oraz pobudzają aktywność pochłaniających patogeny makrofa­gów. Jednak to nie wszystko, ponieważ selen jest także antyok­sydantem i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami oraz hamuje rozwój stanów zapalnych.

    Selen po­maga również regulować gospodarkę wę­glowodanową organizmu i zapo­biega związanym z wysokim poziomem glukozy we krwi zmianom zwyrodnienio­wym w obrębie siatków­ki, które mogą pogar­szać wzrok. Co ważne, znaczne ilości selenu obecne są w ciele szkli­stym oka i zapobiegają zaćmie oraz zmianom zwy­rodnieniowym innych struk­tur oka. Znajdziesz go w rybach i owocach morza, czosnku, wołowinie, podrobach oraz jajach21.



  • Mangan to mało znany pierwiastek o wielkim znaczeniu, ponieważ bez niego organizm nie byłby w stanie wytwo­rzyć jednego z najsilniejszych antyoksydantów – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).

    Po wbudowaniu w SOD mangan pełni rolę przeciwutleniacza, który unieszkodliwia wolne rodniki. W ten sposób zapobiega i hamuje stany zapal­ne, chroni naczynia krwionośne i łagodzi przebieg cho­rób. Dobrym źródłem manganu jest brązowy ryż, a także płatki owsiane, tofu, czekolada, zielone warzywa liścia­ste, kasza jaglana i gryczana oraz orzechy włoskie22.
Bibliografia
  • J Allergy Clin Immunol. 2010 Feb; 125(2 Suppl 2): S3–23
  • Clin Dermatol. 2015 Mar-Apr;33(2):140-6
  • Przegląd Okulistyczny2012, nr 5 (49), s. 1-2
  • J. Kański, A. Kubicka-Trząska, Choroby infekcyjne oczu, Górnicki Wydawnictwo Medyczne, Wrocław 2018
  • Eur. J. Ophthalmol., 2009; 19 (6): 905-8
  • J Ophthalmic Vis Res. 2022 Jan-Mar; 17(1): 123-9
  • Orv Hetil. 2017; 158(39): 1523-7
  • J Fr Ophtalmol. 2020 May;43(5):392-396
  • K.Kaczorowski, Wewnątrzgałkowe zapalenie nerwu wzrokowego – co każdy lekarz wiedzieć powinien, Stany nagłe po dyplomie, 2022, 04
  • A. Kubicka-Trząska, J. Kozioł-Moszczyńska, K.Kozicka, K. Żuber-łaskawiec, Opryszczkowe zapalenie gałki ocznej, Okulistyka po dyplomie, 2018, 06
  • Pediatria po Dyplomie Vol. 15 Nr 3, Czerwiec 2011
  • HERBALISM [online]. 10 maj 2023, T. 7, nr 1, s. 153-74
  • J. Viall, Nourishment for the Eyes, Natural Medicine World, may 2023, Issue 207
  • Nutrients. 2017 Nov; 9(11): 1211
  • Nutrients. 2021 May 18;13(5):1703
  • Sultan Qaboos Univ Med J. 2014 May; 14(2): e157-65
  • Nat Rev Endocrinol. 2022 Feb;18(2):96-110
  • Front Nutr. 2023 Jan 19:10:1072653
  • Investigative Ophthalmology & Visual Science April 2012, Vol.53, 2256-65
  • Crit Rev Food Sci Nutr. 2023;63(9):1277-92
  • Lancet. 2000 Jul 15;356(9225):233-41
  • Front Biosci (Landmark Ed). 2018 Mar 1;23(9):1655-79
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny