Eliksir młodości, czyli witamina E. 10 korzyści z jej przyjmowania

Została nawet nazwana eliksirem młodości, ponieważ zapobie­ga związanym z wolnymi rodnikami procesom starzenia. Ma jednak znacznie więcej zalet. Oto 10 powodów, dla których powinniśmy dbać o jej prawidłowy poziom w organizmie.

Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Mianem witaminy E określana jest gru­pa związków pochodnych α-tokoferolu – tokoferoli i tokotrienoli o zbliżonej aktywności fizjologicznej. Uznaje się je dzisiaj za jeden z najsilniejszych prze­ciwutleniaczy, który chroni organizm człowieka przed skutkami długotrwa­łego oraz niekorzystnego oddziaływa­nia środowiska.

Witamina E została nawet nazwana „eliksirem młodości”, ponieważ przede wszystkim zapobie­ga związanym z wolnymi rodnikami procesom starzenia. Wykorzystuje się ją m.in. w kosmetykach do twarzy.

Przez swoje dobroczynne wła­ściwości tokoferole i tokotrienole mają szerokie zastosowanie rów­nież w medycynie. Wspomaga­ją leczenie m.in. chorób serca, a także przeciwdziałają rozwo­jowi zaćmy czy nowotworów.

Witamina E chroni skórę przed starzeniem, słońcem i rakiem

Witamina E dobrze przenika przez naskórek i wbudowuje się w cement międzykomórkowy, zapewniając odżywienie i poprawę elastyczności skóry.

Jako składnik aktywny kosmetyków wpływa na hamowanie powstawania stanów zapalnych. Ponadto ma działanie przeciwobrzękowe, kojące, nawilżające, uelastyczniające, ochronne, wygładzające i ujędrniające, wspomaga leczenie przebarwień i oparzeń, łagodzi objawy kontaktowego zapalenia skóry, ostudy, trądziku i łuszczycy, wygładza blizny oraz działa przeciwstarzeniowo3.

Witamina E ma również właściwości sprzyjające poprawie struktury, miękkości i elastyczności naskórka oraz skóry właściwej. Wszystkie te właściwości ochronne wynikają z jej zdolności do wbudowywania się w lipidowe struktury skóry.

Witamina E chroni skórę przed starzeniem, słońcem i rakiem
Ponadto witamina E hamuje działanie słonecznego promieniowania UVB, stąd też chroni skórę przed zaczerwienieniem i obrzękiem powstającym w wyniku ekspozycji na słońce. Redukuje również powstające wówczas uszkodzenia DNA, które mogą prowadzić do rozwoju nowotworów.

Zwalcza wolne rodniki

Podstawową funkcją witaminy E jest zapobieganie utlenianiu lipidów błon komórkowych, przerywanie postępującej już reakcji peroksydacji oraz zmiatanie reaktywnych form tlenu (ROS) oraz wolnych rodników1. Zapobiega utlenianiu związków tłuszczowych, które stanowią podstawowy budulec błony okrywającej każdą komórkę ciała (śluzówki, skóra).

Atak wolnych rodników powoduje preoksydację lipidów, która stanowi jeden z najbardziej niszczących procesów zachodzących w ustroju człowieka, a witamina E przerywa reakcję łańcuchową peroksydacji lipidów, działając antyoksydacyjnie2.

Zaobserwowano też, że jej aktywność wzrasta w obecności selenu. W połączeniu z tym pierwiastkiem działa ona synergistycznie, co oznacza znaczne zmniejszenie ryzyka uszkodzenia komórek przez wolne rodniki.

Witamina E dba o wzrok

Właściwości antyoksydacyjne α-tokoferolu chronią tłuszcze, które wchodzą w skład błon komórkowych oka i są podatne na zniszczenie w procesie utleniania przez wolne rodniki. Witamina E atakuje je, aby zapobiec reakcji łańcuchowej utleniania lipidów. Biorąc pod uwagę fakt, że siatkówka oka składa się głównie z kwasów tłuszczowych, α-tokoferol skutecznie chroni wzrok5.

Trwające 7 lat badanie z udziałem 3 640 osób z chorobami oczu wykazało, że codzienne przyjmowanie 400 j.m. witaminy E w suplemencie zawierającym też witaminę C, cynk i beta-karoten, zmniejszyło ryzyko pogłębiania się schorzeń wzroku o 25%. Najlepsze efekty osiągnięto przy zwyrodnieniu plamki żółtej (AMD)6.

Witamina E dba o wzrok
Inne badania sugerują, że dieta, która dostarcza odpowiednie ilości witaminy E, zapobiega zaćmie związanej z wiekiem7. Wykazano też, że poprawia agregację płytek krwi i rozszerzenie naczyń, co może pomagać w profilaktyce jaskry8.

Witamina E poprawia odporność

W badaniach laboratoryjnych witamina E wpływa korzystnie na układ immunologiczny, m.in. odgrywając ważną rolę w różnicowaniu niedojrzałych limfocytów T w grasicy, a zwiększenie jej poziomu poprawia obniżoną odporność komórkową u osób starszych11.

Jej wpływ jest związany również ze zdolnością do pobudzenia mechanizmów obrony dzięki wzmacnianiu humoralnej i komórkowej odpowiedzi immunologicznej.

Badania sugerują też, iż witamina E pełni funkcje przeciwzapalnie i stymulujące system odpornościowy w kilku autoimmunologicznych chorobach zapalnych, a niedobory tokoferoli sprzyjają zachorowaniom na infekcje nowotwory.

Witamina E zwiększa płodność

Nazwa witaminy E (tocopherolum) pochodzi z greki i oznacza „przyczynianie się do narodzin” lub „ten, który daje siłę do rodzenia”. Wszystko przez to, że składnik ten jest niezbędny do zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych u kobiet, zajścia w ciążę oraz jej utrzymania.

Wywiera bowiem bezpośredni wpływ na prawidłowy rozwój dziecka, zwłaszcza w III trymestrze, w połączeniu z kwasem foliowym zapobiega uszkodzeniu układu nerwowego i rozwojowi wad wrodzonych płodu, a jego niedobór może prowadzić do powikłań, takich jak stan przedrzucawkowy i niska masa urodzeniowa9.

Z kolei u mężczyzn deficyt witaminy E zmniejsza m.in. wydzielanie hormonu gonadotropowego. To może przyczynić się do zwyrodnienia plemników i do bezpłodności.

Ponadto warto wiedzieć, że w 30-80% przypadków niepłodności męskiej przyczyną pogorszenia jakości nasienia może być stres oksydacyjny, który powoduje uszkodzenie DNA, zmniejsza ruchliwość plemników i ich zdolność połączenia z oocytem, więc silny antyoksydacyjny wpływ witaminy E również ma znaczenie.

Witamina E chroni przed zapaleniem płuc

W jednym z badań okazało się, że suplementacja witaminą E może również zapobiegać zapaleniu płuc u mężczyzn uzależnionych od tytoniu. Jego uczestnikami byli Finowie w wieku wyjściowym 50-69 lat, którzy rozpoczęli palenie w wieku ≥21 lat.

Wśród 5 253 uczestników, którzy na początku badania palili ≥20 papierosów dziennie lub nie mieli żadnej aktywności fizycznej, częstość występowania zapalenia płuc była o 14% niższa, jeśli przyjmowali 50 mg witaminy E na dobę. Z kolei u 2 216 ochotników, którzy deklarowali 5-19 papierosów dziennie i ćwiczyli w czasie wolnym, suplementacja zmniejszyła zachorowalność aż o 69%.

Największe korzyści odnieśli panowie, którzy choć na jakiś czas zrezygnowali z nałogu – bez względu na aktywność fizyczną i liczbę wcześniej wypalanych papierosów częstość zapalenia płuc w grupie suplementującej witaminę E była o 72% mniejsza niż u osób bez dodatkowej dawki tokoferoli

Witamina E hamuje syntezę cholesterolu i miażdżycę

Dodatkową funkcją witaminy E jest działanie angioprotekcyjne (wzmacnia ściany naczyń krwionośnych), poprawa krzepliwości krwi i zapobieganie tworzeniu się skrzepów. Przede wszystkim jednak hamuje one syntezę cholesterolu (zmniejsza ilość enzymu odpowiedzialnego za ten proces) i utlenianie jego frakcji LDL oraz obniża ogólny poziom (hipercholesterolemię)14.

Dzięki temu przeciwdziała tworzeniu się blaszki miażdżycowej. Donoszono nawet, że suplementacja witaminą E skutecznie hamuje postęp miażdżycy u pacjentów po wcześniejszej operacji pomostowania aortalno-wieńcowego, a u szczurów z miażdżycą łagodzi spowodowane chorobą uszkodzenia aorty15.

Witamina E zapobiega grypie i covid-19

covid
Kilkadziesiąt badań na zwierzętach wykazało, że witamina E zapewnia ochronę przed infekcjami wywoływanymi przez wirusy i bakterie. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające może chronić błony komórkowe i wzmacniać adaptacyjną odpowiedź immunologiczną na patogeny występujące w układzie oddechowym, łącznie z tymi powodującymi covid-19 i grypę12.

Witamina E zmniejsza ryzyko raka

Badania epidemiologiczne pokazują, że wysokie stężenie witaminy E we krwi wiąże się ze również z ograniczeniem ryzyka niektórych nowotworów. Klinicznie dowiedziono, że kobiety, u których rozwinął się rak sutka, miały znacząco niższe poziomy α-tokoferolu w osoczu w porównaniu z grupą kontrolną18.

W innych doniesieniach suplementacja witaminą E nie wiązała się ze zmniejszeniem całkowitej śmiertelności, zachorowalności ani śmiertelności z powodu nowotworów, ale wiązała się ze statystycznie istotnym zmniejszeniem częstości występowania raka prostaty. Zdaniem autorów tokoferole mogą być stosowane w profilaktyce raka gruczołu krokowego u mężczyzn z wysokim ryzykiem tej choroby19.

Ponadto w badaniu New Hampshire wykazano, że wyższe całkowite spożycie witaminy E w diecie wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju raka pęcherza moczowego20. Inne metaanalizy wykazały, iż wysokie spożycie tego związku może zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworu płuc o 5-15%21.

Witamina E pomaga po zawale

Naukowcy podkreślają rolę tokoferoli w modulowaniu procesów komórkowych istotnych w chorobach sercowo-naczyniowych. W badaniach wykazano, że występują one aż o 30-40% rzadziej u pacjentów z wysokim poziomem witaminy E w organizmie, a tokoferol podawany w dużych dawkach po przebytym zawale może zmniejszyć jego skutki i ryzyko wystąpienia kolejnego (głównie ze względu na zmniejszenie stresu oksydacyjnego).

Warto zauważyć, że witamina E okazała się także obiecująca w zapobieganiu ostremu zawałowi mięśnia sercowego wywołanemu blokadą przedniej zstępującej tętnicy wieńcowej lewej16, a również u osób chorych na miażdżycę naczyń wieńcowych podawanie tokoferolu w dawkach od 400 do 800 mg/dl powodowało zmniejszenie częstości jego występowania17.

Bibliografia
  • Chemik 2014; 68(7):585
  • Simon-Schnassm I. Oxidative Stress at High Altitudes and Effects of Vitamin E. https:// www.ncbi.nlm.nih.gov/books/ NBK232888/
  • Nutrients. 2021 Jan; 13(1):203; Indian Dermatol Online J. 2016 Jul- Aug; 7(4):311-5; PLoS One. 2021; 16(12): e0261259
  • Kosmetologia Estetyczna 2019; 1(8):13-6; Anticancer Res. 1999;19:3769-74
  • Prog Retin Eye Res. 2005; 24 :87-138
  • Arch Ophthalmol. 2001 Oct;119(10):1417-36
  • Public Health Nutr. 2015 Oct;18(15):2804-14
  • Mol Aspects Med. 2005; 26 :459- 516
  • Cochrane Database Syst Rev. 2015 Sep; 2015(9): CD004069; Am J Transl Res. 2023; 15(6): 3838-45
  • Ann NY Acad Sci. 1991;637:436- 44; Fertil Steril. 2003;79:829-43; Cochrane Database Syst Rev. 2019 Mar 14; 3(3):CD007411; Int Urol Nephrol. 2022 Aug; 54(8):1793- 805
  • Vitam Horm. 2000: 59:305-36; Bibl Nutr Dieta. 2001; (55):148-58
  • Eur J Med Chem. 2022 Mar 15: 232:114175; Nutrients. 2020; 12:2550; J Infect Dis. 1997 Jul; 176(1):273-6
  • Clin Interv Aging, 2016; 11:1379-85
  • Exp. Biol. Med. 2007; 232:523-31; Atherosclerosis 2002; 161:199- 207; J. Nutr. Bioch. 2001; 12:318- 29
  • Crit Rev Clin Lab Sci. 2008;45:417- 50; Cardiovasc Pathol. 2013; 22:465-72; Cureus. 2023 Nov; 15(11):e48142
  • J Cardiovasc Pharmacol Ther. 2000 Jan;5(1):51-8; Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2015; 25:354-63; Lancet. 2000; 356:1213-8
  • Lancet. 1996; 347:781-6
  • Biochem Pharmacol 2013; 86:845-52
  • Ann Saudi Med 2007; 27:409-14
  • Cancer Causes Control 2010; 21:609-19
  • Int J Clin Exp Med. 2015; 8(4):6631- 7; Asia Pac J Clin Nutr. 2017 Mar; 26(2):271-7
Autor publikacji:
Wczytaj więcej