Zdrowe zakupy
Spis treści
Niedobory witamin i minerałów: objawy w oczach
| OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
| rozmazany obraz | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| zapalenie spojówek | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| ciemne plamki przed oczami | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| jaskra | magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| szczypanie, pieczenie, łzawienie oczu | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| zwyrodnienie plamki żółtej | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| krótkowzroczność | chrom | mięso, produkty pełnoziarniste, otręby, fasolka szparagowa, brokuły | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| witamina D | światło słoneczne, tran | |||
| witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
| drganie powieki | magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | ||
| witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste |
Niedobory witamin i minerałów: objawy skórne
| OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
| trądzik | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
| witamina B3 | podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko | |||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
| biotyna | żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| pęcherze | witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | ||
| sucha skóra | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
| przetłuszczanie się skóry wokół oczu, nosa | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| drobne infekcje (czyraki, opryszczka) | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
| świąd skóry | witamina B | brązowy ryż, żółtka jaj, ryby, mleko, produkty pełnoziarniste, orzechy, rodzynki, brokuły | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
| tłusta skóra, zaskórniki | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| potówki | witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | ||
| odciski lub pęcherze | witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | ||
| rozstępy | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
| witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| brodawki, pieprzyki | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
| zmarszczki, starzenie się skóry | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
| niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna |
Niedobory witamin i minerałów: włosy i paznokcie
| OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
| szorstkie, łamliwe włosy | cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | ||
| łupież | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
|
magnez |
zielone warzywa, orzechy, nasiona | |||
| biotyna | żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka | |||
| przesuszone włosy | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| przetłuszczające się włosy | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| łamliwe paznokcie | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
| witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
| wapń | tofu, ciemnozielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały | |||
| białe plamki na paznokciach | cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki |
Niedobory witamin i minerałów: jama ustna i język
| OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
| podrażniony język | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| witamina B3 (niacyna) | podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko | |||
| witamina B12 | ryby, mleko, nabiał, mięso, tempeh, miso | |||
| popękane usta | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| kwas foliowy | warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż | |||
| cofanie się dziąseł lub ich krwawienie | witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | ||
| wapń | tofu, zielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały | |||
| witamina K | ciemnozielone warzywa liściaste, zielona herbata, żółty ser | |||
| wrzody jamy ustnej | kwas foliowy | warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż | ||
| witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
| cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
| biały nalot na języku | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły |
Artykuł pt. "Czy jesteś ofiarą zbilansowanej diety?" ukazał się w numerze Listopad-grudzień 2013 >>