Niedobory jakich witamin i minerałów można wyczytać z wyglądu?

Myślisz, że odżywiasz się zdrowo? Mimo pozornie zbilansowanej diety w Twoim organizmie może brakować ważnych składników. Na szczęście wielu objawom zaradzi odpowiednia dieta.

23 maj 2019
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Niedobory witamin i minerałów: objawy w oczach

OBJAWY   MOŻLIWE NIEDOBORY   ŹRÓDŁA POKARMOWE
rozmazany obraz   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
zapalenie spojówek   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
ciemne plamki przed oczami   witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
jaskra   magnez   zielone warzywa, orzechy, nasiona
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
szczypanie, pieczenie, łzawienie oczu   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
zwyrodnienie plamki żółtej   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    magnez   zielone warzywa, orzechy, nasiona
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
krótkowzroczność   chrom   mięso, produkty pełnoziarniste, otręby, fasolka szparagowa, brokuły
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    witamina D   światło słoneczne, tran
    witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
drganie powieki   magnez   zielone warzywa, orzechy, nasiona
    witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste

 

Niedobory witamin i minerałów: objawy skórne

OBJAWY   MOŻLIWE NIEDOBORY   ŹRÓDŁA POKARMOWE
trądzik   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B3   podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
    biotyna   żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
pęcherze   witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
sucha skóra   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)   tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna
przetłuszczanie się skóry wokół oczu, nosa   witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
drobne infekcje (czyraki, opryszczka)   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)   tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna
świąd skóry   witamina B   brązowy ryż, żółtka jaj, ryby, mleko, produkty pełnoziarniste, orzechy, rodzynki, brokuły
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)   tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna
tłusta skóra, zaskórniki   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
potówki   witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
odciski lub pęcherze   witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
rozstępy   witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
brodawki, pieprzyki   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
zmarszczki, starzenie się skóry   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    witamina E   oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste
    niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT)   tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna

Niedobory witamin i minerałów: włosy i paznokcie

OBJAWY   MOŻLIWE NIEDOBORY   ŹRÓDŁA POKARMOWE
szorstkie, łamliwe włosy   cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
łupież   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
   

magnez

  zielone warzywa, orzechy, nasiona
    biotyna   żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka
przesuszone włosy   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
przetłuszczające się włosy   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
łamliwe paznokcie   witamina A   wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak
    witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    wapń   tofu, ciemnozielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały
białe plamki na paznokciach   cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki

Niedobory witamin i minerałów: jama ustna i język

OBJAWY   MOŻLIWE NIEDOBORY   ŹRÓDŁA POKARMOWE
podrażniony język   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    witamina B3 (niacyna)   podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko
    witamina B12   ryby, mleko, nabiał, mięso, tempeh, miso
popękane usta   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    kwas foliowy   warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż
cofanie się dziąseł lub ich krwawienie   witamina C   owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta
    wapń   tofu, zielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały
    witamina K   ciemnozielone warzywa liściaste, zielona herbata, żółty ser
wrzody jamy ustnej   kwas foliowy   warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż
    witamina B6   zboża fasola, banany, ziemniaki
    cynk   ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste
biały nalot na języku   witamina B2   mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły

 

Artykuł pt. "Czy jesteś ofiarą zbilansowanej diety?" ukazał się w numerze Listopad-grudzień 2013 >>

Wczytaj więcej