Zdrowe zakupy
Spis treści
Niedobory witamin i minerałów: objawy w oczach
OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
rozmazany obraz | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
zapalenie spojówek | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
ciemne plamki przed oczami | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
jaskra | magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
szczypanie, pieczenie, łzawienie oczu | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
zwyrodnienie plamki żółtej | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
krótkowzroczność | chrom | mięso, produkty pełnoziarniste, otręby, fasolka szparagowa, brokuły | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
witamina D | światło słoneczne, tran | |||
witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
drganie powieki | magnez | zielone warzywa, orzechy, nasiona | ||
witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste |
Niedobory witamin i minerałów: objawy skórne
OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
trądzik | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | |||
witamina B3 | podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko | |||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
biotyna | żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
pęcherze | witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | ||
sucha skóra | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
przetłuszczanie się skóry wokół oczu, nosa | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
drobne infekcje (czyraki, opryszczka) | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
świąd skóry | witamina B | brązowy ryż, żółtka jaj, ryby, mleko, produkty pełnoziarniste, orzechy, rodzynki, brokuły | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna | |||
tłusta skóra, zaskórniki | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
potówki | witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | ||
odciski lub pęcherze | witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | ||
rozstępy | witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | ||
witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
brodawki, pieprzyki | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
zmarszczki, starzenie się skóry | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
witamina E | oleje roślinne, orzechy, zielone warzywa liściaste | |||
niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) | tłuste ryby, mięso pochodzenia organicznego, dziczyzna |
Niedobory witamin i minerałów: włosy i paznokcie
OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
szorstkie, łamliwe włosy | cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | ||
łupież | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
magnez |
zielone warzywa, orzechy, nasiona | |||
biotyna | żółty ser, podroby, jajka, orzechy, brokuły, bataty, owsianka | |||
przesuszone włosy | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
przetłuszczające się włosy | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
łamliwe paznokcie | witamina A | wątróbka, jajka, marchew, bataty, szpinak | ||
witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | |||
wapń | tofu, ciemnozielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały | |||
białe plamki na paznokciach | cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki |
Niedobory witamin i minerałów: jama ustna i język
OBJAWY | MOŻLIWE NIEDOBORY | ŹRÓDŁA POKARMOWE | ||
podrażniony język | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
witamina B3 (niacyna) | podroby, drób, orzechy, produkty pełnoziarniste (nie kukurydziane), ryby, mleko | |||
witamina B12 | ryby, mleko, nabiał, mięso, tempeh, miso | |||
popękane usta | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
kwas foliowy | warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż | |||
cofanie się dziąseł lub ich krwawienie | witamina C | owoce cytrusowe, jagody, brokuły, kapusta | ||
wapń | tofu, zielone warzywa liściaste, sardynki, łosoś, migdały | |||
witamina K | ciemnozielone warzywa liściaste, zielona herbata, żółty ser | |||
wrzody jamy ustnej | kwas foliowy | warzywa liściaste, suszona fasola, groch, ziarna zbóż | ||
witamina B6 | zboża fasola, banany, ziemniaki | |||
cynk | ostrygi, czerwone mięso, fasola, orzechy, produkty pełnoziarniste | |||
biały nalot na języku | witamina B2 | mięso, żółty ser, mleko, warzywa liściaste, brokuły |
Artykuł pt. "Czy jesteś ofiarą zbilansowanej diety?" ukazał się w numerze Listopad-grudzień 2013 >>