Pierwiastki śladowe odgrywają ważną rolę w utrzymaniu podstawowych funkcji fizjologicznych. Jednym z nich jest selen (Se), odkryty w 1817 roku przez szwedzkiego chemika Jönsa Jacoba Berzeliusa. Pierwotnie selen był uważany za substancję toksyczną, jednak pogląd ten zmienił się po nieoczekiwanym odkryciu, dokonanym przez Schwarza i Foltza w 1957 roku, że selen zapobiega martwicy wątroby u szczurów.
Od tego czasu postrzeganie selenu jako zagrożenia dla zdrowia uległo zmianie i zaczął być on postrzegany jako pierwiastek korzystny dla zdrowia. Selen z pożywienia pełni swoją fizjologiczną rolę dzięki włączeniu do białek, zawierających aminokwas selenocysteinę (Sec).
Dzięki temu selenoproteiny uzyskują zdolność regulowania reakcji redoks. (redoks to reakcja chemiczna, w której dochodzi do utleniania i redukcji, na skutek przekazywania elektronów pomiędzy cząsteczkami; reakcje redoks zachodzą w wielu szlakach metabolicznych, m.in. podczas oddychania komórkowego).
Selen - właściwości i źródła pokarmowe
Całkowita ilość selenu w ludzkim organizmie wynosi około 3–20 mg. Jako niezbędny mikroelement, selen jest pozyskiwany głównie z żywności, takiej jak zboża, mięso, ryby i jaja.
Ogólnie rzecz biorąc, stężenia selenu różnią się w zależności od rodzaju żywności i jej pochodzenia: zwierzęcego > warzywa > zboża > owoce. Zboża są głównym źródłem selenu, jednak jego zawartość jest stosunkowo niska i wynosi od 0,01 do 0,55 μg/g. Zawartość selenu w żywności pochodzenia zwierzęcego wynosi od 0,08 do 0,7 μg/g, a w owocach i warzywach jest go mniej niż 0,1 μg/g.
Zawartość selenu w roślinach zależna jest od jego ilości w glebie. Jeżeli jest go poniżej 0,1 mg/kg gleby, uznaje się ją za niedoborową, jeżeli zaś zawiera 0,2-0,3 mg/kg mówimy o glebie ubogiej w selen, a przy zawartości ponad 0,4 mg/kg glebą uznaje się za bogatą w selen. Biodostępność tego pierwiastka z gleby dla roślin jest różna.
Przyswajalność selenu dla ludzi zależy od jego rodzaju. Selen w postaci związków organicznych, wykazuje się biodostępnością na poziomie 70–95%. Selenoaminokwasy często mają wyższą biodostępność niż selen nieorganiczny. a selen w żywności pochodzenia zwierzęcego jest bardziej biodostępny niż ten pochodzący z pokarmów roślinnych.
Organizmy wyższe nie posiadają, niestety, zdolności syntezy selenometioniny (SeMet), głównej formy odżywczej selenu. Synteza SeMet odbywa się w roślinach i grzybach. Aż około 90% selenu występującego w roślinach to właśnie SeMet. Biodostępność tej substancji może osiągnąć 95–98%, ale średnio jest to około 50%.
W zależności od tego z jakiej żywności jest wchłaniana. Selenocysteina (Sec) to kolejny organiczny związek selenu, pochodzący głównie z żywności pochodzenia zwierzęcego. Selen nieorganiczny gromadzi się głównie w roślinach poprzez szlak asymilacji siarki, ale jest również obecny w wodzie. Seleniany i seleniny spożywane przez ludzi są ostatecznie przekształcane w SeMet.
Co to takiego selenoproteiny?
Selen z pożywienia jest przekształcany w selenocysteinę i selenoproteiny, które magazynowane są w różnych narządach i tkankach: 30% w wątrobie, 30% w mięśniach, 15% w nerkach, 10% w osoczu i 15% w innych narządach.
Stężenie selenu w wątrobie odzwierciedla poziom wchłaniania jelitowego tego pierwiastka. Wątroba syntetyzuje selenoproteinę P (SELENOP), która dostaje się do krwiobiegu i dostarcza selen do tkanek i narządów.
W biologicznym działaniu selenu pośredniczą przede wszystkim selenoproteiny. Prawie wszystkie z nich zawierają pojedyncze reszty Sec w miejscach aktywnych enzymów, które są niezbędne dla ich aktywności. Sec, naturalnie występujący aminokwas, jest wariantem cysteiny (Cys), w której siarka zostaje zastąpiona selenem.
Selen i siarka należą do tej samej grupy pierwiastków, dlatego Sec i Cys wykazują podobne właściwości chemiczne oraz uczestniczą w podobnych reakcjach chemicznych.
Jak selen i selenoproteiny wpływają na zdrowie?
Unikalne właściwości biologiczne selenu sprawiają, że jest on niezbędny dla zdrowia. Chociaż jest obecny w organizmie człowieka w niewielkich ilościach, jego niedobór może powodować dysfunkcję wielu układów.
Nasze organizmy pozyskują selen z pożywienia. Fizjologiczne funkcje selenu zależne są od selenoprotein, w które jest on wbudowany. Białka te chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi i innymi niekorzystnymi czynnikami.
Odpowiednia suplementacja selenu może nie tylko aktywować układ odpornościowy, ale także wpływać na funkcjonowanie mózgu i chronić nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi (CVD), nowotworami i chorobami związanymi z akumulacją metali ciężkich.
Chociaż badania sugerują, że wysoki poziom selenu ma negatywny wpływ na przebieg chorób, takich jak cukrzyca typu 2 (T2DM), dalsze badanie nad właściwościami selenu mogą nam dostarczyć wiedzy na temat leczenia niektórych chorób.
Stres oksydacyjny
Homeostaza redoks jest podstawą utrzymania aktywności życiowej organizmu. Stres oksydacyjny objawia się brakiem równowagi między komórkowymi systemami oksydacyjnymi i antyoksydacyjnymi.
Nierównowaga ta znajduje odzwierciedlenie głównie w produkcji dużych ilości reaktywnych form tlenu (ROS), których poziom przekracza zdolność wychwytywania przez systemy obrony antyoksydacyjnej, ostatecznie prowadząc do strukturalnych i funkcjonalnych uszkodzeń DNA, lipidów i białek. Mitochondria są uważane za główne źródło reaktywnych form tlenu, a ich nadmiar może powodować uszkodzenia tych organelli.
Wodoronadtlenki, zwłaszcza nadtlenek wodoru (H2O2), biorą udział jako ROS w regulacji redoks i są odpowiedzialne za sygnalizację komórkową, reakcje enzymatyczne, metabolizm energetyczny i cykl komórkowy.
Jednak nadmiar wodoronadtlenków powoduje niespecyficzne utlenianie białek i uszkodzenie biomolekuł. Usuwanie wodoronadtlenków opiera się na wydajnych systemach redukujących.
Selen działa tu jako krytyczny przeciwutleniacz, wpływający na różne tkanki i komórki i przyczyniający się do usuwania ROS, zwłaszcza wodoronadtlenków. Efekt ten zaobserwowano w sercu, wątrobie, nerkach, tarczycy i mózgu.
Ponadto działanie przeciwutleniające selenu jest odpowiedzialne za jego korzystny wpływ na odporność, stany zapalne, apoptozę (programowana śmierć komórki) i autofagię (proces samozjadania, podczas którego komórki oczyszczają się ze szkodliwych metabolitów i uszkodzonych struktur).
Centralny układ nerwowy
Metabolizm mózgu jest wysoce zależny od poziomu selenu. Zawartość selenu w ludzkim mózgu wynosi około 90–110 ng/mg mokrej masy, czyli jest go mniej niż w wątrobie. Jednakże, gdy pojawiają się niedobory selenu, organizm stara się zapewnić jego optymalny poziom w mózgu, kosztem innych narządów.
Odkrycia te pokazują, jak wielkie jest znaczenie selenu dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. SELENOP, peroksydaza glutationowa 4 (GPX4) i SELENOW to trzy selenoproteiny o najwyższej ekspresji w mózgu, co sugeruje, że prawdopodobnie odgrywają one ważną rolę w funkcjonowaniu centralnego układu nerwowego. Niedobór selenu może natomiast powodować nieodwracalne uszkodzenie mózgu, prowadzi do zaburzeń neurologicznych i motorycznych.
Poziom selenu w osoczu i aktywność GPX w erytrocytach są znacznie obniżone u pacjentów z chorobą Alzheimera (AD). W związku z tym stwierdzono, że egzogenna suplementacja selenem hamuje neurodegenerację i odwraca deficyty pamięci w modelu AD.
Stwierdzono, że choroba Parkinsona (PD), choroba neurodegeneracyjna charakteryzująca się rozregulowaniem kontroli motorycznej, także koreluje z poziomem selenu. Również pacjenci z padaczką zwykle mają niższy poziom selenu w surowicy niż osoby zdrowe.
Układ sercowo-naczyniowy
Niedobór selenu wiąże się występowaniem chorób układu krążenia. Najwcześniejsze dowody na ten związek łączą się z chorobą Keshan, endemiczną chorobą wieku młodzieńczego, charakteryzującą się kardiomiopatią, która występuje w niektórych rejonach Chin, gdzie dominują gleby o niskiej zawartości selenu.
U pacjentów z chorobą Keshan odnotowano nieprawidłowe stężenia selenu we krwi, a suplementacja selenem poprawia parametry kardiologiczne. Od tego czasu stwierdzono także istotny negatywny związek między poziomem selenu w osoczu, a stopniem zaawansowania miażdżycy tętnic wieńcowych.
Eksperymenty na zwierzętach wykazały również, że doustna suplementacja selenem może zmniejszyć obszar i stopień rozwoju blaszek miażdżycowych oraz złagodzić stan zapalny naczyń i dysfunkcję śródbłonka naczyniowego.
Może to wynikać z faktu, że poziom selenu jest związany z poziomem cholesterolu w osoczu – stwierdzono, że poziom selenu w surowicy jest dodatnio skorelowany ze stężeniem cholesterolu HDL, który ma działanie przeciwmiażdżycowe.
Jako składnik selenoprotein, selen bierze także udział w regulacji statusu redoks komórek i uczestniczy w wychwytywaniu ROS oraz redukcji wodoru i wodoronadtlenków lipidów. Dlatego selen może opóźniać progresję chorób sercowo-naczyniowych.
Kiedy przeanalizowano przypadek pacjenta, który zmarł z powodu kardiomiopatii i migotania komór, stwierdzono, że śmiertelna kardiomiopatia była u niego spowodowana niedoborem selenu.
W szczególności w sercu zaobserwowano zwłóknienie zastępcze i rozległą miocytolizę (uszkodzenie komórek mięśnia sercowego). Zatem selen jest niezbędny do utrzymania prawidłowe funkcji układu krążenia.
Nowotwory
W oparciu o coraz liczniejsze badania można stwierdzić, że selen wpływa na częstość występowania nowotworów. Wiele komórek nowotworowych jest selenofilnych, jednak selenek, produkt pośredni syntezy Sec, jest trujący. Selenek w komórkach nowotworowych musi być detoksykowany przez syntetazę selenofosforanową 2 (SEPHS2).
Warto zauważyć, że proces ten nie jest wymagany w normalnych komórkach. Dlatego też, gdy suplementacja selenu przekracza pewną dawkę, selenek gromadzi się w komórkach nowotworowych i upośledza ich wzrost.
Badania kliniczne potwierdziły powyższy wniosek i wykazały, że osoby z odpowiednim poziomem selenu w diecie lub tkankach ciała mają niższe ryzyko zachorowania na nowotwór, a poziom selenu w osoczu może spadać przed rozwojem niektórych nowotworów.
Prawdopodobnie selen, w odpowiedniej dawce, może chronić przed rozwojem chorób nowotworowych. Przeprowadzono ośmioletnie badanie interwencyjne w populacji ogólnej 130 471 osób.
Częstość występowania pierwotnego raka wątroby (PLC) była o 35,1% niższa w grupie suplementowanej solą selenową (15 mg seleninu sodu na kg) niż w populacji nie otrzymującej suplementacji.
Po usunięciu suplementów zawierających selen z grupy leczonej, częstość występowania PLC zaczęła wzrastać. Selen chroni także przed rakiem piersi, który stanowi poważne zagrożenie na całym świecie.
Ponadto przeprowadzono kontrolowane placebo badanie, do którego włączono 974 mężczyzn z historią raka podstawnokomórkowego lub płaskonabłonkowego. Otrzymywali oni 200 μg selenu dziennie lub placebo przez średnio 4,5 roku. Po 6,5 roku obserwacji, u mężczyzn leczonych selenem stwierdzono znaczące zmniejszenie (o 63%) drugorzędowego punktu końcowego, jakim była częstość występowania raka prostaty. Podobnie wyniki zaobserwowano w odniesieniu do gruczolaka i raka jelita grubego.
Na powyższe wyniki wpływ ma forma chemiczna i biodostępność selenu, a także stadium i rodzaj nowotworu. Większość badań dotyczących związku między podażą selenu, a nowotworami, to obecnie badania obserwacyjne. Ponieważ nadal uzyskuje się wiele sprzecznych danych, potrzebne są dalsze badania w celu wyjaśnienia znaczenia niedoborów selenu w rozwoju nowotworów.
Cukrzyca typu 2
Insulinooporność jest cechą charakterystyczną cukrzycy typu 2. Związek między poziomem selenu w surowicy, a cukrzycą typu 2 od dawna jest tematem dyskusji. Większość wyników eksperymentalnych potwierdza pozytywną korelację między poziomem selenu w surowicy, a T2DM.
Na przykład, w randomizowanym, podwójnie ślepym, kontrolowanym placebo badaniu trwającym średnio 7,7 roku, osoby, które przyjmowały doustnie 200 μg/d selenu, miały większą częstość występowania T2DM niż osoby, które przyjmowały placebo.
Inna metaanaliza dawka-odpowiedź wykazała, że ekspozycja na selen zwiększała ryzyko T2DM, ponieważ suplementacja zwiększała wątrobową produkcję Sepp1 (rodzaj proteiny), który jest udowodnionym induktorem insulinooporności.
Metaanaliza obejmująca 13460 osób wykazała z kolei u osób z relatywnie niższym poziomem selenu w surowicy (<97,5 μg/L) i wyższym niż 132,5 μg/L, wyższą częstość występowania T2DM. Jednak wzrost ten był bardziej widoczny u osób z wysokim poziomem selenu.
W kilku innych badaniach stwierdzono, że stężenie selenu w osoczu było znacznie niższe u pacjentów z cukrzycą niż w grupie kontrolnej. Takie wyniki sugerują, że nie istnieje prosta liniowa zależność między T2DM a poziomem selenu, a zarówno wysoki, jak i niski poziom selenu są potencjalnymi czynnikami ryzyka.
Choroby wywołane akumulacją metali ciężkich
Wykazano, że selen wpływa reakcje utleniania i chelatowania, których celem jest hamowanie toksyczności metali ciężkich, takich jak rtęć (Hg), kadm (Cd), arsen (As), chrom (Cr 6+), tal (Tl), ołów (Pb) i srebro (Ag).
Jony metali występują w wielu białkach i są niezbędne do przenoszenia elektronów, transportu tlenu, katalizy i innych procesów biologicznych. Jednak akumulacja metali ciężkich w organizmach wywołuje wiele niekorzystnych skutków in vivo, takich jak toksyczność wątrobowo-nerkowa, neurotoksyczność, toksyczność reprodukcyjna i immunotoksyczność, co prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych.
Stres oksydacyjny jest głównym mechanizmem toksycznym metali ciężkich. Doniesiono, że poziom H2O2 i anionu ponadtlenkowego wzrastał zależnie od dawki w erytrocytach poddanych działaniu rtęci.
Wytwarzanie ROS, indukowane przez rtęć, powoduje zarówno martwicę, jak i apoptozę komórek. Wątroba i nerki są szczególnie wrażliwe na toksyczne działanie kadmu.
Kadm sam w sobie nie jest w stanie generować ROS, jednak może zastępować żelazo i miedź w białkach cytoplazmatycznych i błonowych, przyczyniając się w ten sposób do wzrostu stężenia niezwiązanego żelaza i wolnej miedzi. Atomy kadmu mogą również łączyć się z atomami selenu i prowadzić do zmniejszenia syntezy selenoenzymów. Generowanie ROS i uszkodzenia DNA wywołane przez arsen powodują zaś przesunięcie cyklu komórkowego.
Chrom (VI) powoduje uszkodzenia oksydacyjne i szeroki zakres zmian w DNA komórkowym. Z kolei dysfunkcję mitochondriów i deregulację komórkową odnotowano w neuronach hipokampa poddanych działaniu talu.
Wyniki metaanalizy wykazały, że leczenie ołowiem powoduje silny stres oksydacyjny, a tkanka jąder była bardziej wrażliwa na działanie ołowiu niż inne tkanki. Zaś zależna od srebra dysfunkcja łańcucha oddechowego zwiększa produkcję ROS.
Jak wspomniano wcześniej, selen funkcjonuje w postaci selenoprotein, które są elementem obrony antyoksydacyjnej. Zarówno GPX, jak i tioredoksyna (rodzaj białka), które są najważniejsze dla obrony oksydacyjnej, są celem związków metali ciężkich. Suplementacja selenem zmniejsza wytwarzanie ROS, utlenianie białek i peroksydację lipidów, indukowaną przez metale ciężkie poprzez utrzymanie aktywności selenoenzymów.
Co więcej, chroni on również komórki przed supresją immunologiczną, cytotoksycznością i apoptozą. To ostatnie prawdopodobnie w dużej mierze opiera się na jego działaniu zmiatającym ROS. Terapia chelatowa pozostaje głównym sposobem leczenia zatruć metalami ciężkimi.
Selen może również wchodzić w bezpośrednie interakcje z metalami ciężkimi, zwłaszcza rtęcią, kadmem i arsenem, które są zwykle wysoce powinowate do grup sulfhydrylowych i mogą powodować zniekształcenia strukturalne białek.
Wydaje się jednak, że selen ma wyższe powinowactwo do metali ciężkich i może sekwestrować jony metali w celu zmniejszenia ich dostępności biologicznej.
Potwierdzono, że powinowactwo rtęci do selenu jest nawet milion razy wyższe niż powinowactwo rtęci do siarki w analogicznych formach. Stwierdzono, że selen tworzy kompleks z kadmem lub arsenem i wyprowadza je z organizmu przez układ żółciowy. Jednak kadm może również osłabiać działanie przeciwnowotworowe selenu (rak wątroby, rak nerki i rak prostaty) przy wyższych ekspozycjach.
- Selenium and Selenoproteins in Health, Biomolecules. 2023 May; 13(5): 799.
- Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10216560/