Dzięki tym 3 składnikom odżywczym opóźnisz starzenie naturalnie

Badania naukowe dowiodły, że są naturalne sposoby na zahamowanie starzenia się organizmu, zapobieganie chorobom przewlekłym i wydłużenie życia. Kluczem do sukcesu jest m.in. niewielka korekta jadłospisu i wprowadzenie do diety substancji o udowodnionym działaniu przeciwstarzeniowym. Tylko jak spośród wielu wybrać te, których najbardziej potrzebujemy? Przeglądając publikacje naukowe można zauważyć, że trzy substancje wymieniane są najczęściej – to spermidyna, lit i tauryna. Spójrzmy zatem, w jaki sposób wpływają na organizm i opóźniają starzenie? 

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

W miarę starzenia się dochodzi do kumulacji uszkodzeń komórkowych, wskutek czego rozwijają się przewlekłe schorzenia, a ryzyko śmierci gwałtownie wzrasta.

Badania, przeprowadzone zarówno na liniach komórkowych, jak i na zwierzętach wykazały, że wśród wielu składników odżywczych, przyczyniających się do wydłużenia naszego życia i poprawy zdrowia, trzy zasługują na szczególną uwagę – to spermidyna, lit i tauryna. Po ich zidentyfiko­waniu, naukowcy rozpoczęli badania z udziałem ludzi, które miały potwierdzić prozdrowotne właściwości wymienionych składników.

Okazało się, że im więcej ich źródeł jest w naszej diecie, tym mniejsze ryzyko rozwoju chorób związanych z wiekiem. Ponadto spożywanie źródeł spermidyny, litu i tauryny lub przyjmowanie zawierających je suplementów, sprzyja długowieczno­ści. Przyjrzyjmy się zatem każdemu z tych składników pokarmowych. 

Spermidyna - jak działa na organizm?

Spermidyna to poliamina, występująca we wszystkich organizmach żywych i wielu produktach spożywczych, w tym grzybach, roślinach strączkowych, kukurydzy i peł­nych ziarnach. Do wytwarzania suplementów, spremi­dynę ekstrahuje się z zarodków pszenicy i alg chlorella. 

Spermidyna działa na nasz organizm z niezwykły sposób. Okazuje się, że naśladuje ona efekty przeciwstarzeniowe ograniczenia kalorii, a to z kolei pobudza autofagię.

Autofagia, inaczej samozjadanie, to proces, który pomaga komórkom naszego ciała usuwać nieprawidłowe pro­dukty metabolizmu (np. nieprawidłowe białka), patogeny i ich metabolity oraz uszkodzone organelle, czyli struktury wewnątrzkomórkowe, których dalsze funkcjonowanie mogłoby narazić komórkę na zaburzenia metaboliczne. Dzięki takiemu działaniu komórki regenerują się i szybko zastępują uszkodzone organelle nowymi, co pozwala im uniknąć apoptozy, czyli programowanej śmierci – orga­nizm zapobiega zaburzeniom metabolicznym eliminując komórki, które nie są w stanie prawidłowo funkcjonować i zagrażają organizmowi. 

Czytaj również: Czym jest spermidyna i jakie ma właściwości? Co łączy ją z procesem autofagii?

Zielony groszek

Spermidyna jest jednym z nielicznych składników pokar­mowych, które mogą aktywować autofagię. Niestety, jej poziom ulega wraz z wiekiem obniżeniu, co stanowi poważny problem, ponieważ badania dowodzą, że wysokie spożycie spermidyny koreluje z niższym ryzy­kiem chorób przewlekłych i zmniejszoną śmiertelnością. Z tego powodu spermidyna jest uważana za środek opóźniający starzenie, a badania zgłębiające mechanizm jej działania nadal trwają.

Co już wiemy o działaniu spermidyny? 

  • Obniża ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, 
  • Obniża ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych,
  • Zmniejsza ryzyko upośledzenia funkcji poznawczych, 
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Reguluje metabolizm lipidów, 
  • Reguluje wzrost komórek, 
  • Hamuje stany zapalne, 
  • Działa neuroprotekcyjnie, 
  • Wzmacnia przeciwnowotworową odpowiedź układu odpornościowego, 
  • Pobudza autofagię. 

Źródła spermidyny w diecie 

  • Kiełki i zarodki pszenicy, 
  • Soja i fermentowane produkty sojowe (natto, tempeh, tofu), 
  • Sery długo dojrzewające i pleśniowe, 
  • Grzyby (pieczarki, shiitake), 
  • Zielony groszek, 
  • Ryż i otręby ryżowe, 
  • Mango, 
  • Ciecierzyca, 
  • Groch, 
  • Soczewica, 
  • Fasola, 
  • Kalafior, 
  • Brokuły, 
  • Jabłka, 
  • Gruszki, 
  • Orzechy pistacjowe, 
  • Ziemniaki. 

Lit -pierwiastek o cennych właściwościach

Lit to pierwiastek śladowy, występujący w skorupie ziemskiej. Ponieważ przenika do wód gruntowych i głębinowych, niektóre naturalne źródła wody zawie­rają jego niewielkie ilości. Badania przedkliniczne, przeprowadzone z udziałem ochotników, wykazały, że lit pomaga telomerom zachować odpowiednią długość i w ten sposób wydłuża nasze życie.

Czym są wspo­mniane telomery? To końcówki chromosomów, czyli struktur, w których upakowany jest materiał genetyczny – podwójna nić DNA ulega skręceniu i zagęszcze­niu, a następnie tworzy strukturę chromosomów, przypominających literę X (tylko jeden chromosom u mężczyzn ma kształt litery Y i odpowiada za płeć męską). Zatem końcówki wszystkich chromosomów są zakończone telomerami, które wraz z wiekiem ulegają naturalnemu skracaniu – ich długość niczym klepsydra odmierza czas życia komórki.

Gdy telomery stają się zbyt krótkie, komórka umiera w procesie apoptozy. Zatem utrzymanie jak najdłużej telomerów jest kluczowe dla wydłużenia naszego życia.

  • Chroni przed powstawaniem starzejących się i dys­funkcyjnych komórek (tzw. komórki zombie), które przyczyniają się do rozwoju chorób wieku podeszłego i przyspieszają starzenie się organizmu, 
  • Reguluje aktywność neuroprzekaźników,
  • Zwiększa stężenie czynników neurotroficznych, które chronią komórki nerwowe i korzystnie wpływają na ich funkcjonowanie,
  • Hamuje rozwój chorób neurodegeneracyjnych,
  • Obniża śmiertelność z jakiejkolwiek przyczyny.

Ale to nie wszystko, co zawdzięczamy litowi, pierwiastek ten ma bowiem kluczowe znaczenie dla wielu procesów biolo­gicznych, w tym: 

  • Hamuje aktywność kinazy syntazy glikogenu, enzymu przyspieszającego starzenie, 
  • Reguluje ekspresję genów związanych z funkcjami DNA, 

Pomidory

Źródła litu w diecie

  • Wody mineralne i wody lecznicze,
  • Pomidory, 
  • Ziemniaki, 
  • Brokuły, 
  • Papryka, 
  • Produkty zbożowe (owies, pszenica), 
  • Ryby, 
  • Orzechy włoskie, 
  • Jaja, 
  • Mleko i jego przetwory. 

Co to jest tauryna i na co pomaga?

Tauryna to aminokwas, występujący niemal we wszyst­kich tkankach. Organizm wytwarza go jednak w nie­wielkich ilościach, zatem kluczową rolę w zapewnieniu odpowiedniej podaży tego aminokwasu pełni dieta. Nie­stety, poziom tauryny ulega obniżeniu wraz z wiekiem, aż do stężenia niewystarczającego do utrzymania zdrowia. Badania wykazały istnienie korelacji między poziomem tauryny we krwi a niższym ryzykiem rozwoju chorób związanych z wiekiem. 
 
zbalansowany posiłek
Dowiedziono także, że tauryna obniża śmiertelność, a przyjmowanie zawierających go suplementów korzystnie wpływa na markery, służące do oceny tempa starzenia się organizmu.

Jak tauryna wpływa na nasz organizm?

  • Obniża ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Reguluje profil lipidowy,
  • Obniża poziom glukozy we krwi na czczo,
  • Poprawia wydolność fizyczną organizmu,
  • Korzystnie wpływa na zdolności poznawcze.

Źródła tauryny w diecie 

  • Mięso (wieprzowina, wołowina, drób) i podroby, 
  • Ryby i owoce morza, 
  • Mleko i przetwory mleczne, 
  • Mleko kozie, 
  • Wodorosty, 
  • Ciecierzyca, 
  • Soczewica, 
  • Groch, 
  • Kasza gryczana. 

Copyright 2023. All rights reserved. Reprinted with exclusive permission of Life Extension ®
https://www.lifeextension.com/magazine/2024/5/three-nutrients-that-drive-healthy-aging

Autor publikacji:
Wczytaj więcej