Witamina A to nazwa grupy rozpuszczalnych w tłuszczach retinoidów, głównie retinolu i estrów retinylu1. Jest ona konieczna dla utrzymania prawidłowego widzenia jako niezbędny składnik rodopsyny, światłoczułego białka siatkówki, które reaguje na światło wpadające do oka, a także, ponieważ wspiera prawidłowe różnicowanie i funkcjonowanie błon spojówkowych i rogówki2.
Gdzie znajduje się witamina A?
W naszej diecie znajdują się jej 2 główne formy – retinol i estry retinylu oraz prowitamina A, czyli karotenoidy. Tę pierwszą znajdziemy w żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym w produktach mlecznych, jajach, rybach i podrobach. Natomiast karotenoidów (takich jak beta-karoten, alfa-karoten i beta-kryptoksantyna) dostarczą nam rośliny. Organizm przekształca karotenoidy w witaminę A w jelicie za pośrednictwem enzymu BCMO1, beta-karoteno-monooksygenazy typu 13, chociaż szybkość konwersji może być zmienna genetycznie4.
Inne karotenoidy w żywności, takie jak likopen, luteina i zeaksantyna, nie są przekształcane w witaminę A, jednak mogą też mieć one inne ważne dla dobrej kondycji oczu właściwości.
Najwyższe stężenia retinolu występują w wątrobie, rybach, jajach i produktach mlecznych1. Większość prowitaminy A pochodzi z zielonych warzyw liściastych, pomarańczowych i żółtych warzyw oraz owoców, przetworów pomidorowych, a także niektórych olejów roślinnych.
Do czego prowadzi niedobór witaminy A?
Niedobór witaminy A pozostaje istotną przyczyną chorób oczu u osób z przewlekłą chorobą wątroby oraz zaburzeniami wchłaniania lipidów, a także jest główną przyczyną ślepoty w krajach rozwijających się. Wczesne zmiany na powierzchni oka obejmują rogowacenie spojówki i rozwój powierzchownej punktowej keratopatii.
Cięższy niedobór prowadzi do rogowacenia, owrzodzenia i martwicy rogówki. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego różnicowania nabłonka niepłaskonabłonkowego; rogowacenie jest bezpośrednią konsekwencją jej niedoboru.
Może dojść zwłaszcza do miejscowego wysuszenie spowodowanego utratą komórek kubkowych wydzielających śluz, zmniejszonego wytwarzania łez wodnistych oraz nierówności zrogowaciałej powierzchni, które mogą przyczyniać się do rozpuszczenia podścieliska, co może wystąpić przy braku nacieku zapalnego lub inwazji bakteryjnej. Jednak nieprawidłowości powierzchniowe szybko reagują na ogólnoustrojowe działanie witaminy A. Co istotne, zmiany rogówki zanikają na długo przed ponownym pojawieniem się komórek kubkowych6.
Operacje żołądkowo-jelitowe a pogorszenie wzroku
Dr. T. Chae oraz R. Foroozan wyjaśniają na łamach "British Journal of Ophthalmology", że istnieje cały szereg chorób oczu, związanych z niedoborem witaminy A. Są to, m.in.: zespół suchego oka, rozmiękczenie rogówki (keratomalacja), uszkodzenia siatkówki oraz nyktalopia (kurza lub nocna ślepota).
Badacze z Baylor College of Medicine w Houston dokonali retrospektywnego przeglądu wyników klinicznych wszystkich pacjentów zdiagnozowanych z niedoborem witaminy A, potwierdzonym badaniami serologicznymi i znaleźli 4 przypadki operacji żołądkowo-jelitowych.
U jednego z pacjentów, który przeszedł operację wykonania bypassu żołądka, objawy problemów ze wzrokiem pojawiły się w miesiąc po zabiegu. Pozostałych 3 nie przejawiało żadnych zaburzeń do przynajmniej 18 lat po operacji jelita.
- 69-letni mężczyzna, który donosił o utrzymującej się od 4 miesięcy nocnej ślepocie, zaczął narzekać na problemy ze wzrokiem 20 lat po przebytej operacji bypassów żołądka.
- 80-latek skarżył się na pogorszenie w ciągu ostatnich 4 miesięcy widzenia w prawym oku, zwłaszcza w przyćmionym świetle. 36 lat wcześniej przeszedł operację częściowej małej i obszernej resekcji jelita (w związku z chorobą Crohna). Schorzenie to jest odcinkowym zapaleniem jelita cienkiego. W Polsce nazywa się ją chorobą Crohna-Leśniowskiego, ponieważ profesor Antoni Leśniowski opisał ją wcześniej niż Crohn (w 1904 r.). Przejawia się, m.in.: bólem brzucha, wzdęciami, biegunką, krwawieniem z przewodu pokarmowego oraz spadkiem wagi.
- Trzecia pacjentka mówiła o kilkumiesięcznym pogorszeniu widzenia w obu oczach. Problemy stawały się poważniejsze nocą. 20 lat wcześniej przeszła serię operacji brzucha (wskutek komplikacji po operacji woreczka żółciowego).
Badanie oczu wykazało odchylenie od normy we wszystkich 3 opisywanych wyżej przypadkach, a testy laboratoryjne wykazały niedobory retinolu. 2 mężczyzn leczono zastrzykami z witaminy A i w obu przypadkach odnotowano poprawę wzroku w obu oczach już w pierwszym tygodniu terapii. Kobieta odmówiła podjęcia dalszego leczenia7.
Leczenie otyłości może zabrać wzrok?
W nawiązującym do tematu artykule wstępnym obaj lekarze wskazują, że inni naukowcy donosili o poważnych komplikacjach wzrokowych (kseroftalmii, nyktalopii i ostatecznej ślepocie), które pojawiały się po bypassach żołądka.
Ostrzegają oni, że tego typu zabiegi (nazywane MGB, od mini gastric bypass, a polegające na zmniejszeniu objętości żołądka wskutek jego podziału i zespoleniu pozostawianego małego „woreczka” z pętlą jelita cienkiego) są obecnie często wykonywane, by pomóc m.in. pacjentom cierpiącym z powodu zagrażającej życiu otyłości.
Niestety, mogą one powodować niedobór witaminy A. W związku z tym epidemia deficytu tego składnika odżywczego staje się alarmującą rzeczywistością. Potwierdza to przypadek 39-letniej kobiety z kseroftalmią i nyktalopią, które wystąpiły 3 lata po operacji pomostowania żołądkowego8.
- Blaner WS. Vitamin A and Provitamin A Carotenoids. In: Marriott BP, Birt DF, Stallings VA, Yates AA, eds. Present Knowledge in Nutrition. 11th ed. Cambridge, Massachusetts: Wiley-
- Blackwell; 2020:73-91
- Nutrients. 2021 May 18;13(5):1703
- J Lipid Res. 2013 Jul;54(7):1744-60
- Food Nutr Bull. 2022 Mar;43(1):25-34; Nutr. 2012 Jan;142(1):161S-5S; FASEB J. 2009 Apr;23(4):1041-53
- Nutrients. 2013 Sep 12;5(9):3563-81; Nutrients. 2019 Apr 13;11(4):838
- Ophthalmology. 1983 Jun;90(6):592-600
- Br J Ophthalmol. 2006 Aug;90(8):955-6
- Ophthalmology. 2005 Jun;112(6):1031-4