Wszystkie kolorowe warzywa bogate w karotenoidy, do których można także zaliczyć m.in. bataty i szpinak, mogą nam
pomóc ochronić wzrok przed osłabieniem w wyniku starzenia organizmu.
Wyniki najnowszych badań amerykańskich naukowców wskazują, że owoce i warzywa zasobne w karotenoidy mogą ograniczyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej (AMD) aż o 35%. Zaburzenia wiedzenia związane z wiekiem są główną przyczyną utraty wzroku i ślepoty starczej.
Po przeanalizowaniu stanu zdrowia i sposobu żywienia 102 046 pacjentów specjaliści odkryli, że osoby, w których diecie dominowały marchewki, pomidory, szpinak, pomarańcze oraz inne warzywa i owoce bogate w karotenoidy - nadające roślinom barwę i przeistaczające się w organizmie w witaminą A - mogą zapewnić sobie najlepszą ochronę przed starczym osłabieniem wzroku i zwyrodnieniem plamki żółtej (AMD).
Za najbardziej wartościowe dla wzroku karotenoidy naukowcy uznali luteinę i zeaksantynę, które mają wpływ na poprawę ostrości widzenia i zdolności do rozróżniania kolorów.
Zawartość karotenoidów w μg/100 g
1. marchew (9000) 2. słodkie ziemniaki (9000) 3. dynia (8000) 4. pietruszka naciowa (5410) 5. jarmuż (5350) 6. szpinak (4200) 7. papryka (3150) 8. morele (1500) 9. brokuł (920) 10. pomidor (420).
LAB Project - Carrots explosion from Mica Cruz Studio on Vimeo.