Woda jonizowana opóźnia proces starzenia?

Większość z nas wie, jak ważna dla organizmu człowieka i zdrowia jest woda. Ważne jest także picie wody odpowiedniej jakości, dlatego szczególnie starannie ją wybieramy. Ale wody zjonizowanej w sklepie nie kupimy!

11 maj 2015
Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Woda jest źródłem życia. Płyn ten podtrzymuje wszystkie funkcje życiowe, a dzienne zapotrzebowanie wynosi 1,5–2,5 l. Zbyt małe spożycie płynów powoduje złe samopoczucie i może sprzyjać schorzeniom układu moczowego, zawrotom i bólom głowy oraz zaparciom.

Niedobór wody to także, np. trudności z koncentracją lub odwodnienie skóry.

Światowa Organizacja Zdrowia donosi, że 80% współczesnych chorób ma bezpośredni związek z niską jakością wody pitnej. Poza składnikami mineralnymi w wodzie mogą pojawić się zanieczyszczenia, np. nawozy, substancje chemiczne stosowane w przemyśle, metale ciężkie.

Wody butelkowane pozyskuje się z głębokich odwiertów, a wodociągowe w większości są pozyskiwane z wód powierzchniowych: rzek, jezior i zbiorników wodnych.

Na polskim rynku istnieje ok. 200 rodzajów wód – głównie są to wody mineralne i źródlane, ale też lecznicze i smakowe.

Ponadto w naszych kranach płynie woda, to luksus,który potrafią docenić ludzie, podróżujący po Afryce lub Azji…

Jonizatory

Do wody w kranach możliwe jest podłączenie urządzenia do jonizowania. Jonizowanie wody ma dość długą historię – wprowadzono je na początku lat 70. ubiegłego wieku. Służą do tego urządzenia stałe lub przenośne, które można instalować w mieszkaniu. Przetwarzają one wodę z kranu na wodę zjonizowaną.

Proces ten, w dużym uproszczeniu, powoduje że cząsteczki wody i wszystkie rozpuszczone w niej sole rozdzielają się na dodatnie jony metali (wapnia, magnezu, potasu i sodu) i ujemne reszty kwasowe (zawierające siarkę, fosfor i chlor).

Co to daje?

W efekcie jonizowania powstają antyoksydanty (czyli jony ujemne OH-), które eliminują wolne rodniki z organizmu.

W szklance wody jonizowanej znajduje się spora ilość antyoksydantów, które pomagają organizmowi ustrzec się cukrzycy, nowotworów i innych schorzeń degeneracyjnych, inicjowanych przez wolne rodniki. Woda ta więc działa podobnie jak wiele suplementów diety w tabletkach!

Co najważniejsze – woda jonizowana reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową, gdyż zapobiega zakwaszeniu organizmu. Wynika ono z diety, która u większości ludzi jest zdecydowanie zbyt kwasowa (wysokie spożycie mięsa, ziemniaków, produktów smażonych, napojów gazowanych, nabiału).

Zakwaszenie organizmu prowadzi do różnych dysfunkcji narządów, a potem chorób (m.in. podagry, zwyrodnienia stawów). 4-6 szklanek wody jonizowanej dziennie wspomaga proces odkwaszania ustroju i zapobiega tym chorobom, które są skutkiem jego zakwaszenia.

Kolejny argument – woda ta o wiele lepiej wchłania się poprzez błony komórkowe, więc wszystkie komórki ciała są nawilżone i „dopojone”. To ważne dla każdego organizmu, bez względu na wiek i płeć, aczkolwiek kobiety z pewnością bardziej ten fakt docenią, gdyż dobre nawilżenie od wewnątrz wpływa na urodę i młodość skóry.

Warto zadbać o codzienne spożycie wody alkalicznej (jonizowanej) przez całą rodzinę, gdyż dostarczy ona skutecznej broni do walki z wieloma chorobami.

Wczytaj więcej
Nasze magazyny