Zjadaj warzywa! Takie polecenie wydaje dziecku właściwie każda matka, a od jakichś 20 lat również rząd dokłada do tego swoje trzy grosze. O ile rodzicielki nie były zbyt precyzyjne w swoich nakazach, o tyle urzędnicy twierdzili do tej pory, że niezbędna do zachowania zdrowia ilość warzyw i owoców spożywanych każdego dnia wynosi 5 porcji.
Jednak mniej więcej pół roku temu naukowcy nagle zweryfikowali swoje dotychczasowe poglądy, w wyniku czego utrzymują obecnie, że taka ilość nie wystarcza - musimy jeść tych porcji 7.
Tę dość istotną zmianę zawdzięczamy po części badaczom z UCL (University College London), którzy odkryli, że ludzie jedzący ponad 5 porcji cieszą się lepszym zdrowiem niż pozostali - nawet ci, którzy przestrzegali obowiązujących do tej pory zasad.
Dla większości z nas takie nowiny zdają się tylko potwierdzać to, co podpowiada nam zdrowy rozsądek, ale rząd potraktował to jako prawdziwą sensację. Jak się okazuje, u ludzi jedzących 7 lub więcej porcji warzyw i owoców dziennie występuje o 42% mniejsze ryzyko śmierci z powodu choroby przewlekłej, np. raka czy choroby serca, w porównaniu z ludźmi spożywającymi jedną porcję lub mniej. Jedzenie 5 porcji dziennie zapewnia prawdopodobieństwo mniejsze tylko o 36%.
Bibliografia
- J Epidemiol Community Health, 2014, doi: 10.1136/jech-2013-203500
Jednak bez względu na to, czy mowa tu o 5, czy 7 porcjach, nikt jak dotąd nie pokwapił się, żeby wyjaśnić, co to słowo właściwie oznacza. Dlatego też postanowiliśmy wziąć sprawy w swoje ręce i zdradzić Czytelnikom odpowiedź na to nurtujące wielu z nas pytanie.
Brzmi ona: jedna porcja to 80 g. Niestety, takie ujęcie problemu nic właściwie nie wyjaśnia, spójrzmy więc na to z jeszcze innej strony...