Czarny czosnek chroni nie tylko przed chorobami serca. Poznaj jego dobroczynne właściwości

Liczne badania wskazują, że czarny czosnek chroni przed chorobami serca poprzez m.in. hamowanie powstawania blaszki miażdżycowej, obniżanie ciśnienia krwi, zmniejszanie stężenia cholesterolu i zapobieganie stanom zapalnym.

23 grudzień 2025
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Od lat pięćdziesiątych XX wieku naukowcy prowadzą badania nad właściwościami czosnku, jednego z najstarszych naturalnych leków. Dowiodły one, że czosnek zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, hipercholesterolemia, zakrzepica i nadciśnienie. Eksperymenty dowiodły, że szczególnie korzystne jest spożywanie ekstraktu z czarnego czosnku, otrzymywanego w wyniki fermentacji białego czosnku.

Czarny czosnek ma działanie kardioprotekcyjne

Czosnek zawiera unikalne związki siarki, które odpowiadają za jego charakterystyczny zapach, smak i właściwości, w tym korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. W Journal of Nutrition (periodyk wydawany przez Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne) opublikowano wyniki badań, podsumowujące naszą wiedzę o właściwościach czarnego czosnku:

  • Obniża skurczowe ciśnienie krwi o 7-16 mmHg,
  • Obniża rozkurczowe ciśnienie krwi o 5-9 mmHg,
  • Obniża poziom cholesterolu całkowitego o 7,4-29,8 mg/dL
  • Hamuje odkładanie wapnia w tętnicach wieńcowych, co jest jednym z czynników ryzyka rozwoju miażdżycy,
  • Korzystnie wpływa na prędkości fali tętna (miara sztywności tętnic),
  • Obniża poziom białka C-reaktywnego, który jest markerem stanu zapalnego w organizmie.
Quote icon
Suplementy z czarnym czosnkiem są zazwyczaj dobrze tolerowane i można je stosować uzupełniająco w leczeniu nadciśnienia i nieznacznej hipercholesterolemii oraz w celu podniesienia odporności organizmu.

Długotrwałe dojrzewanie czosnku prowadzi do wytworzenia w nim unikalnych substancji, w tym S-allilocysteiny. Te składniki na bazie siarki mają silne właściwości redukujące procesy utleniania. Jednym z najbardziej znanych efektów działania ekstraktów z czarnego czosnku jest jego zdolność do zapobiegania chorobom serca poprzez hamowanie powstawania płytki miażdżycowej w tętnicach i pobudzanie procesów jej usuwania.

Czarny czosnek

Czarny czosnek zapobiega miażdżycy

W randomizowanym badaniu z podwójnie ślepą próbą naukowcy podawali pacjentom z zespołem metabolicznym (w wieku od 40 do 75 lat) placebo lub 2400 mg ekstraktu z czosnku dziennie. Następnie zbadali wielkość płytek miażdżycowych w tętnicach wieńcowych.

Kontrolne badania wykazały, że u osób przyjmujących czosnek zaobserwowano wolniejszą akumulację blaszki miażdżycowej w porównaniu z grupą placebo. Ponadto jeszcze nie zwapniałe blaszki miażdżycowe uległy zmniejszeniu, co wpłynęło na stabilizację miażdżycy i zmniejszyło ryzyko nagłych zdarzeń sercowych, związanych z tą chorobą.

Czarny czosnek hamuje stany zapalne

W tworzeniu się blaszek miażdżycowych ważną role odgrywa przewlekły stan zapalny. Badania wykazały, że ekstrakt z czarnego czosnku hamuje stany zapalne.

W jednym z badań, przez 12 tygodni, podawano ekstrakt z dojrzałego czosnku myszom wysoce podatnym na rozwój miażdżycy. U myszy otrzymujących ekstrakt zaobserwowano następujące zmiany w poziomie czynników ryzyka zawału serca, w porównaniu z myszami kontrolnymi, które nie otrzymały suplementu: obniżenie poziomu białka C-reaktywnego (CRP) o 39% i poziomu czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-alfa) w wątrobie o 35%.

Ponadto obniżeniu uległo stężenie tromboksanu B, czyli białka odpowiedzialnego za krzepnięcie krwi o 33% i specyficznej kinazy, regulującej m.in. przebieg reakcji zapalnej, o 60%. Wyniki te świadczą o przeciwmiażdżycowym działaniu ekstraktu z dojrzałego czosnku. Co ciekawe, w badaniach z udziałem ochotników otrzymano podobne wyniki.

Czarny czosnek zapobiega otyłości

Naukowcy postanowili ocenić także wpływ ekstraktu z czosnku na tkankę tłuszczową u ludzi. Zwiększona ilość tkanki tłuszczowej jest bowiem postrzegana jako marker postępu miażdżycy i jest powiązana ze stopniem zwapnienia w tętnicy wieńcowej.

W tym randomizowanym badaniu kontrolowanym placebo, 60 ochotników otrzymało placebo lub ekstrakt z czarnego czosnku (w połączeniu z argininą, kwasem foliowym oraz witaminami B6 i B12). Po roku, w grupie przyjmującej ekstrakt, doszło do zmniejszenia tempa przyrostu tkanki tłuszczowej.

Czarny czosnek obniża poziom cholesterolu

Podwyższony poziom cholesterolu także przyczynia się do powstawania blaszki miażdżycowej. Przeprowadzono badanie, aby ocenić wpływ ekstraktu z czarnego czosnku na stężenie cholesterolu i nasilenie stanu zapalnego. Naukowcy podzielili 51 otyłych uczestników na dwie grupy: jedna przyjmowała w dawkach podzielonych 3600 mg ekstraktu z czosnku dziennie, a druga placebo.

Po sześciu tygodniach w grupie badanej zaobserwowano obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL we krwi. Doszło w niej także do modyfikacji wydzielania białek zapalnych, co wskazuje, że ekstrakt może pomóc w zapobieganiu chorobom przewlekłym, związanym z łagodnym stanem zapalnym, takim jak choroby układu krążenia.

Czarny czosnek

Czarny czosnek zapobiega nadciśnieniu

Zarówno w badaniach laboratoryjnych, jak i tych z udziałem ludzi wykazano, że ekstrakt z czarnego czosnku obniża ciśnienie krwi poprzez rozluźnianie mięśniówki ścian naczyń krwionośnych w wyniki zwiększenia wydzielania tlenku azotu przez śródbłonek. Inne badanie obejmowało kompleksowy przegląd nutraceutyków, które mają klinicznie wykrywalne działanie obniżające ciśnienie krwi.

Według tego przeglądu, związki zawarte w ekstrakcie z dojrzałego czosnku, znane jako polisiarczki – w szczególności S-allilocysteina – zwiększają wydzielanie tlenku azotu, co z kolei powoduje rozluźnienie komórek mięśni gładkich naczyń krwionośnych i obniżenie ciśnienia krwi.

Ponadto przegląd i metaanaliza badań, opublikowana w Journal of Nutrition dowiodły, że ekstrakt z czosnku obniża skurczowe ciśnienie krwi średnio o 4,1 mmHg.

Jednak u uczestników, którzy mieli nadciśnienie, ekstrakty z czosnku spowodowały większy spadek ciśnienia krwi – średnie obniżenie ciśnienia skurczowego wynosiło 8,7 mmHg i rozkurczowego 6,1 mmHg. Oznacza to, że ekstrakty czosnkowe działają najlepiej u osób, które tego najbardziej potrzebują.

Czarny czosnek poprawia funkcje śródbłonka

Naukowcy przeprowadzili randomizowane badanie kliniczne z podwójnie ślepą próbą, kontrolowane placebo, aby sprawdzić wpływ ekstraktu z czosnku na funkcję śródbłonka i elastyczność naczyń – dwa ważne czynniki w zapobieganiu miażdżycy. 65 strażaków, poddawanych stresowi zawodowemu, zostało losowo przydzielonych do grupy otrzymującej placebo lub ekstrakt z dojrzałego czosnku z koenzymem Q10.

Badania uczestników przeprowadzano co kwartał. Po roku naukowcy udokumentowali średnie zmniejszenie sztywności naczyń w grupie otrzymującej czarny czosnek i koenzym Q10, a także znaczną poprawę wskaźnika funkcji śródbłonka w tej grupie.

Autor badania doszedł do wniosku, że ekstrakt z czosnku odgrywa ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy – nawet u pacjentów szczególnego ryzyka, takich jak osoby narażone na silny i chroniczny stres zawodowy.

Konsultacja medyczna dr Gary Gonzales
Copyright 2023. All rights reserved. Reprinted with exclusive permission of Life Extension ®
https://www.lifeextension.com/magazine/2018/10/aged-garlic-reduces-heart-disease-risk-factors

Bibliografia
  • https://www.lifeextension.com/magazine/2018/10/aged-garlic-reduces-heart-disease-risk-factors
Wczytaj więcej
Nasze magazyny