Wydaje się, że prozdrowotne działanie karczochów w dużej mierze wynika z silnych właściwości przeciwutleniających.
W przeprowadzonej w ubiegłym roku metaanalizie naukowcy przyjrzeli się 39 badaniom na ludziach, modelach zwierzęcych i układach in vitro, potwierdzając, że ta roślina z rodziny astrowatych skutecznie zwalcza wolne rodniki. Co więcej, analizy z udziałem zwierząt wykazały, że suplementacja wyciągiem z karczocha znacznie zwiększa poziom dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, glutationu i peroksydazy glutationowej w wątrobie w porównaniu z grupą kontrolną.
Jeszcze nowsze badanie potwierdziło zaś, że ekstrakt z liści karczocha ma działanie ochronne na wątrobę i powoduje obniżenie stresu oksydacyjnego w ostrym uszkodzeniu organu u szczurów.
Źródło: Phytother Res. 2019 Jan;33(1):55-71; Regul Toxicol Pharmacol. 2019 Mar;102:74-78