Gdzie występuje witamina A?
Organiczne związki chemiczne zaliczane do retinoidów oraz część karotenoidów określamy wspólnym mianem prowitaminy A. Natomiast nazwę witamina A stosuje się powszechnie zamiennie z retinolem, choć to duże uproszczenie. Niezależnie bowiem od źródła pochodzenia prowitamin A, dopiero w przewodzie pokarmowym ulegają one przekształceniu do aktywnej formy – retinolu. Zidentyfikowanie roślinnych źródeł witaminy A nie nastręcza większych problemów – wystarczy sięgać po żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa oraz owoce, a także po jagody, w których karotenoidy przykryte są ciemniejszymi antocyjanami. Warto jednak pamiętać, że witamina A to jedna z 4 witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, zatem, aby mogła się wchłonąć, zawierające ją pokarmy należy łączyć np. z oliwą. Jeśli zaś chodzi o pokarm pochodzenia zwierzęcego, bogatym źródłem witaminy A są tran, podroby, mleko, jaja, sery i masło. W tym miejscu warto wspomnieć, że lepiej przyswajalna jest witamina A pochodzenia zwierzęcego.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę A?
Zbilansowana dieta, w której znajdują się zwierzęce i roślinne źródła witaminy A, zazwyczaj pozwala na utrzymanie jej odpowiedniego poziomu w organizmie. Niedobory pojawiają się na skutek stosowania restrykcyjnych programów żywieniowych, chorób jelit prowadzących do zaburzeń wchłaniania (celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna), niedoborów żelaza i cynku oraz nadużywania alkoholu. Z kolei nadmiar jest najczęściej wynikiem przyjmowania zbyt dużej ilości suplementów i stosowania kosmetyków lub leków dermatologicznych zawierających retinol. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A dla kobiet wynosi 700 μg, a dla mężczyzn 900 μg. Kobiety w ciąży powinny przyjmować 770 μg, a karmiące 1200 μg na dobę. Poziom we krwi w zakresie 0,3-0,7 mg/l uważa się za prawidłowy. Niedobór witaminy A stwierdza się przy 0,2 mg/l, a hiperwitaminozę, gdy jej stężenie przekracza 1,2 mg/l.
Czy można przedawkować witaminę A?
Choć jest to substancja niezwykle ważna do utrzymania homeostazy, czyli stanu zdrowej równowagi w naszym organizmie, można ją przedawkować. Najczęściej ma to miejsce na skutek jednoczesnego przyjmowania stosowanych w leczeniu dermatoz i trądziku doustnych leków zawierających pochodne retinolu i kosmetyków oraz suplementów z witaminą A. Objawami tej hiperwitaminozy są początkowo bóle głowy, zmiany skórne i osłabienie, do których z czasem dołącza utrata apetytu, zaburzenia neurologiczne, krwotoki, samoistne złamania kości i niezwykle groźne uszkodzenie wątroby. Dlatego przed sięgnięciem po kapsułki z witaminą A warto zbadać jej poziom we krwi i dawkę suplementu ustalić z lekarzem1.
Jakie właściwości posiada witamina A?
Poprawia wzrok
Na siatkówce naszego oka, poza odpowiedzialnymi za widzenie w dobrym oświetleniu czopkami, znajdują się pręciki, których zadaniem jest umożliwienie nam widzenia w półmroku. To właśnie w tych strukturach znajduje się rodopsyna, barwnik, który pod wpływem światła ulega izomeryzacji, czyli wewnątrzcząsteczkowemu przegrupowaniu atomów. Reakcja ta wzbudza impuls, który nerwem wzrokowym wędruje do mózgu. Aby nie zabrakło nam cennej rodopsyny, organizm przy wykorzystaniu witaminy A przekształca z powrotem zużyty barwnik w gotową do reakcji z fotonem formę.
Dlatego jednym z objawów niedoborów witaminy A jest pogorszenie widzenia, zwłaszcza o zmierzchu i w słabo oświetlonych pomieszczeniach. Stan taki nazywamy kurzą lub zmierzchową ślepotą. Witamina A to także jeden z najsilniejszych antyoksydantów, który chroni wrażliwe komórki siatkówki oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki tlenowe, a dzięki temu także przed stanami zapalnymi i zaburzającymi widzenie chorobami siatkówki. Jej niedobory prowadzą do kseroftalmii, objawiającej się suchością rogówki i spojówek, które nieleczone mogą skutkować nawet utratą wzroku2.
Zwiększa odporność na infekcje
Wiele badań wskazuje, że witamina A pełni ważną funkcję w regulowaniu odpowiedzi naszego układu odpornościowego na atak patogenów. Przede wszystkim bierze udział w dojrzewaniu i różnicowaniu komórek nabłonków oraz pobudza je do wydzielania ochronnego śluzu. A to właśnie błony śluzowe stanowią pierwszą, nieswoistą linię obrony i utrudniają patogenom wnikanie do organizmu oraz usuwają je mechanicznie wraz ze śluzem. Są one też tym miejscem, w którym bakterie i wirusy zostają rozpoznane przez wyspecjalizowane białe krwinki, co umożliwia układowi immunologicznemu wytworzenie przeciwciał i zwalczenie infekcji. Ponadto, witamina A jest niezbędna komórkom grasicy, w której dojrzewają limfocyty T, do prawidłowego funkcjonowania.
Przy jej niedoborach dochodzi do zaburzenia aktywacji limfocytów T, na skutek czego nie są one w stanie prawidłowo reagować na zagrożenie. Upośledzeniu ulega też aktywność limfocytów B i odpowiedź immunologiczna związana z wytwarzaniem przez nie przeciwciał. Organizm słabiej radzi sobie także z natychmiastowym unieszkodliwianiem patogenów przy pomocy makrofagów i neutrofilów. Witamina A jest również niezbędna do prawidłowego funkcjonowania limfocytów T Treg, których zadaniem jest regulowanie reakcji układu odpornościowego tak, aby była ona adekwatna do skali zagrożenia – dzięki nim nie dochodzi do autoagresji3.
Wzmacnia kości
Chociaż ze zdrowiem kości bardziej kojarzymy witaminę D, badania wykazały, że w organizmach chorych na osteoporozę obserwuje się niski poziom witaminy A. Wyniki te skłoniły naukowców do konkluzji, że odgrywa ona rolę w utrzymaniu prawidłowej gęstości kości. Ponadto wykazano, że jej korzystny wpływ na kości powiązany jest z poziomem witaminy D. Zatem, choć nie do końca jeszcze rozumiemy, w jaki sposób wspólnie oddziałują one na siebie i na kości, wydaje się oczywiste, że w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, poza kontrolą poziomu słonecznej witaminy, seniorzy powinni zwracać także uwagę na stężenie retinolu. Przy czym należy pamiętać, że bardzo wysokie dawki witaminy A mogą wywierać odwrotny efekt i osłabiać kości oraz zwiększać ryzyko wystąpienia patologicznych złamań. Badania przeprowadzone w Korei wskazują, że najzdrowsze dla naszych kości są beta-karoten i beta-kryptoksantyna. Substancje te zwiększają gęstość kości i zapobiegają osteoporozie oraz pobudzają aktywność osteoblastów, czyli komórek budujących kości, jednocześnie hamując działanie osteoklastów, czyli komórek kościogubnych. Naukowcy konkludują, że dla zdrowia kości lepiej jest postawić na naturalne roślinne źródła witaminy A, ponieważ przyjmując suplementy łatwiej o przedawkowanie4.
Zapobiega anemii
Najczęstszą przyczyną niedokrwistości są niedobory żelaza, które jest niezbędne do wytwarzania obecnej w czerwonych krwinkach hemoglobiny – białka wiążącego się z tlenem i dwutlenkiem węgla. Aby organizm mógł wchłonąć i wykorzystać żelazo z pokarmu do wytwarzania erytrocytów niezbędna jest witamina A. Okazuje się bowiem, że pod jej wpływem aż 2-krotnie zwiększa się absorpcja tego pierwiastka, co zbadano na przykładzie ryżu, pszenicy i kukurydzy. Co ciekawe, w badaniu nie podawano uczestnikom suplementów, a jedynie wzbogacono ich dietę o naturalne źródła karotenoidów, zatem wystarczy niewielka modyfikacja menu, by zmniejszyć ryzyko anemii. Jest to ważne zwłaszcza w odniesieniu do kobiet, które mają obfite miesiączki – wiele z nich cierpi na niedokrwistość. Dlatego w ich diecie powinny znaleźć się nie tylko źródła żelaza, ale i prowitaminy A6.
Wspomaga leczenie ran
Witamina A przyspiesza gojenie owrzodzeń i innych zmian skórnych. Pobudza fibroblasty do wywarzania kolagenu, który jest głównym budulcem naszej skóry i proteoglikanów budujących tkankę łączną, co przyczynia się do szybkiej odbudowy uszkodzonych struktur. Stymuluje także ziarninowanie ran, czyli wypełnianie dużych ubytków skóry tkanką łączną oraz pobudza wzrost naczyń krwionośnych w ziarninie, co jest konieczne do jej przebudowy w bliznę. Ponadto łagodzi stan zapalny w miejscu rany i zapobiega wtórnym zakażeniom. Pobudza również wzrost komórek naskórka, które pokrywają ranę, ale jednocześnie zapobiega ich nadmiernemu rogowaceniu. Jak dowodzą eksperymenty naukowe, korzystnie na gojenie ran wpływa zarówno przyjmowanie suplementów zawierających retinol, jak i jego zewnętrzne stosowanie, jednak powinno się ono odbywać z zalecenia lekarza7.
Przeciwdziała nowotworom
Jak dowiodły badania, niedobory witaminy A zwiększają ryzyko wystąpienia raka. Jednym bowiem z czynników rozwoju nowotworów są wolne rodniki tlenowe, które dążąc do uzyskania równowagi energetycznej, wyrywają elektrony z napotkanych cząsteczek. Jeśli wejdą one w kontakt z nicią DNA, uszkadzają jej strukturę, co prowadzi do mutacji. A każda mutacja może doprowadzić do wzbudzenia procesu nowotworowego i niekontrolowanego rozrostu komórek. Oczywiście organizm posiada mechanizmy obronne i unieszkodliwia te aktywne formy tlenu przy pomocy antyoksydantów, jednak ich zasoby nie są niewyczerpalne i w tym zakresie niezwykle ważna jest nasza dieta, która musi dostarczać tych cennych substancji. Jednymi z najważniejszych antyoksydantów są witaminy. Sprzężone podwójne wiązania w cząsteczce prowitaminy A łączą się z niesparowanym elektronem tlenu i w ten sposób neutralizują wolny rodnik.
Ponadto witamina A hamuje namnażanie komórek nowotworowych i zmusza je do wejścia na szlak apoptozy, czyli programowanej śmierci oraz zapobiega nawrotom choroby. Badania kobiet z zaawansowanym rakiem piersi wykazały, że każda z nich miała obniżony poziom retinolu w surowicy, co potwierdzało tezę, iż jej deficyt związany jest z większym ryzykiem wystąpienia tego rodzaju nowotworu. Dowiedziono też, że kobiety z wysokim poziomem beta-karotenu w organizmie mają o 30-40% mniejsze ryzyko na zachorowanie na raka piersi, niezależnie od jego statusu receptorowego (oznacza się go, różnicując rodzaj nowotworu i w zależności od wyniku dobiera się leczenie). Co równie ważne, wysoki poziom karotenoidów aż o 50% zmniejsza ryzyko przerzutów do węzłów chłonnych, a niektóre z nich korzystnie wpływają także na skuteczność chemioterapii. Podobne efekty obserwuje się w odniesieniu i do innych rodzajów nowotworów, w tym raków płuc i prostaty5.
Reguluje osie hormonalne
Witamina A uczestniczy w wytwarzaniu hormonów steroidowych, do których zaliczamy m.in. testosteron i żeńskie hormony płciowe, czyli estrogen i progesteron. Dlatego jej niedobory niekorzystnie wpływają na libido i płodność oraz mogą skutkować zaburzeniami hormonalnymi. Badania wykazały, że witamina A pełni także ważną rolę w regulowaniu funkcjonowania osi łączących podwzgórze i przysadkę z peryferyjnymi gruczołami dokrewnymi wydzielającymi hormony, takimi jak tarczyca i nadnercza. Jest to o tyle ważne, że zawiadują one praktycznie całym naszym metabolizmem, zatem jakiekolwiek zachwiania równowagi szybko przekładają się na złe samopoczucie i mogą przyczyniać się do powstawania wielu chorób8.
Jest niezbędna dla kobiet w ciąży
Jest ona bowiem niezbędna do prawidłowego rozwoju narządów wewnętrznych płodu, kości i zębów oraz skóry, a także zmysłu wzroku. Wspomaga również tworzenie i rozwój układu odpornościowego oraz odpowiada za prawidłowe kształtowanie struktur serca. Jednak trzeba ją suplementować bardzo ostrożnie (pod nadzorem lekarza), bowiem jej nadmiar ma działanie teratogenne, czyli może uszkadzać płód i prowadzić do powstawania wielu ciężkich wad rozwojowych. Dlatego ciężarne powinny zwracać szczególną uwagę na zawartość witaminy A w pożywieniu i bardzo uważnie czytać etykiety kosmetyków oraz unikać tych, zawierających retinol i jego pochodne, gdyż witamina A doskonale wchłania się przez skórę. Lekarze zalecają, aby kobiety w ciąży wykonały badanie poziomu witaminy A, zanim sięgną po zawierające ją suplementy diety i preparaty witaminowo-mineralne. Zazwyczaj, jeśli nie ma specjalnych wskazań, ciężarnej i jej dziecku wystarcza ta dostarczana wraz z dietą9.
Korzystnie wpływa na aparycję
W jaki sposób? Otóż, jak wykazały badania, w każdym mieszku włosowym obecne są komórki macierzyste odpowiedzialne za porost włosów, które przedłużają trwanie anagenu, czyli fazy ich intensywnego wzrostu i zapobiegają ich wypadaniu. Witamina A jest również przyjaciółką skóry – przyspiesza złuszczanie komórek naskórka i tworzenie nowych – dzięki czemu poprawia jej fakturę, koloryt i wygląd. Z tego powodu retinol i jego pochodne (zarówno w postaci leków doustnych, jak i kremów) stosuje się w leczeniu niektórych dermatoz i trądziku młodzieńczego.
W głębokich warstwach skóry witamina ta pobudza wytwarzanie kolagenu i macierzy międzykomórkowej, co korzystnie wpływa na elastyczność skóry i w sposób widoczny ją odmładza. Zmniejsza przy tym jednocześnie widoczność zmarszczek. Ponadto reguluje retinol i jego pochodne (zarówno w postaci leków doustnych, jak i kremów) stosuje się w leczeniu niektórych dermatoz i trądziku młodzieńczego. Zmniejsza przy tym jednocześnie widoczność zmarszczek. Ponadto reguluje odpowiedź skóry na działanie promieni słonecznych i wytwarzanie melaniny, dzięki czemu redukuje ryzyko powstawania przebarwień. Jednak stosując kremy z retinolem lub leki doustne, należy pamiętać o nakładaniu kremu z filtrem, ponieważ witamina A i jej pochodne mają działanie fotouczulające10.
- Proc Nutr Soc. 1999 May;58(2):449-57
- Subcell Biochem. 2016;81:231-59
- J Clin Med. 2018 Sep; 7(9): 258
- Molecules. 2021 Mar; 26(6): 1757
- Nutrients. 2021 Sep; 13(9): 3162
- Nutrients 2014;6(1):190-206
- Nutr Clin Pract. 2019 Dec;34(6):839-49
- Endocr Connect. 2017 Oct; 6(7): R121-30
- Nutrients. 2019 Mar; 11(3): 681
- Nutrients. 2022 Jul; 14(14): 2952