Brazzeina - nowy, niskokaloryczny słodzik

Miąższ jagód tego owocu jest chętnie spożywany przez dzieci i dodawany jako słodzik do owsianki kukurydzianej.

Artykuł na: minutę
Zdrowe zakupy

Brazzeina to białko o słodkim smaku występujące w owocach pochodzącej z Zachodniej Afryki rośliny Oubli (Pentadiplandra brazzeana). Roślina wytwarza duże, czerwone jagody, czasem nakrapiane. Brazzeina smakiem przypomina sacharozę, ale jest od niej około 1500 razy słodsza

W Afryce owoce zawierające brazeinę są nazywane owocami zapomnienia - matki, które chcą odzwyczaić dziecko od karmienia piersią, podają im owoce, których słodki smak powoduje, że zapominają o mleku.

Brazzeinę można ekstrahować z jagód rośliny, ale zbiory na dużą skalę są szkodliwe dla środowiska i nieopłacalne ekonomicznie. Brazzeina mogłaby być użyteczna jako niskokaloryczny słodzik, ale nie jest jeszcze dozwolona jako dodatek do żywności - aktualnie trwają badania pod kątem jej potencjalnego zastosowania.

Bibliografia
  • https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809434-1.00006-2
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny