Brazzeina to białko o słodkim smaku występujące w owocach pochodzącej z Zachodniej Afryki rośliny Oubli (Pentadiplandra brazzeana). Roślina wytwarza duże, czerwone jagody, czasem nakrapiane. Brazzeina smakiem przypomina sacharozę, ale jest od niej około 1500 razy słodsza.
W Afryce owoce zawierające brazeinę są nazywane owocami zapomnienia - matki, które chcą odzwyczaić dziecko od karmienia piersią, podają im owoce, których słodki smak powoduje, że zapominają o mleku.
Brazzeinę można ekstrahować z jagód rośliny, ale zbiory na dużą skalę są szkodliwe dla środowiska i nieopłacalne ekonomicznie. Brazzeina mogłaby być użyteczna jako niskokaloryczny słodzik, ale nie jest jeszcze dozwolona jako dodatek do żywności - aktualnie trwają badania pod kątem jej potencjalnego zastosowania.
- https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809434-1.00006-2