Arbuz to głównie woda
- 100 g owocu dostarcza jedynie 30 kcal
- arbuz prawie w 90% składa się z wody
- jest źródłem beta-karotenu (antyoksydant i prekursor witaminy A), witaminy C, witamin B1 i B6, magnezu i potasu
- zawiera likopen, substancję zmniejszającą ryzyko wystąpienia udaru i zawału serca, co potwierdzono naukowo
Likopen jest pomocny m.in. w leczeniu dyslipidemii, cukrzycy, nowotworów, osteoporozy i chorób neurodegeneracyjnych; należy do antyoksydantów. Stężenie likopenu w arbuzie zwiększa się w temperaturze 20 st. C2.
Melon kantalupa bogaty w witaminę C
- występuje w nim luteina i zeaksantyna – obie substancje przyczyniają się do prawidłowej pracy oczu
- 50 g tej odmiany melona zawiera 65 mg witaminy C
- 177 g owocu dostarcza 3,58 mcg beta-karotenu i 160 ml wody Melon kantalupa powinien być obecny w diecie osób chorych na astmę, nadciśnienie i raka3
Dlaczego warto zjadać warzywa i owoce?
Warzywa i owoce są źródłem wielu substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- Antyoksydanty, takie jak zeaksantyna, luteina i likopen, wydłużają życie komórek, a pośrednio chronią je przed atakiem drobnoustrojów i zmniejszają ryzyko chorób cywilizacyjnych
- Magnez wspomaga pracę układu mięśniowego, a także prawidłowe funkcjonowanie serca
- Potas odgrywa kluczową rolę w aktywności niektórych enzymów, działa również bardzo korzystnie na mięśnie
- Wapń to przede wszystkim budulec kości, ale też substancja zwiększająca krzepliwość krwi – pełni więc ważną funkcję w gojeniu się ran
- Żelazo jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje krew do komórek, a ponadto stymuluje odporność organizmu i uczestniczy w zwalczaniu wolnych rodników
- Witamina A poprawia pracę oczu, a także pomaga układowi odpornościowemu w zwalczaniu infekcji
- Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, przyczyniają się również do powstawania czerwonych krwinek
- Witamina C to wsparcie dla białych krwinek, ale też silny antyoksydant, który chroni organizm przed wyniszczającym działaniem wolnych rodników
- Witamina E pozwala na długo zachować młodość, a ponadto korzystnie wpływa na płodność
Pomidor jest cennym źródłem likopenu
- wszystkie odmiany pomidorów są bogate w likopen, silny antyoksydant (8–40 mcg na 1 g)
- pomidory zawierają dwie ważne witaminy: C i E
- dostarczają nam również duże ilości potasu i magnezu
Podczas obróbki termicznej zmniejsza się w pomidorach ilość wody, a zwiększa stężenie likopenu, warto więc przygotowywać na ich bazie sosy1
Truskawka - co zawiera?
100 g świeżych truskawek zawiera:
- prawie 90 ml wody
- 41 mg witaminy C
- 26 mcg luteiny i zeaksantyny
- 27 mcg beta-karotenu
- 17 mcg kwasu foliowego4
Jako idealne źródło beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny, które wspomagają prawidłową pracę oczu, truskawki powinny się znaleźć o tej porze roku zarówno w menu dzieci, jak i osób dorosłych, spędzających sporo czasu przed komputerem.
Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego truskawki są obecnie uznawane za idealny owoc dla kobiet w ciąży. Jak widać, stanowisko ekspertów odnośnie do szkodliwego oddziaływania truskawek na przyszłe mamy zmieniło się radykalnie – pod wpływem wyników badań naukowych5.
Kukurydza pełnoziarnista - czy warto ją jeść?
- Jej spożywanie zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy typu 2 i otyłości.
- Badania naukowe wykazały, że ma ona również działanie przeciwnowotworowe.
- Jest źródłem błonnika, dzięki czemu wspiera pracę układu pokarmowego.
Kukurydza pełnoziarnista w ok. 75% składa się z wody, jest cennym źródłem wapnia, magnezu, potasu i żelaza, a także witamin, takich jak A, E, C i z grupy B6.
Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Gdy chcemy zwiększyć odporność organizmu, najczęściej sięgamy po witaminę C. Tymczasem niedobór jakiegokolwiek z niezbędnych organizmowi składników zmniejsza wydolność narządów wewnętrznych i całych ich układów, a w konsekwencji zwiększa naszą podatność na choroby. Biorąc pod uwagę, że źródłem wielu substancji cennych dla zdrowia są warzywa i owoce, warto pomyśleć o tym, by na naszym stole jak najczęściej gościł sos pomidorowy czy domowej roboty sorbet z zimnego arbuza i truskawek. Brzmi przepysznie!
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3850026/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4464475/
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/279176#benefits
- https://www.researchgate.net/publication/259351100_Strawberry_As_a_Functional_Food_An_Evidence-Based_Review
- https://www.health.nsw.gov.au/kidsfamilies/MCFhealth/Documents/having-a-baby/hab-handle-with-care.pdf
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453018301009