Nie oszczędzaj na olejach rybnych!

Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla naszego zdrowia i długowieczności. Obniżają bowiem ryzyko chorób serca.

Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Gdy mamy w organizmie za mało kwasów omega-3, nasze życie może skrócić się nawet o 5 lat, czyli o tyle samo, co życie palaczy. Nowe badania podkreślają znaczenie tych spośród nich, które znajdują się w tłustych rybach, takich jak makrela czy łosoś, a także w suplementach.

Jeśli chodzi o zdrowie serca, kwas eikozapentaenowy (EPA) jest najskuteczniejszy, bardziej prawdopodobnie złagodzi bowiem choroby krążenia i zmniejszy ryzyko zgonu, czyli zwiększy przeżywalność pacjentów po chorobach serca, w porównaniu z suplementami łączącymi EPA i DHA.

Naukowcy z Birgham and Women’s Hospital ponownie przyjrzeli się 38 badaniom i zauważyli, że między tymi 2 rodzajami kwasów tłuszczowych istnieje spora różnica: mają one odmienne właściwości chemiczne, przez co na różny sposób dbają o zdrowie serca. Odkrycia te opierają się na badaniu Reduce-It, które wykazało, że kwasy EPA bardzo znacząco zmniejszają ryzyko zawału serca i udaru u pacjentów z grupy wysokiego ryzyka.

Zaniedbywanie suplementacji omega-3 może mieć równie fatalny wpływ na naszą długowieczność, co palenie. Papierosy kradną nawet 5 lat życia, zaś niedobór kwasów tłuszczowych może zabrać nam 4 lata, jak podają naukowcy z kanadyjskiego Uniwersytetu Guelph. Są oni zdania, że wyższe poziomy kwasów omega-3 odpowiadają za długowieczność Japończyków, którzy żyją przeciętnie 5 lat dłużej, niż ich zachodni rówieśnicy. Prawdopodobnie sprowadza się to do diety, która w Kraju Kwitnącej Wiśni obfituje w tłuste ryby.

Jak stwierdzili naukowcy badający 2 240 ludzi po 60. r.ż., poziom kwasów tłuszczowych omega-3 był wiarygodnym wskaźnikiem przeżywalności przez kolejne 11 lat.

Bibliografia
  • Am J Clin Nutr, 16 czerwca 2021; nqab195
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny