Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
Redakcja poleca
Eliksir do kąpieli i pod prysznic z linii Holidays In Bali - holistyczna pielęgnacja
Wyobraź sobie relaks na rajskiej plaży na Bali, zachód słońca nad turkusowym oceanem i spacer po malowniczych ogrodach...
1
9
Zobacz wszystkie
Tofu - co to jest, właściwości zdrowotne i przepisy na dania z tofu
Wraz z ryżem, ser tofu stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Jest smaczny, zdrowy i niedrogi. Doskonale zastępuje białko zwierzęce i stanowi wyśmienity składnik wielu...
Zabójcze kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami
Osoby lubujące się w niezdrowej diecie opartej na wysokoprzetworzonych produktach częściej cierpią na schorzenia przewlekłe, takie jak choroby serca, nowotwory czy demencja – ale zależność nie jest...
Im mniej mięsa, tym zdrowsze serce
Jedna niewielka zmiana żywieniowa może wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie i nawet o połowę zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu.
Probiotyki chronią przed koronawirusem
Bakterie kwasu mlekowego zwiększają aktywność przeciwciał związanych z błonami śluzowymi.
Nie lekceważ choliny - źródła, zapotrzebowanie
Cholina jest bezcenna dla naszego zdrowia, tymczasem sami narażamy się na jej niedobory, ograniczając spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Co zatem jeść w zamian? Ten problem dotyczy...
Powrót margaryny - czy jest lepsza niż masło?
Margarynę przez lata uważano za mniej zdrową alternatywę dla prawdziwego masła.
Ograniczenie produktów zbożowych - korzyści zdrowotne
Wiele publikacji zachęca do wyrzucenia z diety ziaren, czyli ograniczenia spożycia produktów zbożowych, a także niektórych nasion, np. fasoli. Z jakimi korzyściami zdrowotnymi wiąże się taka zmiana?...
Miniogródek - uprawa kiełków w domu. Od czego zacząć?
Kiełki, czyli bardzo młode rośliny, które je się na surowo, to bomba witaminowa i świetny sposób na urozmaicenie posiłku. Kupowane w sklepie nie są tanie, za to domowa hodowla prawie nic nie...
Wegańskie przepisy na zdrowe desery i zupę
Wzmocnij swoją odporność i wyklucz cukier ze swojej diety. Jedz świadomie, unikaj cukrów prostych, które zagrzybiają organizm i upośledzają układ immunologiczny.
Pikantna kuracja - przepisy z kurkumą
Kirsten Hartvig prezentuje pierwsze z serii przepisów na pyszne dania z przyprawami, które nie tylko wzmacniają smak, ale też leczą wiele dolegliwości
Pić mleko czy nie?
Często słyszymy, że mleko krowie jest jednym z najważniejszych produktów, jakie powinniśmy spożywać. Czy rzeczywiście służy ono naszemu zdrowiu?
Żyto ma najzdrowszy gluten
Jeśli tolerujesz gluten, żyto jest jednym z najzdrowszych jego źródeł, szczególnie wykorzystywany w celu utrzymania "dobrych" bakterii jelitowych.
Kancerogenne patogeny w krowim mleku i mięsie?
Od najmłodszych lat karmieni jesteśmy informacjami o zdrowotnych właściwościach mleka. Co drugi Polak spożywa mleko każdego dnia, a kolejne 40% kilka razy w tygodniu.
Czy woda może być niezdrowa?
Przez tysiące lat nękały nas różne choroby wywołane bakteriami. Ludzkość nie umiała bronić się przed nimi, bo drobnoustrojów nie widać gołym okiem. Gdy ktoś zjadł stare mięso, to zachorował on, cała...
Soki ze świeżych warzyw i owoców - przepisy
Świeżo wyciskane soki owocowe dostarczają różnorodnych korzyści zdrowotnych, stanowią bowiem doskonałe źródło składników odżywczych, przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i cennych enzymów. Poranna...
Wybierz śledzia zamiast tuńczyka
Dietetycy zalecają ograniczenie spożycia mięsa, a jeśli tylko to możliwe, zamianę go na ryby.
Żywność bez cukru, bez laktozy, naturalna - ujawniamy kłamstwa
Reporterka śledcza Vani Hari ujawnia kłamstwa, jakie skrywa przemysł produktów z etykietami "wolne od..." i "naturalny smak".
Chińskie terapie na polskim talerzu: smaki lata
Według tradycyjnej medycyny chińskie wszystkie funkcje naszego organizmu są powiązane z porami roku, a szczególne znaczenie mają okresy przejściowe, gdy zima powoli zbliża się do wiosny albo wiosna...
Aspartam - szkodzi, czy jest bezpieczny?
Kontrowersje wokół aspartamu, sztucznego środka słodzącego, nie milkną od ponad czterech dekad. Badania wskazujące na jego szkodliwość są odrzucane przez instytucje zdrowotne jako nieprzekonujące....
Pestka awokado - samo zdrowie!
Nikt nie poddaje w wątpliwość mocy drzemiącej w awokado. Pora sprawdzić, co kryje się w jego pestce.
Kwasy omega-3 chronią przed poronieniem
Jesteś w ciąży? Pamiętaj o oleju rybnym!
8 szklanek napoju dziennie: piwo też się liczy
Tajemnica nie tkwi jedynie w wodzie. Eksperci informują, że z czystym sumieniem możesz sięgnąć po lekki alkohol i napoje z kofeiną - ale wszystko z umiarem!
Zdrowa przekąska, która dodaje energii
Co jeść, żeby mieć więcej energii? Po pracy padam i ciągle jestem śpiąca. Są gorsze i lepsze momenty, ale generalnie brakuje mi chęci do czegokolwiek. M.P.
Jadalne opakowania na posiłki
Stworzenie jadalnego opakowania żywności stało się celem naukowców na całym świecie, a jedno z badań jest prowadzone w Polsce. Jego efekty są spektakularne.
Oczyszczanie organizmu: polifenole
Stanowią naturalną broń w walce z chorobami. Ich główne źródła to winogrona, owoce jagodowe (aronia, borówki czarne, jeżyny, truskawki, poziomki), cytrusy, rośliny strączkowe (fasola, groch,...
Czy warto pić mleko acidofilne?
Ten musujący napój powstaje w wyniku poddania pasteryzowanego mleka procesowi fermentacji.
Emulgatory powiązano z zaburzeniami osobowości
Substancje konserwujące żywność przetworzoną mogą wywoływać zmiany w zachowaniu.
Wielka Brytania wycofuje olej CBD ze sprzedaży
Zgodnie z zaleceniami Unii Europejskiej państwa członkowskie powinny zrezygnować z handlu olejkami z konopi.
Jak antynutrienty wpływają na nasze posiłki?
W wielu warzywach i owocach, skądinąd idealnych składnikach diety, znajdują się tzw. antynutrienty, czyli substancje antyodżywcze. Są to związki naturalnie występujące w roślinach, które pozbawiają...
Wesołych ketogenicznych Świąt - przepisy
Dr Joseph Mercola radzi, jak przygotować przepyszną ucztę świąteczną według zasad leczniczej diety zawierającej dużo tłuszczów, mało węglowodanów i umiarkowaną ilość białka.
Tradycyjna medycyna chińska: wiosenne przebudzenie
Wiosna w tradycyjnej medycynie chińskiej symbolizuje młodość i uchodzi za okres przemian energetycznych w przyrodzie. My również podlegamy tym procesom. Co zrobić, by wiosenne przebudzenie nie...
Poprzednia
1
...
4
5
6
7
8
9
10
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby