Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Redakcja poleca
Rak prostaty. Jak osoby z dodatnim PSA mogą wspomagać zdrowie naturalnymi sposobami?
"Więcej mężczyzn umiera z rakiem prostaty niż z jego powodu" – stara prawda, która w XXI w jest nadal aktualna.
Redakcja poleca
Jak wpływa na nas niedobór kolagenu i dlaczego warto go suplementować?
Kolagen to białko budulcowe, które pełni funkcje strukturalne we wszystkich komórkach i tkankach organizmu. Stanowi...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
1
5
Zobacz wszystkie
Bulwy przyspieszające przemianę materii
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, to doskonały produkt dla osób pragnących poprawić swoją sylwetkę jeszcze przed latem.
Brazzeina - nowy, niskokaloryczny słodzik
Miąższ jagód tego owocu jest chętnie spożywany przez dzieci i dodawany jako słodzik do owsianki kukurydzianej.
Lubisz ostre? Pewnie będziesz żyć dłużej
Osoby, które posypują swoje potrawy chili, dodają sobie całe lata życia, zmniejszając ryzyko zgonu na chorobę serca czy nowotwór.
Praca zdalna a odżywianie Polaków - prawie połowa z nas przytyła
Co 3 ankietowany przyznał, że pracując zdalnie, częściej miał ochotę zjeść coś niezdrowego. Respondenci wskazywali potrzebę przeniesienia wybranych benefitów do domu - na przykład regularne dostawy...
Dieta na zdrową skórę i paznokcie, czyli jak naturalnie dbać o urodę
Nasz wygląd zależy od wielu czynników, między innymi takich jak sen, dieta, codzienna aktywność oraz stres. Na wiele z nich mamy osobisty, codzienny wpływ, dlatego przywiązując wagę do pewnych...
Dieta Polek - jakie błędy w odżywianiu popełniają kobiety?
Z okazji Dnia Kobiet warto przyjrzeć się nawykom żywieniowym pracujących Polek. Zweryfikowały to badania Dailyfruits przeprowadzone w ramach projektu "Żywieniowe nawyki pracujących Polaków", w...
Dlaczego nie warto pić kawy przed śniadaniem?
Być może czujesz, że nie da się zacząć dnia bez kubka mocnej kawy – ale nie sięgaj po niego przed śniadaniem.
Fruktoza wywołuje stłuszczenie wątroby
Stosowany w gazowanych napojach i produktach przetworzonych syrop glukozowo-fruktozowy (SGF) to jedna z głównych przyczyn niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD), która dotyka 1 na 3...
Topinambur - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Ma wiele nazw, wiele służących zdrowiu właściwości i jeszcze więcej fanów, których wciąż przybywa. Topinambur szturmem zdobywa nasze kuchnie. To pyszne warzywo jest nie tylko zdrowe, ale też łatwe w...
Grejpfrut - właściwości zdrowotne oraz przeciwwskazania
Grejpfrut (Citrus paradisi) to deserowy owoc o charakterystycznym smaku, który jednak w Azji uznawany jest za niejadalny. To również jeden z najzdrowszych cytrusów. Należy do klasy roślin...
Melon egzotyczny kuzyn ogórka
Słodki, orzeźwiający i niskokaloryczny melon to świetny dodatek do koktajli, przekąsek i wytworny składnik dań głównych. To do niedawna uchodzące za egzotyczne warzywo dziś można kupić w każdym...
Zamglenie umysłu po hamburgerze?
Zjedzenie fast fooda może i jest przyjemne, ale lepiej nie planować po nim pracy, która wymaga skupienia. Oprócz innych możliwych zagrożeń zdrowotnych pokarmy bogate w tłuszcze nasycone mogą wpływać...
Korzeń maca - właściwości lecznicze i zastosowanie
Na zboczach Andów Peruwiańskich rośnie roślina o niezwykłych właściwościach, zaliczana do tzw. superfoods, czyli żywności naturalnej mającej udowodnione, korzystne działanie na organizm człowieka....
Jarzębina - czy można jeść jej owoce?Właściwości lecznicze jarzębiny.
Kwiaty i owoce jarzębiny (jarzębu pospolitego) to źródło witaminy C oraz naturalny lek wspomagający terapię wielu chorób, od schorzeń układu moczowego po układ nerwowy. Zanim jednak zjesz jarzębinę...
Brzoza: magiczne drzewo
Zbija gorączkę, łagodzi dokuczliwe bóle, osłania serce i zapobiega anemii. Właściwości soku z brzozy, zwanego bzowiną lub oskołą, zostały dobrze opisane już w średniowieczu, a Słowianie otaczali...
Bób - wpływ na zdrowie i sposoby gotowania
Bób znany jest już od zarania dziejów. Podobnie jak i inne rośliny strączkowe, zawiera wielką ilość wartości odżywczych i niewątpliwie warto wprowadzić go do swojej diety ze względu na jego...
Ocet jabłkowy nie tylko na odchudzanie! Zdrowe przepisy
Ocet jabłkowy ma zastosowanie tak w kuchni, jak i w kosmetyce. Najbardziej znana jest chyba dieta octowa, ale octu jabłkowego można użyć, chociażby jako zaprawy do sushi albo do pielęgnacji skóry.
Kalarepa - jakie ma wartości i na co pomaga?
Niepozorne warzywo kapustne, co do którego często brakuje pomysłu, jak je jeść, ale równocześnie źródło wielu wartości zdrowotnych i wsparcie w odchudzaniu oraz utrzymaniu równowagi hormonalnej. Oto...
Nasiona lnu - na co pomagają i jak je stosować?
Na włosy, skórę i paznokcie, na wspomaganie trawienia, na układ krwionośny, na gospodarkę hormonalną, na odchudzanie… Siemię lniane to nasze polskie superfood. Przeczytaj, jak zażywać nasiona lnu i...
Kapary - właściwości zdrowotne i zastosowanie
Te maleńkie pąki kwiatowe zawierają bardzo dużo cennych składników odżywczych i prozdrowotnych. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli kapary zaliczane są do żywności sirt – produktów żywnościowych,...
Rukola - właściwości zdrowotne i zastosowanie
W kuchni najczęściej używamy rukoli do sałatek. Jej liście mają niewiele kalorii. Ale czy rukola jest zdrowa? Co warto wiedzieć o rukoli?
Lecznicze właściwości olejów zimnotłoczonych prosto z polskich pól i łąk
Dzięki tłoczeniu w temperaturze nieprzekraczającej 50°C nierafinowane oleje nie tracą swoich cennych właściwości. W ten sposób niepozorny płyn jest pełen witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych z...
Głodówka pobudza układ odpornościowy
Regularne stosowanie postu może mieć korzystne działanie na nasz układ immunologiczny, zapobiega cukrzycy, a nawet przeciwdziała chorobom nowotworowym.
Kasza jaglana – właściwości lecznicze i sposoby przygotowania
Kasza jaglana gościła na polskich stołach od czasów średniowiecza. Po latach zapomnienia znów jest częstą potrawą na naszych talerzach. I to jest bardzo dobra wiadomość, ponieważ to jedna z...
Świąteczna rybka z dobrego źródła - rybne oznaczone niebieskim znakiem MSC
Nikt z nas nie wyobraża sobie świąt bez pysznego śledzia czy tradycyjnej ryby po grecku. Tymczasem problem nadmiernych połowów i nieodpowiedniego zarządzania rybołówstwem może na zawsze wykreślić z...
Mleko krowie czy roślinne - jakie wybrać?
Temperatura naszej planety rośnie – powoli, lecz nieubłaganie. Chcesz opóźnić efekty ocieplenia klimatu? Zamień krowie mleko na roślinne! Ale czy będzie to korzystne dla zdrowia?
Tofu - co to jest, właściwości zdrowotne i przepisy na dania z tofu
Wraz z ryżem, ser tofu stanowi podstawę wyżywienia mieszkańców południowo-wschodniej Azji. Jest smaczny, zdrowy i niedrogi. Doskonale zastępuje białko zwierzęce i stanowi wyśmienity składnik wielu...
Zabójcze kiełbaski z tłuczonymi ziemniakami
Osoby lubujące się w niezdrowej diecie opartej na wysokoprzetworzonych produktach częściej cierpią na schorzenia przewlekłe, takie jak choroby serca, nowotwory czy demencja – ale zależność nie jest...
Im mniej mięsa, tym zdrowsze serce
Jedna niewielka zmiana żywieniowa może wywrzeć ogromny wpływ na zdrowie i nawet o połowę zmniejszyć ryzyko przedwczesnego zgonu.
Probiotyki chronią przed koronawirusem
Bakterie kwasu mlekowego zwiększają aktywność przeciwciał związanych z błonami śluzowymi.
Nie lekceważ choliny - źródła, zapotrzebowanie
Cholina jest bezcenna dla naszego zdrowia, tymczasem sami narażamy się na jej niedobory, ograniczając spożycie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Co zatem jeść w zamian? Ten problem dotyczy...
Poprzednia
1
...
4
5
6
7
8
9
10
...
15
Następna
Raport
Miód Manuka - płynne złoto będące skarbnicą zdrowia
9 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby