Detoks sokiem z selera naciowego - jak go pić?

Anthony William, ceniony przez amerykańskich celebrytów jako "medyczne medium", wychwala lecznicze właściwości selera naciowego jako panaceum naszych czasów. Oto jego dieta oczyszczająca oraz stojące za nią dowody naukowe.

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Seler naciowy to warzywo niezbadane. Nie przeprowadzono jak dotąd wystarczającej liczby badań na temat jego regularnego spożywania i wszystkich korzyści, jakie to niesie, nie zdajemy sobie więc sprawy, jaka drzemie w nim potęga.

Obecnie wciąż czekamy na rzetelne badanie typu peer review na temat efektów picia 475 ml świeżego soku z selera dziennie na pusty żołądek. Seler

Eksperymenty powiązane ze zdrowiem najczęściej przeprowadza się na gryzoniach (patrz ramka "Obecny stan wiedzy"). Badania medyczne i nauka pewnego dnia dowiodą tego, co wiedzą miliony ludzi, którzy poznali już uzdrawiającą moc soku z selera i cieszą się większą energią i witalnością niż kiedykolwiek, pozbyli się przewlekłych oraz ostrych schorzeń i po prostu odzyskali swoje życie.

Wtedy oficjalnie dowiemy się, że sok z selera to uzdrawiające lekarstwo naszych czasów.

Detoks sokiem z selera

Po pierwsze trzeba zobowiązać się przed samym sobą do picia soku z selera codziennie po obudzeniu się przez co najmniej miesiąc. Zazwyczaj trzeba zająć się wieloma sprawami w naszym organizmie.

Z czym mamy tu do czynienia? Ze starymi, zjełczałymi złogami tłuszczu oraz zestalonymi białkami na nabłonku jelita. Z rozleniwioną, gnuśną wątrobą przepełnioną pestycydami, farmaceutykami, plastikiem i toksycznymi tłuszczami oraz kwasami odprowadzonymi z jelit.

Z nadciśnieniem i podwyższonym poziomem tłuszczu we krwi, a także z przewlekłym odwodnieniem, w jakim trwa większość ludzi. Nie zapominajmy też o patogenach, czyli groźnych wirusach i bakteriach czających się w naszych jelitach, o krwiobiegu nie wspominając, ani o innych zagrożeniach.

Opcjonalna woda z cytryną lub limonką przy detoksie

Woda z limonką

Przed poranną dawką soku z selera można też, w ramach oczyszczania organizmu, najpierw napić się na czczo wody z cytryną lub limonką (albo samej wody). Dobrze sprawdzi się 950 ml, pozwoli bowiem wątrobie oczyścić się z samego rana.

Jeśli decydujemy się na tę drogę, należy odczekać z sokiem z selera co najmniej 15-20 min, a najlepiej pół godziny po wypiciu wody, aby nie rozcieńczyć go w przewodzie pokarmowym.

Jeżeli to nasza pierwsza przygoda z tym sokiem, nie trzeba zaczynać od razu od 475 ml. Można na początek serwować sobie 120 czy 240 ml i stopniowo zwiększać dawkę aż do pełnej porcji.

Jak zawsze, mamy tu na myśli 475 ml czystego, świeżego soku bez żadnych dodatków, a nie smoothie z dodatkiem selera. Zależy nam bowiem na prostocie.

Pamiętaj o śniadaniu po kuracji selerowej

Co najmniej 15-20 min - a najlepiej pełne pół godziny lub więcej - po kuracji selerowej przychodzi czas na śniadanie.

Spożywamy napój leczniczy, a nie źródło kalorii, dlatego trzeba dodać sobie energii, by zmierzyć się z porankiem. Najlepszą opcją będą tu świeże owoce bądź owocowe smoothie.

Podczas oczyszczania unikajmy na śniadanie pokarmów dostarczających energii w postaci tłuszczu, a więc orzechów, masła orzechowego, ziaren, olejów, kokosa, jajek, mleka orzechowego, sojowego oraz zwierzęcego, masła, śmietanki, sera, jogurtu i innego nabiału, a również kurczaka, mięsa, ryb, kapsułek z olejem rybnym, bekonu, kiełbasek czy szynki.

Gdy tylko zjemy lub wypijemy coś tłustego, wątroba musi się przełączyć na wytwarzanie znacznych ilości żółci i wysyłanie jej do przewodu pokarmowego, co wspomaga trawienie lipidów.

Jakby tego było mało, organ ten musi przetworzyć tłuszcz przedostający się do niego wraz z krwią, a także część z niego zmagazynować, aby serce nie zostało zbombardowane nadmierną zawartością lipidów w krwiobiegu. Wszystko to zaburza naturalne procesy oczyszczania organizmu o poranku.

Sok z selera

Picie soku z selera na pusty żołądek bez tłuszczu, a następnie niespożywanie tłuszczu przez kilka kolejnych godzin - umożliwia klasterowym solom sodowym obecnym w soku z selera do rozprawienia się z patogenami w jelicie oraz stanem zapalnym, a więc problemami, które odpowiadają za takie objawy i schorzenia, jak rozrost bakteryjny jelit (SIBO, small intestinal bacterial overgrowth), zapalenie uchyłków, celiakia, zapalenie jelita grubego czy wzdęcia i zaparcia.

Gdy zaś w porannej diecie znajdują się tłuszcze, sok z selera utraci szansę na unicestwienie patogenów, podniesienie poziomu kwasu solnego i usprawnienie trawienia, a zatem podreparowanie wątroby.

Aby mu dać szansę, należy więc unikać tłuszczu co najmniej do pory obiadu, a zamiast tego warto raczyć się do woli odżywczymi, wzmacniającymi owocami i zielonymi warzywami liściastymi, wedle uznania. Inną polecaną opcją jest też owsianka.

Później, przed południem można dodać sobie energii gotowanymi na parze ziemniakami, batatami lub dynią. Ale uwaga: żadnych orzechów, nasion, masła orzechowego, oleju, awokado ani białka zwierzęcego przed południem.

Przez resztę dnia należy pilnować właściwego nawodnienia i stosować się do ściągawki w ramce "Unikaj problematycznych pokarmów" w ciągu całego detoksu.

Bibliografia
  • Cancer Epidemiol Biomarkers Prev, 2005; 14: 805-8
  • Pharm Res, 2010, 27: 962-78
  • Int J Cancer, 2009; 124: 1918-25
  • Biochim Biophys Acta, 2012; 1823: 593-604; Mol Cancer, 2006; 5: 76
  • BMC Gastroenterol, 2012; 12: 9
  • Diabetes Care, 2010; 33: 1699-705
  • J Pharm Pharmacol, 2009; 61: 1067-77
  • J Ethnopharmacol, 2014; 151: 1031-9
  • Nutr Metab Cardiovasc Dis, 2009; 19: 8-14
  • Pol J Food Nutr Sci, 2008; 58: 389-95

 

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny