Zdrowe zakupy
Spis treści
Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów przyjaznych wątrobie
Gazpacho z jarmużu, jabłka i imbiru - detoksykuje, dodaje energii, wzmacnia odporność
Składniki (porcja dla 2 osób):
- Około 150 g jarmużu
- 2 jabłka
- 1 cytryna
- 1 kawałek imbiru (1-2 cm)
- 150 ml organicznego soku jabłkowego (bez dodatku cukru)
- 2 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- szczypta papryki z Espelette (odmiana papryki chili, która jest uprawiana we Francji)
- szczypta soli
Przygotowanie - 20 min:
- 1. Liście jarmużu dokładnie umyć, a następnie usunąć z nich łodygi i grubo posiekać.
- 2. Zetrzeć imbir na tarce.
- 3. Wycisnąć sok z cytryny.
- 4. Usunąć z jabłek gniazda nasienne, a następnie pokroić je na małe kawałki.
- 5. Umieścić wszystkie składniki w blenderze i miksować aż do uzyskania delikatnej konsystencji.
- 6. Spożywać natychmiast po przygotowaniu lub przechowywać w chłodnym miejscu.
Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów o właściwościach przeczyszczających
Sałatka z ogórkiem i kiełkami lucerny - remineralizuje, drenuje, energetyzuje
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 1 świeży ogórek
- ok. 60 g kiełków lucerny
- 1/2 kubka jogurtu roślinnego (z napoju roślinnego)
- 1 łyżka słodkiej musztardy sól i pieprz
Przygotowanie - 5 min:
- 1. Ogórek obrać i pokroić na centymetrowe plastry, następnie każdy plaster pokroić na 4 części.
- 2. W salaterce wymieszać jogurt, musztardę i ogórek, dodać sól i pieprz do smaku.
- 3. Przed podaniem posypać sałatkę kiełkami lucerny.
Potrawa na bazie warzyw - restrykcyjna dieta
Prowansalskie danie z pestkami dyni - błonnik, minerały, witaminy: A, B6, B9
Dodatkowa korzyść dla zdrowia: pestki dyni są bogate w błonnik i żelazo.
Składniki (porcja dla 2 osób)
- 2 średniej wielkości bataty
- 300 g dużych, dorodnych pieczarek
- 3 duże lub 4 małe pomidory
- 2 średniej wielkości cukinie
- 2 ząbki czosnku (Przeczytaj nt.: 'Czarnego czosnku')
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 liście laurowe
- 4 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia)
- 1 garść pestek dyni
- sól do smaku
Przygotowanie - 40 min:
- 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
- 2. Obrać bataty i pokroić je na równe plastry o grubości około 5 mm. Obrać i pokroić także cukinie, pieczarki i pomidory.
- 3. Obrać i posiekać czosnek.
- 4. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa naprzemiennie w taki sposób, by częściowo na siebie zachodziły.
- 5. Doprawić solą i rozdzielić czosnek pomiędzy warstwy.
- 6. Posypać tymiankiem.
- 7. Dodać liść laurowy i oliwę.
- 8. Wstawić do piekarnika na 45 minut, następnie, 5 minut przed zakończeniem pieczenia, posypać natką pietruszki i łuskanymi pestkami dyni.
Posiłek bezbiałkowy - restrykcyjna dieta
Zielona sałatka tropikalna - witamina C, proteiny, błonnik
Składniki (porcja dla 2 osób)
- 1 awokado
- 1 kiwi
- 1/2 mango
- 4-5 strąków groszku śnieżnego
- ok. 15 dorodnych liści szpinaku
- 1 łyżka łuskanych pestek dyni
Zaprawa:
- 5 ml soku z limonki (wraz z otartą skórką)
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka świeżo startego imbiru 1 szczypta chili (do smaku)
Przygotowanie - 10 min:
- 1. Awokado, kiwi i mango pokroić w kostkę.
- 2. Przełożyć do salaterki, dodać groszek, szpinak i pestki dyni, całość delikatnie wymieszać.
- 3. Przed podaniem dodać przygotowaną wcześniej zaprawę i jeszcze raz wszystkie składniki wymieszać.
Potrawa bez soli
Plastry indyka w papryce - proteiny, witaminy z grupy B, witamina A
Dodatkowy wariant: ta potrawa bardzo dobrze komponuje się z ryżem.
Składniki (porcja dla 4 osób)
- 4 filety z indyka
- 6 dojrzałych pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 4 łyżki organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 cytryna
Przygotowanie - 30 min:
- 1. Pomidory opłukać, pokroić w kostkę i usunąć pestki.
- 2. Obrać i posiekać czosnek.
- 3. Paprykę przekroić na pół, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w kostkę.
- 4. Na patelni rozgrzać połowę oliwy, dodać czosnek, pomidory i paprykę. Popieprzyć, wymieszać, przykryć i trzymać na małym ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- 5. Filety z indyka pokroić w cienkie paski.
- 6. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zrumienić paski indyka, obracając je na różne strony, następnie zmniejszyć ogień i smażyć przez kolejne 8 minut, nadal regularnie obracając. Gdy nabiorą złotego koloru, dodać je do warzyw i posypać posiekaną natką pietruszki.
- 7. Podawać z ćwiartką cytryny na osobę.
Potrawa ze skrobią, bez białka - dieta zdysocjowana
Terrina z polentą i papryką - witaminy: A i B, minerały
Dodatkowa korzyść dla zdrowia: czerwona papryka jest nie tylko bogatym źródłem witaminy C, lecz również dostarcza nam mnóstwo beta-karotenu i rutyny
Składniki (porcja dla 6-8 osób)
- 250 g polenty kukurydzianej błyskawicznej
- 1 litr wywaru warzywnego
- 5 łyżek organicznej oliwy (z pierwszego tłoczenia na zimno)
- 75 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- półtorej czerwonej papryki
- półtorej żółtej papryki
- półtorej zielonej papryki
- plus 10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie - 60 min:
- 1. Papryki ugotować i obrać ze skórki, następnie każdą przekroić na pół.
- 2. Posiekać oliwki i bazylię.
- 3. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć z dodatkiem jednej łyżki oliwy.
- 4. Wlać wywar warzywny do rondla, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać cebulę, czosnek, bazylię wymieszaną z oliwą i pozostałą oliwę.
- 5. Dodać polentę, mieszać, aż wchłonie cały wywar.
- 6. W formie do terriny umieścić ćwierć polenty, następnie zieloną paprykę, kolejne ćwierć polenty, żółtą paprykę, następne ćwierć polenty, czerwoną paprykę, pozostałą polentę.
- 7. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia (około 30 minut).
- 8. Ponownie podgrzać w piekarniku w temperaturze 180 st. C (15-20 minut).
- 9. Podawać z zieloną sałatą.
Spis treści
- Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów przyjaznych wątrobie
- Potrawa pobudzająca narządy wydalnicze, z produktów o właściwościach przeczyszczających
- Potrawa na bazie warzyw - restrykcyjna dieta
- Posiłek bezbiałkowy - restrykcyjna dieta
- Potrawa bez soli
- Potrawa ze skrobią, bez białka - dieta zdysocjowana