Oleokantal - cenny składnik oliwy z oliwek

Oleokantal to naukowa nazwa związku, któremu dieta śródziemnomorska, a przede wszystkim oliwa, zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Jego obecność w oliwie można rozpoznać po pizzicante, co w języku włoskim oznacza ostry, pieprzny, piekący w ustach smak.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Oleokantal — właściwości zdrowotne

Oleokantal to jeden z wielu związków przeciwutleniających, znajdujących się w oliwie z pierwszego tłoczenia. Już ponad dziesięć lat temu opisano go jako naturalny środek przeciwbólowy i przeciwzapalny, działający podobnie jak ibuprofen, który należy do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Oleokantal w wersji syntetycznej został zgłoszony do opatentowania jako środek przeciwbólowy. Kolejne badania potwierdziły również jego inne właściwości zdrowotne.

  • Niszczenie komórek nowotworowych: Nasz układ immunologiczny nieustannie wyszukuje i eliminuje komórki nowotworowe. W ten sposób organizm chroni się przed rakiem. Naukowcy z Hunter College w Nowym Jorku poinformowali, że w warunkach laboratoryjnych oczyszczona wersja oleokantalu niszczyła komórki nowotworowe, nie uszkadzając przy tym zdrowych. Oleokantal rozrywa błonę organelli komórkowych, znanych jako lizosomy, które w komórkach nowotworowych są powiększone i delikatniejsze. Stąd wniosek, że związek ten może wspomóc proces zwalczania raka.
  • Detoksykacja mózgu: Choroba Alzheimera charakteryzuje się zanikaniem neuronów i gromadzeniem się toksycznego białka – amyloidu. Naukowcy z University of Louisiana w Monroe odkryli, że oleokantal zakłóca ten proces.

U myszy, którym podawano oleokantal, dwa główne białka, niezbędne w procesie usuwania amyloidu z mózgu, działały znacznie lepiej. Badanie jest na wczesnym etapie, ale może rzucić nowe światło na chroniące przed demencją i przeciwnowotworowe właściwości tradycyjnej diety śródziemnomorskiej.

W jednym z hiszpańskich badań wykazano, że kobiety, które przestrzegały zasad tej diety przez pięć lat, były o 68% mniej podatne na rozwój raka piersi. Z kolei amerykańscy naukowcy dowiedli, że w przypadku kobiet i mężczyźni, stosujących tę diety przez 14 lat, ryzyko rozwoju alzheimera zmniejszyło o 32%. Oczywiście istnieje wiele składników odżywczych i związków, które mogą również przynosić te korzyści, ale według naukowców oleokantal odgrywa tu główną rolę.

Jak wzbogacić dietę w oleokantal?

Ten związek, jak na razie, nie wchodzi w skład żadnego suplementu diety, więc najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie oliwy z pierwszego tłoczenia, która – co potwierdzają badania naukowe – zawiera go w bardzo dużej ilości. Najwięcej oleokantalu znajduje się w oliwie extra virgin o zielonym kolorze, wytwarzanej z wczesnych zbiorów. Potwierdziło to badanie greckiej i kalifornijskiej odmiany oliwy. Zieloną oliwę z oliwek, o ostrym smaku, można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Przed zakupem warto jej trochę spróbować. O tym, że jest ona oryginalna, świadczy jej ostry smak. Brak tego specyficznego smaku wskazuje na niewielką zawartość oleokantalu. Jednak pizzicante nie z każdym daniem harmonizuje i na pewno nie każdemu podniebieniu ten smak przypadnie do gustu.

Nie martw się jednak, jeśli nie smakuje ci ostra zielona oliwa extra virgin. Tradycyjna dieta śródziemnomorska obejmuje warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste, owoce morza, ryby, fermentowane produkty mleczne i wino, czyli pokarmy, które są źródłem prozdrowotnych związków. Stosuj ją!

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny