Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Szukaj
Nasze magazyny
Newsletter
Kontakt
Problemy zdrowotne
ADHD
Alergie
Astma
Autyzm
Bezsenność
Borelioza
Bóle głowy i migreny
Celiakia
Choroba Alzheimera
Choroba Parkinsona
Choroby jelit
Choroby kobiece
Choroby laryngologiczne
Choroby oczu i wady wzroku
Choroby rzadkie
Choroby serca
Choroby skóry
Choroby tarczycy
Choroby układu moczowo-płciowego
Choroby układu oddechowego
Choroby układu krążenia
Choroby układu pokarmowego
Choroby wątroby
Choroby zakaźne i pasożytnicze
Choroby zębów i dziąseł
Chroniczne zmęczenie
Cukrzyca
Depresja
Grypa i przeziębienie
Insulinooporność
Kości, mięśnie, stawy
Krew
Menopauza
Nadciśnienie tętnicze
Nadwaga i otyłość
Niepłodność
Nowotwory
Odporność
Osteoporoza
Pęcherz i nerki
Stwardnienie rozsiane (SM)
Udar mózgu
Uzależnienia
Wysoki cholesterol
Zaburzenia hormonalne
Zaburzenia odżywiania
Zaburzenia pamięci i koncentracji
Zaburzenia psychiczne i choroby układu nerwowego
Zaburzenie mikrobioty jelitowej
Choroby od A do Z
Leczenie
Diagnostyka i badania
Leczenie konwencjonalne
Nowe metody leczenia
Prawa pacjenta
Odżywianie
Diety
Jak jeść zdrowo
Niedobory żywieniowe i suplementacja
Terapie naturalne
Zioła i superfoods
Zagrożenia dla zdrowia
Styl życia
Aktywność fizyczna
Parenting
Psychologia
Redakcja poleca
Seks
Stres
Świat wokół nas
Uroda i pielęgnacja
Wywiady i opinie
Raporty
Jesteś tutaj:
Oczymlekarze.pl
»
Odżywianie
Jak jeść zdrowo
Jesteś tym, co jesz. W tym dziale podpowiadamy, jak komponować posiłki, by dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, i po jakie produkty warto sięgać częściej, by wzbogacić swoją dietę.
Jak jeść zdrowo
Suszenie żywności w domu - jak zachować smak i wartości odżywcze?
Suszenie to jedna z najstarszych i najlepszych metod konserwowania zapasów. Jednak sklepowe produkty pozostawiają...
Redakcja poleca
Czyste kakao niszczy wolne rodniki i przeciwdziała starzeniu się
O wizytach na plantacjach kakao ukrytych w górach i lasach deszczowych Ameryki Południowej, fermentacji ziaren i...
Redakcja poleca
Jesień bez spadku nastroju? Wypróbuj te naturalne substancje
Kiedy dni stają się krótsze, a pogoda za oknem mniej sprzyjająca, wiele osób odczuwa obniżenie nastroju, zwane...
Redakcja poleca
Osłabiający niedobór witaminy B12 - nowe fakty
Czujesz, że twoja energia gdzieś ucieka i twoje samopoczucie nie jest najlepsze? Zdarzają ci się czasem stany apatii,...
Redakcja poleca
Skarby z ula, czyli Bee Pearl Power. Pierzga, propolis i mleczko pszczele w jednym
Fani naturoterapii oraz miłośnicy produktów pszczelich od dawna zadają sobie pytanie, co jest lepsze: pyłek, pierzga,...
Redakcja poleca
Dlaczego warto farbować włosy henną?
Henna do włosów to dobra alternatywa powszechnie stosowanych farb do włosów. Jest od nich bezpieczniejsza, mniej...
Redakcja poleca
Woda plazmowana - wolna od zanieczyszczeń, pomocna w leczeniu nowotworów
Wszystkie badania naukowe jednomyślnie wskazują, że zdrowy człowiek powinien spożywać co najmniej 2 litry wody...
Redakcja poleca
Dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje?
O tym, dlaczego warto sięgać po wolnotłoczone oleje, rozmawiamy z Przemysławem Tomaszem Sicińskim właścicielem...
Redakcja poleca
Z rozsądną fitoterapią rak to nie wyrok
„Ignorancja medycyny konwencjonalnej wobec dobroczynnego działania vilcacory skłoniła mnie do rozpoczęcia badań nad tą...
1
9
Zobacz wszystkie
Przepis na kapustę galicyjską z kimchi
Kapusta galicyjska i kimchi mają wiele cennych dla naszego zdrowia składników. Dlatego warto połączyć je ze sobą.
Oleokantal - cenny składnik oliwy z oliwek
Oleokantal to naukowa nazwa związku, któremu dieta śródziemnomorska, a przede wszystkim oliwa, zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Jego obecność w oliwie można rozpoznać po pizzicante, co w...
Dlaczego warto dodać oliwę do warzyw?
Czy smażenie warzyw na oliwie to najzdrowszy sposób ich przygotowania? Odpowiedź na to pytanie była celem niedawnego badania, przeprowadzonego przez hiszpańskich naukowców z Universidad de Granada.
Cała prawda o jogurcie
Jogurt od dawna jest ulubionym napojem Europejczyków, ale w ostatnich latach ten kremowy przysmak stał się również podstawą diety wielu amerykańskich rodzin.
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską, czyli przepis na pożywne śniadanie
Pyszne muffiny z warzywną kiełbaską świetnie nadają się na pożywne śniadanie. To świetny pomysł na dobry początek dnia.
Czy bataty są zdrowsze niż ziemniaki?
Nie oceniaj książki po okładce. To popularne powiedzenie można odnieść również do warzyw, zwłaszcza batatów – inaczej słodkich ziemniaków. Uczciwie mówiąc, nie jest to wizualnie najatrakcyjniejszy...
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 2
Przybywa dowodów naukowych na to, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od tego, co jemy. Liczne badanie potwierdzają również, że w przypadku niedoborów pewnych substancji w organizmie...
Solanina - trujący związek w ziemniakach. Jak pozbyć się solaniny?
Solanina – co to takiego? Jakie są objawy zatrucia solaniną? Czy można jeść zielone części pomidora i papryki? Czy zielone ziemniaki są jadalne?
Mrożone pieczywo – czy jest zdrowe?
Czy pieczywo z odroczonego wypieku jest gorsze od tradycyjnego pieczywa? Czy można odróżnić po smaku chleb mrożony? Jakie walory posiada mrożone pieczywo?
10 produktów na poprawę nastroju
Musisz siedzieć w biurze, kiedy inni mogą leniuchować? Właśnie skończyłeś urlop i rozpoczynasz pracę po kilkutygodniowej przerwie? Za oknem pada i pogoda nie nastraja pozytywnie? Sprawdź, co może...
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić?
Poznaj 6 produktów, które powszechnie uważa się za zdrowe, choć ich jedzenie wcale nie musi być dla nas korzystne. Dr Joseph Mercola tłumaczy, dlaczego lepiej trzymać się od nich z daleka.
Głodówka może chronić przed infekcjami
Okazjonalne głodówki chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi lub co najmniej zapewniają, że przebieg choroby będzie łagodny.
5 sposobów, jak nie przytyć w święta
Święta Bożego Narodzenia sprzyjają podjadaniu. Apetyczne ciasta, słodycze i smaczne świąteczne potrawy sprawiają, że trudno nam uniknąć przejedzenia i dodatkowych kilogramów. Jak tego uniknąć? Oto 5...
Świąteczny deser figowy
Słodycze z supermarketu zamień na świąteczny deser domowej roboty.
Zdrowe słodycze na Święta
Bożonarodzeniowe przysmaki też mogą być zdrowe. Marketa Bola zdradza przepisy na urocze bałwanki i babeczki bez pieczenia.
Przepis na zieloną herbatę imbirową. Napój rozgrzewający i uspokajający żołądek
Jest dobra dla serca i mózgu, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i prawdopodobnie zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów.
Bezpieczna ryba z certyfikatem MSC
Czy jesteśmy gotowi, by działać dla dobra naszej planety i przyszłych pokoleń? To pytanie, na które musimy sobie odpowiedzieć, wybierając rybę na Święta. Jeśli chcemy cieszyć się pysznymi rybnymi...
Pyszne domowe koktajle poprawiające trawienie
Och, nasz umęczony układ pokarmowy! Czy wiesz, że jego największym wrogiem są antybiotyki, które jednocześnie pomagają i szkodzą?
Na nudności... jedzenie
Gdy dokuczają ci z jakiegokolwiek powodu nudności, nie masz prawdopodobnie ochoty ani na jedzenie, ani na picie. A jednak właśnie to może być najlepszym sposobem na złagodzenie tej dolegliwości.
Kiszonki - dlaczego warto je jeść?
Są źródłem probiotyków, witamin i mikroelementów, a przy tym możesz jeść je do woli, ponieważ zawierają wyjątkowo mało kalorii. Najwyższy czas zaopatrzyć domową spiżarnię w kiszone warzywa własnej...
Rozgrzej się zimową dynią
Czy zauważyliście ostatnio w swoim supermarkecie wszystkie te dynie o ciekawych i dziwnych kształtach? Warto spróbować każdej z nich!
Co jeść i suplementować by zachować zdrowie? Produkty i substancje, którym warto przyjrzeć się z bliska. Część 1
W ciągu ostatnich kilku lat naukowcy na podstawie wielu badań wykazali, że nasze zdrowie w ogromnym stopniu zależy od rodzaju diety i że bardzo często ratowanie zdrowia wymaga przyjmowania...
Nie oszczędzaj na olejach rybnych!
Kwasy tłuszczowe omega-3 są kluczowe dla naszego zdrowia i długowieczności. Obniżają bowiem ryzyko chorób serca.
Ładunek glikemiczny – co to takiego?
Czy ładunek glikemiczny jest tym samym co indeks glikemiczny? Jak obliczyć ładunek glikemiczny porcji węglowodanów?
Dlaczego smażenie jest szkodliwe dla zdrowia?
Substancje chemiczne powstające w wyniku smażenia są szkodliwe dla zdrowia. Z jakimi chorobami powiązano AGEs?
Napoje dietetyczne mogą "oszukać mózg, by poczuł głód"
Dotychczasowe badania nad napojami dietetycznymi z dodatkiem słodzików były niejednoznaczne. Zastanawiano się, czy słodziki są zdrowe. Okazało się, że napoje dietetyczne, które miały ograniczać...
3 powody, by przejść na wegetarianizm
Rośnie liczba dowodów na to, że dieta wegetariańska jest dobra dla zdrowia.
Jedzenie w oknie żywieniowym - czy to działa?
Nie wszyscy odnoszą jednakowe korzyści z tego sposobu odżywiania, ale bez wątpienia są one zauważalne u każdego.
Kwiaty na talerzu. Przepisy na dania z kwiatów
Cieszą oko, obłędnie pachną, a przy tym są smaczne i zdrowe. Wśród kulinarnych przysmaków mają ugruntowaną pozycję od wieków i nie chodzi tu tylko o prozaicznego kalafiora…
Jakość diety a ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19
Ukazały się ciekawe badanie na temat związku między dietą a ryzykiem choroby covidowej. Jest to prospektywne badanie kohortowe, przeprowadzone z użyciem danych 592 tys. osób z badania na temat...
Pory roku w medycynie chińskiej – odżywianie według 5 Przemian
Które pokarmy należy spożywać latem, a które zimą? Czy sama dieta może być równie skuteczna w terapii co lekarstwa?
Poprzednia
1
...
2
3
4
5
6
7
8
...
14
Następna
Raport
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach
15 artykułów
Zapisz się i odbierz
wybrany magazyn
Gratis!
Zapisz się i odbierz prezent
Zdrowe zakupy
Suplementy diety
Andrographis ParActin®
Suplementy diety
Ashwagandha KSM-66 BIO
Suplementy diety
AstaZine® Astaksantyna
Suplementy diety
Koenzym Q10
Suplementy diety
Kolagen UC-II®
Suplementy diety
Kurkuma BCM-95®
Suplementy diety
Żeńszeń fermentowany GS15-4®
Nasze magazyny
O Czym Lekarze Ci Nie Powiedzą
Czasopismo medyczne - Twoje zdrowie w Twoich rękach
Holistic Health
Medycyna holistyczna - porady od lekarzy praktyków
Fizjoterapeuta
Z praktyki światowej fizjoterapii i rehabilitacji dla fizjoterapeutów oraz lekarzy nadzorujących zespoły terapeutyczne
Menopauza
Praktyczny poradnik dla kobiet
Żyj Lepiej, Żyj Dłużej
Zadbaj o zdrowie, by żyć lepiej i dłużej
Lecz się Dietą
Najzdrowsze sposoby odżywiana, oczyszczania i regeneracji organizmu
Porady Starego Doktora
Jak sobie radzić z uciążliwymi schorzeniami
Holistycznie o Stanach Zapalnych
Jak pokonać cichego zabójcę
Moje Życie w Moich Rękach
Inspirujące historie ludzi, którzy pokonali nieuleczalne choroby