Dodaj te 3 składniki do rosołu, a podwoisz jego leczniczą moc

Niezależnie od tego, czy chorujesz na silne przeziębienie, czy na grypę, rosół z kurczaka jest najlepszą potrawą, jaka może poprawić Twoje samopoczucie. Jeśli dodatkowo dodasz do niego imbir, szałwię i rozmaryn - uzyskasz uzdrawiającą miksturę na infekcje.

Artykuł na: 4-5 minut
Zdrowe zakupy

Rosół - dobrze smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie

Jego działanie lecz­nicze potwierdzają nie tylko ludowe mądrości. Badania naukowe wykazały, że zupa ta najwyraźniej posiada wła­sności przeciwzapalne, pomagające zwalczać infekcję. Dodatkowo wpływa na jakość skóry. Nie musisz kupować lotionów i kremów w aptece czy drogerii, by zmniejszyć zmarszczki. Produkty kosmetyczne są zwykle nie tylko drogie, ale często też zawierają potencjalnie toksyczne i szkodliwe związki chemiczne, takie jak parabeny i formaldehyd, które powiązano z zaburzeniami hormonalnymi, a nawet rakiem. Możesz poprawić kondycję skóry w sposób naturalny – od wewnątrz – poprzez spożywanie na przykład rosołu. Jeśli domowy rosół ma postawić Cię na nogi przy przeziębieniu - zrób go według poniższej receptury. W tym przepisie znajdziesz mało standardowe składniki, które sprawią, że rosół podwoi swoją leczniczą moc.

Jak zrobić rosół z kurczaka?

Składniki:

  • cały kurczak o wadze ok. 2,5 kg,
  • 6 ząbków czosnku, posiekanych,
  • 1 średniej wielkości, obrane ze skórki kłącze imbiru,
  • 12 dużych marchwi, pokrojonych,
  • 6 łodyg selera, pokrojonych,
  • 3 średniej wielkości białe lub żółte ziemniaki, pokrojone,
  • 3 duże czerwone cebule, pokrojone,
  • 2 zielone lub czerwone papryki jalapeño,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 pęczek świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano),
  • 1 pęczek świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego rozmarynu),
  • 1 pęczek świeżej szałwii (lub łyżeczka suszonej).
kobieta trzyma talerz z rosołem
Pomocna wskazówka. Zupę można przechowywać w stanie zamrożonym przez okres do 3 miesięcy.

Włóż kurczaka do dużego garnka i zalej zimną wodą, tak by go przykryła. Zagotuj. Dodaj czosnek i imbir. Gotuj na małym ogniu przez 60 min. W trakcie gotowania zbierz z powierzchni trochę tłuszczu. Dodaj pokrojone warzywa: marchew, seler, ziemniaki i cebule. Gotuj na małym ogniu przez dalsze 45 min. Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Włóż mięso z powrotem do garnka i dodaj posiekane papryki jalapeño (bez nasion) oraz pietruszkę, oregano, rozmaryn i szałwię. Gotuj jeszcze przez 15 min. Dodaj czarny pieprz (pomaga usuwać śluz) i lekko posól do smaku. Smacznego!

Rosół z kurczaka – eliksir przeciwzmarszczkowy

rosół

Przez 2 godz. gotuj na małym ogniu podzielonego na ćwiartki kurczaka (ze skórą i kośćmi) z cebulą, selerem, marchwią i liściem laurowym, zalanego wodą na tyle, by przykryła zawartość garnka. Przez cały czas gotowania pozostaw garnek odkryty, co umoż­liwi odparowanie wody i skoncentruje płyn. Drób i warzywa oddadzą w ten sposób swój smak i składniki odżywcze, a po wyjęciu mięsa i warzyw uzyskasz bulion bogaty w kwas hia­luronowy (HA) – tę samą substancję, którą wytwarzają nasze organizmy, a która nadaje skórze jędrność, objętość i pulchność.

W miarę, jak się starzejemy, nasz organizm produkuje mniej kwasu hialuronowego, co sprawia, że skóra zaczyna marszczyć się i zwisać, a więc spożywanie większej ilości HA może być pomocne. Kurczaki organiczne i z wolnego wybiegu wytwarzają zazwyczaj więcej HA niż te z hodowli przemysłowej, ponie­waż ich dieta jest zdrowsza i mogą zażywać więcej ruchu.

Przygotuj duży garnek takiego skoncentrowanego bulionu z kurczaka, a potem, po wystygnięciu, połowę zamroź, a połowę przechowuj w lodówce. Co wieczór przed kolacją wypij pod­grzaną szklankę bulionu, przyprawionego szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis, dodając wybrane przez siebie zioła i przyprawy. Kupny koncentrat bulionu drobiowego czy kostki rosołowe nie mają tych właściwości, ponieważ cenne związki, zawarte w skó­rze i kościach kurczaka nie trafiają do tego typu produktów.

Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny