Rosół - dobrze smakuje i pozytywnie wpływa na zdrowie
Jego działanie lecznicze potwierdzają nie tylko ludowe mądrości. Badania naukowe wykazały, że zupa ta najwyraźniej posiada własności przeciwzapalne, pomagające zwalczać infekcję. Dodatkowo wpływa na jakość skóry. Nie musisz kupować lotionów i kremów w aptece czy drogerii, by zmniejszyć zmarszczki. Produkty kosmetyczne są zwykle nie tylko drogie, ale często też zawierają potencjalnie toksyczne i szkodliwe związki chemiczne, takie jak parabeny i formaldehyd, które powiązano z zaburzeniami hormonalnymi, a nawet rakiem. Możesz poprawić kondycję skóry w sposób naturalny – od wewnątrz – poprzez spożywanie na przykład rosołu. Jeśli domowy rosół ma postawić Cię na nogi przy przeziębieniu - zrób go według poniższej receptury. W tym przepisie znajdziesz mało standardowe składniki, które sprawią, że rosół podwoi swoją leczniczą moc.
Jak zrobić rosół z kurczaka?
Składniki:
- cały kurczak o wadze ok. 2,5 kg,
- 6 ząbków czosnku, posiekanych,
- 1 średniej wielkości, obrane ze skórki kłącze imbiru,
- 12 dużych marchwi, pokrojonych,
- 6 łodyg selera, pokrojonych,
- 3 średniej wielkości białe lub żółte ziemniaki, pokrojone,
- 3 duże czerwone cebule, pokrojone,
- 2 zielone lub czerwone papryki jalapeño,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 pęczek świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego oregano),
- 1 pęczek świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego rozmarynu),
- 1 pęczek świeżej szałwii (lub łyżeczka suszonej).
Włóż kurczaka do dużego garnka i zalej zimną wodą, tak by go przykryła. Zagotuj. Dodaj czosnek i imbir. Gotuj na małym ogniu przez 60 min. W trakcie gotowania zbierz z powierzchni trochę tłuszczu. Dodaj pokrojone warzywa: marchew, seler, ziemniaki i cebule. Gotuj na małym ogniu przez dalsze 45 min. Wyjmij kurczaka i oddziel mięso od kości. Włóż mięso z powrotem do garnka i dodaj posiekane papryki jalapeño (bez nasion) oraz pietruszkę, oregano, rozmaryn i szałwię. Gotuj jeszcze przez 15 min. Dodaj czarny pieprz (pomaga usuwać śluz) i lekko posól do smaku. Smacznego!
Rosół z kurczaka – eliksir przeciwzmarszczkowy
Przez 2 godz. gotuj na małym ogniu podzielonego na ćwiartki kurczaka (ze skórą i kośćmi) z cebulą, selerem, marchwią i liściem laurowym, zalanego wodą na tyle, by przykryła zawartość garnka. Przez cały czas gotowania pozostaw garnek odkryty, co umożliwi odparowanie wody i skoncentruje płyn. Drób i warzywa oddadzą w ten sposób swój smak i składniki odżywcze, a po wyjęciu mięsa i warzyw uzyskasz bulion bogaty w kwas hialuronowy (HA) – tę samą substancję, którą wytwarzają nasze organizmy, a która nadaje skórze jędrność, objętość i pulchność.
W miarę, jak się starzejemy, nasz organizm produkuje mniej kwasu hialuronowego, co sprawia, że skóra zaczyna marszczyć się i zwisać, a więc spożywanie większej ilości HA może być pomocne. Kurczaki organiczne i z wolnego wybiegu wytwarzają zazwyczaj więcej HA niż te z hodowli przemysłowej, ponieważ ich dieta jest zdrowsza i mogą zażywać więcej ruchu.
Przygotuj duży garnek takiego skoncentrowanego bulionu z kurczaka, a potem, po wystygnięciu, połowę zamroź, a połowę przechowuj w lodówce. Co wieczór przed kolacją wypij podgrzaną szklankę bulionu, przyprawionego szczyptą soli morskiej i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dowolnie modyfikować ten przepis, dodając wybrane przez siebie zioła i przyprawy. Kupny koncentrat bulionu drobiowego czy kostki rosołowe nie mają tych właściwości, ponieważ cenne związki, zawarte w skórze i kościach kurczaka nie trafiają do tego typu produktów.