Dlaczego zupy mają lecznicze właściwości?
Niewiele posiłków daje takie poczucie komfortu psychicznego, jakie gwarantuje spałaszowanie miski przepysznej zupy. Niektóre z przygotowanych w domu zup zawierają wiele leczniczych składników odżywczych, które pozwalają walczyć z przewlekłymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, zapalenie stawów lub zaburzenia trawienia.
W przypadku większości warzyw przygotowanych na parze lub w wodzie dochodzi do wypłukania z nich witamin i minerałów lub ulotnienia się tych cennych składników wraz z parą. Inaczej jest z zupą, która zachowuje wszystkie składniki odżywcze mimo obróbki termicznej.
Ponieważ zupy są bardzo odżywcze i sycące, pomagają ograniczyć całkowitą liczbę przyjmowanych w czasie posiłku kalorii. Oto moje trzy ulubione zupy lecznicze – i składniki odżywcze będące ich supergwiazdami (każdy z nich pozwala przygotować porcję dla 4 osób).
Ostra zupa z soczewicy i komosy ryżowej — pomoc w profilaktyce cukrzycy
Błonnik wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi
Dieta bogata w pełne ziarno, rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch) i warzywa pomaga chronić się przed cukrzycą. Wspólnym mianownikiem jest tu błonnik, który nasz organizm metabolizuje wolniej niż przetworzone cukry. Dlatego uznano, że błonnik wpływa korzystnie na poziom glukozy we krwi – zarówno u osób cierpiących na cukrzycę, jak i zdrowych.
Dobrych wieści dostarcza też badanie z 2016 r., w którym odkryto związek między regularnym spożywaniem roślin strączkowych a utrzymaniem prawidłowej masy ciała – co jest kluczowym elementem walki z cukrzycą.
American Diabetes Association (Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne) zaleca, by kobiety spożywały dziennie co najmniej 25 g błonnika, a mężczyźni – 38 g. Jedna porcja zupy przygotowanej na podstawie podanego niżej przepisu zawiera około 20 g błonnika.
Przepis na zupę z soczewicy i komosy ryżowej
- Umieść następujące składniki w dużym garnku, dobrze je wymieszaj i przykryj:
- 8 szklanek wody
- 1,5 szklanki soczewicy (uprzednio wypłukanej)
- 1 szklanka tęczowej komosy ryżowej (uprzednio wypłukanej)
- 1 cebula posiekana w kostkę
- 1 słodki ziemniak (batat) obrany i pokrojony w kostkę
- 1 szklanka mrożonego grochu
- 2 średnie marchewki pokrojone w plasterki
- 1 kostka rosołu warzywnego
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 1 łyżka mieszanki przypraw tikka masala lub garam masala
- 3 zmielone ząbki czosnku
- Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut.
Zupa z dyni na zapalenie stawów
Kurkuma ma działanie przeciwzapalne
Ta roślina przyprawowa jest stosowana tradycyjnie w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej w przypadku zapalenia stawów, ponieważ zawarta w niej kurkumina, związek zaliczany do polifenoli, wykazuje zdolność do hamowania aktywności prozapalnych enzymów i białek.
Przepis na zupę z dyni
- Przygotuj dynię
- Przepołów 1 słodką dynię odmiany Carnival (jest słodsza niż Butternut i dostępna w wielu sklepach), usuń nasiona i pokrój miąższ w kostkę. Nie usuwaj skórki.
- Włóż pokrojoną dynię do średniej wielkości garnka, nalej tyle wody, by ją zakryła, i gotuj przez 20 minut, aż miąższ stanie się miękki.
- W tym czasie podsmaż w rondelku:
- 3 posiekane łodygi selera naciowego
- 1 pokrojoną w kostkę szalotkę
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku zmieszany z łyżeczką oliwy
- Obierz 3 cale (ok. 7,5 cm) korzenia kurkumy, następnie trzy czwarte obranego już korzenia pokrój w plasterki, dodaj do rondelka i smaż wraz z warzywami mniej więcej 10 minut.
- Resztę zachowaj do przyozdobienia zupy (możesz też użyć 3 łyżeczek sproszkowanej kurkumy).
- Kiedy dynia zmięknie, odcedź ją i zaczekaj, aż wystygnie.
- Następnie wyjmij miąższ i zblenduj go wraz z:
- selerem
- 1 szklanką wywaru warzywnego
- 1 szklanką niesłodzonego mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego
- Zmiksuj całość i uzyskaną jednolitą gładką masę przełóż do garnka i podgrzewaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, a krem będzie dostatecznie ciepły.
- Przelej zupę do misek, ozdabiając każdą porcję tartym korzeniem kurkumy lub odrobiną sproszkowanej kurkumy i posiekanymi liśćmi selera.
Zupa miso kabocha — dobra dla układu trawiennego
Probiotyki wspomagają trawienie
Twoje jelita zamieszkują miliardy mikroorganizmów – i jest to świetna wiadomość! Większość z nich stanowią korzystne dla naszego zdrowia bakterie, zwane probiotykami, które wspomagają trawienie i wchłanianie składników odżywczych, zarządzają układem odpornościowym i ciężko pracują, by utrzymać w szachu szkodliwe patogeny.
Zwiększa się liczba badań, które wykazują, że konsumpcja probiotyków i żywności probiotycznej, w tym miso (tradycyjna japońska zupa ze sfermentowanej pasty sojowej), kapusty kiszonej, kimchi, jogurtu i kefiru, wiąże się z potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, łącznie z poprawą pracy układu odpornościowego i pokarmowego.
Miso ma intensywny smak z silną nutą umami (tak nazywa się wyodrębniony stosunkowo niedawno piąty smak, trudnym do jednoznacznego opisania – nie jest ani słodki, ani słony, ani kwaśny, ani gorzki; czasem określa się go jako pikantny lub mięsny). Poniższy przepis zawiera również imbir, który pomaga zwalczać stany zapalne i nudności.
Przepis na zupę miso
- Pokrój na grube kawałki (bez obierania) małą dynię odmiany Kabocha (okrągła japońska dynia o zielonej skórce w białe paski, którą dostaniesz w wielu sklepach ze zdrową żywnością, a także w niektórych supermarketach).
- Usuń gniazdo nasienne, umieść miąższ w naczyniu do pieczenia z małą ilością wody i piecz w temperaturze 350 st. F (ok. 180 st. C). Możesz też gotować dynię z dodatkiem wody przez 10 minut w kuchence mikrofalowej.
- Gdy dynia ostygnie, usuń skórkę i umieść miąższ w naczyniu do blendowania wraz z:
- 1 szklanką bulionu warzywnego
- 1 szklanką zwykłego niesłodzonego mleka kokosowego, sojowego lub migdałowego
- 1,5 łyżki stołowej białego miso
- 1 łyżeczką startego świeżego imbiru
- Blenduj, aż uzyskasz jednolitą masę (możesz też zblendować całość ręczną maszyną w garnku).
- Podgrzewaj mieszankę w garnku średniej wielkości, aż zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza.
- Wymieszaj gotową zupę z porcją tofu o wadze 14 uncji (ok. 400 g) i z 1/2 szklanki pokrojonej w ćwiartki zielonej cebulki (dymki).