Detoks sokowy na dobre zadomowił się już w świadomości osób dbających o regularne oczyszczanie. Teraz pora na kolejny sposób przygotowywania zdrowych, wartościowych posiłków w formie płynnej. Zupy dosłownie wkraczają na salony, ponieważ tradycyjne przepisy na bazie kasz i warzyw strączkowych łatwo urozmaicić i unowocześnić, dodając do nich zioła, przyprawy czy produkty z grupy tzw. superfoods (np. siemię lniane, pestki dyni, sezam, młody jęczmień, jagody goji, awokado, quinoa, spirulina, wodorosty).
Takie eksperymenty nie tylko pozwolą znaleźć swoje ulubione smaki, ale i wzmocnią zdrowotne właściwości zup, które, dostarczając łatwo przyswajalne składniki odżywcze i mikroelementy, pomogą wyregulować pracę jelit, oczyścić organizm, odzyskać witalność i świetlistą cerę.
Detoks zupowy - wpływ na zdrowie
W czym tkwi sekret zupowego detoksu?
- Po pierwsze, to wspomniany już skład przygotowywanych posiłków (przede wszystkim duża ilość warzyw i dodatków - bomb witaminowych i mineralnych).
- Po drugie, to sam proces gotowania: jedna z najzdrowszych form obróbki cieplnej produktów, która gwarantuje ich wstępne rozłożenie, a zatem lepszą przyswajalność. Takie lekkostrawne pokarmy sprawiają, że organizm może skupić się nie na trawieniu, a na regeneracji.
- Po trzecie: łatwość stosowania. Wystarczą podstawowe kuchenne urządzenia i umiejętności, by przygotować zupy według prostych przepisów. Jeśli postawisz na najbardziej skondensowane składniki odżywcze, już 1 dzień takiego detoksu wystarczy, by stanąć na nogi. Jednak nieco dłuższy program może wpłynąć na trwałą zmianę nawyków żywieniowych, co przyniesie jeszcze lepsze efekty w przyszłości.
Detoks zupowy wzmacnia odporność
Inną istotną zaletą zupowego detoksu jest jego wszechstronność. W zależności od indywidualnych potrzeb możesz zatem dobierać takie składniki, których Twój organizm najbardziej potrzebuje. Przykładowo przy problemach z trądzikiem i cerą sprawdzą się brokuł, marchew, seler i koper włoski, a burak, kapusta, szparagi, jarmuż i pasternak to składniki płynnych posiłków zwalczających problemy z trawieniem. Dzięki odpowiedniemu łączeniu warzyw możesz stworzyć własny program oczyszczania skóry, układu trawiennego czy wątroby.
My przedstawiamy przykładowy 5-dniowy plan detoksu, który pomoże Ci wzmocnić układ odpornościowy, obciążony dietą obfitującą w tłuste pokarmy czy walką ze środowiskowymi zanieczyszczeniami. Każdy przepis wystarczy na 2 porcje zupy, przy czym wody dodawaj wedle uznania - w zależności od wielkości warzyw i własnych upodobań co do konsystencji.
Detoks zupowy - zasady
W trakcie detoksu sięgaj jedynie po przyrządzone samodzielnie zupy - zrezygnuj z innych posiłków i przekąsek. Jedyny wyjątek to zielony sok lub owocowa sałatka, którymi możesz rozpocząć dzień.
Przez 5 dni jedz zupę 5 razy dziennie, w odstępie ok. 2 godz. - pierwszą porcję ok. godz. 11, a ostatnią nie później niż 2 godz. przed snem. Na każdy z posiłków wybierz inny przepis. Ich kolejność jest dowolna, ale na kolację najlepiej sprawdzają się te z orzechami, nasionami lub zbożami (w przypadku detoksu poprawiającego odporność - zupa korzenna z komosą ryżową).
W ciągu dnia wypijaj co najmniej 2 l wody (np. z dodatkiem cytryny). Możesz też sięgać po zieloną herbatę lub napary ziołowe wspomagające oczyszczanie.
Pamiętaj, że przedstawiony poniżej program jest przykładowy - równie dobrze możesz modyfikować podane przepisy, pamiętając, że układ odpornościowy najlepiej wzmacniają rzeżucha, czerwona papryka, cytryna, marchew, imbir, fasola, czosnek, ostra papryka, łosoś i komosa ryżowa.
Marchew, imbir i tofu
Składniki:
- 4 średnie marchewki pokrojone w kostkę
- 1/2 zmielonej cebuli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 70 g tofu jedwabistego
- 1 łyżka startego imbiru
- 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Rozgrzej olej kokosowy i przez 3 min podsmażaj na nim cebulę i czosnek.
Dodaj marchew i duś przez 5 min, dodaj imbir i podsmażaj jeszcze przez minutę.
Dodaj tofu i wodę lub bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 min (aż marchew zmięknie).
Po przestudzeniu zblenduj zupę na gładką konsystencję i dopraw do smaku.
Zalety: Zupa z marchwią, imbirem i tofu jest pełna witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Oczyszcza wątrobę i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
Bulion warzywny
Składniki:
- 2 obrane ząbki czosnku
- 3 marchewki pokrojone na duże kawałki
- 3 gałązki selera przekrojone na pół
- 1 por pokrojony na duże kawałki
- 1 pomidor
- 1 cebulka kopru włoskiego podzielona na pół
- garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 60 min.
Na koniec przecedź bulion przez gęste sito. Przechowuj w lodówce do 5 dni lub w zamrażalniku nie dłużej niż przez miesiąc.
Zalety: Bulion zawiera witaminę A niezbędną dla oczu, wzmacnia odporność, oczyszcza i działa moczopędnie.
Zupa z łososiem
Składniki:
- 200 g steków z łososia bez skóry, w kawałkach
- 400 g odcedzonej fasoli cannellini z puszki
- 1/2 grubo posiekanej młodej kapusty
- 1 rozdrobniona cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 posiekane gałązki tymianku
- 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: W garnku wymieszaj fasolę cannellini, czosnek i tymianek.
Wlej wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min.
Po przestudzeniu zblenduj na gładką konsystencję.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i kapustę (aż lekko się zarumienią), a następnie dodaj je do zupy.
Podsmażaj łososia ok. 3 min na tej samej patelni i również dołóż do garnka. Dopraw do smaku.
Zalety: Zupa to doskonałe źródło witamin i kwasów omega-3 niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo poprawia nastrój i wzmacnia kości.
Cukiniowa z rzeżuchą
Składniki:
- 2 małe cukinie pokrojone w kostkę
- 2 garście rzeżuchy
- 1/2 rozdrobnionej cebuli
- 1 garść listków mięty
- starta skórka i sok z 1/2 cytryny
- 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na patelni i przez 3 min podsmażaj na niej cebulę.
Dołóż cukinię i smaż na złoty kolor (ok. 5 min), po czym dodaj rzeżuchę i miętę.
Dobrze wymieszaj, wlej wodę lub bulion i doprowadź do wrzenia.
Gotuj 5 min na wolnym ogniu, następnie wyłącz gaz, dodaj skórkę i sok z cytryny, a całość zblenduj. Dopraw do smaku.
Zalety: Zupa jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, witaminę C, wapń, żelazo i beta-karoten, działa też przeciwzapalnie.
Zupa korzenna
Składniki:
- 1/2 średniej dyni piżmowej (obranej, wydrążonej i pokrojonej w kostkę)
- 20 g opłukanej i odcedzonej komosy ryżowej
- 1 rozdrobniona cebula
- 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 600 ml wody lub bulionu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę (ok. 3 min).
Dodaj kminek, cebulę i dynię piżmową, dobrze wymieszaj.
Wsyp komosę ryżową i wlej wodę lub bulion.
Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 min, a na koniec dopraw do smaku.
Zalety: Bogata w białko i błonnik korzenna zupa pomaga uregulować stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i ułatwia trawienie.
Artykuł ukazał się pod nazwą "Zupa w roli głównej" w wydaniu papierowym DETOKS.