Tylko zupy - 5 dni detoksu

Łatwo je przyrządzić, można je przechowywać w lodówce nawet kilka dni, a przede wszystkim są pożywnym, lekkostrawnym źródłem skondensowanych składników odżywczych. Zupowy detoks to doskonały pomysł zwłaszcza dla zabieganych.

08 luty 2019
Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Detoks sokowy na dobre zadomowił się już w świadomości osób dbających o regularne oczyszczanie. Teraz pora na kolejny sposób przygotowywania zdrowych, wartościowych posiłków w formie płynnej. Zupy dosłownie wkraczają na salony, ponieważ tradycyjne przepisy na bazie kasz i warzyw strączkowych łatwo urozmaicić i unowocześnić, dodając do nich zioła, przyprawy czy produkty z grupy tzw. superfoods (np. siemię lniane, pestki dyni, sezam, młody jęczmień, jagody goji, awokado, quinoa, spirulina, wodorosty).

Takie eksperymenty nie tylko pozwolą znaleźć swoje ulubione smaki, ale i wzmocnią zdrowotne właściwości zup, które, dostarczając łatwo przyswajalne składniki odżywcze i mikroelementy, pomogą wyregulować pracę jelit, oczyścić organizm, odzyskać witalność i świetlistą cerę.

Detoks zupowy - wpływ na zdrowie

W czym tkwi sekret zupowego detoksu?

  • Po pierwsze, to wspomniany już skład przygotowywanych posiłków (przede wszystkim duża ilość warzyw i dodatków - bomb witaminowych i mineralnych).
  • Po drugie, to sam proces gotowania: jedna z najzdrowszych form obróbki cieplnej produktów, która gwarantuje ich wstępne rozłożenie, a zatem lepszą przyswajalność. Takie lekkostrawne pokarmy sprawiają, że organizm może skupić się nie na trawieniu, a na regeneracji.
  • Po trzecie: łatwość stosowania. Wystarczą podstawowe kuchenne urządzenia i umiejętności, by przygotować zupy według prostych przepisów. Jeśli postawisz na najbardziej skondensowane składniki odżywcze, już 1 dzień takiego detoksu wystarczy, by stanąć na nogi. Jednak nieco dłuższy program może wpłynąć na trwałą zmianę nawyków żywieniowych, co przyniesie jeszcze lepsze efekty w przyszłości.

 

 

Detoks zupowy wzmacnia odporność

Inną istotną zaletą zupowego detoksu jest jego wszechstronność. W zależności od indywidualnych potrzeb możesz zatem dobierać takie składniki, których Twój organizm najbardziej potrzebuje. Przykładowo przy problemach z trądzikiem i cerą sprawdzą się brokuł, marchew, seler i koper włoski, a burak, kapusta, szparagi, jarmuż i pasternak to składniki płynnych posiłków zwalczających problemy z trawieniem. Dzięki odpowiedniemu łączeniu warzyw możesz stworzyć własny program oczyszczania skóry, układu trawiennego czy wątroby.

My przedstawiamy przykładowy 5-dniowy plan detoksu, który pomoże Ci wzmocnić układ odpornościowy, obciążony dietą obfitującą w tłuste pokarmy czy walką ze środowiskowymi zanieczyszczeniami. Każdy przepis wystarczy na 2 porcje zupy, przy czym wody dodawaj wedle uznania - w zależności od wielkości warzyw i własnych upodobań co do konsystencji.

Detoks zupowy - zasady

       

W trakcie detoksu sięgaj jedynie po przyrządzone samodzielnie zupy - zrezygnuj z innych posiłków i przekąsek. Jedyny wyjątek to zielony sok lub owocowa sałatka, którymi możesz rozpocząć dzień.

Przez 5 dni jedz zupę 5 razy dziennie, w odstępie ok. 2 godz. - pierwszą porcję ok. godz. 11, a ostatnią nie później niż 2 godz. przed snem. Na każdy z posiłków wybierz inny przepis. Ich kolejność jest dowolna, ale na kolację najlepiej sprawdzają się te z orzechami, nasionami lub zbożami (w przypadku detoksu poprawiającego odporność - zupa korzenna z komosą ryżową).

W ciągu dnia wypijaj co najmniej 2 l wody (np. z dodatkiem cytryny). Możesz też sięgać po zieloną herbatę lub napary ziołowe wspomagające oczyszczanie.

Pamiętaj, że przedstawiony poniżej program jest przykładowy - równie dobrze możesz modyfikować podane przepisy, pamiętając, że układ odpornościowy najlepiej wzmacniają rzeżucha, czerwona papryka, cytryna, marchew, imbir, fasola, czosnek, ostra papryka, łosoś i komosa ryżowa.

Marchew, imbir i tofu

Składniki:

  • 4 średnie marchewki pokrojone w kostkę
  • 1/2 zmielonej cebuli
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 70 g tofu jedwabistego
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 600 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Rozgrzej olej kokosowy i przez 3 min podsmażaj na nim cebulę i czosnek.
Dodaj marchew i duś przez 5 min, dodaj imbir i podsmażaj jeszcze przez minutę.
Dodaj tofu i wodę lub bulion. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu ok. 5 min (aż marchew zmięknie).
Po przestudzeniu zblenduj zupę na gładką konsystencję i dopraw do smaku.

Zalety: Zupa z marchwią, imbirem i tofu jest pełna witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i błonnika. Oczyszcza wątrobę i obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Bulion warzywny

Składniki:

  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 3 marchewki pokrojone na duże kawałki
  • 3 gałązki selera przekrojone na pół
  • 1 por pokrojony na duże kawałki
  • 1 pomidor
  • 1 cebulka kopru włoskiego podzielona na pół
  • garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

Przygotowanie: Przełóż wszystkie składniki do garnka, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
Po zagotowaniu zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez 60 min.
Na koniec przecedź bulion przez gęste sito. Przechowuj w lodówce do 5 dni lub w zamrażalniku nie dłużej niż przez miesiąc.

Zalety: Bulion zawiera witaminę A niezbędną dla oczu, wzmacnia odporność, oczyszcza i działa moczopędnie.

Zupa z łososiem

Składniki:

  • 200 g steków z łososia bez skóry, w kawałkach
  • 400 g odcedzonej fasoli cannellini z puszki
  • 1/2 grubo posiekanej młodej kapusty
  • 1 rozdrobniona cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 posiekane gałązki tymianku
  • 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie: W garnku wymieszaj fasolę cannellini, czosnek i tymianek.
Wlej wodę lub bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 5 min.
Po przestudzeniu zblenduj na gładką konsystencję.
Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, podsmaż cebulę i kapustę (aż lekko się zarumienią), a następnie dodaj je do zupy.
Podsmażaj łososia ok. 3 min na tej samej patelni i również dołóż do garnka. Dopraw do smaku.

Zalety: Zupa to doskonałe źródło witamin i kwasów omega-3 niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu. Dodatkowo poprawia nastrój i wzmacnia kości.

Cukiniowa z rzeżuchą

Składniki:

  • 2 małe cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 garście rzeżuchy
  • 1/2 rozdrobnionej cebuli
  • 1 garść listków mięty
  • starta skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 600 ml wody lub bulionu na kościach kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Rozgrzej oliwę na patelni i przez 3 min podsmażaj na niej cebulę.
Dołóż cukinię i smaż na złoty kolor (ok. 5 min), po czym dodaj rzeżuchę i miętę.
Dobrze wymieszaj, wlej wodę lub bulion i doprowadź do wrzenia.
Gotuj 5 min na wolnym ogniu, następnie wyłącz gaz, dodaj skórkę i sok z cytryny, a całość zblenduj. Dopraw do smaku.

Zalety: Zupa jest bogata w błonnik, przeciwutleniacze, witaminę C, wapń, żelazo i beta-karoten, działa też przeciwzapalnie.

 

 

Zupa korzenna

Składniki:

  • 1/2 średniej dyni piżmowej (obranej, wydrążonej i pokrojonej w kostkę)
  • 20 g opłukanej i odcedzonej komosy ryżowej
  • 1 rozdrobniona cebula
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 600 ml wody lub bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Rozgrzej na patelni oliwę i podsmaż na niej cebulę (ok. 3 min).
Dodaj kminek, cebulę i dynię piżmową, dobrze wymieszaj.
Wsyp komosę ryżową i wlej wodę lub bulion.
Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 10 min, a na koniec dopraw do smaku.

Zalety: Bogata w białko i błonnik korzenna zupa pomaga uregulować stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie i ułatwia trawienie.

 Artykuł ukazał się pod nazwą "Zupa w roli głównej" w wydaniu papierowym DETOKS.

Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny