Kaloryczna, przetworzona i mięsna dieta nie służy organizmowi, ponieważ gotowe posiłki to bomba nie tylko pustych kalorii, lecz także szkodliwych tłuszczów nasyconych i utwardzonych, które sprzyjają nagromadzeniu w nim wolnych rodników powodują stany zapalne. A to wszystko przy braku alkalizujących minerałów, które neutralizowałyby ten wpływ.
Na czym polega mechanizm równowagi kwasowo-zasadowej?
Mechanizm równowagi kwasowo-zasadowej opiera się na tym, by kwasy dostarczane z pożywieniem lub powstające w wyniku procesów metabolicznych zostały zneutralizowane przez zasady pochodzące ze składników diety, takich jak świeże warzywa, owoce i białko pochodzenia roślinnego.
Niestety badania nie pozostawiają złudzeń: w dzisiejszej diecie stosunek potasu i sodu wynosi ok. 1:36 (za czasów naszych przodków było to 10:1), a stopniowo wzrasta ilość zakwaszających chlorków w porównaniu do alkalizujących wodorowęglanów1.
Spożywamy też w nadmiarze tłuszcze nasycone i cukry proste, a brakuje nam magnezu, potasu i błonnika. Tymczasem właśnie składniki mineralne i pierwiastki śladowe (głównie wapń, magnez i potas) to kluczowe składniki produktów alkalizujących, które są wykorzystywane w organizmie jako swego rodzaju bufory utrzymujące wartości pH w normie.
Należy jednak zaznaczyć, o którym pH mowa, ponieważ oznacza się je w różnych płynach ustrojowych organizmu i co więcej – powinno mieć ono inną wartość. Przykładowo prawidłowe pH krwi wynosi ok. 7,4 (7,35-7,45). Kiedy w wyniku choroby dojdzie do uszkodzenia narządów uczestniczących w wydalaniu toksyn, np. płuc lub nerek, nadmiar kwasów odkłada się w tkankach, a pH krwi spada. Wówczas mówimy o potencjalnie śmiertelnej kwasicy metabolicznej, a żadna zmiana diety czy nawyków nie pomoże.
Istnieje jednak również przewlekła kwasica metaboliczna niskiego stopnia (low grade metabolic acidosis, LGMA) - to sytuacja oznaczająca niewielki spadek pH krwi (w zakresie uważanym za prawidłowy), której głównym czynnikiem jest nadmierne spożycie kwasotwórczej żywności (białka zwierzęcego, rafinowanych zbóż i cukrów prostych), a zbyt małe – alkalizujących warzyw i owoców2.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?
Właśnie ten stan możemy potocznie nazwać zakwaszeniem. Wśród charakterystycznych dla niego symptomów wymienia się m.in.
- zaburzenia rytmu pracy serca;
- podwyższone stężenie glukozy we krwi;
- osłabienie sprawności fizycznej i szybsze męczenie się oraz skurcze mięśni;
- dolegliwości układu pokarmowego (biegunki, nudności, wymioty, bóle brzucha, brak apetytu, zapalenie jelit),
- zwiększoną podatność na infekcje,
- migreny i zawroty głowy;
- obniżenie libido,
- zmiany skórne (wypryski, zaczerwienienia, pękanie kącików ust, sucha skóra),
- wypadanie włosów,
- łamliwe paznokcie.

Wszystkie te negatywne skutki wynikają z faktu, że odpowiedni stosunek kwasów do zasad warunkuje prawidłowy metabolizm, strukturę i funkcję białek, przepuszczalność błon komórkowych, efektywne działanie enzymów i hormonów, dystrybucję elektrolitów oraz funkcje tkanki łącznej4.
Oczywiście w organizmie działa cała sieć mechanizmów regulacyjnych, które dbają o utrzymanie tej niezbędnej równowagi (zaliczamy do nich m.in. bufory krwi i tkanek, wydalanie nadmiaru CO2 przez płuca oraz usuwanie kwasów bądź zasad przez nerki), jednak nawet połowa kwasów niewęglowych jest neutralizowana nie przez owe wewnętrzne bufory, a przez zasady, które powinniśmy dostarczyć sobie z dietą. Jeśli bowiem jemy zbyt mało warzyw i owoców, w organizmie zmniejsza się produkcja wodorowęglanów niezbędnych w tym procesie5.
Czy dieta zachodnia sprzyja zakwaszeniu organizmu?
Niestety we współczesnym świecie dość łatwo dochodzi do zaburzeń tej równowagi, za co w zdecydowanie największym stopniu odpowiada typowa zachodnia dieta. Wraz z rewolucją rolniczą i masową produkcją jedzenia nastąpiły istotne zmiany zaburzające równowagę składników odżywczych w diecie.
Tymczasem właśnie składniki mineralne i pierwiastki śladowe, przede wszystkim wapń, magnez i potas, są wykorzystywane w organizmie jako swego rodzaju bufory utrzymujące wartości pH w normie, a ich największe ilości znajdują się w warzywach i owocach.
Z kolei za składniki zakwaszające uznaje się białko (zwłaszcza zwierzęce, które powoduje większą produkcję kwasu solnego w żołądku niż roślinne) i węglowodany. Nie można również zapominać, że wraz ze starzeniem się organizmu następuje stopniowe osłabienie funkcji regulujących nerek i wynikający z tego wzrost zakwaszenia organizmu6.
Istotną rolę odgrywają też stres, brak ruchu i snu oraz niewystarczające nawodnienie – wszystkie te elementy utrudniają pozbywanie się resztek kwasowych będących efektem ubocznym przemiany materii.
Z drugiej strony zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie wpływa na produkcję kortyzolu: gdy spada poziom wodorowęglanu, nerki zwiększają aktywność glutaminazy i wyzwalają produkcję tego hormonu. Jego poziom w surowicy i ślinie znacznie wzrasta w ciągu kilku godzin po posiłku wysokobiałkowym, a całkowita zawartość białka w diecie wpływa na ogólne stężenie kortyzolu7.
Ponieważ niektóre minerały pomagają utrzymać odczyn zasadowy, a białko działa odwrotnie, znając ich zawartość w danym produkcie, można obliczyć, jak będzie on wpływał na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Eksperci nazwali to potencjalną zdolnością obciążenia kwasem nerek (PRAL)8. Wskaźnik ten uwzględnia nie tylko zawartość poszczególnych składników, ale również ich średnią biodostępność w organizmie. Wartości powyżej 0 oznaczają właściwości zakwaszające produktu, z te poniżej 0 – odkwaszające.
Mówiąc najogólniej, warzywa, owoce i soki owocowe oraz napoje bogate w alkalizujące pierwiastki i z niskim stężeniem fosforu (np. czerwone i białe wino, wody mineralne) działają zasadotwórczo. Z kolei produkty zbożowe i mleczne, mięso, ryby, jasne piwa czy kakao charakteryzują się stosunkowo wysokim obciążeniem kwasem9. Za najbardziej zakwaszające produkty według wskaźnika PRAL naukowcy uznali parmezan, ser topiony, cheddar i gouda, peklowaną wołowinę, twaróg, pstrąga, konserwy mięsne w puszce, mięso indyka i cielęcinę.
Z kolei na przeciwległym końcu tej listy znalazły się rodzynki, szpinak, suszone śliwki, natka pietruszki, awokado, chrzan, czarna porzeczka, banan, seler, marchew, ziemniaki, bakłażan i pomidor. W badaniach wykazano, że szczególnie owoce cytrusowe, daktyle i rodzynki są bardzo zasadotwórcze i mogą pomóc w zapobieganiu zakwaszeniu.
Jak wspierać równowagę kwasowo-zasadową?
- Zwalcz stres. Równowaga kwasowo-zasadowa w dużej mierze zależy od kondycji psychicznej. Przewlekłe napięcia i stresy uniemożliwiają oczyszczanie organizmu, a wręcz sprzyjają sięganiu po używki czy niezdrowe przekąski. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na medytację, jogę, trening na świeżym powietrzu czy pobyt w saunie (by przy okazji wydalić część kwasów przez skórę)10.
- Dieta alkaliczna. Zgodnie z obliczeniami do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej wystarczy, by żywność zasadowa stanowiła 80% dziennego jadłospisu. Przegląd badań opublikowany w 2012 r. wykazał, że zrównoważenie pH organizmu poprzez dietę alkaliczną może być pomocne w zmniejszeniu zachorowalności i śmiertelności z powodu licznych przewlekłych chorób, takich jak nadciśnienie, cukrzyca, zapalenie stawów czy prowadzący do osteoporozy niski poziom gęstości mineralnej kości11. Okazuje się, że jadłospis obfitujący w żywność o dużej alkaliczności – przede wszystkim świeże warzywa, owoce i nieprzetworzone białko pochodzenia roślinnego – powoduje bardziej zasadowy poziom pH moczu, co pomaga chronić zdrowe komórki i równoważyć podstawowe poziomy minerałów.
- Zielone na talerze. Zielenina najsilniej alkalizuje organizm, a przy tym dostarcza mu potężną dawkę witamin (C, E i z grupy B), antyoksydantów oraz minerałów (siarki, manganu, molibdenu, jodu, kobaltu, selenu, chromu, wapnia, żelaza, cynku, potasu)12. Dodatkowo wiele warzyw z tej grupy (np. kolendra, kapusta, brokuły) absorbuje oraz usuwa ołów i inne metale ciężkie. To zasługa przede wszystkim dużej zawartości chlorofilu, który wiąże się z toksycznymi substancjami w jelitach i ułatwia ich wydalanie13.
- Kiełki. Urozmaicenie diety mogą stanowić kiełki pszenicy, rzeżuchy, lucerny, soczewicy, rzodkiewki czy słonecznika, które pomagają zachować równowagę kwasowo-zasadową, a ponadto stanowią prawdziwą bombę składników odżywczych.
- Zdrowe tłuszcze. W odkwaszającej diecie nie powinno zabraknąć oliwy z oliwek, oleju kokosowego, lnianego i z awokado. Zawierają one duże ilości zdrowych kwasów omega- 3, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim mają silne działanie przeciwzapalne i wpływają pozytywnie na poziom cukru we krwi14.
- Przyprawy. Każdy posiłek warto wzbogacić o zioła, takie jak szczypiorek, pietruszka, koper, bazylia, mięta czy majeranek – są nie tylko zdrowe i smacznie, ale również silnie zasadowe. Szczególnie polecana jest kapsaicyna – w kapsułkach lub pieprzu – która łagodzi stany zapalne i bóle głowy, poprawia metabolizm, przyspiesza odchudzanie i ma działanie alkalizujące.
Kwaśne i suszone
Większość owoców, które są kwaśne w smaku, np. grejpfruty czy wspomniana już cytryna, nie powoduje kwasowości w organizmie. Działają wręcz przeciwnie – przyczyniają się do utrzymania środowiska alkalicznego. W badaniach wykazano, że szczególnie owoce cytrusowe, daktyle i rodzynki są bardzo zasadotwórcze i mogą pomóc w zapobieganiu zakwaszeniu15. Właściwości alkalizujące mają również suszone śliwki.
- Woda alkaliczna. Odpowiednie nawodnienie jest szczególnie istotne, ponieważ zależą od niego tempo detoksykacji organizmu oraz aktywny transport jonów wodorowęglanowych (czyli zasadowych) w całym organizmie. Należy zatem pamiętać o wypijaniu ok. 2-2,5 l wody mineralnej, najlepiej z dużą ilością wodorowęglanów (powyżej 500 mg/l) lub alkalicznej. W badaniu z udziałem 30 młodych kobiet przez 4 tygodnie połowa uczestniczek wypijała codziennie 1,5 l alkalicznej wody o dużej zawartości wodorowęglanów i ujemnym PRAL, pozostałe taką samą ilość wody mineralnej bogatej w wapń, jednak o dodatnim potencjale kwasowym. Po miesiącu w pierwszej grupie stwierdzono wzrost pH moczu oraz zwiększone wydalanie wodorowęglanów16.
- Sok z cytryny. Nie bez przyczyny w diecie alkalicznej zaleca się rozpoczynanie każdego dnia od wypicia szklanki ciepłej wody z cytryną. Ma to wpływ na nie tylko na pH moczu – sok z cytryny jest bardzo silnym antyoksydantem, bogatym w witaminę C i zwiększającym wchłanianie niektórych minerałów, w tym żelaza. Ponadto niektóre badania donoszą, że regularne jego spożywanie może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych17.
- Herbata. Zgodnie z badaniem przeprowadzonym w 2010 r. większość herbat ziołowych jest alkaliczna. Przykładowo napar z kopru włoskiego ma pH od 6,7 do 7,1, w zależności od czasu zaparzania (im dłużej, tym niższe). Wartość pH herbaty miętowej wynosi od 6,6 do 7,2, natomiast rumiankowej – 6,5-7. podobnie wypadły szałwia, pokrzywa i lipa. Z kolei porównywane z nimi herbaty owocowe miały pH od 2,7 do 3,418. W innym badaniu naukowcy stwierdzili, że yerba mate i parzone herbaty, w tym czarna, z trawy cytrynowej, rumiankowa i zielona, miały najwyższe wartości pH i można uznać je za alkaliczne19.
Soki z superfoods
Zielone warzywa i trawy (np. pszeniczna) to doskonałe źródła chlorofilu – barwnika, który zwiększa poziom tlenu we krwi, alkalizuje ją, a także oczyszcza jelita, dzięki czemu odtruwa zdrowe komórki organizmu. W badaniach wykazano przykładowo, że ma on potencjał przeciwutleniający, dzięki czemu chroni przed toksycznością wywołaną przez azotan sodu, a ze względu na dużą biodostępność może mieć istotne znaczenie w zapewnianiu długowieczności20. By zwiększyć ilość chlorofilu w codziennej diecie, sięgaj po soki z zielonych warzyw, trawy pszenicznej i alg (np. spiruliny). Najlepiej będzie przygotowywać je na bieżąco, gdyż alkalizujące składniki odżywcze szybko ulegają utlenianiu.
- Minerały i suplementy. Jedną z przyczyn kwasotwórczego charakteru typowej zachodniej diety jest niskie spożycie podstawowych minerałów, takich jak potas, magnez i wapń. Dlatego naukowcy postanowili sprawdzić, jak suplementacja preparatem multimineralnym wpłynie na regulację równowagi kwasowo-zasadowej, analizując pH krwi, moczu i śliny. Produkt zawierał potas (600 mg), miedź (1000 μg), wapń (500 mg), cynk (5 mg), magnez (200 mg), żelazo (5 mg), sód (200 mg), chrom (60 μg), molibden (80 μg) i selen (30 μg). Analizy pokazały, że pH moczu uczestników wzrosło bardzo wyraźnie – z 5,94 do 6,5721. Takie wspomaganie może być szczególnie pomocne na początkowym etapie wprowadzania zmian stylu życia lub podczas okresów wzmożonego stresu itp.
- Astaksantyna. Zwłaszcza na początkowym etapie odkwaszania warto wspomóc organizm za pomocą silnych przeciwutleniaczy, takich jak astaksantyna. Zwalczają one wolne rodniki, wspomagają oczyszczanie i wzmacniają naturalne siły obronne. Dodatkowo produkowana przez algi, drożdże i bakterie astaksantyna działa przeciwzapalnie, wspomaga regenerację, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i zapewnia lepszą przemianę kwasów tłuszczowych w organizmie22.
- Spirulina. Ta alga zawiera pełnowartościowe białko oraz duże stężenia antyoksydantów, witamin i fitoskładników, m.in. beta-karoten niezbędny dla zdrowej skóry, wzroku i odporności, witaminę B12, która bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, funkcjach neurologicznych oraz syntezie DNA, jak również zeaksantynę neutralizującą uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Jest jednocześnie jednym z najsilniejszych składników oczyszczających – pozwala pozbyć się z organizmu nie tylko nadmiaru kwasów, ale również takich toksyn jak kadm, ołów czy arszenik23.
Choć dieta to podstawa, bez prawidłowych nawyków nie uda się odzyskać równowagi kwasowo-zasadowej. Bardzo ważne jest chodzenie do łóżka nie później niż o godz. 23, ponieważ ok. 2-3 w nocy oczyszcza się największy narząd detoksykacyjny organizmu, czyli wątroba. Brak snu po północy uniemożliwia wątrobie regenerację oraz eliminację toksyn i kwasów, przez co gromadzą się one w organizmie oraz w wątrobie w postaci złogów żółciowych.
- Koniec z używkami. Wiele różnych leków, chemikaliów, zanieczyszczeń i toksyn może zaburzać równowagę pH i przyczyniać się do kwasowości – należą do nich acetazolamid, opioidy, środki uspokajające, inhibitory anhydrazy węglowej, niesteroidowe leki przeciwzapalne i aspiryna24. Również sięganie po używki, takie jak nikotyna, kawa czy alkohol, sprzyja zaburzeniu gospodarki kwasowo-zasadowej.
- Am J Clin Nutr. 2002;76(6):1308-1316
- Am. J. Physiol. Ren. Physiol. 2007, 293, F521-F525; J. Nutr. 2008; 138:413S-414S
- Nutrients 2017, 9, 538; doi:10.3390/ nu9060538
- Swiss J Integr Med 2006; 18:255-266
- 4. Am J Clin Nutr 2002; 76:1308-1316
- Experimental Gerontology. 1986;21(4-5): 379-406
- Nutr Metab (Lond). 2012; 9:72
- Journal of the American Dietetic Association. 1995;95(7):791-797
- Seminars in Dialysis. 2000;13(4):221- 226
- Eva-Maria Kraske, „Równowaga kwasowo-zasadowa”, Wydawnictwo Jedność, Kielce 2016
- J Environ Public Health. 2012; 2012: 727630
- J Agric Food Chem, 2010; 58:2980-7
- J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 1995; 41:671-85; 4. Int J Mol Sci, 2011; 12:7760-71
- Kidney Int. 2012; 81(1):86-93
- J Toxicol. 2016; 2016: 8515089; PeerJ. 2016; 4: e1879
- Bone 2009; 44(1):120-4
- Urol Res. 2008 Dec;36(6):313-7
- OHDMBSC 2010; 9(2):75-78
- RGO, Rev. Gaúch. Odontol. 2014; 62(1): 59-64
- Arch Med Res, 2012; 43(5):356-62; J Clin Epidemiol, 1995; 48(11):1379-90; J Am Coll Nutr, 2007; 26:39-48
- Nutr J. 2009; 8:23
- J Agric Food Chem 2013 Apr 24; 61(16):3842-51
- J Zhejiang Univ Sci B 2005; 6:171-4; J Toxicol Sci 2011; 36:121-6
- Clin Endocrinol Metab 1983; 12(2):391-411