Przewlekłe choroby wątroby są jedną z 15 głównych przyczyn zgonów w Stanach Zjednoczonych. W samym 2020 roku przyczyniły się one do ponad 50 tysięcy zgonów (w Polsce na przewlekłe choroby wątroby choruje ok. 500 tysięcy osób, a rocznie z ich powodu umiera około 7 tysięcy osób).
Wśród nich najczęściej mamy do czynienia z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, alkoholowym zapaleniem wątroby, wirusowym zapaleniem wątroby i innymi chorobami związanymi z toksycznym uszkodzeniem tego narządu.
Warto mieć świadomość, że ogromna część populacji jest narażona na ryzyko trwałego uszkodzenia wątroby. Poszukujących rozwiązania tego problemu naukowców zaintrygowały dane uzyskane w toku eksperymentów przeprowadzonych na zwierzętach i pochodzące z badań przedklinicznych oraz przeprowadzonych z udziałem ludzi – okazało się, że jeden z karotenoidów, astaksantyna, wywiera wszechstronny, korzystny wpływ na wątrobę.
Badania wykazały, że może on nie tylko pomóc chronić wątrobę przed uszkodzeniem, ale także przyczyniać się do odwrócenia powstałych już uszkodzeń tego narządu. Astaksantyna była badana pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym dla narządu wzroku, serca i mózgu. Ochrona wątroby to kolejny obszar, w którym karotenoid ten może okazać się przydatny.
Co to takiego astaksantyna?
Astaksantyna to czerwony barwnik z grupy karotenoidów, wytwarzany przez mikroorganizmy morskie, takie jak mikroalgi i fitoplankton. To ona nadaje różowe zabarwienie krewetkom, mięśniom łososi i piórom flamingów, a jego intensywność uzależniona jest od ilości spożywanej przez te zwierzęta astaksantyny. Wykazuje ona działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Najnowsze badania wykazały, że chroni także komórki wątroby przed uszkodzeniami, które mogą przyczyniać się do przewlekłych chorób tego narządu. W jaki sposób?
Astaksantyna zapobiega zwłóknieniu i marskości
Do uszkodzenia wątroby może przyczyniać się m.in. niewłaściwa dieta, choroby metaboliczne, spożywanie alkoholu i infekcja jednym z wirusów zapalenia wątroby. Wskutek oddziaływania tych czynników rozwija się przewlekły stan zapalny, który z czasem może powodować zwłóknienie wątroby (bliznowacenie).
W zaawansowanym stadium choroby, zwłóknienie staje się nieodwracalne. Gdy duże fragmenty wątroby zostają zastąpione tkanką bliznowatą i nie mogą już funkcjonować, mówimy o marskości wątroby, wskutek której dochodzi do niewydolności tego narządu. Na tym etapie jedynym skutecznym sposobem leczenia jest przeszczep wątroby. Całe szczęście, istnieje sposób na uniknięcie zwłóknienia.
Badania in vivo i in vitro wykazały, że astaksantyna chroni wątrobę przed zwłóknieniem. W rozwoju zwłóknienia bierze udział m.in. specyficzny rodzaj komórek wątroby, które ulegają aktywacji i rozpoczynają syntezę tkanki włóknistej. W eksperymentach przeprowadzonych na modelach zwierzęcych i ludzkich komórkach wątroby wykazano, że astaksantyna zapobiega zwłóknieniu i odwraca ten proces, uniemożliwiając aktywację tych komórek i deaktywując te, które już zostały pobudzone do działania.
Jedną z silnych toksyn poważnie uszkadzających komórki wątroby jest czterochlorek węgla – narażenie na jego działanie prowadzi do zwłóknienia tego narządu. Przeprowadzono eksperyment na szczurach, u których przy pomocy tej substancji uszkodzono wątrobę. Zwierzętom podawano następnie astaksantynę w dawce 10 mg/kg.
Po dwóch tygodniach zaobserwowano, że karotenoid ten ochronił wątroby szczurów w grupie leczonej przed uszkodzeniem oksydacyjnym wywołanym przez toksynę. Stwierdzono u nich również znaczne zmniejszenie stanu zapalnego i stopnia zwłóknienia w porównaniu do grupy kontrolnej.
Astaksantyna hamuje stłuszczenie wątroby
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby spowodowana jest gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie, co przyczynia się do stanu zapalnego i skutkuje powstaniem uszkodzeń, które z kolei mogą prowadzić do zwłóknienia wątroby i zaburzenia jej funkcji.
Z danych wynika, że ponad 20% dorosłych w USA i Ameryce Północnej może cierpieć na tę chorobę (szacuje się, że stłuszczenie wątroby dotyczyć może co 4 Polaka). Badania przedkliniczne pokazują, że astaksantyna może pomóc nie tylko w zapobieganiu, ale i odwracaniu spowodowanych stłuszczeniem uszkodzeń wątroby.
Badania na gryzoniach dowiodły, że astaksantyna może zapobiegać i odwracać rozwój zmian spowodowanych gromadzeniem się tłuszczu w wątrobie. Wskutek jej stosowania poprawiają się także markery metabolizmu i zwiększa wrażliwość na insulinę. Jedna z grup naukowców badających różne modele stłuszczenia wątroby u myszy odkryła, że podawanie im astaksantyny nie tylko zapobiega stłuszczeniu wątroby i odwraca istniejące zmiany, ale także zmniejsza ilość już nagromadzonego tłuszczu w wątrobie oraz hamuje stan zapalny i postęp zwłóknienia. Zwiększa także wrażliwość na insulinę.
Ta sama grupa badawcza przeprowadziła wstępne badanie z udziałem ludzi cierpiących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Pacjenci zostali losowo przydzieleni do grupy otrzymującej 12 mg astaksantyny dziennie przez 24 tygodnie lub grupy przyjmującej placebo. W porównaniu z grupą placebo, u osób przyjmujących astaksantynę zaobserwowano zmniejszenie ilości tłuszczu w wątrobie i spowolnienie postępu stłuszczenia tego narządu.
Kilka innych badań wyjaśniło nam natomiast, w jaki sposób astaksantyna może chronić wątrobę. Oprócz ochrony przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i stanami zapalnymi, hamuje ona bowiem aktywność białek transkrypcyjnych NF-kB i receptorów PPAR, których pobudzenie przyczynia się do rozwoju stanów zapalnych wątroby i tworzenia się złogów tłuszczowych.
Dzięki takiemu mechanizmowi działania astaksantyny możliwy jest zatem nawet rozkład istniejących już kropelek tłuszczu w komórkach wątroby.
Kompleksowe wsparcie astaksantyny
Badania przedkliniczne wykazały, że podawanie astaksantyny daje obiecujące efekty także w przypadku innych zaburzeń funkcjonowania wątroby.
Chorobą, na którą warto zwrócić uwagę, jest alkoholowe zapalenie wątroby, w przebiegu którego, na skutek nadmiernego spożycia alkoholu, dochodzi do rozwoju stanu zapalnego, stłuszczenia, zwłóknienia i dysfunkcji mitochondriów w komórkach wątroby.
Z tego też powodu nadużywanie alkoholu jest jedną z najczęstszych przyczyn marskości wątroby i niewydolności tego narządu. Kilka badań na modelach zwierzęcych wykazało, że astaksantyna zapobiega uszkodzeniom wątroby wywołanym spożyciem alkoholu.
W eksperymencie na myszach wykazano, że astaksantyna chroni komórki wątroby poprzez poprawę zdrowia jelit i zahamowanie stanu zapalnego oraz stresu oksydacyjnego, spowodowanych działaniem alkoholu.
Z kolei w innym badaniu wykazano, że u myszy na diecie wysokotłuszczowej astaksantyna hamowała wzrost masy ciała i zmniejszała objętość wątroby (wskutek stłuszczenia dochodzi do powiększenia tego narządu) oraz poziom trójglicerydów w wątrobie i osoczu a także stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Wyniki te sugerują, że astaksantyna może okazać się skuteczna w zmniejszaniu ryzyka otyłości i rozwoju zespołu metabolicznego.
Z kolei w badaniu przeprowadzonym z udziałem zdrowych starszych kobiet dowiedziono, że astaksantyna przyczynia się do obniżenia poziomu enzymów wątrobowych we krwi – jest to podstawowy marker służący do stwierdzenia uszkodzenia wątroby. Stanowi to dowód na to, że przyjmowanie astaksantyny działa ochronnie na wątrobę niezależnie od tego, czy doszło już do uszkodzenia narządu, czy nie.
Copyright 2023. All rights reserved. Reprinted with exclusive permission of Life Extension®
https://www.lifeextension.com/magazine/2023/5/astaxanthin-and-the-liver
- https://www.lifeextension.com/magazine/2023/5/astaxanthin-and-the-liver