Narząd ten pełni szereg istotnych funkcji, takich jak oczyszczanie krwi oraz produkcja białek. Jej nieprawidłowe funkcjonowanie, będące wynikiem złych nawyków żywieniowych, może niestety prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Dziś chcę się podzielić listą 5 produktów, które nazywane są żywnością, lecz w rzeczywistości są dalekie od zdrowego jedzenia. Ich spożywanie stanowi zagrożenie dla zdrowia wątroby.
Jakich produktów unikać dla zdrowia wątroby?
Białko serwatkowe
To ludzki wymysł, który wpłynął na zdrowie głównie sportowców, szczególnie kulturystów, dążących do doskonałej kondycji fizycznej. Spożywając białko serwatkowe, nieświadomie narażamy się na:
- Zakwaszenie organizmu Nasza krew ma bardzo wąski zakres pH, a gdy dostarczamy zbyt dużo białek odzwierzęcych, które przesuwają nasze pH w stronę zakwaszenia, organizm dąży do przywrócenia równowagi. Aby to osiągnąć, wykorzystuje alkalizujące substancje, takie jak wapń z kości. To z kolei może prowadzić do powstania osteoporozy.
- Stany zapalne Spożywanie białka serwatkowego może prowadzić do wystąpienia stanów zapalnych w organizmie.
- Problemy trawienne Białko serwatkowe zawiera składniki takie jak laktoza i kazeina, które nasz organizm po okresie laktacji trudniej przetwarza. Dlatego również często pojawiają się problemy z trawieniem.
- Nieprawidłowa praca serca Spożycie białka serwatkowego może wywołać arytmię serca.
Izolaty białka sojowego
To najtańsza forma izolatów dostępna na rynku. Skutek? Producenci gotowych produktów często dodają izolaty białka sojowego do żywności. Nawet jeśli nie jesteś weganinem, możesz być zmuszony do ich spożywania. Z tego wynika kilka poważnych kwestii. 90-95% dostępnych na polskim rynku izolatów pochodzi z upraw modyfikowanych genetycznie (GMO), które są narażone na wpływ glifosatu – substancji o potencjalnie rakotwórczym działaniu. Glifosat zaburza homeostazę organizmu na wiele lat, prowadząc do powstawania stanów zapalnych oraz zwiększonego ryzyka wystąpienia nowotworów.
Gdybyśmy spożywali soję w jej naturalnej, niezmodyfikowanej formie, byłaby ona korzystna dla zdrowia. Warto zauważyć, że w krajach Azji, takich jak Japonia, spożywanie naturalnej soi wiąże się z długowiecznością, nie występują tam jednak genetycznie modyfikowane odmiany. Ponadto izolaty białka sojowego mogą powodować zaburzenia pracy tarczycy, zwiększać ryzyko niepłodności oraz chorób serca.
Rafinowane oleje warzywne
Powiedzmy to sobie jasno: większość warzyw w naturalnym stanie jest niskotłuszczowa lub pozbawiona tłuszczu. Rafinowane oleje pochodzenia roślinnego powstają w wyniku przetwarzania nasion w wysokich temperaturach. Skutkiem tego procesu jest produkcja nadmiernych ilości kwasów omega-6. Gdy zaś zaburzony jest stosunek między nimi a pozostałymi kwasami omega, mogą pojawiać się stany zapalne, m.in. w wątrobie. Prowadzą one do jej otłuszczenia, a w dalszej perspektywie nawet do marskości.
Większość olejów dostępnych na rynku do smażenia, takich jak słonecznikowy czy rzepakowy, jest produkowana z użyciem genetycznie modyfikowanych organizmów!
Syrop glukozowo-fruktozowy
Po pierwsze, ma wysoki indeks glikemiczny (75). Po drugie, pozyskiwany jest z kukurydzy, której przeważająca część upraw jest modyfikowana genetycznie.
Badania donoszą, że nadmierne spożycie syropu glukozowo-fruktozowego powoduje wzrost stężenia trójglicerydów we krwi, a więc kwasów tłuszczowych, których nadmiar przyczynia się do rozwoju miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, zawałów, chorób nerek oraz stłuszczenia wątroby.
Co więcej, jak wykazano, spożywanie dużych ilości fruktozy może promować niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby poprzez uszkodzenie bariery jelitowej.
Gdzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?
Warto to zapamiętać i starannie czytać etykiety produktów, aby omijać szerokim łukiem te, które zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, a lista jest długa, bo używa się go do dosładzania napojów: gazowanych i niegazowanych (np. cola, mrożona herbata, tonik), izotonicznych i energetyzujących, alkoholi, mleka zagęszczonego oraz mlecznych napojów fermentowanych. Znajdziesz też go w sałatkach i konserwach rybnych, ketchupie, dodatkach do jogurtów, dżemach, galaretkach, deserach, lodach, pastylkach pudrowych (owocowych i miętowych) oraz jako substytut miodu w wypiekach cukierniczych, zwłaszcza w piernikach, a także jako zamiennik słodu w piwie.
Jakie to ma konsekwencje dla zdrowia? Niekorzystne oddziaływanie syropu na zdrowie człowieka obserwuje się najczęściej, gdy jego udział w diecie wynosi 35-65%. Dotąd ustalono, że spożywanie dużych ilości produktów zawierających ten składnik:
- Powoduje szybkie tycie i chroniczną otyłość (fruktoza spożywana nawet w niewielkich ilościach, nastawia organizm na produkcję tkanki tłuszczowej, zwłaszcza gromadzącej się wokół narządów wewnętrznych). Żaden inny składnik diety nie sprzyja otyłości tak, jak fruktoza.
- Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, potęguje apetyt, prowadzi do reaktywnej hipoglikemii (gwałtownych zmian poziomu insuliny oraz glukozy we krwi).
- Podwyższa poziom lipoproteiny niskiej gęstości i trójglicerydów, powoduje spadek wrażliwości organizmu na leptynę.
- Hamuje wytwarzanie ATP.
- Przyczynia się do zwiększenia możliwości wystąpienia zespołu jelita drażliwego.
- Może powodować zaćmę cukrzycową.
Glutaminian sodu
Ten powszechnie wykorzystywany w celu wzmocnienia smaku i zapachu dań dodatek do żywności bywa też oznaczany jako E621 lub MSG (monosodium glutamate). Spożycie nadmiernych ilości glutaminianu sodu może prowadzić do zatrzymania wody w organizmie, palpitacji serca, zawrotów głowy oraz uczucia drętwienia lub mrowienia. Istnieją też doniesienia o związku między spożyciem MSG a uczuciem niepokoju.
Jak oczyścić wątrobę?
Zastanawiasz się, jak odtruć wątrobę, po tych wszystkich "pyszotach"? Przede wszystkim sięgnij po warzywa kapustne. Zawierają one naturalne związki siarki, które przyspieszają proces oczyszczania wątroby. Polub też pokarmy gorzkie, a wraz z nimi ostropest plamisty i mniszek lekarski. To ziołowi sprzymierzeńcy wątroby.
Udowodniono, że zawarta w ostropeście sylimaryna może obniżać poziom markerów zapalnych, zmniejszać wskaźniki biochemiczne, a także poprawiać stan miąższu organu u cierpiących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Zacznij także stosować post przerywany oraz dietę ketogeniczną w wersji wege. Te strategie żywieniowe mogą wspomóc regenerację narządu. Dbanie o zdrową wątrobę to inwestycja w długoterminową jakość życia. Przywiązując wagę do wyborów żywieniowych oraz eliminując szkodliwe produkty, możemy wesprzeć pracę tego narządu i cieszyć się lepszym zdrowiem oraz energią przez wiele lat.