Ten większy niż ludzki mózg organ ważący ok. 1,5 kg. W dowolnym momencie mieści się w nim do 13% naszej krwi. Jest to też jedyny narząd, który może odrosnąć do pełnej wielkości, nawet jeśli usunie się 75% jego pierwotnej masy. Co się zaś tyczy funkcji biologicznych, to niewiele jest takich, w których wątroba nie bierze udziału. Stanowi ona zasadniczy układ oczyszczania i filtracji w organizmie. Nieustannie przetwarza składniki odżywcze wchłonięte w jelitach, odfiltrowując toksyny, bakterie i szkodliwe związki chemiczne, a następnie przekształcając je w niegroźne produkty odpadowe.
Za co odpowiada wątroba?
Wątroba oczyszcza krew i reguluje równowagę białek, tłuszczów i cukru w krwiobiegu. Łagodzi skutki działania leków. Metabolizuje także tłuszcze, węglowodany i białka, jak również produkuje żółć, która wchłania witaminy, usuwa odpady i powoduje dalszy rozkład tłuszczów, zamieniając je w kwasy tłuszczowe. Nadmiar żółci magazynowany jest w pęcherzyku żółciowym do czasu, gdy stanie się potrzebny. Na sygnał wysyłany przez układ nerwowy wątroba uwalnia żółć do jelita cienkiego, które wykorzystuje ją do dalszego rozkładu i wchłaniania tłuszczów.
Komórki wątroby i komórki nerwowe ośrodkowego układu nerwowego produkują glutation, będący ważnym przeciwutleniaczem, który rozkłada wolne rodniki, metabolizuje toksyny i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wątroba zamienia nadmiar glukozy w glikogen (zasadniczą postać, w jakiej magazynowane są węglowodany), w miarę potrzeby zamieniając go z powrotem w glukozę jako źródło energii. Wątroba przekształca również amoniak w mocznik, który może być wydalany drogami moczowymi. No i, oczywiście, wątroba usuwa z krwiobiegu alkohol.
Jej zdolność wykrywania patogenów dostających się do organizmu poprzez jelita oraz fakt, iż zawiera ona więcej komórek fagocytarnych niż którykolwiek inny narząd (fagocyty pożerają i rozkładają szkodliwe materiały) lokuje ten organ bezpośrednio na pierwszej linii układu odpornościowego. Wątroba wytwarza też do 90% białek odpornościowych, krążących w każdej chwili po całym organizmie.
Oznaki słabego funkcjonowania wątroby
Po czym można poznać, że wątroba nie funkcjonuje prawidłowo? Zwracaj uwagę na te oznaki:
- żółtawe oczy i skóra (żółtaczka),
- ciemna barwa moczu,
- blade stolce,
- wzdęcia i gazy,
- zaparcia,
- refluks kwasowy,
- niemożność utraty wagi (upośledzenie funkcji metabolicznych),
- przewlekłe zmęczenie,
- brak apetytu,
- łatwe powstawanie sińców,
- obrzęki nóg,
- swędząca skóra.
Najwięksi wrogowie wątroby
Oto lista innych czynników, wpływających na pogorszenie stanu zdrowia i funkcjonowania wątroby:
- otyłość,
- dieta wysokotłuszczowa,
- sztuczne słodziki,
- produkty wysokoprzetworzone,
- syntetyczne składniki spożywcze,
- fluorowana woda,
- niski poziom potasu,
- stosowanie dużych ilości niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), m.in. paracetamolu (acetaminofenu),
- seks bez zabezpieczeń,
- pasożyty,
- tusz do tatuaży, zawierający metale ciężkie, które mogą przedostawać się do krwi i obniżać poziom enzymów w wątrobie, wywołując stan zapalny,
- piercing (kolczyki w ciele),
- dożylne podawanie leków, wywołujące zapalenie wątroby i inne infekcje,
- wspólne używanie igieł,
- toksyny środowiskowe, takie jak pestycydy, herbicydy i dym tytoniowy,
- chemikalia w środkach czyszczących,
- chemikalia w produktach higieny osobistej i kosmetykach.
Czy oczyszczanie wątroby jest niezbędne?
Pamiętając o tym, że narząd ten jest głównym czyścicielem organizmu, pracującym dla zachowania zdrowia i stabilności ustroju oraz jego układu odpornościowego, musimy przyznać, że logika nakazuje utrzymywanie czyściciela w czystości. W sklepach i w Internecie znaleźć można niezliczone „produkty czyszczące” – preparaty i sugestie dla oczyszczania i detoksykacji wątroby.
Bogata jest też oferta preparatów typu „oczyszczanie wątroby w kapsułce”. Produkty te, których głównymi składnikami są ostropest, kurkuma, magnolia i cholina, obiecują detoksykację organu i nerek, pobudzanie produkcji żółci, intensyfikację metabolizmu, sprzyjanie utracie wagi, zmniejszanie stanów zapalnych i wzmocnienie funkcjonowania układu odpornościowego. To, czy spełniają one wszystkie, czy tylko niektóre, czy w ogóle jakiekolwiek z powyższych obietnic, zależy od konkretnego produktu i wciąż jest tematem dyskusji – z tego prostego powodu, że praktycznie nie ma badań poświęconych poszczególnym sposobom oczyszczania wątroby.
Niemniej jednak pewien niedostępny w handlu preparat o nazwie KIOM2012H, zawierający imbir, korzeń łopianu, lukrecję i magnolię, zmniejszał odkładanie się kwasów tłuszczowych i lipidów u pacjentów cierpiących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby1. Cały szereg różnorodnych badań klinicznych wykazał ponadto, że przyjmowanie poszczególnych suplementów może być wysoce skuteczne w zapobieganiu i leczeniu ciężkich schorzeń wątroby.
Jakie produkty wspierają wątrobę?
Ostropest plamisty (Silybum marianum), używany od tysięcy lat do jej leczenia, jest rzeczywiście wysoce skuteczny w zmniejszaniu stanu zapalnego oraz odkładania się fibryny w wątrobie. Fibryna jest białkiem odgrywającym kluczową rolę w krzepnięciu krwi, ale może gromadzić się w wątrobie, spowalniając przepływ krwi i uszkadzając tkanki.
Glutation, jak udowodniono, skutecznie łagodzi uszkodzenia wątroby w wyniku stresu oksydacyjnego, powstające w toku zarówno alkoholowych, jak i niealkoholowych schorzeń wątroby4. N-acetylocysteina (NAC) zmniejsza ilość cholesterolu i kwasów żółciowych, a organizm wykorzystuje zawartą w niej cysteinę do produkcji glutationu, ale przyjmowanie jej jako suplementu powinno odbywać się wyłącznie pod kontrolą lekarza, ponieważ może ona mieć także negatywne skutki5. Korzeń łopianu cofa alkoholowe uszkodzenie wątroby u szczurów6. Korzeń lukrecji ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające i używany jest do skutecznego leczenia szeregu dolegliwości wątroby poprzez stabilizowanie poziomu glutationu i zmniejszanie odkładania się tłuszczu w wątrobie7.
Mniszek lekarski zapobiega gromadzeniu się fibryny w wątrobie i obniża poziom czynników prozapalnych: interleukiny IL-1-beta oraz czynnika martwicy nowotworu alfa8. Kora magnolii (Magnolia officinalis) od dawna stosowana jest w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia schorzeń wątroby i ma udowodnione działanie przeciwzapalne oraz silne własności przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Łagodzi także uszkodzenia wątroby wywołane przez alkohol9. Spożywanie zaledwie 1500 mg cynamonu dziennie zmniejsza oporność insulinową, poprawia profil lipidowy i łagodzi objawy stanu zapalnego u osób cierpiących na niealkoholowe stłuszczenie wątroby11.
Zważywszy, że chemia i sytuacja zdrowotna każdej osoby jest inna, trudno wyobrazić sobie uniwersalny preparat wątrobowy, ale na rynku nie brakuje produktów starających się pełnić taką właśnie rolę. Niestety, usilne pragnienie znalezienia „magicznej pigułki” leczącej dolegliwości wątroby sprawia, że preparaty takie, dostępne bez recepty, często bywają nadużywane.
Sieć Uszkodzeń Wątroby Spowodowanych Lekami (DILIN) zajmuje się badaniem uszkodzeń tego narządu wywołanych przez leki farmaceutyczne, a także zioła i suplementy diety. Jak stwierdzono, znaczna ilość przypadków uszkodzeń wątroby, wynosząca ok. 15%, może być przypisana niewłaściwemu stosowaniu suplementów12. Zidentyfikowano nawet przypadki uszkodzeń wątroby spowodowanych spożywaniem zbyt dużych ilości kurkumy, współczesnej „cudownej przyprawy”, mającej ponoć leczyć wszystko, od stanów zapalnych po wrzody żołądka13.
Nasza wątroba, nerki, przewód pokarmowy i układ limfatyczny zaprojektowane są w taki sposób, by usuwały toksyny z organizmu i oczyszczały same siebie. Reasumując, skoro to przede wszystkim wybory stylu życia prowadzą do większości uszkodzeń wątroby, nie jest pozbawiony sensu pogląd, iż jego zmiany mogą być najlepszym, najskuteczniejszym i najbezpieczniejszym podejściem do zapewnienia organizmowi solidnego wsparcia w leczeniu tych uszkodzeń.
Jak wygląda uszkodzenie organu?
Jego dysfunkcje mogą przyjmować postać stłuszczenia, stłuszczeniowego zapalenia wątroby i zwłóknienia/marskości wątroby aż po raka. Poza tym jest jeszcze alkoholowa choroba wątroby, będąca jedną z najczęstszych na całym świecie przyczyn śmierci związanej z tym narządem.
- Marskość wątroby Schorzenie to, mające postać radykalnego bliznowacenia tego narządu, powoduje osłabienie jego funkcjonowania i może być wywołane przez przewlekły alkoholizm, jak również przez zapalenie wątroby. Wcześnie wykryte, może być łagodzone, ale rzadko udaje się je cofnąć.
Zapalenie wątroby - ten stan zapalny przybiera jedną z 5 postaci:
- Zapalenie wątroby typu A i typu E wywołane są kontaktem ze skażoną żywnością i/lub wodą. Zapalenie wątroby typu A może także zostać wyzwolone przez nadmierne spożycie alkoholu. Obydwa te typy zazwyczaj ustępują samoistnie w ciągu kilku tygodni.
- Zapalenie wątroby typu B spowodowane jest kontaktem z wirusami znajdującymi się we krwi i innych płynach ustrojowych. Może objawiać się jako schorzenie ostre lub przewlekłe i może być leczone, lecz nie jest wyleczalne.
- Zapaleniem wątroby typu C można zarazić się od chorej osoby poprzez transfuzję krwi lub użycie tych samych igieł. Zapalenie wątroby typu C zazwyczaj daje się wyleczyć za pomocą leków przeciwwirusowych.
- Zapalenie wątroby typu D jest zaawansowaną postacią stanu zapalnego. Na Zachodzie jest rzadkie i może się rozwinąć tylko w wyniku kontaktu z wirusem u osób, które cierpią już na zapalenie wątroby typu B.
- Hemochromatoza Schorzenie to występuje wtedy, gdy wątroba magazynuje zbyt dużo żelaza i nie uwalnia go, co czasami powoduje bliznowacenie (marskość).
- Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) To schorzenie, w którym nadmierna ilość tłuszczu gromadzi się wokół organu i wewnątrz jej komórek. Jest ono pierwotną przyczyną innych problemów z wątrobą i szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych występuje u ok. 24% osób dorosłych i do 10% dzieci. Nie jest zaskoczeniem, że jest to częste schorzenie u osób z nadwagą14. Nie ma oczywistych wczesnych objawów NAFLD, co wyjaśnia, dlaczego tak często schorzenie to pozostaje nieleczone. NAFLD może przyczyniać się do ogólnej dysfunkcji układu odpornościowego, zwiększając podatność na inne choroby i infekcje.
- Niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby (NASH) Choroba ta szybko staje się jednym z głównych powodów przeszczepów wątroby na Zachodzie. Ta zaawansowana postać nielkoholowego stłuszczenia wątroby przejawia się stanem zapalnym wątroby oraz jej bliznowaceniem. Objawy występują późno i obejmują najczęściej ból w górnej prawej części okolicy brzusznej, dysfunkcję metaboliczną i przewlekłe zmęczenie. Jeżeli masz nadwagę lub jesteś otyły, masz cukrzycę typu 2, oporność insulinową, wysoki poziom cholesterolu lub trójglicerydów, a także trudności z utratą wagi, są to częste oznaki, wskazujące, iż możesz cierpieć na NASH.
Jak przeprowadzić detoks wątroby?
Ogromna większość programów oczyszczania wątroby stosuje bardzo podobny protokół postępowania: usunięcie toksycznych produktów z otoczenia, spożywanie organicznej, zdrowej, nieprzetworzonej żywności bogatej w potas, ograniczenie cukru, alkoholu i kofeiny, jedzenie dużej ilości warzyw krzyżowych, picie soków i przyjmowanie suplementów wątrobowych.
Wprawdzie niektórzy eksperci zdrowotni zalecają kilkudniowy post wodny lub oparty na sokach w celu zapoczątkowania procesu oczyszczania, to jednak oczyszczanie może łatwo zaburzyć równowagę metaboliczną organizmu, jeżeli prowadzone będzie w sposób nierozważny. Należy podejmować je z zachowaniem ostrożności i pod nadzorem wykwalifikowanego i doświadczonego medyka.
Długość procesu oczyszczania wątroby bywa różna. Gdy weźmiemy pod uwagę fakt, iż usunięcie alkoholu z organizmu może wymagać nawet całego tygodnia abstynencji alkoholowej, staje się jasnym, iż całe lata nadużywania alkoholu i niezdrowej żywności dodane do skutków ciągłego narażenia na zanieczyszczenia i toksyny nie dadzą się odwrócić z dnia na dzień. Wybrany schemat oczyszczania należy stosować co najmniej przez miesiąc, a jeszcze lepiej – przez 2 lub 3 miesiące.
Co jeść podczas oczyszczania wątroby?
Wątroba jest w stanie odfiltrować tylko określoną ilość toksyn. Pestycydy i herbicydy, chemiczne środki czyszczące oraz toksyczne produkty kosmetyczne stanowią ciężkie brzemię dla naszego organizmu. Chemikalia takie jak ftalany (związki chemiczne nadające trwałość tworzywom sztucznym), metale ciężkie i trwałe zanieczyszczenia organiczne (POP) znajdują się w naszej wodzie i żywności. W nieunikniony sposób zaczynają gromadzić się w wątrobie i w pozostałych tkankach ciała.
Jeżeli taka zmiana stylu życia onieśmiela Cię swą radykalnością, to przynajmniej daj odpocząć swej wątrobie (i reszcie ciała), stosując przez 2-3 miesiące następujący reżim odżywiania i suplementacji. Z pewnością tego nie pożałujesz!
- Ogranicz węglowodany, by zmniejszyć ogólny stan zapalny w organizmie.
- Pij czystą wodę źródlaną, filtrowaną lub oczyszczoną systemem odwróconej osmozy.
- Pij wodę o temperaturze pokojowej. Część ekspertów uważa, że sprzyja ona zdrowiu układu limfatycznego i trawieniu, a oba te czynniki wspierają prawidłowe działanie wątroby.
- Wyeliminuj alkohol lub ogranicz go do 1 napoju alkoholowego dziennie dla kobiet i 2 dziennie dla mężczyzn.
- Wyeliminuj napoje kofeinowe.
- Wyeliminuj lub znacznie ogranicz cukier i produkty przetworzone, zawierające sztuczne składniki, dodatki i konserwanty.
- Jeżeli wykazujesz wrażliwość na gluten lub produkty mleczne, zrezygnuj z nich. Mogą one powodować nieszczelność jelita, zmuszając wątrobę do cięższej pracy przy filtrowaniu toksyn.
- Wyeliminuj niezdrowe tłuszcze trans z częściowo uwodornionych olejów roślinnych i zastąp je olejem z awokado, masłem ghee (klarowanym) oraz oliwą z oliwek.
- Zwiększ dzienne spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, by zrównoważyć występujący we współczesnej diecie nadmiar omega-6.
- Dodaj do jadłospisu więcej odżywczych produktów.
Suplementy wspierające wątrobę
Poza wprowadzeniem zmian stylu życia i diety, możesz spróbować też dodać suplementy, które wesprą Twoją wątrobę. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów oczyszczających ten narząd i ważne jest, by dokładnie zapoznać się z ich składem i unikać takich, które zawierają zbędne substancje wypełniające lub nieprzydatne zioła o modnie brzmiących nazwach. Niemniej jednak istnieją pewne niezbędne suplementy, których skuteczność dla zdrowia wątroby potwierdziła zarówno próba czasu, jak i badania kliniczne.
- Ostropest plamisty używany jest od stuleci do ochrony wątroby i leczenia jej dolegliwości. Zawiera on grupę flawonoidów zwanych sylimaryną, które chronią jej komórki przed toksynami. Ostropest jest także przeciwutleniaczem. Idealny preparat z ostropestem powinien odznaczać się wysokim poziomem sylimaryny, wynoszącym ok. 70%. Sugerowane dawkowanie: Nie ustalono standardowej dawki, ale badania pokazują, że przyjmowanie 140 mg 3 razy dziennie przez 45 dni obniża poziom glukozy na czczo i zmniejsza oporność insulinową.
- N-acetylocysteina (NAC) jest kolejnym silnym przeciwutleniaczem i jest niezbędna do produkcji glutationu. NAC wspiera wątrobę w filtrowaniu toksyn z krwi. Sugerowane dawkowanie: 600-1200 mg dziennie.
- Łopian pomaga chronić wątrobę przed uszkodzeniami wywołanymi przez niesteroidowe leki przeciwzapalne i wiele toksycznych związków chemicznych. Wspiera on produkcję insuliny, obniża poziom cholesterolu i pomaga cofnąć uszkodzenia wątroby spowodowane spożywaniem alkoholu. Sugerowane dawkowanie: Nie ma zaleceń konkretnej ilości. Można przyjmować go w postaci herbatki.
- Glutation usuwa z organizmu metale ciężkie i inne toksyny. Produkowany jest przez wątrobę, ale jest to związek o tak decydującym znaczeniu detoksykacyjnym, że jego suplementacja jest ważna nawet wtedy, gdy organizm nie zmaga się jeszcze z wielkim obciążeniem toksynami. Sugerowane dawkowanie: 500 mg dziennie.
- Cholina jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który w niewielkich ilościach produkowany jest w wątrobie, ale wymaga suplementacji żywieniowej. Zawarty jest w postaci biodostępnej w jajach, produktach mlecznych, mięsie i rybach. Cholina pomaga w transportowaniu tłuszczów z wątroby. Szczególnie zagrożeni niedoborem choliny są weganie i wegetarianie. Sugerowane dawkowanie: Suplementacja 550 mg dziennie dla mężczyzn i 425 mg dziennie dla kobiet.
- Korzeń lukrecji zawiera kwas glicyryzynowy, który pomaga zmniejszać stany zapalne wątroby i regenerować jej uszkodzone komórki. Zmniejsza on także wywołane przez alkohol odkładanie tłuszczu w wątrobie. Sugerowane dawkowanie: Sugerowana dzienna dawka glicyryzyny wynosi 0,2 mg na kg.
- Sproszkowany ekstrakt z kory magnolii działa przeciwzapalnie i ma silne własności przeciwutleniające. Chroni wątrobę przed guzami i ropniami. Pomaga również leczyć uszkodzenia wątroby spowodowane przez alkohol. Sugerowane dawkowanie: 50-1600 mg dziennie z posiłkami.
- Selen ma własności przeciwutleniające, a także wspiera produkcję glutationu i detoksykację enzymów wątrobowych. Eliminuje toksyny rozpuszczalne w tłuszczach i metale ciężkie.
Sugerowane dawkowanie: 55 mcg dziennie. - Cynk pomaga przepłukiwać wątrobę i ograniczać odkładanie się tłuszczu. Sugerowane dawkowanie: 15-30 mg dziennie.
Wsparcie żywieniowe dla zdrowia wątroby
Aby utrzymywać narząd w doskonałej kondycji, spożywaj możliwie jak najwięcej poniższych produktów.
- Potas ma zasadnicze znaczenie dla funkcjonowania wątroby. Jedz te produkty bogate w ten pierwiastek: Słodkie ziemniaki, szpinak, buraki, banany, migdały, nerkowce, orzeszki ziemne, pestki dyni, nasiona słonecznika, soja, soczewica, fasola lima, fasola czerwona, fasola smażona, kraby, łosoś, tuńczyk, plamiak, mintaj, wieprzowina, wołowina, indyk, jagnięcina, bulion na kościach
- Warzywa krzyżowe, takie jak wymienione poniżej, obfitują w składniki odżywcze i mineralne, błonnik i glukozynolany – siarkowe związki chemiczne, które pomagają usuwać z organizmu toksyny, dzięki czemu wątroba nie musi pracować tak ciężko. Rukola, bok choy, brokuły, kalafior, brukselka, kapusta biała, kapusta galicyjska, jarmuż, rukiew wodna
- Karczochy i owoce cytrusowe stymulują produkcję żółci.
- Produkty fermentowane sprzyjają zdrowemu trawieniu.
- Zielona herbata ma silne własności przeciwutleniające.
- Czerwone i niebieskie jagody zawierają przeciwutleniacze i pomagają redukować stany zapalne.
- Nutrients, 2015; 7(4): 2440–55
- Indian J Med Res, 2006; 124(5): 491–504
- Phytother Res, 2018; 32(10): 1933–49
- Minerva Gastroenterol Dietol, 2016; 62(4): 316–24
- Gen PhysiolBiophys, 2018; 37(1): 23-31
- J Biomed Sci, 2002; 9(5): 401–9
- BMC Complement Altern Med, 2016; 16: 19
- J Basic Appl Zool, 2020; 81(1): 1–13
- Front Pharmacol, 2019; 10: 1459
- Curr Res Nutr Food Sci, 2019; doi: 10.12944/CRNFSJ.7.1.10
- Nutr Res, 2014; 34(2): 143–48
- Hepatology, 2014; 60: 1399–1408
- Am J Med, 2023; 136(2): 200–6
- American Liver Foundation, “Fatty Liver Disease,” Aug 5, 2022, liverfoundation.org
- Za co odpowiada wątroba?
- Oznaki słabego funkcjonowania wątroby
- Najwięksi wrogowie wątroby
- Czy oczyszczanie wątroby jest niezbędne?
- Jakie produkty wspierają wątrobę?
- Jak przeprowadzić detoks wątroby?
- Co jeść podczas oczyszczania wątroby?
- Suplementy wspierające wątrobę
- Wsparcie żywieniowe dla zdrowia wątroby