To skrobiowe warzywo korzeniowe jest jednym z najzdrowszych źródeł węglowodanów złożonych, pełnym niezbędnych do zachowania zdrowia składników odżywczych, w tym witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, potasu, kwasu foliowego, błonnika, witamin z grupy B i manganu.
Czym się różnią bataty od pochrzynu?
Na początku wyjaśnijmy, dlaczego bataty są mylone z pochrzynem, zwanym również ignamem lub jamsem. Otóż w obu przypadkach mamy do czynienia z warzywami bulwiastymi, które faktycznie są do siebie nieco podobne. Ważne jest jednak to, że botanicznie nie mają one ze sobą nic wspólnego! Pochrzyn jest zaliczany do rodziny pochrzynowatych, a bataty należą do rodziny powojowatych.
Ignamy są zazwyczaj importowane do USA z Karaibów. Mają biały miąższ, który zawiera dużo skrobi i jest suchy, nie są tak smaczne jak słodkie ziemniaki. Warto jednak zauważyć, że często warzywa, które są oznaczane jako pochrzyn, to w rzeczywistości bataty − miękkie, ze skórką w kolorze miedzi i pomarańczowym miąższem, który staje się puszysty i wilgotny po ugotowaniu.
Czy wiesz, że istnieje również odmiana fioletowych ziemniaków? W rzeczywistości też są batatami, ale zawierają jeszcze więcej przeciwutleniaczy niż ich pomarańczowy kuzyn. Fioletowy odcień świadczy o tym, że odmiana ta jest wypełniona antocyjanami, czyli tymi samymi fitochemikaliami co jagody. Są to organiczne związki chemiczne należące do silnych przeciwutleniaczy, wykazujące działanie przeciwzapalne i zapobiegające rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycy typu 2. Dlatego warto sięgać po fioletowe bataty, chociaż zazwyczaj są one dwa razy droższe niż pozostałe odmiany. Bez względu na to, jaki rodzaj batatów wybierzesz, możesz przygotować je na wiele sposobów.
Pomysły na zastosowanie batatów
Często kroję je w kostkę, piekę, a następnie dodaję do sałatki, a nawet makaronu z serem. Upieczony miąższ dodaję również do wypieków, takich jak babeczki, i do naleśników. Wypróbuj również mój przepis na hummus z batatów.
Humus z batatów
Możesz go przygotować w wersji słodkiej lub pikantnej, w zależności od swoich preferencji smakowych.
Potrzebne składniki:
- 1 średni umyty batat
- 1 puszka ciecierzycy (fasoli garbanzo), wypłukanej i odsączonej
- 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka tahini, czyli pasty sezamowej (opcjonalnie)
- słodkie przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka przyprawy dyniowej
- ostre przyprawy: 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki i 1 łyżeczka kminku
Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Nakłuj batat po obu stronach widelcem. Połóż go na blasze do pieczenia i piecz 45–60 minut. Po upieczeniu zdejmij skórkę i pokrój miąższ na drobne kawałki. Następnie wraz z pozostałymi składnikami wymieszaj całość w blenderze na gładką masę. Dodaj słodkie lub pikantne przyprawy, spróbuj i w razie potrzeby dopraw.