Jakie są kluczowe strategie zapobiegania niewydolności serca u pacjentów ze stłuszczeniową chorobą wątroby?

Niewydolność serca powoduje zwłóknienie wątroby, a niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby przyspiesza rozwój powikłań sercowo-naczyniowych. Jak wyjść z impasu?

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Jaki jest związek między chorobami wątroby a chorobami serca?

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (NAFLD) jest powszechnie występującym schorzeniem – ocenia się, że dotyka ok. 25% populacji ogólnej w krajach rozwiniętych. W Polsce cierpi na nią ok. 6 mln osób. U jej podłoża najczęściej leży otyłość trzewna, co skutkuje wystąpieniem pozostałych składowych zespołu metabolicznego1.

Ostatnio naukowcy zaobserwowali, że u chorych częściej niż u osób z prawidłową funkcją wątroby występują schorzenia sercowo-naczyniowe. W dużej mierze wynika to z faktu, NAFLD wiąże się tymi samymi czynnikami ryzyka, co miażdżyca (dyslipidemia, cukrzyca i otyłość), a przez to sama może przyspieszyć rozwój arteriosklerozy. W kilku badaniach wykazano, że miażdżycowa choroba sercowo-naczyniowa postępuje zgodnie z pogarszającymi się warunkami metabolicznymi u pacjentów z NAFLD2.

Jak wykazują inne badania, marskość wątroby upośledza natriurezę (proces wydalania sodu z moczem poprzez nerki), co może powodować zwiększone obciążenie wstępne serca i przekrwienie u pacjentów z niewydolnością serca, jego dysfunkcją, a nawet nadciśnieniem płucnym z powodu nadciśnienia wrotnego3.

Co więcej, niewydolność serca może prowadzić do uszkodzenia wątroby. Potwierdzono też, że kilka leków powszechnie stosowanych w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych może powodować stłuszczenie wątroby4. Doniesienia są alarmujące: problemy sercowo-naczyniowe nie tylko są najważniejszą chorobą współistniejącą z NAFLD (na równi z powikłaniami związanymi z wątrobą), ale też są najczęstszą przyczyną zgonów u pacjentów cierpiących na stłuszczenie wątroby5!

Co warto wiedzieć o metabolizmie tłuszczów przy NAFLD?

Audyt gospodarki lipidowej

Zacznijmy od tego, że ilość wolnych kwasów tłuszczowych w organizmie ulega nieustannym zmianom i zależy od 3 procesów:

  • 1. Lipogenezy – to proces produkcji trójglicerydów na drodze estryfikacji kwasów tłuszczowych. Jej szczególnym przypadkiem jest lipogeneza de novo, czyli synteza tłuszczów z węglowodanów, której towarzyszy jednak spory wydatek energetyczny,
  • 2. Lipolizy, czyli rozkładu trójglicerydów na drodze hydrolizy na kwasy tłuszczowe oraz glicerol.
  • 3. Ponownej estryfikacji kwasów tłuszczowych do postaci trójglicerydów, aby mogły wrócić do tkanki zapasowej.
    Lipoliza i lipogeneza to procesy, które zachodzą w adipocytach jednocześnie i bez przerwy. Na nasilenie ich przebiegu mają wpływ nawyki żywieniowe, gospodarka hormonalna oraz uwarunkowania metaboliczne.

Stłuszczenie wątroby wiąże się z nieprawidłowym metabolizmem lipidów i zmienionym metabolizmem glukozy. Pacjenci z NAFLD mają zwykle wysokie stężenie trójglicerydów, lipoprotein o małej gęstości, utlenionych lipoprotein o małej gęstości oraz niskie stężenia lipoprotein o dużej gęstości, które są uznanymi czynnikami ryzyka miażdżycy6.

Oczywiście także tu nie jest prosto. Dyslipidemia może stać się jedną z przyczyn stłuszczenia wątroby, a ono może pogorszyć dylipidemię.

Podwyższony poziom insuliny i glukozy w osoczu, który jest spowodowany cukrzycą i insulinoopornością, a także nadmiar lipidów w osoczu prowadzą do zwiększonej lipogenezy de novo i zmniejszonej wewnątrzkomórkowej hydrolizy trójglicerydów. Zwiększa to zawartość trójglicerydów w wątrobie, co powoduje zwiększenie ich poziomu w osoczu.

Ponadto podwyższony poziom cholesterolu wewnątrzkomórkowego w wątrobie zmniejsza wychwyt lipoprotein o małej gęstości do wątroby. Zmiany te przyczyniają się do wzrostu dużej lipoproteiny 1 o bardzo małej gęstości oraz małej gęstej lipoproteiny o małej gęstości, co ostatecznie przyspiesza miażdżycę7. Jednak nie wszystko stracone.

Jak wskazują naukowcy z Włoch, dieta śródziemnomorska i antyoksydanty skutecznie poprawiają profil lipidowy i wrażliwość na insulinę oraz zmniejszają gromadzenie się tłuszczu w wątrobie, a także sztywność organu u pacjentów z NAFLD8.

Wprowadź do swojego menu awokado. Zawarte w nim jednonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają poziom złego cholesterolu LDL i podnoszą poziom dobrego (HDL). Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych oraz regulują stężenie glukozy we krwi9. Na Twoim stole kilka razy dziennie powinny pojawić się warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, papryka, szpinak, buraki, brokuły, kapusta, dynia, porzeczki). Zapobiegają one szkodliwemu utlenianiu cholesterolu LDL10. Podobnie oddziałuje czarny czosnek, który obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, jednocześnie zwiększając stężenie dobrego cholesterolu HDL11. Pomocne będą też grzyby shiitake. Zawierają eritadeninę, która hamując aktywność enzymów, biorących udział w przemianach lipidowych, obniża poziom cholesterolu LDL12.

  awokado

Nie zapominaj też o rodzimych remediach. Siemię lniane, które pęcznieje pod wpływem wody, wchłania znaczne ilości cholesterolu już w przewodzie pokarmowym, uniemożliwiając jego przeniknięcie do krwi. Dodatkowo zawarte w nim kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 regulują poziom cholesterolu we krwi.

Rola antyoksydantów w prewencji powikłań sercowo-naczyniowych

NAFLD powiązano także ze stresem oksydacyjnym i przewlekłym stanem zapalnym, które występują również w chorobach układu krążenia13. Insulinooporność powoduje upośledzenie transportu glukozy do mięśni szkieletowych i niezahamowaną lipolizę w tkance tłuszczowej. Prowadzi to do stresu oksydacyjnego pochodzenia wątrobowego poprzez reaktywne formy tlenu, takie jak supertlenki. Stres oksydacyjny indukuje wytwarzanie prozapalnych cytokin14.

Ponadto otyłość i rozregulowanie metabolizmu nie pozostają bez wpływu na przekształcenie struktury flory jelitowej15. Zmiany te powodują zwiększone wchłanianie kwasów tłuszczowych i penetrację endotoksyn, co dodatkowo nasila odpowiedź zapalną. Stresory oksydacyjne i wynikający z nich stan zapalny mogą sprzyjać rozwojowi chorób układu krążenia16.

W tym przypadku z odsieczą przyjdą nam zioła i rośliny o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym, takie jak kurkuma, imbir lub czosnek, oraz będące skarbnicą antyoksydantów świeże warzywa i owoce. Twoimi najważniejszymi sprzymierzeńcami będą zaś, kurkumina i kwercetyna.

  • Kurkumina To prawdziwy bicz na wolne rodniki. Jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów znanych nauce, setki razy skuteczniejszym niż czarne jagody, które też mają znaczące zdolności przeciwutleniające. Ona dosłownie zeskrobuje oksydacyjna „rdzę” z naszych komórek! Usuwa wolne rodniki, które przyczyniają się do wzrostu kwasu arachidonowego – hormonu nazywanego matką zapalenia. A przez to wszystko zapobiega poważnym chorobom, zatrzymuje degeneracje komórek i odmładza genetyczne kody komórkowe, co sprawia, że komórki zaczynają się rozmnażać, tak, jak robią to u ludzi młodych. Za pomocą różnych szlaków gasi pożary. Spowalnia lub blokuje produkcję enzymów, takich jak kinazy białkowe, które nasilają zapalenie oraz kontroluje produkcję cytokin – białek, które służą jako molekularni posłańcy między komórkami. Gdy powstaje zbyt wiele prozapalnych cytokin, konsekwencją jest przewlekły stan zapalny17. Jakby tego było mało, powoduje wytwarzanie czynników odpowiedzialnych za regulację ciśnienia krwi.
Kurkumina
Kurkumina podnosi stężenie „dobrego” cholesterolu HDL, pomagając usuwać tłuszcze z tętnic oraz zmniejsza lepkość komórek krwi, zapobiegając tworzeniu się skrzepów. Obniża też markery stanu zapalnego (CRP i homocysteinę), minimalizując ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy wykazali również, że cofa zastoinową niewydolność serca i obniża ryzyko udaru oraz poudarowych uszkodzeń mózgu18. Jej źródłem jest popularna przyprawa kurkuma.
  • Kwercetyna Badania ostatnich lat ujawniły, że może kontrolować masę tkanki tłuszczowej przez indukcję apoptozy komórek tłuszczowych – adipocytów, hamowanie ich tworzenia – adipogenezy lub zwiększanie ich lipolizy19.
Kwercetyna
Kwercetyna redukuje ilość wolnych rodników we krwi, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu przez zwiększanie wydzielania NO i rozszerzanie naczyń krwionośnych. Ma też korzystny wpływ na kanały wapniowe, dzięki czemu obniża ciśnienie oraz hamuje rozwój zmian miażdżycowych20. Poprawia również funkcje śródbłonka poprzez modulację stężenia tlenku azotu krwi21.

Natomiast u pacjentów z chorobą wieńcową wystarczyło 120 mg kwercetyny codziennie przez 2 miesiące, by obniżyć markery stanu zapalnego22. Jej przeciwzapalna rola polega na hamowaniu aktywności cyklooksygenaz (COX) głównie COX-2, przez co obniża się synteza m.in. prostaglandyny 2 (PGE2), leukotrienu B4 i tromboksanu A2, co powoduje zahamowanie napływu leukocytów, wyregulowanie stanu napięcia naczyń włosowatych i zmniejsza odczyn zapalny23.

Okazuje się, że kwercetyna może też pomóc wątrobie. Badania na gryzoniach dowiodły, że poprawiała stan stłuszczonej wątroby, ponadto zmniejszała uszkodzenie narządu, obniżała też poziom trójglicerydów w surowicy oraz stężenia aminotransferazy alaninowej ALT i aminotransferazy asparaginianowej AST24.
Znajdziemy ją w czerwonych winogronach, truskawkach, czerwonej cebuli i jabłkach.

Zbyt gęsta krew: zagrożenia zakrzepowe u osób z NAFLD

U osób cierpiących na stłuszczenie wątroby obserwuje się zwiększoną aktywację płytek krwi i aktywność czynników prokoagulacyjnych oraz hipofibrynolizę. Z powodu otyłości, insulinooporności i przewlekłego stanu zapalnego występują u nich zmiany w profilu prokoagulacyjnym osocza, takie jak zwiększenie krążących czynników prokoagulacyjnych VIII, IX, XI, czynnika von Willebranda i fibrynogenu25.

Co więcej, u pacjentów z NAFLD częstość występowania zarówno tętniczych, jak i żylnych zdarzeń zakrzepowych jest większa w porównaniu ze zdrowymi osobami. Wynika to z występującej w tym schorzeniu tendencji do nadkrzepliwości26. Niestety zaburzenia krzepnięcia przebiegające z nadkrzepliwością postępują wraz ze wzrostem nasilenia NAFLD27.

Nadkrzepliwość nazywana również trombofilią jest schorzeniem, w którego trakcie dochodzi do zaburzenia równowagi w działaniu białek i czynników odpowiedzialnych za krzepnięcie krwi. Wiąże się ona ze zwiększonym ryzykiem zakrzepicy oraz zatorowości płucnej.

Prócz stosowania leków rozrzedzających krew możesz obniżyć ryzyko powstawania zakrzepów, jeśli rzucisz palenie, zadbasz o regularną aktywność fizyczną oraz utrzymanie prawidłowej wagi, wprowadzisz zdrową dietę (np. śródziemnomorską) oraz będziesz unikał dłuższych okresów bezczynności lub leżenia w łóżku.

Jak poprawić zdrowie serca i wątroby poprzez dietę?

Niestety, zła wiadomość jest taka, że stres oksydacyjny i stan zapalny niekorzystnie odbijają się na stanie śródbłonka, powodując jego dysfunkcję28, co może prowadzić do chorób sercowo-naczyniowych (w tym miażdżycy) lub je pogłębiać29. Jednak i w tym przypadku dieta i suplementy przychodzą z odsieczą.

  • Resweratrol jest polifenolem występującym w dużych ilościach w skórkach winogron, rdestowcu ostrokończystym, morwie, orzeszkach ziemnych i czarnych porzeczkach. Stymulując śródbłonek do wydzielania tlenku azotu, który zapobiega agregacji płytek krwi i rozszerza naczynia krwionośne, poprawia ukrwienie narządów. Chroni także śródbłonek naczyń krwionośnych przed uszkadzającym działaniem wolnych rodników tlenowych. W badaniach przeprowadzonych w 2004 r. na Kurashiki Sakuyo University w Japonii sprawdzono, czy ten polifenol hamuje również rozwój miażdżycy. Eksperyment trwał 8 tygodni i polegał na podawaniu resweratrolu utuczonym myszom. Okazało się, że dzięki tej suplementacji u gryzoni znacznie zmniejszyła się grubość blaszki miażdżycowej30.
  • Witamina C zwiększa wytwarzanie w śródbłonku związków rozszerzających naczynia krwionośne, co ułatwia przepływ krwi, zapobiega odkładaniu się płytki miażdżycowej i niedotlenieniu tkanek. Jest niezbędna także w syntezie kolagenu, z którego zbudowana jest błona podstawna. To na niej są osadzone komórki śródbłonka. Dzięki tej błonie śródbłonek może spełniać swoje funkcje barierowe, pozwalające naczyniom krwionośnym zachować szczelność31. Bogatym źródłem witaminy C są pomidory, truskawki, kiwi, cytrusy, biała kapusta, papryka, czarna porzeczka i jarmuż.
Witamina A
Witaminę A znajdziemy w mleku i jego przetworach, a także w rybach, tranie, podrobach, marchwi, pomidorach, papryce i szpinaku. Z kolei bogatym źródłem witaminy E są oleje roślinne, ziarna zbóż, ryby i orzechy32.

Ponadto kwas askorbinowy wraz z witaminami A i E pełni funkcję antyoksydacyjną, wychwytując wolne rodniki tlenowe uszkadzające śródbłonek naczyń krwionośnych. To właśnie w miejscach przerwania ciągłości śródbłonka i uszkodzenia jego komórek tworzą się skrzepliny, które mogą stać się przyczyną udaru i zawału mięśnia sercowego, jeśli dojdzie do ich oderwania od ściany naczynia.

Zeaksantyna jest karotenoidem powszechnie występującym m.in. w brokułach, kukurydzy, pomidorach i brukselce. Hamuje ona wytwarzanie naczyniowego śródbłonkowego czynnika wzrostu VEGF, a co za tym idzie – zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i ogranicza rozwój patologicznych sieci naczyniowych np. w przypadku choroby nowotworowej33.

  • Koenzym Q10 stabilizuje błony komórkowe, co w odniesieniu do śródbłonka, który jest tylko pojedynczą warstwą komórek, ma kluczowe znaczenie w kontekście jego funkcjonowania. Związek ten niszczy ponadto wolne rodniki tlenowe, czyli zapobiega uszkodzeniom komórek. Znajdziemy go w mięsie oraz rybach morskich, ale w dużych ilościach występuje także w migdałach, orzechach pistacjowych i szpinaku. Koenzym Q10 można pozyskiwać z fermentowanych drożdży.

Zagrożenia i rokowania

W wytycznych Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (European Society of Cardiology, ESC) dotyczących prewencji schorzeń sercowo-naczyniowych opublikowanych w 2021 r. wskazano NAFLD jako schorzenie, które należy uwzględniać w ocenie ryzyka chorób układu krążenia. Podkreślono, że stłuszczenie wątroby wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zawału serca i udaru mózgu34. Także w dokumencie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego pokreślono, że NAFLD jest powszechnym schorzeniem mającym wielokierunkową relację z chorobami układu sercowo-naczyniowego35.

Konsekwencją NAFLD jest oczywiście zapalenie, zwłóknienie i ostatecznie marskość wątroby oraz wzrost ryzyka występowania pierwotnego raka wątroby. W przypadku pacjentów z zaawansowaną marskością wątroby to właśnie jej niewydolność oraz choroba nowotworowa są najczęstszymi przyczynami zgonów. Jednak u większości pacjentów z NAFLD przebieg choroby jest jednak łagodny i główną przyczynę przedwczesnego zgonu stanowią choroby układu sercowo-naczyniowego36.

Potwierdzają to wyniki 33-letniej obserwacji, podczas której zgony sercowo-naczyniowe wystąpiły u 43% badanych37. W innym badaniu obserwacyjnym (w którym średni czas obserwacji wynosił 19 lat) pacjentów z potwierdzonym biopsją wątroby rozpoznaniem NAFLD wykazano, że zdarzenia sercowo-naczyniowo wystąpiły u 28% chorych i 21% osób z prawidłową funkcją wątroby38. Z kolei tomografia tętnic wieńcowych u pacjentów bezobjawowych, bez przebytych zdarzeń sercowo-naczyniowych wykazała, że stłuszczenie wątroby predysponowało do występowania nieuwapnionych blaszek miażdżycowych, a stopień zwłóknienia i stłuszczenia organu korelował z ich występowaniem.


W metaanalizie obejmującej 12 620 736 pacjentów wykazano, że NAFLD zwiększało ryzyko całkowitej śmiertelności, śmiertelności z przyczyn nowotworowych oraz śmiertelności z przyczyn sercowo-naczyniowych w porównaniu z osobami mającymi zdrowe wątroby. U cierpiących na stłuszczenie tego organu obserwowano podwyższone ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, udaru mózgu oraz przewlekłej choroby nerek39.

To nie wszystko, udowodniono, że w przebiegu NAFLD częściej niż w populacji bez tej choroby dochodzi do rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych innych niż miażdżyca. Meta- analiza 9 badań, obejmująca 364 919 pacjentów wykazała, że NAFLD predysponowało do występowania migotania przedsionków oraz częstszego występowania arytmii komorowych40.

Nim powstaną schematy postępowania i protokoły leczenia, warto rozpocząć działania profilaktyczne ukierunkowane na ochronę wątroby i przeciwdziałanie miażdżycy.

O tym, jak zregenerować i wzmocnić wątrobę piszemy szerzej w następnym tekście. Jednak wskazania wydają się oczywiste: należy sięgnąć po antyoksydanty oraz środki redukujące redukującym włóknienie organu i normalizującym metabolizm hepatocytów. Leki dostępne w Polsce, które potencjalnie spełniają te kryteria, to witamina E i kwas ursodeoksycholowy (UDCA).

Witamina E
Witamina E stosowana w wysokich dawkach 400-800 j.m./dobę zmniejsza stłuszczenie wątroby, powoduje regresję stanu zapalnego, ale nie ma istotnego wpływu na proces włóknienia41.

Terapia UDCA redukuje absorpcję cholesterolu oraz zwiększa jego przemianę do kwasów żółciowych. Wykazano, że na poziomie komórkowym UDCA poprawia czynność wydzielniczą hepatocytów i hamuje aktywność prozapalnych cytokin.

W metaanalizie 12 badań, w których stosowano ten środek w monoterapii lub w połączeniu z innymi lekami w dawkach 10-35 mg/ kg, wykazano, że UDCA zmniejsza aktywność ALT oraz stłuszczenie wątroby42.

Potwierdzają to wyniki innego badania, w których podawanie kwasu ursodeoksycholowego u pacjentów ze stłuszczeniem wątroby zredukowało aktywność ALT o 41%, a AST o 19%. Znamienne różnice w poprawie parametrów wątrobowych odnotowano już po 3 miesiącach stosowania leku43.

Ponieważ zależność między NAFLD a schorzeniami układu krążenia jest dwukierunkowa, chcąc uniknąć kłopotów sercowych, nie należy zapominać również o profilaktyce miażdżycy.

W każdym z tych przypadków najbardziej kluczowe są działania niefarmakologiczne mające na celu normalizację lub utrzymanie prawidłowej masy ciała, regularną aktywność fizyczną oraz korektę nawyków żywieniowych.

Bibliografia
  • Hepatol. 2018; 69(3): 718-35; Hepatology. 2018; 67(1): 328-57; J Gastroenterol Hepatol. 2003; 18(5): 588-94
  • PLoS One. 2014 Dec 26;9(12):e115403; J Gastroenterol. 2014 Nov;49(11):1477-84; Circulation. 2009 Jun 23;119(24):3070-7
  • J. Am. Coll. Cardiol. 2013;62:485-95
  • Biomedicines. 2022 Jan 17;10(1):194; World J Gastroenterol. 2013 Dec 7;19(45):8252-7
  • Hepatology. 2013 Apr;57(4):1357-65; Hepatol Commun. 2017 Dec 27;2(2):199-210; Hepatology. 2016 Jul;64(1):73-84
  • Lipids Health Dis. 2021 Oct 17;20(1):139; J Clin Med. 2022 May 17;11(10):2838
  • Mol Metab. 2020 Dec:42:101092
  • Nutrients. 2020 Jun 4;12(6):1674
  • Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738-50
  • Free Radic Biol Med. 1999 Mar;26(5-6):746-61
  • Journal of Food and Drug Analysis 2017 Jan., 25 (1): 62-70
  • J Obes. 2011; 2011: 258051
  • World J Gastroenterol. 2020 May 7;26(17):1993-2011; J Clin Transl Hepatol. 2022 Apr 28;10(2):339-355
  • Free Radic Biol Med. 2012 Jan 1;52(1):59-69
  • Clin. Biochem. 2015;48: 923-930. doi: 10.1016/j.clinbiochem.2015.06.023.
  • Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 23:2019:7092151
  • Biochem Pharmacol. 2008 Feb 15;75(4):787-809; Foods. 2017 Oct; 6(10): 92
  • Phytother Res. 2022 Jan;36(1):85-97; Br J Pharmacol. 2012 Dec; 167(7): 1550-62; Brain Res. 2008 Sep 10;1229:224-32
  • Nutr. Rev., 2008; 66: S7-S11; J. Nutr. Biochem., 1990; 1: 228-37
  • The New Engl Journ Med 1999; 341: 1447-57
  • Circulation. 2003 Oct 28;108(17):2049-53
  • .Indian Heart J. 2018, 70, 593-7
  • Brief. Funct. Genomic Proteomic, 2005; 3: 351-61
  • Food Chem Toxicol. 2019 Mar:125:21-28
  • J Hepatol. 2016 Nov;65(5):980-7; Thromb Haemost. 2017 Jan 26;117(2):286-294
  • Hepatology. 1995 May;21(5):1238-47
  • Hepatology. 2014 Jan;59(1):121-9; J Hepatol. 2014 Jul;61(1):148-54
  • Diabetes. 2005 May;54(5):1340-8; FASEB J. 2003 Apr;17(6):773-5
  • Hepatology. 2005 Aug;42(2):473-80
  • 9 Postępy Biochemii Tom 70 Nr 2 (2024); Blood Coagul Fibrinolysis. 2004 Sep;15(6):441-6
  • Antioxid Redox Signal. 2013 Dec 10; 19(17): 2068-83
  • Hypertension 1 March 2003, 41(3): 534-9; Free Radic Biol Med. 1999 Mar;26(5-6):746-614
  • Biomed Res Int. 2015:2015:687386
  • Eur J Prev Cardiol. 2022; 29(1): 5-115
  • Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2022; 42(6): e168-85,
  • JAMA. 2015; 313(22): 2263-73
  • Hepatology. 2015; 61(5): 1547-54, doi: 10.1002/hep.27368
  • Liver Int. 2019; 39(1): 197-204, doi: 10.1111/liv.13973,
  • Endocr Pract. 2022 Jul;28(7):667-72
  • Diabetes Care. 2016 Aug;39(8):1416-23
  • Hepatology. 2018 Jan;67(1):328-357
  • BMC Gastroenterol. 2013 Sep 23:13:140
  • J Hepatol. 2011 May;54(5):1011-9
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny