Jaka jest funkcja wątroby? Poznaj naturalne sposoby jej oczyszczania

Jej stan i wydajność pracy mają kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia i długowieczności. Jeśli nie opuszcza Cię uczucie zmęczenia, to znak, że czas zatroszczyć się o ten gruczoł.

Artykuł na: 29-37 minut
Zdrowe zakupy

Jaka jest funkcja wątroby?

Wątroba to jeden z najbardziej zapracowanych narządów w naszym ciele. Odpowia­da za produkcję żółci (do 1,5 l na dobę), heparyny, enzymów, hormonów i niektórych białek oso­cza krwi (np. albuminy, protrombiny i fibrynogenu) oraz syntezę m.in. czyn­ników krzepnięcia krwi, cholesterolu, trójglicerydów i insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1. Rozkłada zu­żyte erytrocyty, czyli czerwone krwinki. Przekształca puryny w kwas moczowy, aminokwasy w glukozę (na drodze glukoneogenezy), węglowodany w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które spichrza)1.

Magazynuje też żelazo i witaminy A, D, K, B12, uwalniając je w razie potrzeby. Poza tym buforuje poziom glukozy we krwi, produkuje ciepło, bierze udział w termoregula­cji (krew wypływa z niej cieplejsza o 1°C) i zachowuje w organizmie substancje nadające się do ponowne­go wykorzystania, a zbędne – wydala.

Pełni też rolę MPO i 24 godz. na dobę filtruje krew, kompleksowo gospodarując odpadami: neutralizuje toksyny, takie jak alkohol i inne używki oraz niektóre leki (głównie barbiturany), przekształ­ca toksyczny amoniak w mocznik oraz sprzęga metabolity wielu substancji chemicznych (takich jak bilirubina, sterydy czy leki) z kwasem gluku­ronowym. Ponadto w sprzężeniu z pęcherzykiem żółciowym pracuje niestrudzenie, pomagając nam wyda­lać substancje, których nasz organizm już nie potrzebuje, takie jak hormony, pestycydy i zmagazynowany tłuszcz. 

Jak pracuje wątroba? 

W momencie zjedzenia posiłku dostar­czasz organizmowi znaczną ilość cu­krów, w większości złożonych – takich jak skrobia (materiał zapasowy roślin), laktoza (cukier zawarty w mleku), a tak­że cukrów prostych (słodycze, ciastka, owoce). Wszystkie one są w układzie pokarmowym rozkładane do najprost­szego związku energetycznego – gluko­zy.

W warunkach ograniczonej podaży większość jej zostanie użyta do celów energetycznych, jednak gdy jest jej za dużo, organizm odkłada ją na zapas. Wtedy do akcji wkracza wątroba, która przekształca glukozę w cukier złożo­ny – glikogen2. Może ona przechować w ten sposób ok. 70 g cukru. Wystarczy 12-18 godz. głodu, by opróżnić wątrobę z tych zapasów.

Dodatkową rezerwę glikogenu stanowią też mięśnie, które ze względu na większą masę gromadzą go ok. 250 g. W przypadku gdy oba magazyny są przepełnione, glukoza zostaje przekształcona w kwasy tłusz­czowe. W tej postaci składowana jest w wątrobie oraz w tkance tłuszczowej3

Od czasów kamienia łupanego orga­nizm był przystosowany do okresów niedoborów: wtedy nie było budek z frytkami tuż obok jaskini. Dziś igno­rujemy ten fakt i zapychamy się takimi ilościami węglowodanów, że wątro­ba nie nadąża z przerobieniem tego, co jej dostarczamy.

W efekcie przed kolejnym posiłkiem nie udaje nam się zrobić w niej miejsca na zapasy glikogenu, w związku z tym jej ko­mórki (hepatocyty) zmuszone są do syntezy trójglicerydów i eksportu ich, jako paliwa, do tkanek obwodowych. Gdy te nie są już w stanie więcej ich zużyć, wzrasta ich stężenie we krwi, a – obrazowo rzecz ujmując – hepa­tocyty z wolna zaczynają wypełniać tłuszczowe kulki.  Proces ten określany jest jako niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Występuje ono u 20-40% po­pulacji ogólnej, 50% osób z cukrzy­cą typu 2 oraz 70% z otyłością4

W miarę obumierania komórek wątroba traci zdolność normalnej pracy. Zaczynają szwankować me­chanizmy detoksykacji, co prowadzi do pogorszenia funkcjonowania tarczycy, nierównowagi hormonów płciowych, zatkania porów skóry, nieprawidłowego profilu cholesterolu oraz zaburzeń gospodarki glukozą we krwi, przejawiających się często jako niepohamowany pociąg do słody­czy. Jednym z symptomów tego stanu rzeczy jest pojawienie się tzw. opon­ki – wałka tłuszczu w najwyższej części brzucha. U kobiet jest to linia poniżej biustonosza, a u mężczyzn – tuż pod mięśniami piersiowymi5

  ostropest plamisty

Detoks 

Najprostszą i najbardziej naturalną ku­racją odtruwającą wątrobę jest właściwa dieta. Jednak gdy organ ten jest przecią­żony, warto wcześniej przeprowadzić 2-dniowe oczyszczanie, a dopiero potem rozpocząć detoks. Na pełne odtrucie i odmłodzenie wątroby potrzeba 8 ty­godni. Jednak nie musi to być czas udręki. Przez 2 miesiące postaraj się jeść mniejsze posiłki skomponowane z wa­rzyw, produktów pełnoziarnistych, ryb morskich oraz oliwy z oliwek i olejów roślinnych tłoczonych na zimno. Wybie­raj marchew, buraki, paprykę, pomidory, czosnek, brukiew, kapustę, koperek, nat­kę pietruszki, brokuły, warzywa strącz­kowe, ryż, siemię lniane. Wprowadź też do menu orzechy włoskie i migdały. Michał Tombak radzi, by w tym czasie zrezygnować ze śniadania oraz zadbać, aby w 40% dania składały się z gotowa­nych warzyw. A kierując się wytycznymi medycyny chińskiej, sięgać po kwaśne produkty – kiszonki, kefir, zsiadłe mleko. Nie można zapominać też o regularnym piciu wody, co ułatwi wydalanie toksyn. 

Oczyszczanie wątroby według Michała Tombaka 

Najlepiej zaplanować ją na week­end, który spędzasz w domu. Jak w swojej książce pt. „Czy można żyć 150 lat?” pisze sam Tombak: „jest to jakby mała operacja bez użycia skalpela, do której należy się dobrze przygotować zarówno pod względem organizacyjnym, jak i psychicznym”. 

Potrzebujesz: 

  • 200 ml oleju roślinne­go każdego gatunku, 
  • 6 cytryn średniego rozmiaru (ok. 1 kg), 
  • ząbka czosnku do wąchania, 
  • 2 kieliszków po 50 ml każdy, 
  • termoforu lub poduszki elektrycznej, 
  • słoika z zakrętką. 

Przez 2-3 dni przed oczyszczaniem spożywaj głównie produkty pocho­dzenia roślinnego. Wyklucz z jadło­spisu mięso (każdego rodzaju) i ryby. Możesz w tym czasie jeść jaja, tłusty ser, produkty mleczno-kwaśne (zsia­dłe mleko, kefir, jogurt, biały ser). 

W tygodniu poprzedzającym oczysz­czanie przynajmniej 2 razy wybierz się do sauny (suchej lub parowej) albo weź gorącą kąpiel. Rozplanuj to tak, by ostatnia kąpiel lub wizy­ta w saunie wypadła na dzień przed głównym zabiegiem oczyszczającym. 

PIERWSZY DZIEŃ 

• Ostatni posiłek spożyj do godz. 14.00. 

• Po tym czasie nic już nie jedz. 

• Gdy czujesz głód, pij tylko soki (najlepiej świeżo przygotowa­ne – marchwiowy, jabłkowy – lub przegotowaną wodę). 

• Jeżeli poczujesz osłabienie, nie de­nerwuj się. Jest ono spowodowane oczyszczaniem organizmu, który, nie mając pożywienia, uwolnił trujące toksyny. Aby łatwiej mógł je zutylizować, należy jak najwięcej w ciągu dnia spacerować, ciągle być w ruchu. Dzięki temu nie stracisz energii na rozgrzewanie organizmu. 

• Jeśli pod wieczór zacznie boleć Cię głowa, zrób natychmiast lewatywę. Gdyby ból nie ustąpił, wypij szklankę gorącej, przegotowanej wody, dodając do niej łyżeczkę miodu i łyżeczkę octu jabłkowego. Tylko w ostateczno­ści użyj środka przeciwbólowego. 

• Na noc obowiązkowo wyko­naj lewatywę z 1,5 l wody i ½ łyżki soku z cytryny. 

  kobieta trzymająca w ręku sok

DRUGI DZIEŃ 

• Po przebudzeniu małymi łycz­kami wypij szklankę gorą­cej, przegotowanej wody. 

• Znów zrób lewatywę (z 1,5 l wody i 1/2 łyżki soku z cytryny) i idź na spacer. 

• Do godz. 14 możesz pić soki (marchwiowy, jabłko­wy lub ich mieszankę). 

• O 14 wyłącz telefon i zaprzestań wykonywania jakichkolwiek obo­wiązków związanych z domem lub pracą. Skup się na sobie. 

• Między 15 a 18 połóż się kilka razy na 20-30 min. W tym czasie podgrzewaj wątrobę termoforem lub poduszką elektryczną (znajduje się z prawej strony, 2 palce w dół od ostatniego żebra). Rozluźnij się. 

• O godzinie 18 do naczynia z go­rącą wodą wstaw butelkę z ole­jem, by się powoli nagrzewała. 

• 6 cytryn na 10-15 min włóż do wrzątku. 

• W tym czasie wyciśnij do ma­łego słoiczka ząbek czosn­ku. Słoik zakręć i odstaw. 

• Cytryny pokrój na połówki i przez sitko lub gazę wyciśnij z nich sok. 

• Przygotuj 2 kieliszki, elektryczną poduszkę lub termofor oraz po­ściel, w której potem się położysz. 

• O godzinie 18.30 weź prysznic. Nie powinien trwać dłużej niż 10 min. Do­brze rozgrzej ciało i połóż się. 

Jak podkreśla Tombak, następne kro­ki zabiegu należy wykonać ściśle według podanego niżej rozkładu: 

• O godz. 19.00 wstań, nalej do jed­nego kieliszka oleju (40 ml), a do drugiego soku z cytryny (20-30 ml). 

• Wypij olej i natychmiast po­pij sokiem z cytryny. 

• Potem znów się połóż i roz­grzewaj wątrobę. 

• O 19.15 ponownie wypij olej (40 ml) i sok z cytryny (20-30 ml). Po­łóż się i podgrzewaj wątrobę, i tak co 15 min, dopóki nie wypijesz całego oleju i soku. Jeśli po kolejnej porcji (zwykle po 4.) pojawią się nudności, otwórz słoik z czosnkiem i go wąchaj. 

Jeśli nudności nie znikną, nie pij już więcej oleju ani soku z cytryny. Czasem po wypiciu 3-4 porcji zda­rzają się wymioty – to znak, że naj­pierw oczyścił się żołądek. Może się to zdarzyć podczas pierwszego zabiegu oczyszczającego. W takiej sytuacji nie pij już więcej oleju i soku z cytryny, tylko dokończ zabieg zgod­nie z poniższymi wskazówkami. 

• Następnie połóż się na prawym boku, poduszkę elektryczną lub termofor przyłóż do wątroby i oglą­daj telewizję albo czytaj. Zbli­ża się najgorszy etap kuracji. 

• Okres od 21 do 23 jest najbardziej nieprzyjemny. Mogą wystąpić zgaga, słabość, pocenie się. Należy to prze­trzymać. Może też pojawić się uczucie określane przez Tombaka jako „od­dychanie wątroby” – tj. lekkie tele­panie pod prawym żebrem. On sam zaleca, by się nie denerwować, stres bowiem sprzyja skurczom naczyń i przewodów żółciowych, co również może być powodem wymiotów. 

• Między godz. 21 a 24 naj­lepiej jest leżeć. 

• Ok. 1.00 w nocy poczujesz parcie. Po wypróżnieniu zrób lewatywę, a potem połóż się spać. Jako że każ­dy organizm jest inny, zdarza się, że potrzeba wypróżnienia pojawia się dopiero rano. Dlatego, jeśli między godz. 1 a 3 w nocy nic się nie dzieje, możesz śmiało położyć się spać. Jeśli po zakończeniu zabiegu następnego dnia w okolicy wątroby czujesz ciężar, to znak, że czyszczenie wątroby trzeba powtórzyć po 2 tygodniach. Kurację tę stosować mogą również osoby, które przeszły cholecystektomię (operacja usunięcia pęcherzyka żółciowego). 

  kobieta pijąca wodę

Zdaniem Tombaka pierwsze czyszcze­nie wątroby jest najtrudniejsze. Zaleca on powtórzenie zabiegu po 3-4 tygo­dniach. W ciągu pierwszego roku po­winno się powtórzyć go przynajmniej 4 razy, a potem wykonywać raz do roku. 

Po kuracji należy ograniczyć spo­życie smażonego mięsa, ostrych i tłu­stych potraw oraz żywności bogatej w skrobię. Jeżeli cierpisz z powodu zaburzeń pracy wątroby, zrezygnuj z octu, pieprzu, musztardy, rzepy, rzodkwi, smażonej cebuli, kawy i kakao. Pij za to sok z buraka i mar­chwi w proporcji 1:4, do 0,5 l dzien­nie, co pomoże ją wzmocnić6

Kuracja solą gorzką - sposób na detoks

To jedna z najpopularniejszych metod oczyszczania wątroby. Trwa 2 dni. Naj­lepiej tak ją zaplanować, by drugi dzień można było spędzić w domu, odpoczywając. W tym czasie nie na­leży zażywać żadnych leków oprócz bezwzględnie koniecznych. Na dzień przed jej rozpoczęciem nie pij napa­rów ziołowych, alkoholu lub kawy. Jako że nikotyna osłabia efekty kura­cji, osoby palące powinny wstrzymać się od nałogu na czas jej trwania. 

Potrzebujesz: 

  • soli gorzkiej (siarczan magnezu), 
  • 1-2 czerwonych grejpfrutów, 
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, 
  • półlitrowego słoika z pokrywką, 
  • słomki, 
  • soku z marchwi i poma­rańczy lub winogron, 
  • winogron, banana lub awokado, 
  • jogurtu, kwaśnego mleka lub soku z kiszonej kapusty, 
  • ornityny – aminokwasu wzmagające­go usuwanie amoniaku z organizmu przez zwiększenie syntezy mocznika w cyklu mocznikowym w wątrobie. Przyspiesza ona wątrobowe procesy odtruwania, korzystnie wpływając na przemiany białek i tłuszczów. 

  sól gorzka

Pierwszego dnia posiłki nie powinny zawierać tłuszczu i produktów mlecz­nych. Możesz jeść kaszę, chleb, gotowa­ne warzywa, pieczone ziemniaki. Prócz tego wypij minimum 1 l wody. Ostatni posiłek zjedz o 12. Do godz. 15 mo­żesz przyjmować płyny. 
Rano zrób lewatywę. 

O godz. 15.00 rozpuść sól gorzką w 3 szklankach przegotowanej zimnej wody (750 ml). Ilość soli uzależniona jest od Twojej masy ciała. Dla wagi poniżej 70 kg potrzeba 70 g, między 70 a 80 kg – 80 g, a powyżej 80 kg – 90 g. 

W ten sposób uzyskasz 4 porcje roztworu do picia po 3/4 szklanki (180 ml). Schłodź go w lodówce i pij zimny. 

O godz. 18.00 wypij pierwszą porcję rozpuszczonej soli gorzkiej. Po wy­piciu przepłucz usta czystą wodą. 

O godz. 20.00 wypij drugą por­cję. Przejdź się po mieszkaniu lub pogimnastykuj, by przyspie­szyć oczyszczanie jelit pod wpły­wem działania roztworu soli. 

O godz. 21.45 wlej pół szklanki (125 ml) oliwy z oliwek do słoicz­ka z pokrywką. Wyciśnij grejpfruty. Otrzymany sok przecedź, tak by uzy­skać pół szklanki czystego soku. Dolej go do oliwy z oliwek, zamknij słoik i dokładnie nim wstrząśnij.

O godz. 22.00 ponownie wstrząśnij słoikiem. Połknij 10 kapsułek ornityny po 250 mg każda, a następnie – najle­piej przez słomkę – popij je roztworem ze słoika. Resztę napoju wypij w ten sam sposób (małymi łykami przez słomkę) w ciągu kwadransa. Potem ułóż się na plecach z głową wysoko na poduszkach. Leż spokojnie, nie obciążając mięśni brzucha przez 20 min – od tego zależy powodzenie całej kuracji. Czasem można wyczuć przesuwanie kamieni w drogach żółciowych. To zjawisko normalne i nie stanowi powodu do niepokoju. Podczas oczyszczania nie odczujesz bólu, bo sól gorzka rozszerza drogi żółciowe. Po 20 min możesz zmienić pozycję i swobodnie ułożyć się do snu. 

Następnego dnia rano, jednak nie wcześniej niż o 6.00 i nie póź­niej niż o 9.00, wypij ¾ szklanki rozpuszczonej soli (3. porcja). 
2 godz. później wypij ostatnią, czwartą porcję rozpuszczonej soli. 

Po 2 godz. wypij 1-2 szklanek świeżo wyciśniętego soku z mar­chwi i pomarańczy w proporcji 1:1 albo czystego soku z winogron. 

Po upływie godziny możesz zjeść trochę winogron, banana lub awoka­do. Dla uzupełnienia flory bakteryj­nej wypij trochę jogurtu, kwaśnego mleka lub soku z kiszonej kapusty.

Po kolejnych 2 godz. możesz za­cząć się normalnie odżywiać, uni­kając jednak tłustych potraw. 

Od momentu wypicia pierwszej porcji soli gorzkiej do końca kuracji, a nawet 2-3 dni po niej normalnym zjawiskiem jest luźny stolec. Gdy dru­giego dnia zauważysz w nim zielone kuleczki, to znak, że wątroba faktycznie się oczyszcza. Po zakończeniu odtru­wania pierwszy poranny mocz może być mętny. To zupełnie normalne, bo organizm pozbywa się zanieczysz­czeń. Przez 2 tygodnie po zakończeniu detoksu nie wolno przeprowadzać głodówki, by nie osłabiać toczącego się procesu regeneracji wątroby7

Kuracja sokowa 

Oczyszczanie wątroby można też prze­prowadzić, stosując mieszankę soków warzywnych. Niestety jest to kuracja znacznie dłuższa niż opisana powyżej – trwa 14 dni. W jej trakcie nie moż­na jeść mięsa i jego pochodnych. 

Potrzebujesz

  • marchwi, 
  • buraków, 
  • ogórka, 
  • jabłek, 
  • sokowirówki. 

Przygotuj mieszankę soków z mar­chwi, buraka i świeżego ogórka według proporcji 10:3:3 (250 g mar­chwi, 75 g buraków i 75 g ogórka). Pij ją w ciągu dnia 3-4 razy po pół szklanki. W pierwszym roku należy przepro­wadzić 4 kuracje po 14 dni, co 3 mie­siące, później wystarczy raz w roku. 

Możesz też oczyścić wątrobę, pęche­rzyk żółciowy, a przy okazji nerki, przez 3 dni stosując sok jabłkowy. Używaj tylko świeżo przygotowanego soku ze słodkich jabłek zmieszanych z kwa­śnymi antonówkami w proporcji 2:1. Pij powoli małymi łyczkami. Nim zaczniesz właściwą kurację, przez tydzień pij pół szklanki soku na kwadrans przed każ­dym posiłkiem. W czasie oczyszczania nic nie jedz, możesz przyjmować tylko sok jabłkowy. Zażywaj też jak najwię­cej ruchu na świeżym powietrzu. 

KAŻDEGO DNIA KURACJI: 
• godz. 8 rano – wypij szklan­kę soku jabłkowego, 
• godz. 10 – wypij szklankę soku, 
• godz. 12 – wypij 2 szklanki soku 
• godz. 14 – wypij 2 szklanki soku, 
• godz. 16 – wypij 2 szklanki soku, 
• godz. 18 – wypij szklankę soku, 
• godz. 20 – wypij szklankę soku. 
Jeżeli w czasie trwania oczyszczania nie nastąpi wypróżnienie, zrób lewatywę6

sok jabłkowy

Co zrobić, aby wspomóc wątrobę?

Detoksykacja to proces, który zachodzi w naszym organizmie przez całą dobę i składa się z 2 etapów: uaktywnienia i dezaktywacji. W pierwszej fazie od­padowe związki chemiczne zostają uaktywnione przez rodzinę enzymów pod nazwą cytochrom P450, przez co stają się bardziej szkodli­we, niż były na po­czątku. Następnie grupa cząsteczek nośnikowych je dezaktywuje, tak by mogły zostać bezpiecznie przetransportowa­ne na zewnątrz organizmu. Dla prawi­dłowego przebiegu obu faz konieczne są odpowiednie składniki odżywcze. Warto je dostarczyć organizmowi, by zwiększyć wydajność każdej z nich. 

  • Witaminy z grupy B - to właśnie one mają zasadnicze znaczenie na pierwszym etapie. Ich bogatym źródłem są produkty pełnoziarniste, lecz wiele osób czuje się znacznie lepiej, gdy ograniczy lub wyeliminuje je z diety, ponieważ wywo­łują u nich refluks lub wzdęcia. Jeżeli zboża dodają Ci energii, ciesz się nimi w formie nieprzetworzonej. Jednak gdy produkty pełnoziarniste Ci nie służą, nie jedz ich. Sięgnij wtedy po wątróbkę, wieprzowinę, wołowinę, kur­czaka, zielone warzywa liścia­ste, pomidory, jaja, orzechy, nasiona lub dobrej jakości suplementy8
  • Białka - do prawidło­wego przebiegu reakcji drugiej fazy detoksykacji koniecz­ne są aminokwasy. Jak się bowiem oka­zuje, hamują one aktywność komórek gwiaździstych wątroby (HSC), które sprzyjają jej włóknieniu. Profesor Jian Liang z Uniwersytetu Guangxi na pod­stawie analizy produkowanych przez te komórki białek wykazał, że tauryna – aminokwas wytwarzany z metioniny i cysteiny – sprzyja apoptozie, czy­li zaprogramowanemu samobójstwu komórek gwiaździstych. Naturalnym źródłem tauryny jest mięso, zwłaszcza podroby (np. wątroba), ryby i małże9

To jednak nie wszystko. Z ami­nokwasów powstaje też glutation, który koncentruje się zwłaszcza w wątrobie, gdzie pełni funkcję głów­nego czynnika odtruwającego. 

Spośród 20 aminokwasów 10 uwa­żanych jest za niezbędne do życia. Jednak nasz organizm nie umie ich sam wyprodukować, dlatego musimy je so­bie dostarczać wraz z pożywieniem.

Zadbaj, by w Twoim jadłospisie znalazły się sezam oraz brązowy ryż, bowiem ich profile aminokwasów wzajemnie się uzupełniają, dając Ci wszystkie po­trzebne białka. Ponadto źródłem tych substancji są mięso, ryby, jaja, mleko, nasiona chia, orzechy, soczewica, cie­ciorka, komosa ryżowa (quinoa). 

Siarka wchodzi w skład glutationu – głównego, detoksykantu występujące­go naturalnie w komórkach. Glutation oczyszcza płyny międzykomórkowe, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek. Ponadto działanie innych, mniej licznych detoksykantów, takich jak witaminy C i E, zależy od tego związku. Ten silny antyoksydant jest kluczowym składnikiem w neutraliza­cji H2O2 w tłuszczach.

Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego, musi go wyprodukować, korzystając z dostarczonych przez nas substancji, w tym właśnie siarki. Pier­wiastek ten znajdziesz w jajach, cebuli, czosnku, szalotce oraz brokułach, kapu­ście, jarmużu, brukselce i kalafiorze10

wątroba

Detoksykacja wątroby

Na czas kuracji oczyszczającej całko­wicie wyeliminuj kofeinę (zawierają ją kawa, napoje energetyczne, cola, czekolada, tabletki odchudzające), alkohol, tłuszcze trans, rafinowa­ne cukry oraz czerwone mięso.

Po detoksie staraj się ograniczać ich spożycie. Pamiętaj również o zmniej­szeniu liczby stosowanych w czasie odtruwania kosmetyków. Wszystko, co nakładasz na ciało, może zostać wchłonięte do wnętrza organizmu. Aby odciążyć wątrobę, wybieraj tylko takie, które nie zawierają składników syntetycznych. 

Dla lepszego zapamięta­nia, jakie produkty sprzy­jają kumulacji toksyn, dr Elson Haas, lekarz me­dycyny holistycznej, podaje akronim SNACC (ang. snack – przekąska)11

S – sugar, czyli cukier, 
N – nicotine, czyli nikotyna, 
A – alkohol, 
C – caffeine, czyli kofeina 
C – chemicals, czyli chemikalia. 

kawa

Wypróbuj gorzkie smaki

Wątroba kocha roszponkę, cykorię, rukolę, rukiew wodną, endywię, czo­snek niedźwiedzi, pokrzywę i mni­szek lekarski. Wszystkie one bowiem zawierają naturalną goryczkę, a sub­stancje gorzkie pobudzają przemianę materii i trawienie, obniżają wysoki cholesterol, korzystnie wpływają na za­chowanie równowagi kwasowo-zasa­dowej, a przy tym hamują apetyt. 

Ponadto wspomagają wydalanie toksyn oraz wody zatrzymanej w or­ganizmie. Zdaniem Marion Grill­parzer, autorki książki pt. „Detoks w tydzień”, 3-tygodniowa kuracja substancjami gorzkimi regeneru­je wszystkie narządy trawienne. 

Serotonina 

Zakres uszkodzenia tkanek wątroby zależy od względnego nasilenia pro­cesów bliznowacenia (zwłóknienia) i regeneracji (powstawania nowych he­patocytów). Podczas badań na modelu mysim naukowcom z Newcastle Univer­sity udało się zablokować tworzenie się blizn, a tym samym zapewnić przewagę regeneracji tkanek. Odkryli oni bowiem, że komórkami gwiaździstymi kieruje... poziom serotoniny.

Gdy zatem manipu­luje się receptorami, za pomocą których hormon szczęścia kontroluje komórki gwiaździste, można uzyskać efekty w terapii przewlekłych stanów zapalnych tego narządu. To nie wszystko. Prócz przyczyniania się do regeneracji uszkodzonych komórek wątroby serotonina ma również wpływ na trawienie. Dlatego zacznij się ruszać – aktywność fizyczna sprzyja jej wytwarzaniu – oglądaj ko­medie i po prostu rób to, co lubisz12

  jabłka

Ogranicz owoce

Są one bogate w cukier – fruktozę. Do jej przetworzenia organizm po­trzebuje witaminy B1, której również używa wątroba w procesach metabo­licznych. Gdy cała witamina zostaje zużyta do przekształcenia cukrów, odtruwanie zaczyna szwankować. Mo­żesz sobie pozwolić na 2 kwaśne jabł­ka dziennie lub zastąpić jedno z nich 150 g świeżych owoców jagodowych. 

Ostropest

To najlepiej zbadana prowątrobowa roślina. Swoje protekcyjne działanie zawdzięcza dużej zawartości antyok­sydacyjnej sylimaryny, która nie tylko przeciwdziała powstawaniu wolnych rodników, ale również funkcjonuje jako czynnik blokujący wiązanie się toksyn z receptorami błon komór­kowych hepatocytów. Jak pokazują liczne studia, związek ten zmniej­sza uszkodzenie wątroby wywołane przez acetaminofen, tetrachlorek węgla czy alkohol. Ponadto wspiera regenerację i powstawanie nowych hepatocytów. Można używać go w po­staci ekstraktu, olejku lub kropli13

Szałwia i rozmaryn

Już starożytni Grecy używali ich do leczenia wątroby. Współczesne odkrycia naukowe dowodzą, że mieli rację. Zawarte w rozmarynie polife­nole, olejki eteryczne i minerały po­budzają przepływ żółci, poprawiają ukrwienie wątroby i usprawniają jej odtruwanie.

Natomiast szałwia – jak wskazuje św. Hildegarda z Bingen – działa rozkurczowo i przeciwzapal­nie, a ponadto wspiera regenerację wątroby. Jak wynika z badań, jest ona równie skuteczna, jak metformina, która działa poprzez zmniejszenie wytwarzania glukozy w wątrobie, jak również zwiększenie wrażliwości komórek na insulinę14. W wielu bada­niach stwierdzono, że wyciąg z szałwii ma działanie hipoglikemiczne. Zwłasz­cza przed obfitym posiłkiem warto wypić filiżankę herbaty szałwiowej. 

Pij herbatkę hibiskusową 

Ułatwia ona trawienie, działa wzmacnia­jąco na wątrobę, a przy tym oczyszcza drogi moczowe. Łyżkę stołową hibiskusa zalej szklanką wrzątku. Parz 10 min. Pij po szklance dziennie przez 3 tygodnie, następnie zrób przerwę na 2 tygodnie. Nie mieszaj naparu z innymi ziołami. 

herbatka hibiskusowa

Stosuj witaminę E 

Lekiem pierwszego rzutu u chorych z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby (NAFLD) jest tokoferol. Jak wykazały badania, poprawia on hi­stologiczne i biochemiczne objawy NAFLD, ale nie wpływa na włóknienie wątroby15.

Dłuższe stosowanie wita­miny E wiąże się jednak z ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych (szczególnie raka prostaty) oraz układu sercowo-naczyniowego. Dlatego terapia taka przeznaczona jest dla pacjentów z potwierdzoną biopsją chorobą i nie powinna trwać dłużej niż 12 miesięcy. Zalecana dawka: 800 j.m. na dzień 

Aktywność fizyczna dobra dla wątroby

Regularny wysiłek fizyczny zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju cukrzy­cy typu 2, nadciśnienia tętniczego, dyslipidemii, zespołu metabolicznego i insulinooporności, a więc zarówno chorób towarzyszących NAFLD, jak i przyczyn tego zaburzenia. Co więcej, sprzyja odchudzaniu. Tymczasem jak donoszą badacze, u 97% osób, które straciły >10% masy ciała, dochodzi do cofnięcia się objawów NAFLD16! Metaanalizy wykazały zmniejsze­nie zawartości tłuszczu w wątro­bie pod wpływem ćwiczeń.

Pozytywne efekty związane z aktyw­nością fizyczną wykazują efekt zależny od dawki. Korzystniejszy jest wysiłek dłuższy i intensywniejszy (bieganie) niż o umiarkowanym nasileniu (spacery).

Należy nie tylko zwiększać aktywność fizyczną, ale również unikać spoczyn­kowego trybu życia. Udowodniono, że długotrwałe siedzenie wykazuje dodatnią korelację z występowaniem stłuszczenia wątroby, niezależną od stopnia aktywności fizycznej17

Bibliografia
  • Human Anatomy & Physiology + New Masteringa&p With Pearson Etext. Benjamin-Cummings Pub Co. 2012. p. 939
  • The American Journal of Clinical Nutrition 56 (1 Suppl): 292-3s.
  • Nutr Rev. 2018 Feb 10;76(4): 243-59 
  • Clin Liver Dis 2014;18(1): 91-112
  • Dr Libby Weaver, „Exhausted to Energized”, Hay House, 2018
  • Michał Tombak „Czy można żyć 150 lat?”, s. 160-7
  • Liliann Kristinn Elmborg „Skuteczne kuracje oczyszczające?”, Wydawnictwo Purana, Wrocław 2013 r., s. 47-95
  • ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 5 (72), 17-32
  • World J Gastroenterol. 2009 Sep 28; 15(36): 4529-37
  • J Lab Clin Med. 120 (5), s. 720-725, 1992
  • https://www.youtube.com/watch?v=-coFJBanQASA
  • Gastroenterologia Polska 2001, t.:8, nr 2, s. 173-9
  • Phytother Res. 2010 Oct;24(10):1423-32 
  • J Tradit Complement Med. 2014 Apr-Jun; 4(2): 82-8
  • N Engl J Med 2010;362:1675-85
  • Gastroenterology 2015;149(2):367-78.e5
  • J Hepatol 2012;57(1):157-66; J Hepatol 2015;63(5):1229-37 
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny