Co to jest glutation i jakie są jego działanie?
Obecnie istnieje coraz więcej czynników, które zakłócają równowagę komórek naszego organizmu i powodują nagromadzenie się bardzo szkodliwych dla niego wolnych rodników. Jedne z najwrażliwszych na ich działanie organellami komórkowymi są mitochondria. Konsekwencje zaburzonej ich pracy są bardzo poważne i mogą prowadzić do powstania wielu chorób. Posiadają one jednak licznych obrońców, do których zaliczamy pewne enzymy. Jednym z najważniejszych jest peroksydaza glutationowa, która aby prawidłowo wypełniała powierzone jej zadanie, potrzebuje bardzo ważnego składnika, jakim jest glutation. Stanowi on niezwykle istotną substancję mitotropową, obecną w każdej komórce naszego ciała i szczególnie potrzebną naszym centrom energetycznym czyli mitochondriom. Wyłapuje bowiem reaktywne czynniki elektrofilowe, broniąc komórki przed uszkodzeniem ze strony toksyn. Glutation neutralizuje wolne rodniki oraz pestycydy w wątrobie. Ponadto przeciwutleniacz ten wyróżnia się także zdolnością do odtruwania organizmu i usuwania metali ciężkich, oraz regulacją komórek odpornościowych. Istotnie wpływa również na wiele innych układów m.in. nerwowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy.
Poziom glutationu
Wyjątkowość glutationu jest nie do podważenia. Jego poziom stanowi wyznacznik zdrowia. Niskie jego stężenie w krwi jest oznaką problemów organizmu z samoistną detoksykacją. Największe jego zasoby znajdują się w wątrobie, nerkach i oczach, a jego niedobory mogą objawiać się dysfunkcjami tych narządów. Obniżony poziom glutationu obserwuje się przy wielu chorobach cywilizacyjnych jak nowotwory, nadciśnienie tętnicze, astma, miażdżyca, także zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma oraz w schorzeniach neurodegeneracyjnych. W wielu przypadkach leczenie ukierunkowane na podwyższenie jego stężenia okazuje się niezwykle skuteczne.
Co wpływa na obniżenie poziomu glutationu?
Palenie, picie alkoholu, zła dieta, narażenie na zanieczyszczenia środowiskowe, brak snu i stres – to wszystko pożera GSH. Co więcej, po przekroczeniu 30. r.ż. jego produkcja w organizmie zazwyczaj zaczyna słabnąć.
Gdzie występuje glutation i jak suplementować?
Nasze komórki zaopatrzone we właściwe substraty oraz energię wytwarzają samodzielnie pewne jego ilości, niewielkie dawki dostarczamy także wraz z pożywaniem. Jeśli jednak na skutek zbyt dużego obciążenia organizmu m.in. przez palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, wysiłek fizyczny, stres oraz procesy starzenia się nasze mitochondria oraz ich linia obronna ulegną uszkodzeniu również synteza glutationu znacząco spada. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne. Zachodzi wówczas potrzeba natychmiastowego uzupełnienia jego poziomu, a najskuteczniejszym sposobem jest suplementacja.
Przy wyborze odpowiedniego preparatu należy kierować się jego najwyższą przyswajalnością. Preparat Glutation MSE stanowi doskonałe rozwiązanie, ponieważ zawiera wysoką dawkę zredukowanego glutationu (GSH), a tylko taka forma gwarantuje jego natychmiastowe działanie wewnątrz komórki i ochronę mitochondriów. Zapewnia to skuteczne uzupełnienie niedoborów tej substancji przy jak najwyższym poziomie bezpieczeństwa. Dodatkowo zawarty w preparacie glutation występuje w towarzystwie odpowiednio dobranych składników - witaminy C, E, B12, cynku, selenu, manganu, oraz kwasu foliowego. Ich obecność wspomaga aktywność glutationu, a także wzmacnia antyoksydacyjne mechanizmy.
Selen - niezbędny do produkcji glutationu
Selen jest pierwiastkiem śladowym i znanym czynnikiem przeciwwirusowym, którego nasz organizm potrzebuje do produkcji glutationu (GSH).
Produkty bogate w selen to m.in.:
- podroby,
- kurczak,
- brązowy ryż,
- orzechy brazylijskie.
Produkty bogate w siarkę wspomagają produkcję GSH
GSH zawiera ten trzeci pod względem obfitości występowania w ludzkim organizmie składnik mineralny. Produkcja glutationu zależy od obecności aminokwasów zawierających siarkę, przede wszystkim cysteiny. Czerpać je możemy m.in. z większości produktów wysokobiałkowych, takich jak mięso, ryby, jaja, nasiona, brokuły, kapusta, jarmuż, cebula, czosnek, szczypior, brukselka i kalafior.
Witaminy C i E podnoszą poziom glutationu we krwi
Są przeciwutleniaczami działającymi w zespole z GSH. Badacze wiedzą już od kilkudziesięciu lat, że witamina C może podnosić jego poziom w czerwonych krwinkach u zdrowych osób. Witamina E chroni zależne od GSH enzymy, niezbędne do jego przeciwutleniającego działania.
Źródła witaminy C w żywności to m.in.:
- owoce dzikiej róży,
- owoce cytrusowe,
- kiwi,
- owoce aronii.
Źródła witaminy E:
- orzechy i nasiona,
- awokado,
- ryby.
Bibliografia
- Kuklinski Bodo, Schemionek Anja. (2014). Medycyna mitochondrialna. Nowatorska metoda na pozornie nieuleczalne choroby
- Łukaszewicz-Hussain A. (2003). Rola glutationu i enzymów z nim związanych w procesach antyoksydacyjnych organizmu. Med. Pracy, 54(5), 473-479.
- Mań M., Morales A., Colell A., Garcia-Ruiz C., Kaplowitz N., Fernandez-Checa J. C. (2013): Mitochondrial glutathione: features, regulation and role in d1sease. Biochimica et Biophysica Acta (BBA)-General Subjects, 1830(5), 3317-3328
- Mari M., Morales A., Colell A., Garcia-Ruiz C., Fernandez-Checa J. C (2009). Mitochondrial glutathione, a key survival antioxidant. Antioxidants & redox signaling, 11 (11), 2685-2700