Wystarczy, że w dowolnym woreczku umieścisz niedojrzały owoc awokado i przykryjesz go skórkami od banana. Po paru godzinach poczujesz wyraźną różnicę. Sposób ten działa również w drugą stronę. Jeśli ten sam zestaw włożysz do lodówki, to sprawisz, że awokado będzie świeże dłużej nawet o trzy dni!
z awokado jest zdrowszy!
Jak donosi Medical News Today, jeśli do zwykłego hamburgera dodamy awokado, to ilość trójglicerydów we krwi po zjedzeniu nie wzrośnie, mimo dodatkowej porcji tłuszczu i kalorii.
U osób, które spożyją samego hamburgera, po 4 godzinach od posiłku można zaobserwować 70% wzrost poziomu związku zapalnego IL-6.
Z kolei ci, którzy dołożą do hamburgera awokado, mogą liczyć o 30% niższy przyrost wartości IL-6. Zaskakujące?
Zawarte w bananie cząsteczki potasu absorbują etylen – gaz uwalniany, kiedy owoce zaczynają się psuć.
To one są odpowiedzialne za pojawianie się ciemnych plamek na skórce od banana. Powodują również scukrzanie się samego owocu.
Skórka banana może pomóc dojrzeć awokado, a w niskiej temperaturze przedłuża jego trwałość.
Z kolei jeśli nie lubisz zielonych bananów, które zawierają znacznie mniej cukru niż te dojrzałe, wystarczy, że do woreczka dodasz kilka skórek obranych z jabłka. Sprawią one, że owoc szybciej dojrzeje i będzie bardziej słodki.
Choć w średniej wielkości awokado jest około 40g tłuszczu, to zawarty w nim kwas oleinowy należy do najzdrowszych dla organizmu. Powoduje, że wszystkie cenne składniki awokado - potas (którego jest nawet więcej niż w bananach), witaminy A, C, E oraz kwas foliowy są lepiej przyswajalne.
Jeśli na kanapkę z pomidorem położymy trochę awokado, albo użyjemy go zamiast masła, to nasz organizm lepiej przetworzy podczas trawienia zawarty w pomidorze likopen. Wartość odżywcza posiłku będzie wtedy zdecydowanie większa.
Nadzwyczajne właściwości ma także pestka awokado. W Ameryce Południowej jest stosowana do leczenia biegunek oraz problemów z trawieniem.
Badania z 2003 roku potwierdzają, ze pestka zawiera także prawie 70% więcej przeciwutleniaczy niż sam miąższ awokado! Szczególnie cenny antyoksydant - glutation - neutralizuje wolne rodniki oraz zmniejsza uszkodzenia w komórkach, przeciwdziałając procesom starzenia organizmu.
Jeśli mamy odpowiedni sprzęt, warto zmielić pestkę awokado na proszek. Wysusz ją przez kilka dni na słońcu, potłucz młotkiem, a na końcu użyj blendera lub młynka o odpowiedniej mocy. Uzyskaną miksturę dodawaj do koktajli, jogurtów czy sałatek. Samo zdrowie!
Tekst: Monika Piorun