Jak powszechnie wiadomo, produkty pełnoziarniste nam służą, powinny zatem trafić na listę zakupów każdego, kto dba o zdrowie. Wśród nich znajdują się m.in. pszenica orkiszowa, brązowy i dziki ryż, komosa ryżowa, gryka, owies i żyto.
Przetwory zbożowe można podzielić na 2 kategorie: są to albo produkty pełnoziarniste, w których wykorzystane jest całe ziarno (łącznie z otrębami, zalążkiem i bielmem), albo też rafinowane, z których usunięto otręby i zalążek, aby produkt dłużej zachował świeżość. Do drugiej kategorii zaliczymy białe pieczywo, ryż i mąkę oraz wszelkie jej pochodne.
Do tej pory nie wiedzieliśmy jednak, ile produktów pełnoziarnistych należy jeść, aby skorzystać z ich dobroczynnych efektów, ponieważ środowisko naukowe nie dawało jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Na pewno wiadomo było tylko tyle, że chronią one przed cukrzycą typu 2 (która często rozwija się jako skutek niezdrowego trybu życia) oraz chorobami serca. Eksperci podejrzewali również, że obniżają ryzyko rozwoju pewnych odmian nowotworów.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Norwegii i Stanów Zjednoczonych połączyli zatem siły, aby usystematyzować dane na temat produktów pełnoziarnistych, jakie zebraliśmy na przestrzeni lat. Przyjrzeli się 45 opublikowanym wcześniej badaniom, w których brały udział setki tysięcy ochotników, i zmierzyli wpływ, jaki pełnoziarniste zboża wywierają na ludzkie zdrowie.
Jak się okazało, wystarczy każdego dnia jeść bardzo niewiele przetworów pełnoziarnistych, aby odnotować ich zbawienne efekty. Już 90 g dziennie obniży ryzyko chorób serca i raka o ok. 80%. Ochronne działanie wzmaga się jeszcze bardziej, gdy dawkę zwiększymy do 225 g dziennie.
Produkty pełnoziarniste obniżają również ryzyko przedwczesnego zgonu w wyniku chorób układu oddechowego, infekcji i cukrzycy, a także chronią przed wieloma nowotworami. Ludzie żywiący się wysokoprzetworzonym zbożem rafinowanym muszą się zaś liczyć z niemal 2 razy większym ryzykiem przedwczesnego zgonu z praktycznie dowolnej przyczyny.
90 g dziennie samego zdrowia
Wystarczy jeść 1 spośród zaproponowanych poniżej zestawów, aby zapewnić organizmowi 90 g niezbędnego mu pełnego ziarna. W ten sposób spełnimy minimalne zapotrzebowanie, ale rzecz jasna warto jeść więcej zbóż - 225 g dziennie da nam jeszcze silniejszą ochronę zdrowotną.
90 g = 0,375 szklanki
225 g = 1 szklanka
Źródło: BMJ, 2016; 353: i2716