Astaksantyna wytwarzana jest przez algi i inne mikroorganizmy wodne; uważa się, że pomaga je chronić przed promieniowaniem ultrafioletowym. Skorupiaki żywiące się algami (takie jak kryl i krewetki) przechowują ten pigment w pancerzu, a ryby żywiące się skorupiakami planktonowymi lub algami (np. dziki łosoś i pstrąg) – w skórze i innych tkankach. Ludzie pozyskują tę substancję głównie z owoców morza.
Astaksantyna stosowana w hodowli ryb jest albo pochodzenia naturalnego (np. z alg), albo syntetyczna. Przedstawiciele przemysłu hodowlanego twierdzą, że astaksantyna jest niezbędna dla zdrowia hodowlanych zwierząt wodnych – i niewątpliwie jest potrzebna do poprawy wyglądu, a tym samym wartości rynkowej ryb. Badania wykazują, że astaksantyna działa jako przeciwutleniacz i pomaga zmniejszać stan zapalny – ale kwestią pozostającą do udowodnienia jest to, czy przynosi ona znaczące korzyści zdrowotne osobom, które pozyskują ją z owoców morza. Podsumujmy: Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności stosowanie astaksantyny w ilościach dopuszczonych w hodowli łososia i pstrąga jest bezpieczne dla konsumentów.
Astaksantyny używa się również jako barwnika w wielu produktach spożywczych, gdzie jej występowanie jest uznawane przez amerykańską Agencję Żywności i Leków za „ogólnie bezpieczne”. Przyjmowanie suplementów z astaksantyną jest korzystne dla zdrowia, ale stosujmy tylko te, które pochodzą z wiarygodnych źródeł.
Według przeglądu badań z 2020 r. astaksantyna jako przeciwutleniacz działa ochronnie i leczniczo w przypadku zwłóknienia wątroby, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, nowotworu tego organu i uszkodzenia wątroby wywołanego lekami i niedokrwieniem. Efekty te przypisuje się zarówno antyoksydacyjnym, jak i przeciwzapalnym właściwościom astaksantyny.
W przeglądzie kolejnych badań czytamy, że suplementacja astaksantyną może mieć korzystny wpływ na stan naszej skóry. Substancja ta hamuje bowiem działanie enzymów niszczących kolagen i elastynę, blokuje mediatory stanu zapalnego i przeciwdziała wytwarzaniu wolnych rodników. W sumie daje to silne działanie antyoksydacyjne i przeciwzmarszczkowe. Przeprowadzono badania kliniczne, które wykazały związek między przyjmowaniem astaksantyny a poprawą fizjologii skóry. Co więcej, astaksantyna może zapobiegać immunosupresji wywoływanej przez promieniowanie ultrafioletowe.
- Li J. et al., Drug Des Devel Ther. 2020; 14: 2275-2285
- Davinelli S. et al., Nutrients. 2018 (Apr); 10(4): 522