Oczyszczanie organizmu kontra choroby cywilizacyjne

Zatrucie organizmu spowodowane substancjami toksycznymi jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Niezależnie od tego, czy zostało spowodowane metalami ciężkimi obecnymi w pożywieniu i powietrzu, alkoholem bądź innymi używkami - prowadzi do osłabienia pracy wątroby, organu będącego naszą prywatną oczyszczalnią, i układu immunologicznego. Odporność osłabiają również w pewnych warunkach pasożyty. Jak się bronić?

Artykuł na: 6-9 minut
Zdrowe zakupy

Oczyszczanie organizmu z metali ciężkich

Metale ciężkie stanowią szczególne zagrożenie dla człowieka, powodują m.in. zmiany histopatologiczne w wątrobie i nerkach. Tymczasem są wszechobecne, można je wykryć w każdym materiale organicznym i w każdym żywym organizmie. Zawarte w atmosferze pyły, emitowane przez zakłady przemysłowe, a także pochodzące ze spalin i dymu z pieców w gospodarstwach domowych, opadają wraz z metalami ciężkimi na nadziemne części roślin oraz dostają się do gleby. Pobierane są przez korzenie roślin lub zwierzęta wypasane przy drogach i w ten sposób zostają włączone do łańcucha pokarmowego.

Szczególną szkodliwością odznaczają się ołów (Pb) i kadm (Cd), pierwiastki obecne również w dymie papierosowym. Metale ciężkie tworzą ponadto cząsteczki pyłu zawieszonego (PM), które - jeśli dostaną się do organizmu - mogą wywołać wiele chorób, w tym raka płuc, POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc) i astmę. Jak się chronić? Z pomocą przychodzi nam wiele składników diety.

Warzywa strączkowe wspomagają oczyszczanie organizmu z kadmu. Badania na zwierzętach wykazały, że białka i izoflawony występujące w soi chronią układ krwionośny przed stresem oksydacyjnym związanym z zatruciem tym metalem. Ponadto warzywa strączkowe są źródłem cynku, który wiąże się z ołowiem i kadmem, zmniejszając ich toksyczny wpływ na organizm, a także witaminy B1 (tiaminy), która zmniejsza absorpcję ołowiu.

Cytrusy to źródło witaminy C, która nie tylko jest silnym antyoksydantem, lecz również wykazuje zdolność chelatacji (usuwania) ołowiu. Palacze, którzy przyjmują witaminę C w dawce 1 g dziennie przez tydzień, są mniej narażeni na zatrucie ołowiem, co potwierdziło badanie z udziałem 75 osób. Witamina ta chroni też przed szkodliwym działaniem metali ciężkich nerki, wątrobę i mózg.

Zielone warzywa liściaste zawierają witaminę E i żelazo. Witamina E wykazuje podobne działanie do kwasu askorbinowego, a w połączeniu z nim łagodzi skutki stresu oksydacyjnego. Suplementacja witaminami C i A zapobiega kumulowaniu się w organizmie ołowiu, co potwierdziło badanie z udziałem robotników mających kontakt z tym pierwiastkiem.

Liście azjatyckiej rośliny Bergera koenigii znajdują zastosowanie w kuchni jako jeden ze składników przyprawy curry. B. koenigii jest źródłem flawonoidów, które wykazują działanie chelatacyjne wobec ołowiu (wiążąc ten pierwiastek, przyczyniają się do usuwania go z organizmu).

Pomidor to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, jego spożywanie zapobiega zatruciu nerek ołowiem, co potwierdziło badanie na szczurach. W pomidorze znajdują się białka i inne substancje chelatujące, które zmniejszają toksyczny wpływ ołowiu, kadmu i rtęci na wątrobę.

Winogrona zawierają antocyjany, które łagodzą skutki stresu oksydacyjnego wywołanego przez metale ciężkie1.

Obecne w zielonej herbacie katechiny zapobiegają negatywnemu wpływowi metali ciężkich na organizm2. Zielona herbata wspomaga również pracę wątroby, która razem z nerkami pełni ważną funkcję w oczyszczaniu organizmu ze szkodliwych substancji. Znajdujące się w zielonej herbacie związki chemiczne chronią ten organ przed zatruciem alkoholem spożywczym (etanolem)1.

Oczyszczanie organizmu z pasożytów

Pasożyty mogą być praprzyczyną chorób cywilizacyjnych. Gdy jest ich w organizmie dużo, powodują anemię czy przewlekłe biegunki, osłabiają układ odpornościowy. Szacuje się, że nawet 90% światowej populacji może być nosicielem przeróżnych pasożytów, od jednokomórkowych pierwotniaków (Giardia lamblia) przez owady (wszy) aż po robaki (glisty, tasiemce, owsiki).

Dobra wiadomość jest taka, że nieproszonych gości można się pozbyć z organizmu nawet bez leków.

Berberyna, alkaloid obecny m.in. w berberysie, wykazuje działanie oczyszczające w odniesieniu do pasożytów, w tym pierwotniaka Giardia lamblia, odpowiedzialnego za giardiozę (lambliozę). W jednym z badań wykazano, że berberyna działa jak metronidazol, tyle że z mniejszą siłą, ale nie powoduje za to skutków ubocznych, a także zwalcza pierwotniaki wywołujące czerwonkę i inne choroby zakaźne3,4.

Olejek z oregano (Oregano vulgare) również oczyszcza organizm z pasożytów jednokomórkowych. W badaniu z udziałem 14 ochotników zakażonych drobnoustrojami Blastocystis hominis, Entamoeba hartmanni i Endolimax nana udowodniono, że 6 tygodni suplementacji 600 mg zemulgowanego olejku dziennie doprowadziło do całkowitego wyzdrowienia 13 z nich. Co więcej, u niektórych uczestników doszło do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego5.

Olejek z oregano zwalcza ponadto niektóre patogeny wywołujące kryptosporidiozę, chorobę układu pokarmowego objawiającą się m.in. nudnościami, biegunką i gorączką, niekiedy nawet dusznościami6, oraz takie pasożyty jak wszy - wystarczy dodać go do mydła, szamponu lub zmieszać z oliwą, a następnie posmarować tą miksturą skórę głowy. Umieszczenie kilku kropli olejku pod językiem chroni przed pasożytami żyjącymi w wodzie.

Olejek z lawendy skutecznie zwalcza pierwotniaki z gatunków Giardia duodenalis i Trichomonas vaginalis, co potwierdzono naukowo. Podawany w stężeniu 6% 2 razy dziennie przez 3 dni usunął 70-90% pierwotniaków, zależnie od ich gatunku7. Także wyciąg z bylicy piołun i bylicy rocznej niszczy różne gatunki pasożytów układu pokarmowego.

Wyciąg alkoholowy z korzenia imbiru jest skuteczny w przypadku zakażenia glistą ludzką, a olejek goździkowy - w zakażeniu owsikami.

Julia Cember

Bibliografia

  1. https://www.mdpi.com/20726643/7/1/552/htm
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20889321
  3. Altern Med Rev. 2000 Apr.; 5 (2): 175-7
  4. http://archive.foundationalmedicinereview.com/publications/5/2/175.pdf
  5. Phytother Res. 2000 May; 14 (3): 213-4.
  6. https://fshn.illinois.edu/news/study-shows-oregano-essential-oil%E2%80%99s-ability-reduce-parasite-infectivity
  7. goo.gl/6Ushxt
Autor publikacji:
Julia Cember-Ogorzałek

"Uwielbiam dowiadywać się nowych rzeczy i uważam, że każdy człowiek ma ciekawą historię do opowiedzenia. Kiedy akurat nie piszę, spędzam czas z dzieckiem i świnkami morskimi, organizuję wirtualne bazarki na rzecz zwierząt lub wystawiam moje małżeństwo na próbę podczas sesji Monopoly." 

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Artykuł należy do raportu
Bezpieczny dom
Zobacz cały raport
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny