Jakie są oznaki toksycznego przeciążenia organizmu?
W dzisiejszym toksycznym świecie rzadko spotyka się osoby, które nie mają w organizmie nadmiaru substancji chemicznych i toksyn.
Subtelne oznaki toksycznego przeciążenia obejmują chroniczne zmęczenie, nieświeży oddech, nalot na języku, obrzęk lub nadmierne zatrzymywanie wody, przewlekłe infekcje, bóle głowy, problemy z zatokami, niestrawność, wzdęcia, gazy, cienie pod oczami, zażółcenie skóry, obniżony popęd płciowy i ogólne przygnębienie.
Do tego dochodzi też epidemia otyłości. Na całym świecie gwałtownie rośnie liczba dorosłych i nastolatków, u których stwierdza się nadwagę lub otyłość. W 2022 r. nadwagę zdiagnozowano u ok. 2,5 mld pełnoletnich osób na całym świecie1.
Jakie różne rodzaje postu można zastosować w zależności od sytuacji?
Chociaż wiele osób uważa, że post to po prostu kwestia niejedzenia przez kilka dni, jest to dalekie od prawdy. Post to nauka i sztuka. Tak jak istnieją najróżniejsi ludzie o zróżnicowanych kondycjach biochemicznych, strukturach fizjologicznych i problemach zdrowotnych, tak jest mnóstwo różnych metod i schematów postu/oczyszczania.
W zależności od sytuacji można zastosować post wyłącznie wodny, sokowy, zmodyfikowany post zawierający warzywa (surowe lub gotowane, w zależności od potrzeb) lub inny jego rodzaj.
Aby zapewnić skuteczność, istnieje ścisły protokół dla każdego rodzaju postu – właściwy sposób wprowadzania organizmu w tryb poszczenia, prowadzenia samego postu, a następnie niezwykle ważnego etapu kończenia tego procesu.
Niestety zdecydowana większość lekarzy, nawet naturopatów, nie ma żadnego wykształcenia ani doświadczenia w zakresie terapii żywieniowej, ziołowego oczyszczania, diet detoksykacyjnych i postu.
Większość naturopatów i lekarzy o holistycznym podejściu ucieka się do przepisywania przetworzonych „proszków detoksykujących” opracowanych przez producentów suplementów diety, wyszedłszy z naiwnego założenia, że dzięki temu poddają pacjenta „oczyszczaniu”.
Przez 30 lat wiele pracowałem z dietami opartymi na jak najmniej przetworzonych produktach i oczyszczaniem z tysiącami pacjentów i wierzcie mi – sproszkowany „detoks w puszce” nie zdziała nic w porównaniu z tym naturalnym z wykorzystaniem prawdziwych, żywych soków i bulionów – mówi naturopata dr Andrew Iverson, ekspert w dziedzinie naturalnej żywności, detoksykacji i postu.
Jak post wpływa na pacjentów z cukrzycą oraz na otyłość i inne choroby?
Oprócz tego, że większość lekarzy nie jest zaznajomiona z praktykami postu i oczyszczania, istnieje społeczny opór wobec samej idei postu. Badania konsekwentnie wykazują siłę postu i jego pozytywny wpływ na funkcje organizmu, takie jak metabolizm lipidów, glukozy i białek oraz metabolizm neuroendokrynny, a także jego silne działanie poprawiające nastrój2. Mimo to powstrzymywanie się od spożywania pokarmów stało się staroświeckie.
Badania pokazują redukcję dawek insuliny w przypadku pacjentów z cukrzycą, którzy stosują okresowy post3, oraz że post – nawet przerywany – zmniejsza otyłość, łagodzi choroby układu krążenia, nowotwory i zaburzenia neurologiczne4.
Mimo to ludziom – przyzwyczajonym do chodzenia między sklepami spożywczymi i wybierania spośród tysięcy jaskrawo kolorowych, pełnych cukru, wzmacnianych chemikaliami i wzbogaconych smakowo przetworzonych produktów spożywczych, frytek, cukierków i przekąsek – trudno jest zrozumieć koncepcję całkowitego powstrzymania się od jedzenia. Mówimy o tym, jak o pułapce przyjemności.
Chemikalia, które dodajemy do produktów spożywczych, a które oszukują nasz mózg, takie jak sól, olej i cukier, to wysoce frakcjonowane produkty uboczne żywności, a nie żywność. W dodatku sztucznie stymulują kaskadę dopaminy w mózgu. Sprawiają, że jedzenie smakuje lepiej i jest dla nas ciekawsze. W efekcie systematycznie się przejadamy. To ukryta siła, która podkopuje zdrowie i szczęście. A ponieważ ludzie nie dostrzegają tej pułapki, bardzo trudno jest im podjąć jakiekolwiek działania – mówi ekspert w dziedzinie postu wodnego dr Alan Goldhamer, założyciel holistycznego ośrodka medycznego TrueNorth Health Center. Zgadza się z tym dr Iverson.
Najpotężniejszą rzeczą, jaką można zrobić dla swojego ciała – i najmniej prawdopodobnym działaniem – jakie faktycznie podejmą ludzie w krajach zachodnich, jest powstrzymywanie się od jedzenia – mówi specjalista.
Jest to główny powód, dla którego dr Valter Longo, naukowiec i dyrektor Instytutu Długowieczności na Uniwersytecie Południowej Kalifornii w USA, opracował 5-dniową dietę imitującą post (fasting-mimicking diet, FMD). Jest ona roślinna, niskokaloryczna i niskobiałkowa, zawiera jedynie umiarkowane ilości węglowodanów oraz tłuszczów i według niego naśladuje wpływ postu.
Organizm zawsze się odżywia. Czasami jest zasilany z zewnątrz, a czasami od wewnątrz – a sztuczka polega oczywiście na oszukaniu mózgu co do źródła.
Ciało musi uznać, że pokarm pochodzi ze źródła wewnętrznego, a nie zewnętrznego. Po kilku dniach braku pełnego pożywienia organizm zaczyna korzystać z zapasów znajdujących się wokół brzucha.
Chętnie wykorzystuje tkankę tłuszczową, choć z mięśni pobierze trochę białka. Dieta naśladująca post umożliwia w zasadzie uruchomienie naturalnego procesu głodu z autofagią, ochroną i regeneracją komórek macierzystych. Dzięki niej nie dochodzi do zakłócenia zachodzących w organizmie naturalnych procesów, co jest kluczowe – wyjaśnia dr Longo.
Jakie są potencjalne korzyści zdrowotne głodówki?
Oto niektóre z potencjalnych korzyści zdrowotnych płynących z przestrzegania 5-dniowej FMD dr. Longa.
- Reset metaboliczny Głównym celem diety imitującej post jest długoterminowa poprawa kondycji metabolicznej, która może łagodzić problematyczne schorzenia, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cukru we krwi i otyłość, a nawet im zapobiegać. W jednym z badań osoby, które stosowały ten sposób żywienia przez 5 kolejnych dni w miesiącu w ciągu kwartału, obniżyły masę ciała, poziom tkanki tłuszczowej w obszarze tułowia i jej całkowity poziom. Redukcji uległy również wartości ich ciśnienia tętniczego, a także stężenie glukozy na czczo, cholesterolu całkowitego, LDL oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1). Innymi słowy: ten sposób żywienia koryguje zespół metaboliczny5.
Według dr. Longa FMD może spowodować reset metaboliczny, zwiększyć wrażliwość na insulinę, zredukować stan zapalny i przywrócić równowagę hormonalną w organizmie. Może również wystąpić krótkotrwała utrata masy ciała, ale chudnięcie nie jest głównym celem ani korzyścią płynącą ze stosowania tej diety.
- Detoksykacja Redukcja spożycia pokarmu powoduje, że organizm efektywniej przetwarza i wydala toksyny przechowywane w komórkach tłuszczowych, co bezpośrednio poprawia ogólne funkcjonowanie narządów.
- Autofagia Dieta ta może wywołać proces komórkowy zwany autofagią, podczas którego organizm eliminuje uszkodzone i niedziałające elementy komórek oraz ponownie je wykorzystuje w celu regeneracji komórkowej6. Ten proces oczyszczania polepsza funkcjonowanie komórek w całym ciele, co wspomaga poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.
- Głębokie uzdrawianie Według dr. Longa jedną z głównych zalet FMD jest fakt, że 5-dniowy okres redukcji spożycia kalorii pozwala organizmowi odpocząć od ciągłego trawienia pokarmów i wchłaniania składników odżywczych. Ta przerwa w rutynie umożliwia skierowanie energii na naprawę tkanek i rozwiązywanie ukrytych problemów zdrowotnych.
Dr Longo zaleca stosowanie tej diety raz w miesiącu przez 3 kolejne miesiące, aby zresetować metabolizm organizmu, uruchomić proces oczyszczania i zacząć wypracowywać prawidłowe nawyki żywieniowe zamiast przejadania się. Pomiędzy 5-dniowymi sesjami FMD naukowiec rekomenduje wdrożenie tzw. diety długowieczności, głównie roślinnej, która 2 lub 3 razy w tygodniu uwzględnia owoce morza.
Badania pokazują, że FMD zmniejsza insulinooporność i stłuszczenie wątroby, a także oznaki starzenia. Zastosowanie jej 3 razy w ciągu kwartału może doprowadzić do obniżenia wieku biologicznego średnio o 2,5 roku7. Redukuje to również czynniki ryzyka starzenia się i wystąpienia związanych z wiekiem chorób5.
Ponadto dieta imitująca post normalizuje poziom glukozy we krwi oraz poprawia wrażliwość na insulinę i funkcje komórkowe u myszy8. Redukuje także zespół metaboliczny u pacjentów z cukrzycą typu 29 oraz zwiększa odporność przeciwnowotworową u chorych na raka10.
– Naukowcy unikają słowa „lek”, ponieważ brzmi ono przesadnie. Jednak niektórych pacjentów z cukrzycą typu 2 i przeważającą większość tych ze stanem przedcukrzycowym połączenie interwencji dietetycznych w ramach okresowej FMD oraz diety długowieczności mogłoby ostatecznie uwolnić od cukrzycy typu 2, zwłaszcza jeśli leczenie rozpoczyna się zaraz po wstępnej diagnozie, gdy trzustka wciąż funkcjonuje prawidłowo – twierdzi dr .
Czy każdy może stosować post i kuracje oczyszczające?
Wszelkie posty lub oczyszczające kuracje z ograniczeniem spożycia kalorii – od postu wyłącznie wodnego po 5-dniową FMD – powinny przebiegać pod nadzorem lekarza lub przeszkolonego terapeuty. Największe obawy budzą osoby przyjmujące leki z występującymi wcześniej następującymi schorzeniami, takimi jak:
- wrzody,
- niedokrwistość,
- osteoporoza,
- kamienie nerkowe i żółciowe,
- choroba nerek,
- cukrzyca,
- zaburzenia serca lub miażdżyca naczyń krwionośnych,
- zawał serca,
- choroba wątroby,
- zaburzenia neurologiczne,
- późne stadium choroby terminalnej,
- uzależnienia od środków odurzających.
Uwaga: Kobiety w ciąży, w okresie laktacji lub karmiące piersią pod żadnym pozorem, nawet pod ścisłym nadzorem, nie powinny stosować postu ani oczyszczania. Również osoby cierpiące na anoreksję, bulimię lub inne zaburzenia odżywiania nigdy nie powinny korzystać z tej praktyki.
Odpowiednie nawodnienie
Woda jest głównym płynem, jaki należy spożywać podczas oczyszczania, obok ziołowych herbat, soków warzywnych, zup i bulionów. Aby określić dzienną ilość wody do wypicia, podziel swoją masę ciała wyrażoną w kilogramach przez 2 – jeśli ważysz np. ok. 82 kg, połowa tej liczby daje 2,66 l wody.
Zacznij od pełnej szklanki wody po przebudzeniu i popijaj ją między posiłkami w ciągu dnia. Aby umożliwić prawidłowe trawienie pokarmu, powstrzymaj się od picia wody co najmniej 15 min przed posiłkiem i co najmniej 30 min po jedzeniu.
Możesz pić świeżą wodę źródlaną bądź świeżo destylowaną lub filtrowaną (przez strumień degradacji kinetycznej, metodą odwróconej osmozy lub podobną). Nie przechowuj wody w plastiku, ale raczej w szkle lub stali nierdzewnej. Oczywiście zdrowsze jest filtrowanie własnej wody niż kupowanie jej od firmy, która stale magazynuje i dostarcza ją w plastikowych pojemnikach.
Koniec FMD
Według dr. Longa wystarczy zminimalizować lub wyeliminować spożycie ryb, mięsa, tłuszczów nasyconych, ciastek, cukru i nabiału przez dobę po ukończeniu 5-dniowej FMD. Jednak dr Iverson twierdzi, że podczas powolnego powrotu do normalnego jedzenia warto pokusić się o jeszcze większą zachowawczość. W końcu chcesz zrobić wszystko, co w Twojej mocy, aby przede wszystkim wesprzeć i zintensyfikować całą dobrą pracę i wysiłek, które zostały włożone w przestrzeganie postu lub schematu oczyszczania.
Wiedza o tym, jak prawidłowo przerwać proces oczyszczania, jest ważniejsza niż sam detoks. Jeśli chcesz utrzymać uzyskane korzyści, prostą zasadą jest kończenie odtruwania w sposób odwrotny do tego, w jaki zostało ono zapoczątkowane.
Spędź co najmniej 1 dzień na każdym poziomie, w dowolnie wybranej fazie. Pozwala to organizmowi powoli dostosować się do jedzenia oraz zapobiega przejadaniu się i utracie wszystkich właśnie osiągniętych korzyści. To stopniowe rozpoczynanie i przerywanie postu powoli ponownie odżywia organizm, tak aby znów docenił on zdrową żywność i łaknął jej, co zapobiega efektowi jojo. Systematycznie i sukcesywnie reguluje też poziom hormonów, aby przeciwdziałać powrotowi do niechcianej wagi – tłumaczy dr Iverson.
A zatem trzymaj się podstaw przez co najmniej 1 dzień po 5-dniowej FMD. Zwiększ spożycie kalorii i pierwszego dnia spróbuj dodać do jadłospisu trochę produktów pełnoziarnistych. Następnie włącz owoce. Z ponownym wprowadzeniem białka poczekaj do 3. dnia i wybierz jego łatwiej przyswajalne formy – ryby lub kurczaka.
– Zboża, orzechy, nasiona i rośliny strączkowe wraz z białkiem zwierzęcym, takim jak to zawarte w jajach i rybach, nie są uważane za żywność oczyszczającą. To raczej żywność budulcowa wspierająca po procesie oczyszczania. Więcej czasu spędzonego w stanie zdrowia i uzdrawiania oznacza silniejsze rezultaty, a jeśli przerywa się to oczyszczanie powoli, efekty będą długotrwałe – przekonuje dr Iverson.
Zalecenia żywieniowe na całe życie
Zarówno dr Longo, jak i dr Iverson zalecają, aby osoby powyżej 35. r.ż. rozważyły obniżenie liczby posiłków z 3 do zaledwie 2 dziennie. Naturopata idzie o krok dalej i wbrew popularnym zaleceniom żywieniowym rekomenduje, aby większość ludzi nie spożywała pokarmów stałych podczas przełamywania porannego postu (angielskie słowo breakfast, czyli śniadanie, jest złożeniem słów: break – przerwać – i fast – post).
Zamiast nich radzi wybierać kaloryczny napój o wysokiej wartości odżywczej, ale niezawierający nabiału – np. koktajl przeciwutleniający. Oto sposób na prawdziwe rozpoczęcie dnia. Zalecam także wypicie najpierw 350 ml czystej wody z ćwiartką organicznej cytryny lub limonki ze skórką. Pomoże to oczyścić wątrobę i dostarczy przeciwutleniaczy niezbędnych do przetrwania do lunchu – mówi dr Iverson.
Dr Iverson, dr Longo i dr Goldhamer utrzymują, że celem postu jest oczyszczenie i zresetowanie nie tylko metabolizmu organizmu, lecz także całej relacji z jedzeniem, dzięki czemu można zacząć się zdrowiej odżywiać. W ten sposób się wygrywa. Przestrzegasz diety, potem znajdujesz najzdrowszą żywność, która najlepiej na Ciebie działa, a później się jej trzymasz.
Jeśli jednak stosujesz dietę naśladującą post i następnie wracasz do odżywiania się tak jak poprzednio, a miesiąc później ponownie wdrażasz dietę naśladującą post, pojawi się efekt jojo. Będzie to oczywiście lepsze niż ciągłe złe nawyki żywieniowe, ale nigdy nie wyzdrowiejesz i nie dotrzesz tam, gdzie chcesz – wyjaśnia dr Iverson.
5-dniowa FMD
Dzień 1.: łącznie 1100 kalorii (11% białka, 46% tłuszczu, 43% węglowodanów)
- węglowodany złożone: 500 kcal
- zdrowe tłuszcze: 500 kcal
- białko roślinne: 25 g, głównie z orzechów
- niesłodzone herbaty ziołowe: do 4 filiżanek dziennie
- czysta woda
- 1 multiwitaminowo-mineralny suplement diety
- 1 suplement diety z kwasami omega-3 i -6
Dni 2.-5.: łącznie 800 kalorii (9% białka, 44% tłuszczu, 47% węglowodanów)
- węglowodany złożone: 400 kcal
- zdrowe tłuszcze: 400 kcal
- białko roślinne: 25 g, głównie z orzechów
- niesłodzone herbaty ziołowe: do 4 filiżanek dziennie
- czysta woda
- 1 multiwitaminowo-mineralny suplement diety
- 1 suplement diety z kwasami omega-3 i -6
Źródłem węglowodanów złożonych powinny być warzywa, takie jak: brokuły, pomidory, marchew, cukinia, dynia i pieczarki. Zdrowe tłuszcze powinny pochodzić z orzechów, oliwy z oliwek i awokado.
Przepisy FMD
Dla tych, którzy nie chcą nadużywać kuchennej wagi, liczyć kalorii ani siekać warzyw, dr Longo opracował 5-dniowy pakiet posiłków FMD o nazwie Prolon 5-Day. Za 195 dolarów otrzymujesz pudełko zawierające liofilizowane zupy, batoniki orzechowe, napoje o smaku owocowym, herbaty i suplementy diety – wszystko dokładnie odmierzone pod względem kalorii i odpowiednich proporcji białka, węglowodanów i tłuszczu.
Jeśli jednak chcesz zmaksymalizować wartość odżywczą podczas postu, trudno znaleźć coś lepszego niż świeże organiczne warzywa, rośliny strączkowe, orzechy i owoce z targu. Postępuj zgodnie z kalorycznymi zaleceniami dr. Longa w zakresie tłuszczów, węglowodanów i białek. Oto kilka przykładowych przepisów:
- Soczewica z fasolką szparagową, cebulą i przyprawami gotowana w oliwie z oliwek;
- Smażone warzywa z porami, brokułami, cebulą i grzybami podsmażonymi w przyprawach i oliwie z oliwek;
- Słodkie ziemniaki, ugotowane, ostudzone, a następnie ponownie podgrzane w celu zwiększenia poziomu skrobi opornej i spowolnienia wchłaniania cukru, posypane ciecierzycą, cebulą, rukolą oraz przyprawami;
- Świeży pomidor, ogórek i awokado, skropione oliwą z oliwek, posypane solą i pieprzem, oraz wafel ryżowy;
- Pokrojone w plastry marchewki, czosnek, cebula, starty imbir i kolendra smażone na oliwie z oliwek oraz ok. 220 ml wody lub bulionu warzywnego, gotowane do uzyskania przezroczystości i zmiksowane na zupę, a następnie odgrzane z ok. 200 ml niesłodzonego i niskotłuszczowego mleka kokosowego.
- World Health Organization, “Obesity and Overweight,” March 1, 2024, who.int
- Dis Markers, 2022; 2022: 5653739
- Diabetes Care, 2023; 46(2): 463–68
- N Engl J Med, 2019; 381: 2541–51
- Sci Transl Med, 2017; 9(377): eaai8700
- Mediterr J Rheumatol, 2019; 30(4): 201–6
- Nat Commun, 2024; 15(1): 1309
- Nutr Metab (Lond), 2018: 15: 80
- Oxid Med Cell Longev, 2020; 2020: 6615295
- Cancer Discov, 2022; 12(1): 90–107