Jak ugasić pożar w żołądku? Naturalne sposoby na wrzody

Naturalne terapie mogą pomóc złagodzić dotkliwe objawy wrzodów żołądka oraz przyspieszyć leczenie.

Artykuł na: 23-28 minut
Zdrowe zakupy

Żołądek wydziela soki trawienne, w tym niezwykle żrący kwas sol­ny i pepsynę, których zadaniem jest wstępne rozkładanie oraz tra­wienie treści pokarmowej. Poddane ich działaniu tkanki zostałyby po prostu stra­wione, a jednak ściana żołądka pozostaje nienaruszona. Zawdzięczamy to bło­nie śluzowej żołądka, która jest wyposażona w 3 mecha­nizmy obronne.

Pierw­szy z nich to sposób wydzielania enzymów – komórki wyścieła­jącej żołądek błony śluzowej wytwarza­ją pepsynę w formie nieaktywnego pep­synogenu, który do­piero pod wpływem działania kwasu sol­nego ulega przemianie w aktywny enzym.

Drugi to budowa błony śluzowej – jej komórki ściśle do siebie przy­legają, tworząc szczelną barierę. Trzeci to ochronny śluz, który pokrywa ją grubą warstwą – jego unikalna struktura i skład neutralizują działanie kwasu solnego i pepsyny, chroniąc tym samym ścianę żołądka przed samostrawieniem. To wła­śnie z ich powodu integralność śluzówki jest kluczowa dla zdrowia żołądka. Bowiem, gdy ta bariera zostanie na­ruszona i pojawi się w niej nawet mały wyłom, to nic już nie chroni ściany żo­łądka przed sokami trawiennymi i w tym miejscu tkanki ulegają zniszczeniu.

I właśnie ubytek błony śluzowej żo­łądka, sięgający na głębokość blaszki mięśniowej błony śluzowej lub nawet głębiej, nazywamy wrzodem. Z każdym dniem, na skutek ciągłego działania kwasu, wrzód pogłębia się, gdyż orga­nizm nie nadąża z regeneracją tkanek i odbudową błony śluzowej. Zwykle towarzyszy mu stan zapalny i martwica tkanek. W skrajnych przypadkach może to doprowadzić do perforacji ściany żo­łądka i wydostania się treści pokarmowej wraz z sokami trawiennymi do jamy brzusznej – a to już jest stan bezpo­średnio zagrażający życiu.

Jakie są przyczyny tworzenia się wrzodów?

  • Obecnie uważa się, że najczęst­szą z nich jest zakażenie bak­terią Helico­bacter pylori. To wyjątkowo odporny mi­kroorganizm – potrafi prze­trwać w śro­dowisku kwasu solnego, dzięki temu, że wytwarza ureazę, enzym, który roz­kładając mocznik, uwalnia neu­tralizujący kwas solny amoniak. Choć ocenia się, że ponad połowa ludzi jest zakażona H. pylori, to z nieustalonych jeszcze do końca przyczyn, nie u każ­dego z nosicieli rozwinie się choroba wrzodowa. Mechanizm działania mi­kroba polega na tym, że wokół kolonii dochodzi do zaniku ochronnego śluzu i na skutek rozwijającego się stanu za­palnego pojawia się nadżerka w błonie śluzowej żołądka, będąca zaczątkiem wrzodu. Na obecność H. pylori żołądek reaguje zwiększeniem wydzielania kwa­su solnego, co tylko pogarsza sprawę i może przyczynić się do powstania wrzodów także w dwunastnicy1.
  • Kolejną przyczyną jest stosowanie nie­steroidowych leków przeciwzapalnych. Ibuprofen, ketoprofen, acetaminofen czy diklofenak oraz aspiryna mogą spowodo­wać powstanie nadżerki nawet po jedno­krotnym zastosowaniu, a przy długotrwa­łym przyjmowaniu aż u 30% stosujących te leki pacjentów rozwija się choroba wrzodowa. Do powstawania wrzodów może się przyczyniać stosowanie także innych leków, takich jak chlorek pota­su (składnik suplementów polecanych przy chorobach serca oraz sportowcom w okresie intensywnych treningów w celu uzupełniania niedoborów pota­su), mykofenolanu mofetylu, zapobiega­jącemu odrzucaniu narządów po przesz­czepie oraz bifosfonianów zalecanych w leczeniu osteoporozy, złamań kości oraz niektórych chorób metabolicznych2.
  • Choroba może się też rozwinąć z po­wodu przewlekłego stresu, ponieważ zaburza on równowagę hormonalną orga­nizmu i prowadzi do nadmiernego wy­dzielania glikokortykosteroidów, których działanie na organizm można porównać do niesteroidowych leków przeciwzapal­nych. Ponadto, wydzielana w stresie ad­renalina zwiększa napięcie ścian żołąd­ka, co powoduje zaburzenia w ukrwieniu błony śluzowej i niekorzystnie odbija się na jej funkcjonowaniu3. Wśród przyczyn powstawania wrzodów żołądka nie moż­na również pominąć niewłaściwej diety.
kobieta gotująca posiłek
O obecności wrzodów świadczyć mogą bóle w nadbrzuszu, pojawia­jące się 1-3 godz. po posiłku, jak również dyskomfort w nadbrzuszu, nudności, wymioty, zgaga, zapar­cia lub biegunki i wzdęcia.

Zioła w profilaktyce choroby wrzodowej

Fitoterapia i apiterapia mogą oka­zać się Twoimi największymi sprzy­mierzeńcami zarówno w profilaktyce choroby wrzodowej (mówimy o niej, gdy wrzody nawracają), jak i w samym procesie leczenia. Jak pokazują badania, mogą one ograniczyć liczbę stosowa­nych leków i zmniejszyć ich dawki.

  • Papryczka chili (Capsicum) Chociaż wrzodowcom zaleca się, by z menu wyeliminowali ostre i kwaśne potrawy, to paradoksalnie objawy choro­by wrzodowej łagodzi… kapsaicyna – sub­stancja nadająca ostry smak papryczkom chili. Okazuje się bowiem, że zmniejsza ona wydzielanie kwasu solnego i zwięk­sza ukrwienie błony śluzowej, co ko­rzystnie wpływa na jej funkcjonowanie i pobudza wydzielanie ochronnego śluzu7.
  • Dynia piżmowa (Cucurbita moschata) Obecny w pestkach tego warzywa tryptofan jest sprzy­mierzeńcem wrzodowców. Związek ten reguluje wydzie­lanie soków żołądkowych i – jako składnik niezbędny do wytwarzania serotoniny – neuroprzekaźnika odpo­wiedzialnego za dobry nastrój, pomaga zapanować nad stresem. To nie wszystko, udowodniono też ochronne działanie melatoniny i tryptofanu na błonę śluzową żo­łądka u osób przyjmujących niesterydowe leki przeciwza­palne (NLPZ). Ten protekcyjny efekt polega na osłabieniu niekorzystnego działania wolnych rodników powstających przy stosowaniu leków z tej grupy. U chorych z ostrym uszkodzeniem błony śluzowej żołądka obserwuje się zwiększone zapotrzebowanie na melatoninę, co sugeruje, że niezbędne jest u nich uwzględnienie większej poda­ży tryptofanu w diecie8. Nie znaczy to jednak, że masz wyrzucić resztę dyni, o nie. Badacze z Kairu dowiedli, że spożywanie pulpy z dyni ma ochronny wpływ na błonę śluzową żołądka u szczurów, które przyjmowały NLPZ9.
Kapusta głowiasta (Brassica oleracea) Medycy wykorzystywali ją w leczeniu wrzodów żołąd­ka na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Wa­rzywo to jest bogate w witaminę C, która jak wykaza­no w badaniach, pomaga leczyć infekcje H. pylori. Kilka badań na zwierzętach pokazuje, że sok z kapusty jest skuteczny zarówno w zapobieganiu wrzodom, jak i w ich lecze­niu4. Eksperymenty z udziałem ludzi wykazały, że codzienne picie świeżego soku kapusty pomaga leczyć wrzody żołąd­kowe skuteczniej niż konwencjonalne leczenie stosowane w tym czasie. W jednym badaniu 13 wrzodowcom podawano 946 ml świeżego soku z kapusty przez cały dzień. Średnia czasu gojenia się wrzodów u tych osób wynosiła 7-10 dni. Jest to 3,5-6 razy szybciej niż standardowy czas gojenia się wrzodów zgłoszony w poprzednich badaniach u osób, które przestrzegały konwencjonalnego leczenia5. W innym badaniu taką samą ilość świeżego soku kapusty podano 100 pacjen­tom z wrzodami żołądkowymi, z których większość wcze­śniej była bez powodzenia leczona konwencjonalne. W ciągu zaledwie tygodnia 81% z nich było wolnych od objawów6.
kapusta głowiasta
  • Ostryż długi (Curcuma longa) Ta wspaniała orientalna przyprawa na szczęście rozgościła się u nas na dobre. Jej aktywny składnik – kurkumina – słynie bowiem z przeciwzapalnych właściwości. W setkach badań potwierdzono też jej ogromny potencjał terapeutyczny m.in. ochronny wobec serca i stawów, a także działanie przeciwnowotworowe. Do coraz dłuż­szej listy jej leczniczych możliwości dołączyły ostatnio wrzody. W badaniach na zwierzętach dowiedziono, że zapobiega uszkodzeniom spowodowanym przez infekcje H. pylori. Pomaga również zwiększyć wydzielanie śluzu, skutecznie chroniąc ściany żołądka przed podrażnieniami10. Na razie badania z udziałem ludzi są ograniczone. Jednak nawet niewielkie próby pozwalają na optymizm. W jednym eksperymencie 25 pacjentom podawano 600 mg kur­kumy 5 razy dziennie. 4 tygodnie później wrzody zagoiły się u 48% uczestników. Po 12 tygodniach 76% uczestników było wol­nych od wrzodów11. W innym osoby, które uzyskały pozytywny wynik testu na H. pylori, otrzymywały 500 mg kurkumy 4 razy dziennie. Po 4 tygodniach leczenia 63% z nich było wolnych od wrzodów. Po 8 tygodniach liczba ta wzrosła do 87%. Niestety w żadnym z tych dwóch badań nie było grupy kontrolnej. Nim jednak nastąpią kolejne, warto rozważyć doprawianie niektórych posiłków kurkumą i pie­przem, gdyż obecna w nim piperyna ułatwia wchłanianie kurkuminy.
  • Pistacja kleista (Pistacia lentiscus) Mastyks, czyli żywica z tego drzewa, od ty­siącleci wykorzysty­wany jest w medycynie naturalnej. Jak donoszą greccy naukowcy, jest on niezwykle sku­teczny w zwalczaniu H. pylori, a przy tym działa przeciwzapalnie. Już 1 g mastyksu dzien­nie pomaga znacząco zmniejszyć objawy ga­stryczne towarzyszące chorobie wrzodowe15.
  • Lukrecja gładka (Glycyrrhiza glabra) Ekstrakt z korzenia tej rośliny nie tylko stymulu­je wydzielanie śluzu przez komórki błony śluzo­wej żołądka, ale także pobudza procesy regenera­cji i zmniejsza ból towarzyszący wrzodom12. Naukowcy z Toho University w Japonii informują po­nadto, że znalezione w lukrecji flawonoidy (glabrydyna i glabren) wykazywały aktywność hamującą przeciwko wzrostowi Helicobacter pylori w badaniach in vitro13. Potwierdzają to doniesienia z Indii, gdzie również in vitro oceniano działanie bogatego we flawanoidy ekstraktu z korzenia lukrecji przeciw H. pylori. Eks­trakt skutecznie zapobiegał wzrostowi bakterii14. Nim ją sięgniesz po suplementy lukrecji, upewnij się, że nie wchodzi w interakcję z Twoimi lekami.

Miód Manuka

A dokładniej rzecz ujmując, miód z nektaru kwiatów tego nowoze­landzkiego krzewu zawiera metyloglioksal – związek o działaniu antybiotycznym19. Co więcej, jak pokazują ostatnie badania, stymuluje regenerację błony śluzowej, działa przeciwzapalnie i przyspiesza leczenie wrzodów żołądka. Ponadto pomaga się pozbyć Helico­bater pylori. Zapobiega też refluksowi żołądkowo-przełykowemu, który często towarzyszy wrzodom i łagodzi jego przykre objawy.


miód manuka

Badacze z Arabii Saudyjskiej postanowili sprawdzić wpływ miodu manuka na indukowane etanolem wrzody u szczurów. Ocenia­li oni zarówno stan żołądków, jak i wpływ stresu oksydacyjnego, który badali przy użyciu następujących wskaźników: tlenku azo­tu (NO), zredukowanego glutationu (GSH), nadtlenku lipidowe­go (MDA) peroksydazy glutationu (GPX), dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) i katalazy. Okazało się, że miód manuka znacznie zmniejszył wrzody, całkowicie chronił błonę śluzową żołądka przed zmianami i zachował glikoproteinę wytwarzaną przez komórki okładzinowe jego śluzówki. Znacząco zwiększył też poziom NO, GSH, GPX i SOD w bło­nie śluzowej żołądka, jednocześnie obniżając w niej stężenie TNF-α, IL-1β i IL-6. Jak podsumowali autorzy badania: „miód manuka prawdopodobnie przeciwdziałał wrzodom poprzez utrzymanie anty­oksydantów, obniżenie poziomu cytokin zapalnych, hamowanie pero­ksydacji lipidów oraz zachowanie stężenia glikoprotein śluzowych”17.

Z kolei przeprowadzone przez polskich uczonych z Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy badanie pi­lotażowe z udziałem 30 pacjentów w wieku 12-75 lat, którzy 3-12 miesięcy zmagali się z objawami refluksu, zostało podzie­lonych na 2 grupy. Pierwszej podawano oryginalny miód manu­ka, druga otrzymywała placebo w postaci sztucznego miodu. Każda partia miodu manuka była testowana i certyfikowa­na pod kątem gwarantowanej jakości i zawartości metylo­glioksalu (co najmniej 400 mg/kg metyloglioksalu).

Uczestnicy spożywali miód manuka lub sztucz­ny w dawce jednostkowej 5 g, 3 razy dziennie: na czczo rano oraz między głównymi posił­kami, przez okres 4 tygodni. Od osób biorących udział w eks­perymencie badacze pobrali krew na początku badania, a następnie po 2 i 4 tygodniach. Wszystkim wykonano też 2 razy gastrosko­pię po przydzieleniu do grup oraz po 4 tygodniach. W jej czasie pobrano próbki do badań histologicznych z przełyku i żołądka.

miód manuka

W grupie manuka wskaźnik poprawy po 2 tygodniach wy­nosił 86,7%, podczas gdy w grupie kontrolnej tylko 26,7%. Na końcu eksperymentu (tj. po 4 tygodniach) było to 100% i 40% odpowiednio w grupie manuka i placebo. Dużą poprawę zgłosiło 73,3% uczestników z grupy przyjmującej miód manuka i tylko 20% z grupy otrzymującej sztuczny miód.
Oprócz subiektywnych ocen pacjentów, wpływ miodu manuka został oceniony za pomocą badania endoskopowego (gastro­skopii, którą wykonano najpierw po przydzieleniu do grup, a na­stępnie po 4 tygodniach leczenia). W grupie eksperymentalnej stwierdzono poprawę u 73,3% pacjentów (nabłonek bez zapa­lenia), a w grupie placebo wskaźnik poprawy wynosił 20%18.

  • Jabłoń (Malus) W skórkach jej owoców znajduje się całe bogactwo pektyn, które spowalniają opróżnianie żołąd­ka, dzięki czemu soki trawienne zostają zdezaktywowane pod­czas trawienia pokarmów i nie drażnią błony śluzowej żołądka oraz dwunastnicy16. Jak widać, także i w przypadku wrzodów sprawdza się stare angielskie przysłowie: „one apple a day, ke­eps a doctor away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dale­ka). Nie odmawiaj sobie zatem jabłek i jedz je razem ze skórką!
  • Propolis Kit pszczeli, będący mieszaniną wydzielin gruczołów ślinowych pszczoły, żywic i pyłków kwiatowych, ła­godzi objawy choroby wrzodowej, takie jak bóle brzucha, nudności, wymioty i zgaga oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu wychudzeni pacjenci od­zyskują prawidłową masę ciała. Co ważne, propolis stymuluje regenerację błony śluzowej i sprzyja szybkiemu gojeniu wrzodów oraz wspomaga dzia­łanie antybiotyków stosowanych w zwalczaniu H. pylori. Jak konkludują naukowcy z Meksyku, którzy w 2021 r. dokonali przeglądu badań, aby ocenić ga­stroprotekcyjny potencjał propolisu w leczeniu wrzodów żołądka wywołanych przez zażywanie NLPZ, okazał się on dobrą alternatywą dla standardowych leków19.
  • Czosnek pospolity (Allium sativum) Ta doskonale znana ze swych wła­ściwości przeciwdrobnoustrojowych roślina lecznicza prędzej czy później musiała znaleźć się w kręgu zainte­resowań gastrologów. W badaniach na zwierzętach ekstrakt z niej nie tylko zmniejszał ryzyko powstania wrzodu, ale również przyspieszał jego gojenie i powrót do zdrowia21. Co więcej, wyniki badań laboratoryjnych przeprowa­dzanych z udziałem zwierząt i ludzi podają, że ekstrakty czosnkowe mogą pomóc w zapobieganiu wzrostowi kolonii Helicobacter pylori. W ostat­nim badaniu spożywanie 2 ząbków surowego czosnku dziennie przez 3 dni pomogło znacznie zmniejszyć aktywność tych bakterii w żołądku22.
Bibliografia
  • Szczeklik A (red.): Choroby wewnętrzne, Kraków. Medycyna Praktyczna 2005; 1: 780
  • BMC Geriatr. 2013; 13: 36
  • Intern Med. 2018 Oct 1; 57(19): 2833-6
  • Med Chem Res 23. doi: 10.1007/s00044-014-1092-z; JGUMS 2007, 15(60): 89-94; Food Chem Toxicol. 2014 Aug:70:107-13
  • Calif Med. 1949 Jan; 70(1): 10-15
  • Calif Med. 1952 Oct; 77(4): 248-52
  • Dig Dis Sci 1995; 40(3): 580-3
  • J Physiol Pharma- col 2008; 59, suppl 2: 67-75 
  • J. Sci. Res. Sci. 2019, 36(1):180- 97 
  • Pharmacogn Rev. 2013 Jan- Jun; 7(13): 42-46
  • Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2001 Mar;32(1):208-15 .
  • J Ethnopharmacol. 2005 Jul 14;99(3):317-24
  • Life Sci. 2002 Aug 9;71(12):1449-63
  • J Ethnopharmacol. 2013 Jan 30;145(2):581-6
  • Antimicrob Agents Chemother. 2007 Feb; 51(2): 551-9 
  • Med J Aust 1975; 22 (21): 793-6
  • Oxid Med Cell Longev. 2016; 2016: 3643824
  • Food Sci Nutr. 2024;12:172-9
  • Nutrients. 2021 Sep; 13(9): 3169
  • J Ethnopharmacol. 2006 Mar 8;104(1-2):156-63 
  • Nutrition. 2016 Jul- Aug;32(7-8):849-54; Phytother Res. 2004 Jan;18(1):87-91 
  • Ann Transl Med 2015;3(9):122
  • Avicenna J Phytomed. 2016 Sep-Oct; 6(5): 495-501
  • World J Gastroenterol. 2014 Dec 28; 20(48): 18330-7; Asia Pac J Sci Technol 2017 Apr 13, 11(1), 62-7
  • Avicenna J Phytomed. 2014 Mar-Apr; 4(2): 137-43
  • Afr. J. Pharm. Pharmacol. 2011 Oct 29; 5(16): 1867-71
  • J Am Osteopath Assoc. 1963 Apr:62:731-5
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny