Powodem bólu brzucha może być uszkodzona śluzówka w najbardziej wewnętrznej błonie śluzowej jelit. Uraz może być spowodowany, obok wielu innych czynników, przez nadwrażliwości pokarmowe, złą dietę z nadmiarem cukru lub produktów przetworzonych, a także przez nierównowagę bakteryjną. Osłabiona śluzówka może umożliwiać przedostawanie się toksycznych związków do organizmu, gdzie mogą one wyzwalać uporczywe stany zapalne.
Co jeść, aby załagodzić przewlekły ból brzucha?
Jeżeli dokucza Ci przewlekły ból – szczególnie ból, któremu towarzyszą okresowe ataki zaparć i/lub biegunek – Twym pierwszym krokiem powinno być wyleczenie uszkodzonej tkanki jelit.
W tym celu:
- Jedz różnorodne produkty fermentowane Obfitują one w probiotyki, które pomogą zagoić się błonie śluzowej. Większość z nas wie, że jogurt z żywymi kulturami bakterii jest dobrym źródłem probiotyków, lecz sam jogurt nie dostarczy ich wystarczająco dużo. Możesz i powinieneś spożywać więcej probiotyków, zjadając codziennie jedną lub więcej porcji produktów fermentowanych, takich jak kiszonki: kiszona kapusta lub kimchi (azjatycka kiszona kapusta). Ponieważ wysokoprzetworzone produkty fermentowane – takie jak konserwowa kapusta kiszona – nie dadzą Ci najbardziej pożądanych, żywych probiotyków, wybieraj takie, które wymagają chłodzenia nawet w sklepie. Możesz też brać suplement z probiotykiem, co jest szczególnie ważne u osób przyjmujących antybiotyki lub spożywających mało produktów fermentowanych.
- Ogranicz czerwone mięso Produkt ten zwłaszcza, gdy pochodzi z hodowli organicznej, od zwierząt karmionych trawą, faktycznie zawiera cenne składniki odżywcze i może być częścią zdrowej diety. Jednakże, gdy jest spożywane w nadmiarze (więcej niż 85 g dziennie) – nasila stany zapalne. Jeśli jesz go więcej, ogranicz spożycie. Przynajmniej połowę każdego posiłku powinny stanowić produkty rosnące w ziemi – takie jak warzywa, orzechy i nasiona. 1/4 powinny stanowić pełnoziarniste zboża, a resztę – białka, co nie zawsze oznacza te zwierzęce. Inne dobre źródła protein to soczewica, fasola i tempeh (indonezyjski produkt z fermentowanej soi).
Jedz więcej warzyw o działaniu przeciwzapalnym
Unikanie produktów prozapalnych to tylko połowa równania – drugą połową, jeśli chcesz złagodzić ból, jest jedzenie produktów, które mogą zmniejszać stan zapalny w organizmie. Tym, co naprawdę powinieneś jeść, by zredukować stany zapalne, jest mnóstwo, mnóstwo warzyw – surowych, gotowanych na parze, smażonych w małej ilości tłuszczu lub pieczonych. Warzywa zawierają celulozę, rodzaj błonnika, który wiąże się z tłuszczami i wyprowadza je z organizmu w stolcu. Przeciwutleniacze zawarte w warzywach, takie jak likopen w pomidorach i indolo-3-karbinol w warzywach krzyżowych, np. w brokułach, kapuście i brukselce, dodatkowo zmniejszają stan zapalny.
Ta część strategii zmniejszania bólu jest naprawdę całkiem prosta: nie ma na naszej planecie warzywa, które nasiliłoby Twój ból, a większość z nich, o ile nie wszystkie, pomogą go zmniejszyć. Jeśli poszukujesz łatwych, ogólnych wskazówek dietetycznych, to stosuj po prostu dobrze znaną, tradycyjną dietę śródziemnomorską, która zawiera ogromne ilości warzyw, ryby (tłuszcz rybny ma właściwości przeciwzapalne), małe ilości czerwonego mięsa oraz oliwę z oliwek.
Kawa: tak, ale…
Wprawdzie niektóre osoby są w stanie powstrzymać migrenę, wypijając szklankę kawy, gdy pojawiają się pierwsze objawy, jednak nadmiar małej czarnej (ta ilość jest dla każdego inna) może mieć negatywny wpływ na inne rodzaje bólu. Zwiększa ona w organizmie produkcję adrenaliny – hormonu stresu – jak również nasila stany zapalne. Maskuje również zmęczenie, więc zwiększa prawdopodobieństwo nadmiernego forsowania się. Nie pij więcej niż 1-2 szklanek kawy dziennie. Co 3 miesiące odstaw kawę zupełnie mniej więcej na tydzień, by nie uzależniać się od niej. Stopniowe zmniejszanie ilości wypijanej kawy przez kilka dni pomaga również zapobiegać bólom głowy, towarzyszącym odzwyczajaniu się od tego napoju.