Wrzody żołądka? Te produkty pomagają łagodzić dolegliwości

Leczenie wrzodów jest uzależnione od przyczyny choroby. Są pewne sposoby wspierające śluzówkę żołądka. Oto 8 z nich.

Artykuł na: 17-22 minuty
Zdrowe zakupy

Czym są wrzody trawienne?

Wrzody trawienne to uszkodzenia i ubytki błony śluzowej wyściełającej przewód pokarmowy, w których pojawia się naciek zapalny i martwica, a ich objawem jest przede wszystkim piekący ból i dyskomfort w nadbrzuszu, czasem też mdłości, wzdęcia, zaparcia lub biegunki.

Najczęściej pojawiają się w żołądku lub dwunastnicy. Przy wrzodach dwunastnicy ból zmniejsza się po posiłku, podczas gdy w przypadku wrzodów żołądka posiłek może nasilać dolegliwości.

Czasem choroba wrzodowa może przebiegać niemal bezobjawowo, ale bywa też, że prowadzi do poważnych powikłań, takich jak krwawienia, a nawet perforacja ściany przewodu pokarmowego, stwarzająca bezpośrednie zagrożenie życia.

Ogólną przyczyną powstawania wrzodów trawiennych jest brak równowagi pomiędzy agresywnymi czynnikami układu trawiennego (kwasem żołądkowym i pepsyną) a czynnikami chroniącymi śluzową wyściółkę przewodu pokarmowego (barierą śluzową, wydzielaniem prostaglandyn i glikoprotein, odpowiednim ukrwieniem, regeneracją komórek i enzymami przeciwutleniającymi).

Główne czynniki odpowiedzialne za rozwój wrzodów to infekcja bakteriami Helicobacter pylori oraz stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ). Jednak jak pokazało badanie populacji osób hospitalizowanych we Francji, 1 na 5 przypadków wrzodów trawiennych nie jest wywołany ani przez H. pylori, ani przez NLPZ1. Czasem do ich wystąpienia przyczyniają się: stres, palenie, picie alkoholu i… geny.

Jak zapobiegać chorobie wrzodowej żołądka?

Ważnym elementem zapobiegania i leczenia choroby wrzodowej jest właściwa dieta. Błonnik spożywczy spowalnia opróżnianie żołądka w czasie, gdy jeszcze znajduje się w nim znaczna ilość kwasów trawiennych, dzięki czemu działa ochronnie na śluzówkę. Korzystny wpływ mają też witaminy działające przeciwutleniająco (C i E) oraz zwiększające produkcję śluzu (A).

Badania potwierdzają wielkie znaczenie naturalnych polifenoli w zapobieganiu i leczeniu choroby wrzodowej. Ich działanie jest wielotorowe i polega m.in. na przyspieszaniu procesów gojenia śluzówki, podnoszeniu poziomu prostaglandyn, wzmacnianiu mechanizmów ochronnych śluzówki, wymiataniu wolnych rodników i zmniejszaniu uszkodzeń oksydacyjnych, a także hamowaniu wydzielania kwasu żołądkowego, redukcji stanu zapalnego poprzez obniżanie poziomu cytokin prozapalnych oraz hamowaniu aktywności enzymów wydzielanych przez bakterie H. pylori.

Które produkty sprzyjają stanom zapalnym?

Ważnym elementem zapobiegania i leczenia choroby wrzodowej jest właściwa dieta. Niektóre produkty mogą sprzyjać stanom zapalnym i uszkodzeniom śluzówki. Należą do nich m.in.:
  • produkty wysoko przetworzone i działające prozapalnie,
  • duże ilości soli,
  • kawa,
  • czarna herbata,
  • napoje gazowane oraz rafinowane węglowodany.
 

Które produkty mogą przynieść ulgę w dolegliwościach i ułatwić proces gojenia się ubytków?

1. Sok ze świeżej kapusty

Jest to od dawna znany środek łagodzący dolegliwości wrzodowe i dość wcześnie wzbudził zainteresowanie naukowców. Już w 1949 r. przeprowadzono badanie, w którym 13 pacjentów z wrzodami trawiennymi wypijało codziennie przynajmniej litr soku z kapusty. U wszystkich nastąpiła szybka poprawa, a u 11 z nich wrzody zagoiły się w ciągu 6-9 dni, czyli blisko 6-krotnie szybciej niż przy zastosowaniu standardowego leczenia2.

Kilka lat później ci sami badacze zastosowali kurację sokiem z kapusty u 100 pacjentów, z których większość stosowała już wcześniej, choć bezskutecznie, leczenie konwencjonalne. U 81% uczestników spożywanie ok. 1 l soku z kapusty dziennie, podzielonego na 4-5 dawek, przyniosło ustąpienie wrzodów w ciągu tygodnia3.

Zdaniem badaczy, takie działanie zawdzięcza kapusta przede wszystkim zawartej w niej S-metylometioninie, której nadali nazwę witaminy U (od angielskiego „ulcer” – „wrzód”). Związek ten, występujący także (choć w mniejszych ilościach) w innych zielonych warzywach, takich jak szpinak, bok choy, jarmuż, brokuł i szparag, ma działanie przeciwzapalne i wspomaga gojenie się śluzówki. Czerpać go można jednak tylko z produktów surowych lub fermentowanych, gdyż bardzo szybko rozpada się w wyższych temperaturach.

Sok z kiszonej kapusty

2. Buraki i rukola

Czerwone buraki są wyjątkowo bogatym źródłem związków o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwwrzodowym. Sok z nich obniża kwasowość soku żołądkowego i hamuje uszkodzenia śluzówki, ochraniając ją przed atakiem kwasów. Zmniejszając utlenianie lipidów, zapobiega także jej uszkodzeniom oksydacyjnym.

Silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające mają zawarte w burakach barwniki – betalainy. Zmniejszają one infiltrację neutrofilów do wrzodziejących tkanek, obniżają poziom mediatorów prozapalnych i zwiększają poziom cytokin przeciwzapalnych4. Tłumią też aktywność 2 ważnych enzymów uczestniczących w procesach zapalnych śluzówki – lipooksygenazy i hialuronidazy. W doświadczeniach na zwierzętach skuteczne działanie betalain obserwowano przy podawaniu ekstraktu w dawce 800 mg/kg wagi ciała5.

Podobnie działa należąca do rodziny krzyżowych rukola. Ta popularna sałata dzięki zawartości flawonoidów, steroli i triterpenów, a także kwercetyny i jej pochodnych, wykazuje silne działanie przeciwwrzodowe, cytoprotekcyjne oraz przeciwutleniające. Zmniejsza też wydzielanie kwasu żołądkowego i wzmacnia mechanizmy obronne śluzówki, pomagając zachować odpowiednią ilości śluzu i zwiększając wydzielanie prostaglandyn.

Ekstrakt z rukoli silnie hamuje działanie ureazy – enzymu niezbędnego bakteriom Helicobacter pylori do metabolizmu i kolonizacji śluzówki, a wywołującego intensywną reakcję zapalną organizmu6.

Rukola
Rukola dzięki zawartości flawonoidów, steroli i triterpenów, a także kwercetyny i jej pochodnych, wykazuje silne działanie przeciwwrzodowe, cytoprotekcyjne oraz przeciwutleniające. 

3. Miód

Wśród licznych zalet zdrowotnych miodu ważne miejsce zajmują jego własności przyspieszające gojenie ran, a także działanie przeciwutleniające i cytoprotekcyjne, czyli chroniące komórki przed szkodliwymi wpływami. Ale na tym nie kończy się jego dobroczynny wpływ na owrzodzenia.

Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu miód może też pomagać w walce z Helicobacter pylori, a tym samym zapobiegać chorobie wrzodowej. Potwierdzono to w badaniu in vitro, gdzie roztwór miodu o stężeniu 20, a nawet 10% hamował rozwój tych bakterii7.

Przegląd 5 badań prowadzonych na zwierzętach potwierdził, że w każdym z nich odnotowano skuteczne działanie miodu na wrzody trawienne, choć stosowano w nich różne rodzaje miodu i różne jego dawki8.

Miód

4. Lukrecja

Flawonoidy zawarte w jej korzeniu chronią śluzówkę przewodu pokarmowego poprzez hamowanie stanów zapalnych, ochronę i regenerację komórek, a także regulowanie i normalizowanie składu mikrobioty jelitowej. Korzeń lukrecji zawiera saponiny, przede wszystkim glicyryzynę, a także izoflawonoid – glabrydynę.

Obydwa te związki hamują wytwarzanie reaktywnych form tlenu i wymiatają wolne rodniki, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym, powodującym m.in. uszkodzenia błon komórkowych.

Glicyryzyna zwiększa wydzielanie śluzu przez błony śluzowe, co pomaga chronić wyściółkę żołądka, a także przyspiesza proces gojenia i łagodzi ból. Hamujący wpływ na rozwój wrzodów wywiera również inny składnik rośliny – beta-sitosterol.

W badaniu in vitro potwierdzono też, że ekstrakt z niej o stężeniu porównywalnym do stężenia uzyskiwanego przy spożyciu preparatów z lukrecją hamował wzrost Helicobacter pylori9. Stosując to zioło, należy jednak zachować ostrożność, gdyż może ona podwyższać ciśnienie krwi, a także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami (m.in. moczopędnymi i nasercowymi). 

lukrecja
Nie należy stosować lukrecji dłużej niż przez 3-4 tygodnie ani przyjmować zbyt wysokich dawek.

5. Olej z czarnuszki

W badaniu na zwierzętach tłuszcz ten chronił przed wrzodami ze skutecznością porównywalną do ranitydyny – leku standardowo stosowanego w terapii tego schorzenia10.

Jeden z najważniejszych związków zawartych w czarnuszce – tymochinon – obniża kwasowość żołądka i normalizuje funkcjonowanie pompy protonowej, czyli białek błonowych, transportujących jony wodoru do żołądka. Czarnuszka zwiększa też wydzielanie śluzu, chroniąc komórki błon śluzowych przed kwasem.

Ekstrakty i olej z czarnuszki mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a w badaniach in vitro ekstrakt z niej w 100% zahamował wzrost wszystkich badanych szczepów Helicobacter pylori11.

Warto też wspomnieć, że roślina odznacza się silnym działaniem przeciwzapalnym (dzięki hamowaniu produkcji cytokin prozapalnych przez tymochinon), a także przeciwutleniającym.

Wiele zwartych w niej związków działa synergistycznie, wzajemnie wzmacniając swoje własności. Spożywanie czarnuszki nawet w niezbyt wysokich dawkach powoduje też wzrost poziomu glutationu żołądkowego, co przyspiesza gojenie śluzówki12. Niestety, poddanie jej działaniu wysokiej temperatury sprawia, że traci ona wiele swych cennych właściwości.

ekstrakty i olej z czarnuszki

6. Kiszonki

Bakterie kwasu mlekowego (np. Lactobacillus) obecne w produktach fermentowanych wykazują bezpośrednie działanie przeciwko Helicobacter pylori, pozwalające ograniczyć szkodliwą kolonizację przewodu pokarmowego.

Zmniejszają one także stany zapalne, poprawiają odpowiedź immunologiczną, wymiatają wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom oksydacyjnym, a także przeciwdziałają zmniejszaniu ilości śluzu, ogólnie wzmacniając barierę ochronną śluzówki.

Mogą być skutecznym wsparciem konwencjonalnego leczenia farmakologicznego. Śmiało sięgaj więc po kefir, jogurt, a także kiszoną kapustę i kwas buraczany.

Badacze stwierdzili, że wysokie spożycie fermentowanych produktów mlecznych powiązane jest z niższym ryzykiem rozwoju wrzodów trawiennych, choć spożycie mleka wiąże się z podwyższonym ryzykiem13.

7. Kozieradka i len

Ekstrakt z nasion kozieradki dostarcza licznych fitoskładników o działaniu przeciwutleniającym, a także chroniącym śluzówkę dzięki wysokiej zawartości galaktomannanów, które tworzą barierę ochronną wokół błony śluzowej wyściełającej żołądek.

Żel z nasion wykazuje skuteczność w zapobieganiu rozwojowi wrzodów przewyższającą lek omeprazol14. Napar z kozieradki można przygotować, zalewając wrzącą wodą 2 g (1 płaską łyżeczkę) nasion. Dzienna dawka nie powinna przekraczać 6 g.

Ochronne i lecznicze działanie ma także napar z siemienia lnianego i olej lniany. Zawarte w nich lignany wymiatają wolne rodniki, a śluz powstający po zaparzeniu nasion chroni śluzówkę żołądka.

W badaniu prowadzonym na szczurach olej lniany w dawce 5 ml/kg wagi ciała zmniejszał rozmiary wrzodów skuteczniej niż ramitydyna15. Aby przygotować napar, należy zalać gorącą wodą 1-2 łyżki stołowe świeżo zmielonego siemienia lnianego i pozostawić na ok. 30 min, co jakiś czas mieszając, aż ziarna napęcznieją i będą przypominać kisiel. Najlepiej stosować na czczo.

Siemię lniane

8. Kurkuma i imbir

Kurkumina, żółty barwnik i najważniejszy z polifenli zawartych w kurkumie, ma wyjątkowo szerokie działanie prozdrowotne, m.in. silne własności przeciwzapalne i przeciwutleniające (porównywalne z witaminą E i C).

Badania in vitro i in vivo potwierdziły też, że hamuje ona wzrost szczepów Helicobacter pylori, a nawet może całkowicie wyeliminować je z żołądka16. Zwiększa także produkcję śluzu chroniącego błony śluzowe i zmniejsza wydzielanie cytokin prozapalnych.

Również imbir działa korzystnie na owrzodzenia śluzówki dzięki swym własnościom przeciwzapalnym, hamowaniu wydzielania cytokin prozapalnych i infiltracji neutrofilów.

Wpływa również na produkcję śluzu, chroniąc błony śluzowe przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i kwas żołądkowy. Badania na zwierzętach pokazały, że kłącze blokuje wydzielanie kwasu żołądkowego w stopniu zbliżonym do leku cymetydyny, a jego ogólna skuteczność jest porównywalna do ranitydyny17 i omeprazolu18.

imbir

Bibliografia
  • Aliment Pharmacol Ther 2013; 38: 946-54
  • Calif Med. 1949 Jan;70(1):10-5
  • Calif Med. 1952 Oct;77(4):248-52
  • Journal of Food Quality Volume 2023, Article ID 2215454
  • Journal of Food Processing and Preservation, 2023, 9522830
  • J Evid Based Complementary Altern Med. 2014 Jul;19(3):176-180
  • Trop Gastroenterol. 1991 Jul-Sep;12(3):139-43
  • Evid Based Complement Alternat Med. 2018 Jul 15;2018:7515692
  • Iranian Journal of Pharmaceutical Research (2007) 6 (1): 69-72
  • Journal of Pre-Clinical and Clinical Research 2023, Vol 17, No 1, 10-15
  • World J Gastroenterol 2005; 11(47): 7499-7507
  • Saudi Journal of Biological Sciences (2016) 23, 542-53
  • Eur J Clin Nutr 52, 668–674 (1998)
  • J Ethnopharmacol. 2002 Aug;81(3):393-7
  • Libyan J Med. 2008 Dec 1;3(4):166-9
  • World J Gastroenterol. 2016 Mar 7;22(9):2736-48
  • DARU Volume 14, No. 2, 2006
  • Int.J.Curr.Microbiol.App.Sci (2014) 3(1): 347-354
  • Int J Drug Dev Res J, Vol.14 No. 10: 981
  • Journal of the Malta College of Pharmacy Practice, Issue 10 Summer 2005
Autor publikacji:
Wczytaj więcej
Nasze magazyny