Niemieccy naukowcy pod kierownictwem Gitty Neufang z Beiersdorf AG w Hamburgu przetestowali działanie Likochalkonu A z korzenia lukrecji na skórę wystawioną na działanie promieni słonecznych.
Okazało się, że zawarty w lukrecji składnik powoduje, że w komórkach tworzy się więcej przeciwutleniaczy, przez co skóra jest dodatkowo zabezpieczona przed promieniami UV poprzez stymulację własnego systemu obronnego.
Lukrecja zawiera wiele cennych związków naturalych - flawonoidy, triterpeny, saponiny triterpenowe, polisacharydy, olejki eteryczne oraz sole mineralne, które przeciwdziałają fotooksydatywnemu stresowi skóry wpływającemu na proces starzenia egzogennego.
Amerykańscy naukowcy z Uniwersytetu Minnesota dowodzą z kolei, że korzeń lukrecji może zapobiegać rozwojowi czerniaka. Na podstawie badań laboratoryjnych wykazano, że zawarty w roślinie izoanguston A może spowalniać wzrost komórek nowotworu skóry.
Cukierki z lukrecji chronią przed próchnicą
W krajach skandynawskich bardzo popularne są natomiast słodycze z korzenia lukrecji. W każdym sklepie spożywczym można spotkać cukierki zawierające jego ekstrakt.
Ich specyficzny czarny kolor i anyżowy posmak sprawia, że łakocie te mają nie mniej zwolenników niż przeciwników. Ze względu na zawartą w nich gliceryzynę powodującą wzrost ciśnienia krwi, trzeba uważać, by nie spożywać ich w nadmiarze.
Dlaczego cukierki z lukrecji poleca się jako dobrą przekąskę dla dzieci? Okazuje się, że dzięki swym bakteriobójczym właściwościom niszczą Streptococcus mutans, czyli paciorkowca powodującego rozwój próchnicy w jamie ustnej.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lukrecja-wlasciwosci-zastosowanie-lukrecji-w-lecznictwie-i-kosmetyce_38065.html
http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/lukrecja-wlasciwosci-zastosowanie-lukrecji-w-lecznictwie-i-kosmetyce_38065.html
Co ciekawe, nie wszędzie cukierki z lukrecją są słodkie. Na Islandii najpopularniejsze są te, które mają słony smak. Zawdzięczają go chlorkowi amonu.
Nie każdy wie, że lukrecja od wieków wchodziła w skład menu wojowników. Posilały się nią już legiony rzymskie, a podczas pierwszej wojny światowej dawano ją żołnierzom francuskim. Podobno doskonale gasiła pragnienie. Starożytni Grecy stosowali ją jako lek na kaszel. Dopiero w osiemnastym wieku angielski aptekarz George Dunhill dodał do ekstraktu cukier, a moda na cukierki z lukrecji przetrwała do dziś.