Wiele schorzeń rozwija się w ukryciu, długo nie dając o sobie znać. Często prowadzi to do jeszcze poważniejszych chorób, także autoimmunologicznych, w których organizm kieruje swoje siły przeciw własnym tkankom. Ale moc ziół jest w Twoich rękach. Nie zadziałają, jeśli ich nie użyjesz. Smacznego!
Kurkuma na odporność
Jest cenna dla zdrowia, ponieważ wzmacnia odporność. Tę właściwość zawdzięcza obecności kurkuminy, która wspomaga organizm w niszczeniu chorobotwórczych bakterii, wirusów i grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Kurkumina pobudza korę nadnerczy do produkcji kortyzonu, związku o działaniu przeciwzapalnym, który chroni organizm przed infekcjami, a pośrednio wspomaga procesy gojenia1. Nałożona na skórę uśmierza ból i zmniejsza stany zapalne mięśni oraz stawów, pomaga nawet przy reumatoidalnym zapaleniu stawów.
Działanie kurkuminy wzmacniają olejki eteryczne kurkumy - one również mają właściwości przeciwbakteryjne. W czasie infekcji górnych dróg oddechowych, a także podczas zwykłego przeziębienia, warto spożywać potrawy z kurkumą i pić napar z kurkumy i imbiru lub soku z cytryny.
Ważne! Kurkuma wchłania się w organizmie słabo, niemniej nie można jej nadużywać, bo grozi to rozstrojem żołądka. Najlepiej przyjmować dawkę 500-1000 mg dziennie wraz z bromelainą (enzym trawiący białka uzyskiwany z ananasa) lub piperyną (składnikiem pieprzu czarnego). Należy szukać preparatów zawierających 95% kurkuminoidów (naturalne roślinne związki fenolowe działające zapobiegawczo w chorobach cywilizacyjnych).
Imbir lekarski działa jak ibuprofen
Oddziałuje przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie, ale pomoże nam również stawić czoło pierwotniakom i roztoczom. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne oraz pobudza system odpornościowy. Zwalcza pasożyty jelitowe, a także zmniejsza stany zapalne związane z artretyzmem, łagodzi bóle mięśniowe i pomaga na bóle menstruacyjne. Jest traktowany jak niesteroidowy lek przeciwzapalny (NLPZ) o skuteczności porównywalnej do aspiryny i ibupromu2.
Ważne! Kupując mielony imbir nie warto kierować się ceną, ponieważ wiąże się to z ryzykiem zakupu produktu o niskiej jakości, a nawet zainfekowanego szkodliwymi dla organizmu człowieka grzybami pleśniowymi2. Toksyny wytwarzane przez niektóre rodzaje grzybów, czyli tzw. mykotoksyny, wpływają niekorzystnie na układ odpornościowy. Z kolei świeży imbir bardzo szybko pleśnieje nawet w lodówce. Dlatego należy przestrzegać dwóch żelaznych zasad: świeży imbir kupujemy wtedy, gdy zamierzamy go w krótkim czasie wykorzystać, a sproszkowany trzymamy w miejscu suchym i chłodnym, ze słabym dostępem światła.
Pieprz cayenne niszczy wolne rodniki
Zawiera flawonoidy i kartenoidy, które niszczą wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój stanów zapalnych i chorób. Flawonoidy pełnią dodatkowo rolę naturalnych insektycydów oraz fungicydów, chroniących przed atakiem ze strony owadów i grzybów. Pieprz cayenne to źródło bezcennej dla zdrowia kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który hamuje działanie neuropeptydu odpowiadającego za wszelkie stany zapalne, co łagodzi również objawy zapalenia stawów, bóle głowy oraz ból w przebiegu neuropatii cukrzycowej.
Ważne! Prowadzone są obecnie badania nad zastosowaniem kapsaicyny w chorobach nowotworowych3. Stwierdzono, że pobudza ona komórki nowotworowe do apoptozy, czyli samozniszczenia. Uczeni z uniwersytetu w Nottingham potwierdzili, że kapsaicyna zabija mitochondria, które są odpowiedzialne za podział i rozrost komórek rakowych.
Goździki dobre przy przeziębieniu
Są bezcenne w leczeniu przeziębień i kaszlu oraz sezonowej grypy - dzięki zawartości flawonoidów wykazują silne właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Obecny w olejku z goździków eugenol, organiczny związek chemiczny, przyczynia się do blokowania odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych enzymu COX 2, czyli wykazuje działanie zbliżone do aspiryny i ibuprofenu4.
Ważne! Olejek goździkowy jest doskonałym środkiem antygrzybicznym. Zaleca się go nawet w leczeniu kandydozy. Osoby cierpiące z powodu tej dolegliwości powinny pić herbatę z goździków, którą można przygotować z pąków rośliny lub olejku.
Cynamon to silny antyoksydant
Nie tylko dodaje smaku szarlotce, obdarzając ją przy okazji niezwykłym aromatem, ale również wykazuje silne właściwości przeciwzapalne. Na nasze zdrowie oddziałuje poprzez katechiny, jedne z najsilniejszych antyutleniaczy. Cynamon zawiera ich nawet więcej niż zielona herbata, co pozwala zaliczyć go do szczególnie pożądanych w diecie neutralizatorów wolnych rodników, odpowiedzialnych za powstawanie stanów zapalnych i rozwój chorób. Również obecny w nim kompleks białkowy NF cappa B pełni ważną funkcję w procesach odpornościowych i zapalnych.
Zawarty w cynamonie aldehyd cynamonowy (cynamal) jest obecnie przedmiotem badań naukowych, które mają potwierdzić nie tylko jego silne właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne, lecz również rolę, jaką odgrywa w zapobieganiu mutacjom genów i rozwojowi nowotworów5.
Szałwia lekarska pomaga przy anginie
Najważniejszą substancją aktywną w jej liściach jest olejek eteryczny - działa odkażająco i przeciwgrzybicznie. Cenne są także garbniki o właściwościach ściągających i przeciwzapalnych. Szałwia lekarska oddziałuje na organizm jak antybiotyk, co wykorzystuje się m.in. w leczeniu anginy (zapalenia gardła) i stanów zapalnych w obrębie jamy ustnej. Stosuje się ją również w grzybicach narządów płciowych jako część leczenia zapobiegającego nawrotom choroby.
Ważne! Szałwia ma właściwości usprawniające funkcje umysłowe i pamięć, pomaga też utrzymać czujność mózgu. Chińska szałwia stosowana jest w chorobie Alzheimera, ponieważ zawiera inhibitory acetylocholinesterazy, które podnosząc poziom acetylocholiny, spowalniają rozwój choroby6.
Rozmaryn dobry na przeziębienie
Sprawdza się w przeziębieniach, hamuje rozwój bakterii i wirusów, działa rozgrzewająco. Zawiera cenny dla naszego zdrowia kwas rozmarynowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyproliferacyjne (hamujące namnażanie się komórek nowotworowych), a także chroni przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Badania farmakokinetyczne wskazują, że kwas rozmarynowy wchłania się dobrze z przewodu pokarmowego i przez skórę, co ułatwia prowadzoną z jego udziałem terapię. Olejki uzyskane z rozmarynu wspomagają też układ odpornościowy.
Ważne! Badania potwierdzają, że wtarcie rozmarynu w mięso przed pieczeniem lub smażeniem zmniejsza szkodliwość rakotwórczych substancji powstających w procesie obróbki termicznej7. Wiadomo również, że obecny w rozmarynie związek chemiczny apigenina, przeciwutleniacz z grupy flawonoidów, odgrywa ważną rolę w zapobieganiu nowotworom trzustki. Na szczególną uwagę zasługuje potencjalnie korzystne działanie kwasu rozmarynowego w leczeniu choroby Alzheimera.
Bibliografia
- http/www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3633399
- bubmed.gov
- biuletynfarmacji.wum.edu.pl/1302Pienko/Pienko.html
- https://blog.bulletproof.com
- www.befit.pl
- www.stressfree.pl
- http://www.prevention.com/mind-body/natural-remedies/best-healing-herbs