Po I wojnie światowej Niemcy wykorzystywali algi, by zapobiec klęsce głodu, a w latach 80. XX w. NASA, chcąc uchronić astronautów przed niedoborami składników odżywczych w czasie misji w kosmosie, uwzględniła w ich planie dietetycznym spirulinę, ponieważ 1 kg tych cyjanobakterii ma tyle samo składników odżywczych, co tona różnych warzyw. Nic więc dziwnego, że naukowcy chętnie badają właściwości alg.
Choć prymitywne, algi okazują się skarbnicą składników odżywczych i prozdrowotnych substancji, które niejednokrotnie mają spektakularne działanie w przeciwdziałaniu najpowszechniejszym bolączkom ludzkości – cukrzycy, chorobom neurodegeneracyjnym, schorzeniom układu krążenia, alergiom i nowotworom.
1. Algi zwalczają objawy alergii
Warto sięgnąć po algi arame (Eisenia bicyclis). Ze względu na łagodny, półsłodki smak i jędrną konsystencję wodorosty te są bardzo popularne w kuchni azjatyckiej. Dodaje się je do przystawek, zapiekanek, babeczek, zup, dań tostowych i wielu innych potraw.

W tych brunatnicach odkryto też florotaninę, która poprzez swoje działanie antyhistaminowe zwalcza objawy alergii3 oraz fukoidynę. Wykazano, że ten polisacharyd znacząco zmniejsza wytwarzanie IgE nawet po wystąpieniu choroby, co prowadzi do ograniczenia nasilenia objawów uczulenia4. Dodatkowy benefitem będzie to, że arame są źródłem jodu, żelaza, magnezu i wapnia oraz witaminy A.
W randomizowanym podwójnie zaślepionym badaniu kontrolowanym placebo osoby z alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa przez 12 tygodni przyjmowały codziennie albo placebo, albo spirulinę. Wykazano, że wysoka dawka wodorostu znacznie zmniejszyła poziom cytokiny IL-4 (o 32%)5. Natomiast astmatycy powinni poszukać wodorostów Ecklonia cava. Zastosowanie ekstraktu z tych brunatnic okazało się bowiem skuteczne w hamowaniu reakcji astmatycznych – m.in. glony ograniczyły ogólną produkcję histaminy o 46,29%6.
2. Brunatnice przeciwdziałają cukrzycy
W jednym z badań codziennie przez 4 tygodnie myszom podawano Ascophyllum nodosum w dawce 200 mg/kg masy ciała. Okazało się, że u gryzoni z cukrzycą stymulowały wychwyt glukozy i zmniejszały wzrost jej stężenia we krwi po doustnym teście tolerancji sacharozy. Zwierzęta, które przyjmowały brunatnice, miały obniżony poziom całkowitego cholesterolu i glikowanego białka surowicy w porównaniu z tymi, które jej nie otrzymywały. Odnotowano także obniżenie poziomu glikogenu w wątrobie1.
W walce z insulinoopornością oraz ze słodką chorobą pomóc też mogą glony Haematococcus pluvialis. Jak stwierdzono w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym, obecna w nich astaksantyna jest obiecująca w poprawie metabolizmu glukozy i lipidów2.
3. Nori i spirulina zmniejszają stan zapalny
Jak się okazuje, algi gatunku Ecklonia wywierają działanie przeciwzapalne poprzez hamowanie wielu szlaków sygnałowych. Dowiedziono m.in., że są silnym i skutecznym środkiem w chorobach zapalnych, w których pośredniczą komórki tuczne7. Ponadto hamują też nadmierną produkcję tlenku azotu, do której dochodzi pod wpływem stymulacji przez patogeny8.
Natomiast popularne nori bogate są w feofitynę – związek mający silne działanie przeciwzapalne, ale działający według innych mechanizmów niż popularne środki przeciwbólowe z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), a zatem wolny od ich groźnych skutków ubocznych9. Z kolei w spirulinie upakowana jest spora ilość dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), enzymu o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym, który neutralizuje wolne rodniki oraz pomaga zregenerować komórki uszkodzone w wyniku zwyrodnień związanych z wiekiem.
4. Krasnorosty zapobiegają osteoporozie
Główną cechą Lithothamnion calcareum jest tworzenie osadu węglanu wapnia w ścianach komórkowych. Zasobność tych krasnorostów w składniki odżywcze – prócz wapnia zawierają one 74 mikro- i makroelementy, w tym magnez, potas, fosfor, żelazo, krzem, sód, chlorek, bor, miedź, siarkę, jod, fluor, cynk i selen – skierowała uwagę uczonych na ich potencjalny wpływ na zapobieganie utracie minerałów kostnych.
Kolejne badania dowiodły, że w tym zakresie ekstrakt pochodzący z Lithothamnion calcareum nie ma sobie równych i może być stosowany jako suplement diety. Tym bardziej że dowiedziono, iż w przypadku wysokotłuszczowej diety typowej dla zachodniego stylu życia suplementacja nim poprawiała zarówno mineralizację, jak i wytrzymałość kości. Ponadto zwiększają gęstość mineralną kości10.
5. Glony chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV
Glony Haematococcus pluvialis uważane są za najlepsze naturalne źródło silnego przeciwutleniacza – astaksantyny. Ten jasnoczerwony barwnik jest 65 razy silniejszy niż witamina C oraz 100 razy bardziej skuteczny niż α-tokoferol.
Astaksantyna kumuluje się w komórkach spoczynkowych Haematococcus pluvialis, które są gwałtownie produkowane, gdy warunki środowiskowe stają się niekorzystne dla tych alg – np. gdy dochodzi do wysokiego zasolenia, niskiej dostępności składników odżywczych oraz ekspozycji na zbyt jasne światło11. Astaksantyna m.in. chroni je przed stresem oksydacyjnym i szkodliwym wpływem promieniowania UV12.

6. Algi wspomagają leczenie chorób układu krążenia
Spirulina może pomóc w zapobieganiu miażdżycy i zmniejszaniu czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych – tak przynajmniej twierdzą naukowcy, którzy sprawdzili jej wpływ na hipercholesterolemię indukowaną u królików dietą.
Po 8 tygodniach suplementacji algą u zwierząt znacznie spadły stężenia trójglicerydów w surowicy, cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (o 41%). Jednocześnie istotnie wzrósł u nich poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL)14.
Warto też chrupać Caulerpa lentillifera i Caulerpa racemosa. Algi te często nazywane są „winogronami morskimi”, je się je zwykle na surowo w sałatkach. Mają charakterystyczny „morski” smak i chrupiącą konsystencję15. Caulerpa zawierają dużą ilość żelaza (do 81,3 mg/100 g suchej masy w C. racemosa), magnez i wapń9. Dzięki sporej ilości związków przeciwutleniających wodorosty te są stosowane leczeniu zaburzeń sercowo-naczyniowych oraz nowotworów16.
Natomiast przyjmowanie chlorelli przez 2 miesiące u 25% pacjentów z łagodnym lub umiarkowanym nadciśnieniem tętniczym doprowadziło do unormowania ciśnienia rozkurczowego (do 90 mmHg)17. Tu pomóc może też spirulina.
Jak dowiedziono w badaniach z udziałem pacjentów z nadciśnieniem, ci, którzy przyjmowali 4,5 g tej mikroalgii dziennie przez 6 tygodni, odnotowali drastyczny spadek ciśnienia skurczowego i rozkurczowego – bez wprowadzania jakiejkolwiek innej zmiany w diecie18!
Inne badania laboratoryjne wykazały natomiast, że obecna w algach Ecklonia cava florotanina może mieć takie samo działanie, jak inhibitory konwertazy angiotensyny (ACE) – klasyczne leki na nadciśnienie. Wysokie dawki polifenoli będących składnikiem aktywnym tego gatunku (400 mg/dzień) po 3 miesiącach obniżyły również poziom cholesterolu. Związki te redukują poziom lipoprotein niskiej gęstości (LDL), a podwyższają korzystny HDL19.

7. Spirulina stymuluje odporność
Nazywana cyjanobakterią spirulina korzystnie wpływa na pracę układu immunologicznego, modulując aktywność komórek NK (tzw. naturalnych zabójców). Jak udowodniono w badanich in vitro, hamują replikację ludzkiego wirusa cytomegalii, odry i świnki, grypy typu A czy opryszczki20. To nie wszystko, niektóre polisacharydy (sulfoglikolipidy i karageniany) zidentyfikowane m.in. w gatunkach Spirulina platensis, Constantinea simplex i Farlowia mollis hamują replikację retrowirusów, takich jak wywołujący opryszczkę Herpes simplex (HSV) czy HIV21.
8. Spirulina przeciwdziała chorobom neurodegeneracyjnym
Spirulina ma też działanie neuroprotekcyjne. Jak się okazuje, dzięki swojemu potencjałowi antyoksydacyjnemu alga ta zapobiega utracie pamięci, a przy tym poprawia zdrowie psychiczne i funkcje poznawcze. Kiedy dzieciom w wieku szkolnym podawano 2 g spiruliny przez 2 miesiące, ich wyniki w nauce poprawiły się o 10% (średnia ocen wzrosła z 5,17 do 5,78 na 10)22.
Naukowcy wiążą też duże nadzieje na poprawę funkcji kognitywnych, a nawet łagodzenie objawów demencji przy zastosowaniu Haematococcus pluvialis, a dokładniej zawartej w nich astaksanyny. W końcu zgodnie z teorią wolnorodnikową to stres oksydacyjny przyspiesza procesy starzenia, również te zachodzące w mózgu, a reaktywne formy tlenu sprzyjają neurodegeneracji. A wielką zaletą astaksantyny jest to, że – w przeciwieństwie do innych antyoksydantów – przenika przez barierę krew-mózg i dzięki czemu znacząco redukuje wytwarzanie reaktywnych form tlenu w komórkach nerwowych.
Inne pomocne w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych wodorosty to Ecklonia Cava. Dowiedziono, że glony te zmniejszają śmierć komórek neuronalnych i stan otępienia23.
9. Wodorosty oczyszczają organizm
Wiele wodorostów może pochwalić się właściwościami detoksykacyjnymi. Algi norweskie (Ascophyllum nodosum) zawierają unikalne substancje zwane koloidami, które oczyszczają organizm z metali ciężkich. Suplementacja nimi sprawiła, że w hodowli okrzemek bardzo wrażliwych na metale ciężkie, toksyczność Zn2+ znacząco spadła25.
Z kolei u pacjentów zatrutych arszenikiem w wyniku spożywania skażonej wody przyjmowanie 2 razy dziennie 250 g wyciągu ze spiruliny z dodatkiem cynku (2 g) pozwoliło znacząco oczyścić organizm, co potwierdziły badania krwi i moczu. Te mikroalgi mogą też usuwać z organizmu kadm i ołów (przynajmniej u zwierząt)26.
Jednak niekwestionowaną królową w kategorii odtruwania jest chlorella. Dość powiedzieć, że dostarczano ją ofiarom wybuchu bomby atomowej w Japonii, gdyż zmniejszała afekty napromieniowania. Nic więc dziwnego, że uczeni z Kraju Kwitnącej Wiśni mając to na uwadze, postanowili sprawdzić, czy poradzi sobie ona ze strontem (90Sr).
Uwalnianie się tego radionuklidu do atmosfery i oceanów stanowi poważny problem, gdyż jest on bardzo szkodliwy dla ludzi. Dlatego roztwory radioaktywnej substancji podawano myszom, a następnie serwowano im chlorellę. Eksperyment dowiódł, że wodorost ten może hamować wchłanianie 90Sr do krwi i zwiększać jego eliminację z organizm.
10. Wodorosty dbają o zdrowie jelit
Wodorosty Undaria pinnatifida – powszechnie znane jako wakame – są szeroko wykorzystywane w kuchni japońskiej. Badacze z Kraju Kwitnącej Wiśni zbadali wpływ 2-tygodniowego przyjmowania wakame na częstotliwość defekacji i mikroflorę jelitową 22 zdrowych osób cierpiących z powodu zaparć. Częstotliwość wypróżniania znacznie wzrosła w okresie przyjmowania wodorostów. Wakame poprawiły również środowisko jelitowe i zwiększyły populację Bifidobacterium longum w kale, co wskazuje, że może mieć właściwości prebiotyczne24.
11. Algi wspomagają odchudzanie
W 2010 r. naukowcy odkryli, że występujący w kelpie alginian – rozpuszczalna substancja zawierająca błonnik, lepiej zapobiega wchłanianiu tłuszczu niż większość dostępnych bez recepty leków odchudzających w badaniach laboratoryjnych. Jako dodatek do żywności może być stosowany w celu zmniejszenia wchłaniania tłuszczu, a tym samym otyłości. To nie wszystko działanie kelpu opiera się na 2 głównych mechanizmach. Po pierwsze, mogą obniżyć wchłanianie kalorii, co zawdzięczają wysokiej zawartości błonnika oraz alginianu sodu. Jak wykazano, regularne przyjmowanie przed posiłkami tej żelującej substancji powoduje spadek ilości przyjmowanych kalorii o 7%28.
Po drugie fukoidyna zwiększa stężenie hormonozależnej lipazy, co prowadzi do nasilenia lipolizy (procesu rozkładu trójglicerydów), a w konsekwencji do obniżenia akumulacji tłuszczów w organizmie29.
Podobnym działaniem cechuje się fukoksantyna, przyspieszająca utlenianie kwasów tłuszczowych i produkcję ciepła. Można ją znaleźć np. w listownicy japońskiej (Saccharina japonica), Alaria crassifolia oraz Laminaria religiosa, które są używane jako kombu – podstawowy składnik japońskiego bulionu dashi wykorzystywanego do przygotowania zupy miso, a także pikantny dodatek do ryżu i innych potraw.
Do wodorostów wspomagających redukcję masy ciała należy też zaliczyć Ecklonia cava. Otyli pacjenci przyjmujący pochodzące z nich polifenole w dawkach 72 lub144 mg/dzień zauważalnie stracili na wadze już po 3 miesiącach, a w porównaniu do osób biorących placebo znacznie zmniejszyły się u nich również wskaźnik BMI, poziom tłuszczu w organizmie, obwód pasa oraz stosunek talii do bioder30.
Warto też pamiętać o najbardziej popularnych glonach: chlorelli i spirulinie. Dowiedziono, że pierwsza powoduje zauważalną utratę masy ciała zarówno u ludzi otyłych, jak i zdrowych. Pewne badanie na szczurach wykazało zaś, że chlorella może pomóc w zapobieganiu przybieraniu na wadze w okresie menopauzy31.
Natomiast u otyłych pacjentów przyjmujących 2 g spiruliny po 3 miesiącach zaobserwowano nie tylko istotny spadek kilogramów, zmniejszenie obwodów oraz poprawę BMI, ale również pozytywne zmiany w zakresie wrażliwości na insulinę, poziomu lipidów w osoczu, stanów zapalnych i biomarkerów stresu oksydacyjnego32.
12. Algi hamują rozwój raka
Długa jest też lista alg z potwierdzonymi właściwościami przeciwnowotworowymi. Otwiera ją undaria pierzastodzielna, czyli wspomniane już wakame. Roztwór z tego wodorostu silnie hamuje karcynogenezę w gruczole piersiowym.
W jednym z eksperymentów działanie to było nawet silniejsze od szeroko stosowanego u kobiet z rakiem piersi 5-fluorouracylu (5-FU)33. W innym randomizowanym podwójnie zaślepionym, kontrolowanym badaniu klinicznym fukoidynę pozyskaną z wakame z sukcesem stosowano jako uzupełnienie środków chemioterapeutycznych u pacjentów z przerzutowym rakiem jelita grubego34.
Kolejne na liście są najpopularniejsze i najlepiej przebadane cyjanobakterie (spirulina). Zawarta w nich fikocyjanina niszczy błonę komórek rakowych, przy czym robi to wybiórczo (nie atakując zdrowych struktur), a fikocyjanobilina znacząco hamuje wzrost raka trzustki oraz produkcję wolnych rodników35.
Podczas trwającego rok testu na pacjentach z leukoplakią w obrębie jamy ustnej (stan przedrakowy spowodowany zazwyczaj paleniem lub żuciem tytoniu) u prawie połowy osób stosujących spirulinę schorzenie całkowicie zniknęło. W grupie przyjmującej placebo zanik zaobserwowano jedynie u 7% pacjentów36.
Oczywiście w tym zestawieniu nie mogło zabraknąć chlorelli, która likwiduje komórki rakowe zarówno u szczurów, jak i u ludzi, natomiast inne gatunki glonów z tego rzędu są w stanie zatrzymać rozrost nowotworu jelita grubego37.
Spore zasługi na polu walki z nowotworami ma też morszczyn. Wodorost ten przeciwdziała m.in. rakowi piersi, okrężnicy, płuca, czerniakowi i chłoniakowi poprzez aktywację apoptozy komórek rakowych, hamowanie przerzutów i angiogenezy oraz wygaszanie stanów zapalnych38. A zawarte w nim polifenole hamują wzrost raka trzustki oraz produkcję wolnych rodników. Niemieccy badacze potwierdzili znaczną aktywność cytotoksyczną surowych ekstraktów z morszczynu przeciwko ludzkim komórki tego nowotworu39. Wreszcie listę zamyka trzęsidło (Nostoc). Metabolit tych glonów – zawierająca bor boroficyna – wykazuje cytotoksyczność wobec komórek raka jelita grubego i naskórka40.
- J Med Food, 2007; 10:134-42
- Molecules. 2021 Oct 27; 26(21):6470
- Biosci Biotechnol Biochem 2006; 11(70):2807-11
- Arch Dermatol Res 2011; 6(303):425-31
- J Med Food. 2005 Spring; 8(1):27-30
- Molecules. 2014;19:7669-78
- Asian Pac J Trop Med. 2014; 7:703-8
- Mol. Nutr. Food Res. 55, 150-65. doi: 10.1002/ mnfr.201000414
- Int Immunopharmacol 1997; 6(19):355-8
- Calcif Tissue Int. 2010 Apr; 86(4): 313-24; Med Rodz 2010; 4:120-3; Postępy Fitoterapii 2009;3:168-74
- Plant and Cell Physiology. 32: No. 7. 1077-82
- Front. Plant Sci., 28 April 2016 | https://doi. org/10.3389/fpls.2016.00531
- J Cosmet Sci. Jan-Feb 2002; 53(1):1-9
- J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2010; 56(1):34-40
- J Appl Phycol 2014; 26, 1833-44
- J Appl Psychol. 20 (4):367-73; J. Exp. Mar. Biol. Ecol. 321 (1):35-41
- J Med Food, 2002; 5: 141-52
- Lipids Health Dis, 2007; 6:33
- Phytother Res, 2012; 26:363-8
- Int Immunopharmacol. 2002; 2(4):423-34; J Nat Prod. 1996 Jan; 59(1):83-7
- Phytotherapy Res 1996; 3(10):233-7; Ecotoxicol Environ Saf 2000; 3(45):208-27
- Panacea 2007; 4(21):17-21
- Neurotoxicology. 2013; 34:16-24
- Functional Foods in Health and Disease 2018; 8(10):488-504
- Clin Toxicol [Phila], 2006; 44:135-41
- J Hazard Mater, 2009; 164:1304-9; Brit J Nutr 2011; 31:1-9
- PLoS One. 2016; 11(2): e0148080.
- Trends Food Sci Technol 2012; 2(23):83-96; Appetite 2008; 3(51):713-9
- Marine Drugs 2011; 8(9):1359-67
- Phytother Res 2012; 26:363-8
- J Med Food, 2008; 11: 395-404; Phytother Res, 2004; 18: 164-8
- Eur Rev Med Pharmacol Sci 2017; 21:2473-81
- J Agric Food Chem, 2008; 56:10521-6; Phytother Res, 1990; 4:220-31
- Mar. Drugs 2017, 15, 122
- Farmakologiczny Przegląd Naukowy 2009; 7:12-5; J Pharmacol Exp Ther 2002; 2(303):858-66; Journal of Oncology 2010. DOI: 10.1155/2010/214186; Ann Hepatol 2014; 2(13):273-83
Nutr Cancer, 1995; 24:197-202
Current Eye Research, 34(11), 928-38
Glycobiology. 2007; 17:541-52
Jpn J Cancer Res 2001; 5(92):483-7
Hindawi Publishing Corporation Journal of Oncology, 2010, 2010, 1-12
Journal of Angiotherapy, 8(2), 1-10, 9530, doi. org/10.25163/angiotherapy.829530
Mar Drugs. 2015; 13:6866-83
Metallomics. 8 (4):403-11
- Algi zwalczają objawy alergii
- Brunatnice przeciwdziałają cukrzycy
- Nori i spirulina zmniejszają stan zapalny
- Krasnorosty zapobiegają osteoporozie
- Glony chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV
- Algi wspomagają leczenie chorób układu krążenia
- Spirulina stymuluje odporność
- Spirulina przeciwdziała chorobom neurodegeneracyjnym
- Wodorosty oczyszczają organizm
- Wodorosty dbają o zdrowie jelit
- Algi wspomagają odchudzanie
- Algi hamują rozwój raka