Algi spirulina (Arthrospira platensis), bo o nich mowa, to zielone złoto. Dostarczają nam przede wszystkim witamin A, C i E, które poza bezpośrednim wpływem na układ odpornościowy wspierają jego pracę także pośrednio poprzez unieszkodliwianie wolnych rodników tlenowych.
Spirulina to także doskonałe źródło pierwiastków, w tym cynku, selenu i żelaza, a także potasu, magnezu i wapnia, niezbędnych w wielu procesach metabolicznych.
Choć zielona, zawiera też czerwono-pomarańczowy barwnik – beta-karoten o działaniu antyoksydacyjnym, który jest także prekursorem witaminy A. Beta-karoten przyczynia się ponadto do zwiększenia liczebności limfocytów i pobudza je do aktywnego niszczenia patogenów oraz wydzielania regulujących odpowiedź immunologiczną cytokin. Aktywuje makrofagi i neutrofile oraz stymuluje fagocytozę.
Spirulina to również doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i aminokwasów, niezbędnych do wytwarzania krwinek. Badania dowiodły, że spirulina poprawia ogólną odporność organizmu poprzez zwiększenie liczebności białych krwinek i aktywności limfocytów NK oraz przyspieszanie dojrzewania komórek żernych.
Bibliografia
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9612057