Wapń chroni przed rakiem jelita grubego?

Jak donoszą amerykańcy naukowcy, dieta bogata w wapń może skutecznie zmnieszać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. To dobra wiadomość, tym bardziej że co roku w naszym kraju umiera na te chorobę co najmniej 10 tys. osób, a liczba zapadających na nią wśród tych, którzy nie przekroczyli 50. roku życia, stale rośnie.

19 luty 2025
Artykuł na: 2-3 minuty
Zdrowe zakupy

Badania naukowców z Narodowego Instytutu Onkologii w Waszyngtonie, prowadzone przez 18 lat, polegały na obserwacji ponad 471,4 tys. dorosłych, początkowo zdrowych, osób. U 10,6 tys. badanych zdiagnozowano na przestrzeni lat raka jelita grubego. Okazało się jednocześnie, że wśród tych, którzy regularnie włączali wapń do swojego menu, ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy było o 29 proc. mniejsze.

Jak mówią naukowcy w czasopiśmie "JAMA Network Open":

Quote icon
Zaobserwowaliśmy statystycznie istotne powiązania między całkowitym spożyciem wapnia a ryzykiem wystąpienia raka -
 

Wapń - jaka dawka jest niezbędna?

Największe spożycie wapnia (ok. 2,1 tys. mg dziennie) zanotowano wśród kobiet. W przypadku mężczyzn wartość ta wyniosła 1,8 tys. mg. Z kolei w grupie o najniższym spożyciu było to odpowiednio: 401 mg (kobiety) i 407 mg (mężczyźni).

Dawka powyżej 1,7 tys. mg wapnia dziennie powodowała, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego spadło o jedną czwartą.

"Każde dodatkowe 300 mg całkowitego spożycia wapnia w diecie i suplementach oznaczało zmniejszenie ryzyka raka okrężnicy" - napisali naukowcy. I nie ma znaczenia, czy jego źródłem są produkty mleczne, czy inne źródła. Zastrzegli jednak jednocześnie, że choć najnowsze odkrycie jest ważne, to jednak niezbędne są dalsze badania.

Brytyjska służba zdrowia z kolei przestrzega, że "spożywanie więcej niż 1500 mg wapnia dziennie może prowadzić do bólu brzucha i biegunki".

Najlepsze źródła wapnia

Wapń znajdziemy przede wszystkim w produktach mlecznych, wędzonych rybach, fasoli, natce pietruszki i szczypiorze, szpinaku czy orzechach. Wapń jest również obecny w pestkach słonecznika, tofu, mleku sojowym, nasionach sezamu, jarmużu, nasionach roślin strączkowych, suszonych figach i morelach oraz włoskiej kapuście.

Źródło: Daily Mail

 

Wczytaj więcej
Nasze magazyny