Gdy Chris Wark miał 26 lat, jego przyszłość rysowała się ponuro. Dopiero co przeszedł operację usunięcia z jelita grubego guza rakowego wielkości piłki golfowej, ale lekarze odkryli, że rak rozprzestrzenił się na otaczające węzły limfatyczne. Rokowanie nie było dobre.
Jak usłyszał, w najlepszym razie czekało go 12 miesięcy chemioterapii, ale nawet wtedy miałby tylko 60% szans przeżycia 5 lat. Chris postanowił nie poddawać się chemioterapii, a zamiast tego wybrał podejście holistyczne, polegające na radykalnej zmianie diety. Oto jego historia i plan diety przeciwrakowej.
Chociaż moje szanse długiego przeżycia były bardzo małe, to jednak nie tak dawno świętowałem moją 15. „rakorocznicę”. Chcę zaznaczyć wyraźnie, że nie jestem nikim wyjątkowym, ani nie mam szczególnego „szczęścia”. Jestem zwykłym człowiekiem, który posłuchał swych instynktów i podjął szerokie działania, by pomóc swemu organizmowi wyzdrowieć.
Wyeliminowałem z życia wszystko, co mogło przyczynić się do mojej choroby, i zmieniłem wewnętrzne środowisko ciała, by stało się miejscem, w którym rak nie może się rozwijać. Jestem przekonany, że każdy może zrobić to, co ja.
Zasadniczą częścią mojego Planu Zmasowanego Działania w celu leczenia raka było wyeliminowanie wszelkich produktów przetworzonych oraz produktów zwierzęcych na rzecz diety organicznej, pełnowartościowej i opartej na produktach roślinnych.
Moją przeciwrakową strategią dietetyczną było „przedawkowanie odżywienia”. Chciałem nasycić ciało niezbędnymi składnikami odżywczymi z owoców i warzyw, by dać mu paliwo i siłę rażenia, jaka potrzebna była do naprawy, regeneracji i detoksykacji, dlatego też znacznie przekraczałem zalecane dzienne wartości spożycia.
Przeszedłem od typowej amerykańskiej diety, która mogła obejmować w najlepszym razie 1 lub 2 porcje owoców i warzyw, do spożywania 15-20 porcji dzień w dzień.
Pierwsza książka o leczeniu raka odżywianiem, jaką przeczytałem, zalecała, by pójść z dietą roślinną o krok dalej i odżywiać się na podobieństwo Adama i Ewy w ogrodzie Edenu – wyłącznie produktami surowymi i organicznymi. Nigdy wcześniej nie słyszałem o diecie surowej, ale było w niej coś, co wydawało mi się rozsądne.
Mojej diecie przeciwrakowej przyświecały 2 główne cele.
- Po pierwsze, miała wyeliminować wszystkie produkty, które mogłyby obciążać organizm i sprzyjać wzrostowi raka, takie jak produkty przetworzone i zwierzęce.
- Po drugie, miała przynieść „przedawkowanie” produktów bogatych w składniki odżywcze z ziemi. Chciałem nasycić swe ciało witaminami, minerałami, enzymami, przeciwutleniaczami i tysiącami fitoskładników oraz związków przeciwrakowych, występujących w produktach roślinnych. Nie można tego dokonać, biorąc garść suplementów.
To podejście składało się z 3 głównych elementów:
- 1. Soków
- 2. Potężnej Sałatki Zwalczającej Raka
- 3. Przeciwrakowego Koktajlu Owocowego.
Wyciskanie soków
Aby zrozumieć wartość wyciskania soków, należy zrozumieć, co się dzieje, gdy jemy. Kiedy przeżuwamy pożywienie, właściwie wyciskamy z niego soki w ustach. Rozdrabniamy je do postaci płynnej, rozrywając ściany komórkowe.
Nasza ślina zawiera enzymy, które rozpoczynają proces trawienia i umożliwiają wchłanianie składników odżywczych do organizmu. Cząstki pożywienia, które nie mogą być rozłożone przez układ trawienny, takie jak błonnik, przechodzą przezeń, kierując się ku tylnemu wyjściu.
Żucie oddziela składniki odżywcze owoców i warzyw od nierozpuszczalnego błonnika. Im lepiej żujesz przed połknięciem, tym więcej składników z posiłku wchłonie Twój organizm.
Wyciskanie soków jest znakomitym sposobem wydobywania ogromnych ilości składników odżywczych z owoców i warzyw bez potrzeby siedzenia i przeżuwania 10 kg warzyw każdego dnia. Wyciśnięcie soku uwalnia w przybliżeniu 90% składników odżywczych z pożywienia, co daje wynik ok. 3 razy lepszy niż to, co moglibyśmy uzyskać, używając tylko naszych zębów. Innym kluczowym czynnikiem jest wchłanianie.
Jeżeli układ pokarmowy objęty jest stanem zapalnym i opanowany przez szkodliwe bakterie, to możliwe, że wchłaniana będzie tylko mała ilość składników odżywczych z pożywienia. Świeży sok jest żywy, bogaty w substancje odżywcze i łatwy do przyswojenia i wykorzystania przez organizm.
Pokarmu wymaga dużej ilości energii, a ludzie chorzy mają z nią zwykle problemy. Potrzebują składników odżywczych i energii z pożywienia, ale energia niezbędna do trawienia pokarmu uszczupla energię dla procesów leczniczych w organizmie.
W rezultacie, wielu pacjentów w późnym stadium raka ma trudności z przyswajaniem składników odżywczych z pożywienia. Gdy jednak pijemy świeżo wyciśnięty sok, witaminy, składniki mineralne, enzymy i fitoskładniki zostają szybko wchłonięte do krwiobiegu, gdzie przenoszone są do wszystkich komórek ciała, prawie nie zużywając przy tym energii na trawienie.
Początkowo wypijałem dziennie 1,9 l świeżego soku z marchwi, podzielonego na mniej więcej 8 porcji po 0,24 l w ciągu dnia. Później, gdy zdobyłem trochę więcej wiadomości, zacząłem dodawać do niego więcej składników. Oto kilka spośród najważniejszych składników, jakie warto włączyć do soków, oraz powody, dla których warto to zrobić. Poniżej mój podstawowy przepis na sok.
Mój podstawowy przepis na sok

5 małych marchewek
1 lub 2 łodygi selera
½ korzenia buraka (i kilka liści buraka)
kawałek kłącza imbiru
Mój zaawansowany przepis na sok
(DWIE PORCJE)
5 małych marchewek
1 lub 2 łodygi selera
½ korzenia buraka (i kilka liści buraka)
1 kawałek kłącza imbiru (lub tyle, ile możesz znieść)
1 lub 2 kawałki kłącza kurkumy (lub tyle, ile możesz znieść)
¼ do ½ cytryny lub limonki, ze skórką
1 całe zielone jabłko, ze skórką
1 ząbek czosnku (lub tyle, ile możesz znieść)
Wyciśnij sok ze wszystkich składników razem i zmierz, jaką objętość soku pozwala uzyskać Twoja wyciskarka. Następnie pomnóż ilość składników, by uzyskać pożądaną ilość soku, jaką chcesz przygotowywać każdego dnia.
Marchew
Sok z niej zawiera więcej naturalnie występującej witaminy A, alfa-karotenu i beta-karotenu niż cokolwiek innego na świecie. Jedna filiżanka surowego soku z marchwi o pojemności 0,24 l zawiera ponad 45 000 j.m. witaminy A, która sprzyja detoksykacji wątroby i jest zdrowa, w odróżnieniu od izolowanej syntetycznej witaminy A, występującej w większości suplementów.
Marchew jest bogata w witaminę B6, zawiera również witaminy E i K, składniki mineralne, takie jak sód, potas, wapń, magnez i żelazo, oraz flawonoidy i karotenoidy, takie jak likopen, a także luteinę.
Wszystkie te składniki odżywcze współdziałają, odżywiając komórki, wspierając zdolność organizmu do powstrzymywania rozwoju wielu różnych rodzajów raka i stymulując aktywność układu odpornościowego. Karotenoidy i witamina A wykazały silną zdolność hamowania procesów wywołujących raka, nie tylko w wyniku działania wirusów, ale i związków chemicznych czy promieniowania.
Działanie to wynika przynajmniej częściowo z bezpośredniego wpływu wspomnianych składników odżywczych na nasze geny1. Innym silnym związkiem przeciwrakowym występującym w marchwi jest falkarinol, alkohol tłuszczowy o udowodnionych laboratoryjnie własnościach przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwzapalnych, wzmacniających odporność oraz przeciwrakowych, szczególnie przeciwko białaczce i rakowi jelita grubego2.
Buraki
Buraki należą do najbogatszych w przeciwutleniacze warzyw i – podobnie jak marchew – obfitują w karotenoidy, likopen i witaminę A o silnym działaniu przeciwrakowym i antymutagennym. Buraki zawierają silny fitoskładnik przeciwrakowy o nazwie proantocyjanidyna, który nadaje im kolor. Zawierają też betainę (naturalny czynnik przeciwzapalny), witaminę C, foliany, mangan i potas. Pamiętaj, żeby wyciskać sok zarówno z części korzeniowej, jak i z liści i łodyg.
Seler
Seler, podobnie jak marchew, zawiera przeciwrakowy związek o nazwie falkarinol, a także witaminy A, C i K, składniki mineralne takie jak potas, wapń i magnez, oraz wiele innych fitoskładników, m.in. polisacharydy, przeciwutleniacze, kwasy fenolowe i flawonoidy. 2 zasługujące na uwagę przeciwrakowe flawonoidy zawarte w selerze to apigenina i luteolina.
Apigenina blokuje aromatazę, enzym organizmu, wspomagający wydzielanie hormonu wzrostu raka, estrogenu, i hamuje rozwój komórek raka piersi i prostaty3. Wykazano, że apigenina uwrażliwia komórki rakowe na chemioterapię poprzez aktywowanie genu supresji guzów oznaczanego jako p534.

Imbir
Imbir to kłącze o potężnej mocy, zawierające związki o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym i przeciwrakowym6. Liczne badania wykazały, że imbir może hamować wzrost komórek rakowych, spowalniać przerzuty, wywoływać śmierć komórek rakowych, chronić zdrowe komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez radioterapię i zwiększać skuteczność chemioterapii7. Świeże kłącze imbiru jest ostre w smaku i nawet niewielki jego plasterek lub kawałek jest ilością wystarczającą.
Porady dla wyciskających soki
- Rzecz pierwsza i najważniejsza, to kupowanie organicznych składników soku. Większość nieorganicznych produktów komercyjnych zawiera ślady toksycznych pestycydów, fungicydów i herbicydów. Trzeba o tym pamiętać, ale jeśli nie masz możliwości zdobycia produktów organicznych lub nie możesz sobie na nie pozwolić, nie rezygnuj z tego powodu. Korzyści i tak przewyższą ryzyko, więc wyciskaj sok z tego, co możesz zdobyć.
- Nie przywiązuj zbyt dużej wagi do przepisu na sok lub proporcji składników. Od rodzaju soku, jaki chcesz przygotować, zależeć będą ilości składników, i bez trudu ustalisz je w praktyce. Istnieją tysiące możliwych kombinacji soków, więc baw się eksperymentowaniem.
- Nie wyciskałem soku z zielonych warzyw liściastych, ponieważ nie dają one tyle soku, co owoce i warzywa korzeniowe, i zawsze miałem wrażenie, że je marnuję. Poza tym niektóre zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak i jarmuż, zawierają duże ilości kwasu szczawiowego, co może stanowić problem dla pewnych osób. Wolę jeść zielone warzywa liściaste w całości w postaci sałatki lub blendować je w koktajlu.
- Często „doładowuję” sok organicznymi sproszkowanymi warzywami zielonymi.

- Jeżeli wyciskasz sok z dużych partii składników, najlepszą praktyką jest przechowywanie go w lodówce w hermetycznych szklanych słoikach lub butelkach. Napełniaj butelki aż do samej krawędzi, pozostawiając w nich jak najmniej powietrza. Spowolni to utlenianie i pomoże zachować świeżość i wartość odżywczą soku przez cały dzień. Zalecam picie soku wcześnie rano, w połowie poranka, w porze lunchu, po południu i w porze kolacji, kończąc to, co zostało, przed pójściem spać.
- Jeżeli zamierzasz poważnie zabrać się za wyciskanie soków, będzie Ci potrzebna dobra wyciskarka. Ja kupiłem w 2004 r. wyciskarkę Champion Juicer z silnikiem komercyjnym za 300 dolarów i służyła mi dobrze przez ponad 10 lat, zanim zaistniała potrzeba wymiany części. Inne wysokiej jakości marki to Omega, Green Star i Breville.
- Jeżeli masz niewiele pieniędzy, poszukaj używanej wyciskarki na eBay lub Craigslist, albo popytaj znajomych w mediach społecznościowych.
A co z cukrem?
Często kontaktują się ze mną osoby zaniepokojone tym, że sok z marchwi lub buraków zawiera zbyt wiele cukru, a „cukier odżywia raka”. Choć prawdą jest, że komórki rakowe żywią się przede wszystkim glukozą, to tak samo czynią wszystkie inne komórki naszego ciała.
Wszystkie owoce, warzywa, zboża i białka zwierzęce zamieniane są w glukozę dla odżywiania komórek. Marchew i buraki zawierają przeciwrakowe składniki odżywcze, które mogą wyłączać geny rakowe, zakłócać rozmnażanie komórek rakowych, blokować przerzuty i powodować samobójstwa komórek rakowych.
Moim zdaniem, korzyści płynące z fitoskładników i związków przeciwrakowych w marchwi, burakach i owocach znacznie przewyższają wszelkie potencjalne negatywne skutki spożywania zawartego w nich cukru. Nie dostajemy raka z powodu jedzenia zbyt dużych ilości owoców, marchwi lub buraków.
Sok z marchwi i sok z buraków to podstawowe składniki legendarnych przeciwrakowych protokołów żywieniowych dr Maxa Gersona i dr Rudolpha Breussa, a sam znam też wiele osób, które przeżyły raka, a których protokoły lecznicze obejmowały duże ilości soku z marchwi i buraków. A co z sokami owocowymi? W niektórych pozycjach literatury, jakie czytałem, utrzymywano, że nawet świeżo wyciśnięty sok owocowy zawiera zbyt dużo skoncentrowanego cukru, by nadawał się dla pacjentów chorych na raka, więc początkowo unikałem soku owocowego i jadłem tylko owoce w całości lub zblendowane w koktajlach.
Od tamtego czasu mój stosunek do świeżych soków owocowych uległ zmianie. W sokach owocowych, szczególnie z zielonych jabłek i cytryny, zawarte są silne związki przeciwrakowe. Przeciwrakowa terapia Gersona obejmuje jedną porcję świeżego soku pomarańczowego każdego ranka i kilka porcji soku 50/50 z zielonych jabłek i marchwi w ciągu dnia.
Jeżeli niepokoi Cię cukier w soku owocowym, możesz w zamian zjadać jabłka i pomarańcze w całości, lecz w żadnym wypadku nie pomijaj soku z cytryny.
Mój sokowy porządek dnia
Kupowane w sklepach soki owocowe i warzywne nie są zalecane, ponieważ często nie są one świeże, lecz zostały przetworzone, pasteryzowane i konserwowane. Najlepszą strategią jest świeży sok organiczny. Niektórzy eksperci zdrowotni zalecają wypijanie świeżego soku natychmiast, by maksymalnie wykorzystać jego wartość odżywczą, ale stwierdzono, że świeży sok zachowuje enzymy i zawartość odżywczą przez kilka dni.
Nie mogłem sobie pozwolić na luksus przygotowywania świeżej szklanki soku 8 razy dziennie, musiałem więc wymyślić system, który byłby prosty i możliwy do regularnego stosowania. Moim największym priorytetem było codzienne wprowadzanie do organizmu dużych ilości soku. Codziennie z samego rana przygotowywałem więc dużą porcję soku, która miała mi wystarczyć na cały dzień.
Zacząłem od 2,5 kg organicznej marchwi, z której uzyskiwałem ok. 1,2 l soku, a następnie dodawałem kłącze imbiru, buraki, seler i inne składniki, by otrzymać 1,9 l soku, który popijałem przez cały dzień. Najlepiej byłoby spożywać 1,9 l w 8 porcjach po 0,24 l mniej więcej co godzinę. Wiele holistycznych klinik onkologicznych zaleca pacjentom wypijanie 1-3 l soku dziennie. W terapii Gersona pacjenci chorzy na raka piją 13 soków dziennie, po jednym co godzinę.
Traktuj sok jako pokarm leczniczy. Dawkowanie co godzinę jest najlepszym sposobem utrzymania wysokiego poziomu składników odżywczych we krwi przez cały dzień.
Potężna sałatka zwalczająca raka
Drugim komponentem mojej diety przeciwrakowej było spożywanie największej i najsilniej działającej sałatki na świecie – na lunch i na obiad. Chciałem każdego dnia wprowadzić do organizmu tak dużo przeciwrakowych warzyw, jak to tylko możliwe. Nie ma żadnego sekretnego przepisu na tę sałatkę, ale trzymałem się pewnych wytycznych. Nie było w niej mięsa, sera ani pochodzących ze sklepu sosów sałatkowych, a gdy tylko mogłem, używałem produktów organicznych.
Staraj się nie pomijać odżywczych drożdży, orzechów i nasion (oczywiście, jeżeli nie masz na nie alergii). Odżywcze drożdże zawierają pewien rodzaj błonnika o nazwie beta-glukan, związek immunomodulujący, który wzmacnia obronę organizmu przed infekcjami i rakiem8. Istnieje ponad 20 badań japońskich, potwierdzających, że beta-glukan może nasilać efekty leczenia chemio- i radioterapią, jak również zwiększać odsetek przeżycia i poprawiać jakość życia9.
Również orzechy mają silne własności przeciwrakowe. W 7-letnim badaniu stwierdzono, że osoby, które przeżyły raka jelita grubego III stopnia i zjadały co najmniej 57 g orzechów drzewnych tygodniowo – w przybliżeniu 48 migdałów lub orzechów włoskich (ok. 7 dziennie) – były o 42% mniej zagrożone nawrotem nowotworu i o 57% mniej zagrożone śmiercią z powodu tego raka niż ci, którzy nie jedli orzechów10.
Potężna sałatka zwalczająca raka

Zielone warzywa liściaste (np. jarmuż, szpinak, boćwina, rukiew wodna, rukola)
Brokuły lub kiełki brokułów
Kalafior
Kapusta czerwona
Plasterek czerwonej, żółtej lub zielonej cebuli
Pory
Papryka czerwona, żółta lub zielona
Połówka lub całe awokado
Ziarna słonecznika
Migdały lub orzechy włoskie (niesolone, surowe lub palone)
Kiełki fasoli garbanzo
Kiełki czarnej soczewicy
Kiełki fasoli mung
Uwaga: możesz swobodnie dodawać wszelkie inne warzywa, które lubisz.
Namaczanie i kiełkowanie uwalnia enzymy i składniki odżywcze orzechów oraz nasion, jak również może ułatwiać ich trawienie, ale nie jest konieczne. Także nieskiełkowane orzechy i nasiona są wspaniałymi, zdrowymi produktami. Rośliny strączkowe powinny zostać namoczone i skiełkowane, jeżeli mają być spożywane na surowo. W przeciwnym razie należy je ugotować.
Mój przeciwrakowy sos sałatkowy
Ocet z cydru jabłkowego
Oliwa z oliwek extra vergine i/lub olej lniany extra vergine
Organiczne oregano
Organiczny sproszkowany czosnek
Organiczna sproszkowana kurkuma lub curry
Organiczna papryka cayenne
Organiczny pieprz czarny
Organiczna posypka Bragg (mieszanka 24 ziół i przypraw)
Odżywcze drożdże
Lekko skrop sałatkę do smaku oliwą z oliwek lub olejem lnianym i organicznym octem z cydru jabłkowego. Jeżeli nie odpowiada Ci smak octu jabłkowego, doskonale zastąpi go sok z cytryny, który też jest wspaniałym dodatkiem. Posyp przyprawami do smaku.
Koktajl przeciwrakowy
Kolejnym sposobem wprowadzenia do organizmu wszystkich wspomnianych składników przeciwrakowych jest wrzucenie wszystkich (lub większości) składników potężnej sałatki do blendera z dodatkiem 1 lub 2 filiżanek oczyszczonej wody, zblendowanie ich do postaci płynnej i wypicie.
Przydaje się to szczególnie wtedy, gdy nie możesz jeść stałych pokarmów, chcesz spożyć je w drodze lub po prostu chcesz pozwolić szczękom odpocząć od żucia. Zblendowanie do postaci płynnej zwiększa także ilość przyswajalnych składników odżywczych.
Sałatka w płynie będzie miała smak trochę niezwykły, ale nie zapominaj, że to pokarm leczniczy. Inną możliwością jest podgrzanie zblendowanej sałatki na kuchence. Jeżeli chcesz, by składniki pozostały surowe, podgrzej ją tylko do temperatury ok. 38°C, odpowiednio przypraw i zjedz jak zupę. Jeżeli trawienie surowego pożywienia sprawia Ci kłopoty (w postaci bolesnych skurczów lub wzdęć), możesz koktajl całkowicie ugotować i spożywać na ciepło lub na zimno.
Mój przeciwrakowy koktajl owocowy
1-4 filiżanek mrożonych organicznych jagód (np. borówek amerykańskich, jeżyn, malin, truskawek, wiśni)
Garść zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak lub jarmuż
Garść migdałów, orzechów włoskich lub jednych i drugich
1 banan lub 3-5 daktyli bez pestek
1 młody tajski orzech kokosowy (mleko i miąższ)
Zblenduj wszystkie składniki w blenderze z dodatkiem 1 filiżanki oczyszczonej wody. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, stopniowo dodaj nieco więcej wody.
Codzienny przeciwrakowy plan dnia
Oto jak wyglądał mój typowy dzień, gdy leczyłem się z raka, choć także i teraz tak wygląda.
- Jednym z moich zamiarów było życie możliwie blisko natury, spanie w całkowitej ciemności i budzenie się w sposób naturalny, dzięki światłu słońca, zamiast zrywania się z łóżka na dźwięk budzika.
- Gdy wstanę, pierwszą rzeczą, jaką robię każdego ranka, jest nawodnienie. Wypijam 0,5 l oczyszczonej wody i/lub herbatę parzoną na zimno przez noc, a także biorę suplementy, które powinno się przyjmować wcześnie rano. Dodatkową korzyścią z wypijania kilku filiżanek wody z samego rana jest pobudzenie perystaltyki jelit.
- Następnie przez 10-20 min wykonuję ćwiczenia aerobowe, takie jak bieg, jazda na rowerze lub skoki na mini-trampolinie, by się obudzić, pobudzić pracę serca i krążenie krwi, a przy tym spocić się. Ćwiczenia aerobowe nie tylko przynoszą organizmowi korzyści przeciwrakowe, lecz także poprawiają samopoczucie i sprzyjają detoksykacji poprzez pocenie się.
- Później biorę szybki prysznic i spędzam kilka minut na przestawieniu umysły na właściwe tory na cały dzień, czytając fragment tekstu religijnego, modląc się i/lub medytując, pisząc dziennik czy też sporządzając lub przeglądając listę czynności do wykonania.
- Następnie przyrządzam sok na cały dzień, w przybliżeniu 1,9 l. Ta czynność zabiera mi prawie godzinę. Radzę zamienić ją w przyjemność: podczas obsługiwania wyciskarki można słuchać ulubionej muzyki lub ciekawego podcastu.
Przez pierwsze 90 dni mojej uzdrawiającej podróży nie jadałem śniadań, a tylko popijałem sok przez cały ranek aż do lunchu. Czasami zjadałem w połowie ranka owocową przekąskę, taką jak grejpfrut czy zielone jabłko. Jeżeli chcesz przybrać na wadze lub utrzymać ją, doskonałym pomysłem na śniadanie będzie owsianka lub koktajl owocowy.
Lunch i obiad każdego dnia stanowiła potężna sałatka zwalczająca raka. Czasami po południu przegryzałem orzechy lub owoce. Zazwyczaj przed lunchem i obiadem przez 10 min skakałem na trampolinie, by zwiększyć ilość ćwiczeń w ciągu dnia i pobudzić krążenie w układzie limfatycznym.
Gdy była ładna pogoda, często chodziliśmy po obiedzie na spacer z psem. Po obiedzie i przed snem kończyłem cały sok, jaki pozostał, czasem wypijałem herbatę ziołową i starałem się położyć do łóżka w ciągu kilku godzin po zachodzie słońca.
Ile jeść?
Zjadałem codziennie 2 potężne sałatki i wypijałem 8 szklanek soku warzywnego, a także owocowy koktajl. Każdego dnia dostarczałem organizmowi obfitej ilości składników odżywczych w 15-20 porcjach owoców i warzyw. Zmasowane działania przynoszą zmasowane rezultaty. Uwaga: Sałatki nie muszą być „potężne”. Niech będą wystarczająco duże, by zaspokoić Twój apetyt i aby nie odczuwać głodu godzinę później
Zaadaptowano z książki Chrisa Warka pt. „Chris Beat Cancer” (wyd. pol. „Ty też możesz pokonać raka”, Wydawnictwo Vital, 2020), z przepisami z książki Chrisa i Micah Wark pt. „Beat Cancer Kitchen” wydanej przez Hay House w 2021 r.
- Mutagenesis, 1999; 14(2): 153–72
- Recent Pat Food Nutr Agric, 2011; 3(1): 64–77
- Biochem Biophys Res Commun, 1998; 248(3): 935–9
- Proc Natl Acad Sci U S A, 2008; 105(44): 16958–63
- Am J Clin Nutr, 1998; 67(6): 1210–8; Cancer Res, 1997; 57(14): 2916–21
- J Food Sci, 1993; 58(6): 1407–10; Ai Zheng, 2003; 22(9): 959–63
- Crit Rev Food Sci Nutr, 2011; 51(6): 499–523; Postepy Hig Med Dosw (Online), 2016; 70(0): 722–34; Nutrients, 2016; 8(3): 156
- Mol Nutr Food Res, 2014; 58(1): 183–93
- J Korean Med Sci, 2006; 21(5): 781–9
- J Clin Oncol, 2018; 36(11): 1112–20