Marchwiowa zupa z kurkumą

Oto przepis na apetyczną zupę marchwiową bogatą w surowe pyszności. Wyjątkowe składniki i prostota przygotowania sprawiają, że zupa podbija serca wszystkich, którzy jej spróbują.

Artykuł na: 2-3 minuty

Aby sporządzić przepyszną zupę wcale nie trzeba stać godzinami w kuchni i doglądać garnków z różnymi wywarami. Mój przepis nie wymaga gotowania, jedynie krojenia i miksowania w blenderze wielu zdrowych, naturalnych składników.

Kurkuma, przyprawa odpowiedzialna za żółtą barwę zupy, zawiera związek chemiczny o nazwie kurkumina, który stanowi potężny przeciwutleniacz. Natomiast imbir, kolejny składnik zupy, od wieków stosuje się na rozmaite przypadłości ze strony przewodu pokarmowego. W zupie znajduje się też moc kwasów tłuszczowych omega-3, witamin A i K oraz cynku, manganu i wapnia.

Można oczywiście dostosować skład zupy do indywidualnych preferencji smakowych. Ja sama często przyrządzam ją dla mojego 10-miesięcznego synka i wtedy stosuję wersję bez soli oraz z mniejszą ilością kurkumy i imbiru. Zupę można też podawać na ciepło - wystarczy wówczas, zamiast zimnej wody dodać wrzątek.

Jeśli zależy nam na tym, by w zupie coś chrupało, możemy na koniec wzbogacić ją o kiełki gryki bądź skruszone orzeszki pekan.

Surowa zupa z marchwi i kurkumy

Składniki (4 porcje):

  • 3 marchewki średniej wielkości
  • 4 cm świeżego korzenia kurkumy
  • 1,5-2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 1 łyżka stołowa nasion konopi
  • 1 łyżka stołowa pestek dyni
  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych lub nerkowców
  • 1/4 świeżej cytryny obranej ze skórki
  • 1 łyżeczka suszonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka stołowa suszonego majeranku
  • Szczypta suszonego pieprzu kajeńskiego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2,5 szklanki czystej wody

Wrzuć wszystkie składniki do blendera wysokoobrotowego i miksuj, aż uzyskasz gładką, kremową konsystencję.

Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach.

W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi, prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z "dietą surową".

Jest także współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals w Middlands.

Autor publikacji:
Markéta Bola
Markéta Bola

Markéta Bola jest specjalistą zdrowego żywienia i szefem kuchni, propaguje dietę opartą na surowych i nieprzetworzonych produktach. W Wielkiej Brytanii, skąd pochodzi prowadzi warsztaty, zajęcia i szkołę gotowania zgodnego z tzw. "dietą surową", a także jest współorganizatorką spotkań promujących zdrowy styl życia "Tree of Life Wellbeing&Vitality Festivals" (www.treeoflife-events.co.uk).

Zobacz więcej artykułów tego eksperta
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny