Czosnek, papryczka chilli i imbir. Właściwości lecznicze przypraw

Spośród tysięcy dobroczynnych związków chemicznych, które znajdują się w roślinach, wiele można znaleźć również w przyprawach. Zobaczmy jakie właściwości lecznicze mają imbir, czosnek, pieprz cayenne oraz papryczki chilli.

02 październik 2014
Artykuł na: 9-16 minut
Zdrowe zakupy

Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy to suszone, aromatyczne części roślin - zazwyczaj nasiona, jagody, korzenie, strąki i czasami liście. Biorąc pod uwagę olbrzymią liczbę gatunków botanicznych oraz części roślin, z których pozyskuje się przyprawy, dodanie szczypty tu lub tam może dodać różnorodności potrawom.

W przeszłości trudno było odróżnić lecznicze i kulinarne zastosowanie ziół i przypraw. Od wieków, nie bez powodu, ludzie uznawali, że niektóre fitozwiązki mają wpływ na zdrowie, dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu, stymulacji układu odpornościowego, zmniejszeniu stanu zapalnego, regulacji aktywności enzymów I i II fazy detoksykacji, poprawie metabolizmu cholesterolu i hormonów oraz właściwościom bakterio i wirusobójczym. Oznacza to, że pikantna kuchnia może dodatkowo spotęgować prozdrowotne działanie diety bogatej w owoce i warzywa.

Związki zawarte w papryczkach chili mają specjalne właściwości bioaktywne. Mogą pomóc w kontroli wagi

Uwielbiam jeść pikantną zupę, patrząc przez kuchenne okno, jak jesienne, żółte liście delikatnie opadają z drzew. To dobry moment, by zwolnić, wziąć głęboki oddech i zastanowić się nad zmianą pór roku. Gdy z każdym dniem robi się chłodniej, w naturalny sposób zwracamy się ku ciepłemu jedzeniu. Nasze smaki zmieniają się naturalnie wraz ze zmianą pór roku, tak jak Matka Natura przygotowuje dla nas zbiory różnych warzyw i owoców. Przyprawy i zioła mogą ożywić każdą potrawę. Uwielbiam eksperymentować z nimi przy tworzeniu przepisów, ponieważ w ten sposób, mogę wnieść moją pasję do surowych potraw.

Zachęcam do eksperymentowania z przyprawami, aby wnieść własną zmysłowość do swoich potraw.

Imbir, chilli/pieprz cayenne, czosnek, wasabi i cynamon należą do moich ulubionych przypraw i używam ich w mojej kuchni surowej żywności każdego dnia. Uważam je za ważne surowce kuchenne, które "dają kopa", emocje a nawet uczucie wielu potrawom. Pamiętam poradę mojej babci dotyczącą używania przypraw: "Raczej często" - mówiła - I lepiej mniej niż za dużo na raz" Mówiąc tak miała na myśli, że tworzenie ostrych, wyważonych i smacznych dań jest sztuką, więc należy doprawiać je powoli, małą ilością przypraw, którą można odrobinę zwiększyć w razie potrzeby, tak by potrawa była apetyczna, a nie przytłaczająca.

Papryczka chilli

Istnieją dowody sugerujące, że regularne spożywanie pokarmów z kapsaicynoidami, które znajdują się w papryczce chilli, może odgrywać korzystną rolę w programie zarządzania masą ciała

Chilli i pieprz cayenne

To popularne przyprawy w surowej kuchni i są używane tak świeże, jak i w postaci sproszkowanej lub kawałków. W mojej kuchni dodaję ich hojnie do smarowideł z orzechów i nasion, krakersów, zup, sałatek, napojów, a nawet czekoladek i ciast. Kapsaicynoidy to grupa substancji chemicznych o specjalnych właściwościach bioaktywnych, które znajdują się w papryce chilli. Przeprowadzony ostatnio przez Centrum Badań Żywności Manchester przegląd 20 badań potwierdził, że mogą one pomóc w kontroli wagi.

Spożycie ok. 10-36 mg na dobę kapsaicynoidów (zwykle w przyprawie dosypanej do potrawy) może zwiększyć zużycie energii o ok. 50 kcal na dzień, i już to samo może prowadzić do istotnej - z punktu widzenia medycyny - utraty wagi w ciągu roku lub dwóch. Naukowcy odkryli również, że regularne spożywanie pokarmów z kapsaicynoidami może znacznie zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej ulokowanej na brzuchu, a jednocześnie zmniejsza apetyt i zużycie energii. Choć związki te nie są cudownym środkiem na odchudzanie, istnieją dowody sugerujące, że mogą one odgrywać korzystną rolę w programie zarządzania masą ciała.

Imbir

Badania naukowe potwierdzają, że imbir może pomóc w leczeniu wszystkiego: od zaparć, rozstroju żołądka, przez stany zapalne błony śluzowej żołądka po niestrawność i wymioty.

Imbir. Właściwości lecznicze

Imbir to kłącze oraz inni pyszni członkowie rodziny imbirowatych (Zingiberaceae), która obejmuje kardamon i galangal - są królami wśród leczniczych i aromatycznych przypraw. Od starożytności w tradycyjnej medycynie stosowano imbir do leczenia zapalenia stawów, reumatyzmu, skręceń, bólów mięśni, bólu gardła, skurczów, nadciśnienia tętniczego, otępienia, gorączki, kataru, a także chorób zakaźnych, zaburzeń nerwowych, zapalenia dziąseł, bólu zębów, astmy, cukrzycy a nawet udaru mózgu.

W rzeczywistości, imbir jest uniwersalnym domowym remedium na wszelkiego rodzaju kłopoty żołądkowe. Stanowisko to popierają badania naukowe potwierdzające, że może pomóc w leczeniu wszystkiego: od zaparć, rozstroju żołądka, odbijania, wzdęć przez stany zapalne błony śluzowej żołądka oraz wrzody żołądka po niestrawność, mdłości i wymioty. Wykazano również, że imbir warto stosować, by zapobiec powstaniu wrzodów żołądka wywołanych na przykład przez przyjmowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), takich jak indometacyna czy kwas acetylosalicylowy (aspiryna). Kłącze może nawet pomóc w przypadku wrzodów żołądka na tle zakażenia Helicobacter pylori.

Czosnek

Dzięki czosnku pobudzisz działanie układu odpornościowego i unikniesz przeziębienia i grypy.

Imbir ma właściwości przeciwutleniające, są one skuteczne w usuwaniu uszkadzających tkanki wolnych rodników oraz hamują rozkład tłuszczów przez tlen (uważa się, że jest to związane z wieloma chorobami oraz starzeniem się). Imbir okazał się również pomocny w łagodzeniu nudności i wymiotów często pojawiających się w ciąży.

Czosnek wzmacnia układ odpornościowy

Chociaż, technicznie rzecz ujmując, jest to warzywo, czosnek jest często używany jako przyprawa, do wzmocnienia smaku dań. Ten znany naturalny lek od dawna stosowany jest w celu wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania infekcji górnych dróg oddechowych, kaszlu i zatkanego nosa.

W chłodniejszych miesiącach sięgnij po czosnek. Dzięki temu pobudzisz działanie układu odpornościowego i unikniesz przeziębienia i grypy.

Czosnek ma również właściwości przeciwzapalne. Ostatnie badania wykazały, że jest to zasługa allicyny - głównej substancji aktywnej zawartej w czosnku. Efekt ten widoczny jest zwłaszcza, gdy jemy czosnek na surowo. Choć wiele osób może nie lubić jeść świeżego, surowego czosnku ze względu na jego silny smak i zapach, to gdy dodamy go w niewielkich ilościach do potraw, zadziała idealnie.

Najpierw przygotowujemy litr mleczka migdałowego. Można je przechowywać w lodówce. Użyjemy go w trzy dni później.

Składniki:

  • Mleczko migdałowe
  • 1 szklanka migdałów, namoczone w ciągu nocy
  • Szczypta soli himalajskiej
  • 3 szklanki filtrowanej wody

Najlepiej użyć blenderów o wysokiej prędkości, jednak w tym wypadku równie dobrze sprawdzą się zwykle miksery jaki i roboty kuchenne. Potrzebny ci będzie także woreczek do robienia mleka z orzechów lub ziaren. To zazwyczaj bawełniana lub nylonowa torebka ze sznureczkiem, którą możesz uszyć sama lub kupić w internecie, np. na stronie www.rawfoods.pl.

Dzięki woreczkowi możesz precyzyjnie przefiltrować migdałowy płyn i w ten sposób zmienić go w mleko migdałowe. Pokruszone cząsteczki migdałów zostaną w torebce. Te resztki - migdałowa miazga - mogą być dodawane do innych potraw, takich jak surowe dipy serowe wraz z innymi świeżymi ziołami i przyprawami.

Surowa zupa curry. Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 mały burak
  • 1 szklanka świeżego mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka nasion konopi
  • 1 szklanka wody filtrowanej
  • ½ świeżej cytryny
  • 1,5 łyżeczki curry w proszku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta pieprzu cayenne

Sposób przygotowania: Tę pyszną zupę można wymieszać aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji lub podawać ją z kawałkami migdałów i warzyw. Lubię używać organicznej, łagodnej mieszanki curry, która jest delikatna w smaku i wzmacnia całe danie, z czystym, jasnym i słonecznym kolorem żółtawej kurkumy. Jeśli wolisz zjeść pikantną zupę, tak by ogrzać ciało od wewnątrz, poeksperymentuj, i wzbogać oryginalny przepis, dodając swoich ulubionych ziół i przypraw.

Innym rozwiązaniem jest przygotowanie dodatków do zupy.

  • ½ szklanki posiekanej młodej cebuli lub pora
  • ½ szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego kłącza imbiru

Wymieszaj wszystkie trzy składniki w misce z łyżeczką oliwy z oliwek. Następnie polej je zupą. Możesz też do gęstej zupy dodać ciepłej wody, tak by osiągnęła temperaturę ciała. Upewnij się jednak, że temperatura nie przekracza 42˚ C, by wszystkie enzymy i składniki odżywcze w zupie pozostały nienaruszone.

Gdy masz już napełnione zupą i ogrzane miski, dodaj miły zielony akcent dla osiągnięcia pełnego efektu. Posyp zupę jednym ze swoich ulubionych ziół.

Bibliografia

  1. J Neurol Neurosurg Psychiatry, 2013; doi: 10.1136/jnnp-2012-304792
  2. Curr Opin Biotechnol, 2012; 23: 129-35
  3. ACS Chem Neurosci, 2013; 4: 973-82
  4. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013; 53: 738-50
  5. Am J Clin Nutr, 2003; 78 [3 Suppl]: 579S-83S
  6. Appetite, 2012; 59: 341-8
  7. Food Funct, 2013; 4: 845-55
  8. J Midwifery Womens Health, 2011; 56: 584-90
  9. Food Chem Toxicol, 2013; 58: 545-51
Wczytaj więcej
Może Cię zainteresować
Nasze magazyny