Zdaniem badaczy z Uniwersytetu w Southampton najlepsze efekty przynosi rozcieńczenie miodu manuka w wodzie destylowanej w stosunku 1:6. Powstaje w ten sposób naturalny antyseptyk, zabijający 77% bakterii E. coli, które można znaleźć na różnych powierzchniach w domu (blaty kuchenne, biurka). Jego antybakteryjne działanie utrzymuje się do trzech dni od zastosowania.
Akademicy testowali różne stopnie rozcieńczenia miodu manuka. Okazuje się, że jest on niezwykle wydajną substancją bakteriobójczą: nawet w stężeniu 3:100 neutralizuje 35% mikrobów w ciągu 48 godzin.
Tajemnica antybakteryjnych właściwości miodu manuka kryje się w jego zdolności do neutralizowania biofilmu bakterii, który umożliwia im przyczepianie się do różnych przedmiotów, a w konsekwencji rozwój na ich powierzchni.
Źródło: J Clin Pathol, 2016; doi: 10.1136/jclinpath-2015-203546